İçeriğe atla

Beğlan Birand Toğrol

Beğlan Birand Toğrol (Mart 1927, İstanbul - 19 Ocak 2016) [1] tıbbi ve deneysel psikolojiye yaptığı katkılarla tanınan Türk bilim insanıdır.

Gençliği

Toğrol, İstanbul Üniversitesi'nde hem İngiliz Edebiyatı hem de Psikoloji alanında eğitim gördü (1945–1949). 1948'de Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu ve 1952'de ünlü Türk ressam Nurullah Berk'in atölyesinden resim diploması aldı. Daha sonra psikoloji alanında Fulbright Değişim Bursu sahibi olarak ABD Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'ne gitti (1952–1953). Türkiye'ye döndükten sonra 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde Wilhelm Peters ve Mümtaz Turhan'ın danışmanlığında doktorasını aldı.[]

Akademik hayatı

Cambridge Newnham Koleji tarafından Sarah Smithson Araştırma Bursu aldı ve burada "renk algısı" üzerine araştırmalar yaptı. Cambridge Üniversitesi yapmış olduğu bu araştırmalar üzerine kendisine MA (Cantab) derecesini verdi. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaya başladı. Deneysel Psikoloji Kürsüsü Başkanlığı'nı (1969–1977) ve Psikoloji Bölüm Başkanlığını (1982–1994) yürüttü. Aynı zamanda Deneysel Psikoloji Enstitüsü'nün müdürüydü (1969–1981). Çoğunlukla görsel algı, tıbbi psikoloji ve farklı sosyal ve kültürel grupların psikolojik sorunlarına ilişkin 10 adet kitap yazmış ve 100'ün üzerinde orijinal makalesi yayımlanmıştır.[]

Ödülleri ve tanınması

1992 yılında Cambridge'deki Newnham College'ın "Onursal Bursuna" seçildi.[2] "Türk ailesi" konulu sosyo-kültürel araştırmaları nedeniyle Türkiye Çocuk Vakfı'ndan ödül aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Death of Professor Beglan Birand Togrol, Honorary Fellow – Newnham College". Newnham College, Cambridge. 27 Ocak 2016. 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Fellows 2008/09" (PDF). Newnham College Cambridge. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Çiğdem Kağıtçıbaşı, Türk bilim insanı, psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın illeri</span> Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan şehirler ya da bölgeler

Bulgaristan, 1999'dan beri 28 ile bölünmüştür. 1987'den önce de 28 okruga bölünmüş olan ülke, 1999'a kadar 9 büyük ile bölünmüş olarak yönetiliyordu.

Mümtaz Turhan,, Türk sosyal psikolog ve akademisyen.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

Burhan Uygur Türk ressam

Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar 1957'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden, 1960'ta Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsü'nde 1964'te doktorasını verdi; 1978'de profesör oldu. Alexander von Humbolt bursu ile 1972-74'te Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsü'nde, aynı bursla 1978'de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikoloji Bölümü'nde ve Fulbright bursu ile 1980-81'de Oregon Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı'nda araştırma yaptı.1982-88'de Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeliği de yaptıktan sonra 2005 yılından itibaren bir süre Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü başkanlığını yürüttü. Daha sonra da İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne geçti. Yüksek lisansta sosyal psikoloji okuttuğu Dr.Ahmet Atılgan daha sonra yazdığı İktisat Politikalarının Evrimi adlı kitabını Yılmaz Özakpınar'a ithaf etmiştir. Özakpınar son olarak İstanbul Arel Üniversitesi'nde görev yaptı.

Hikmet Ahmet Birand,, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, botanik bilgini ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Williams</span>

Raymond Williams (1921-1988), Galli yazar, akademisyen, romancı ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Güneş</span>

Yunus Güneş, Özgün Baskı Sanatçısı, Ressam, Öğretim Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Anglia Ruskin Üniversitesi</span>

Anglia Ruskin Üniversitesi Birleşik Krallık Güney=Doğu bölgesinde kampüsleri Cambridge şehri ve Chelmsford kentinde kurulu bir devlet üniversitesidir. Üniversitede lisans, yükseklisans, doktora eğitimi verilmekte ayrıca akademik araştırmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ida Freund</span>

Ida Freund, Avusturyalı kimyager.

Altan Çelem Türk ressamdır.

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Başaran</span> Türk psikolog

Fatma (Taşkıngöl) Başaran Türk bilim insanı, sosyal psikolog, akademisyen.

Mustafa Hamit Fişek, Türk bilim insanı ve sosyal psikologdur.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

Hale Bolak Boratav, Türk psikolog, akademisyen.

Nephan Saran, Türk antropolog.