İçeriğe atla

Beze (yiyecek)

Beze
Ülke(ler)Türkiye ,İsviçre ,Polonya
Tipibeze
Ana malzemelerYumurta akı,şeker
Limonlu Beze Muffinleri
Kremalı Beze

Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.

Çeşitleri

  • Soğuk çırpılmış beze: Yumurta akı katı hale gelinceye kadar çırpılır, içerisine yumurta başına 50g pudra şekeri ilave ettikten sonra çırpılmaya devam edilir. Bir kaşığın veya form vericinin yardımıyla yağlanmış tepsiye koyulur ve fırına verilir.
  • Ilık çırpılmış beze: Yapılışı soğuk çırpılmış bezeye çok benzer, ancak yumurta akı köpük köpük hale gelmeye başlar başlamaz kap 50 °C'lik su banyosu içine koyulur ve bunun içinde çırpmaya devam edilir. Suyun kaynamaması püf noktasıdır. Pudra şekeri ilave edilir ve gene bir kaşığın yardımıyla tepsiye yerleştirildikten sonra fırınlanır.
  • Sıcak çırpılmış beze: Bu beze türüne 'İtalyan Bezesi' de denir. Yapılışı çok zor olduğu için daha çok pastahanelerde yapılır. Zira yumurta akı çırpılırken içine sıvı haline getirilmiş sıcak şeker akıtılır. Böylece bezeler piştikten sonra çok katı bir hal alırlar.

Servis

Bezeler genellikle meyve, dondurma ve pastalarla servis edilir. Rus balet Anna Pavlova nın adına verilmiş kremalı meyveli türüne Avrupa'da Pavlova tatlısı da denir.

Tarihçe

1600'lerde italyan pastacı Gasparini'nin İsveç'e getirmesinden sonra Beze'ler bu ülkede çok tutulmuş ve günümüze kadar çok sevilen bir tatlı olarak yer etmiştir. Acıbadem kurabiyesi beze malzemeleri içine acı bademin eklenerek yapılan bir tatlıdır.Köken konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Şekerpare</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dilber dudağı</span> Türk mutfağı tatlı

Dilber dudağı, bir çeşit hamur tatlısıdır. Bursa'da yapılan bir tatlıdır.

Kaymaçina veya Kaymakçina, Balkan mutfağına özgü bir tatlı çeşidi. Görüntü olarak Triliçe'ye benzer. Bosna Hersek mutfağında bulunur. Pomak mutfağında ayrıca yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şambali</span> Türk mutfağından tatlı

Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Bici bici</span> Türk mutfağından hafif tatlı

Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır. Bursa ve Adana'da sıkça tüketilen tatlı, son yıllarda Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde de yaygınlaşmıştır. Bursa'da evlerde de yapılan tatlı, aynı zamanda seyyar satıcılarda satılmaktadır. Adana ve civarında ise lüks kafeteryalarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kedidili</span> bisküvi

Kedidili; un, şeker, yumurta ve vanilya ile yapılan 3 cm kalınlığında ve 5–6 cm uzunluğunda bir tür bisküvi.

<span class="mw-page-title-main">Mus</span>

Mus, hafif ve havadar bir doku vermek için hava kabarcıkları içeren yumuşak hazırlanmış bir besindir. Hazırlama tekniklerine bağlı olarak hafif ve kabarıktan kremsi ve yoğuna kadar değişebilir. Tatlı veya tuzlu olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

Plaska , Kırklareli yöresine ait bir yiyecek.

<span class="mw-page-title-main">Pudra şekeri</span>

Pudra şekeri, şekerin ufalanarak bir miktar mısır nişastasıyla toz kıvamına getirilmiş halidir. Türk mutfağında tatlı ve böreklerde yaygın olarak kullanılan bir besin maddesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çırpılmış krema</span>

Çırpılmış krema, hafif ve kabarık olana kadar bir çırpacak veya karıştırıcı ile çırpılmış kremadır. Genellikle tatlandırılır ve bazen vanilya ile tatlandırılır. Buna Chantilly krem veya krem şanti de denir. Çırpılmış krema, ağır krema mekanik havalandırmaya tabi tutulduğunda üretilen bir mutfak kolloididir.

<span class="mw-page-title-main">Eggnog</span>

Eggnog tarihsel olarak da sütlü punch veya yumurta sütlü punch olarak bilinir, zengin, soğutulmuş, şekerli, süt bazlı bir içecektir. Geleneksel olarak süt, krema, şeker, çırpılmış yumurta akı ve yumurta sarısı ile yapılır. Bazı durumlarda, içeceğe brendi, rom, viski veya burbon gibi damıtılmış içkiler eklenir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde eggnog, geleneksel olarak Noel sezonunda, Kasım ayının sonundan tatil sezonunun sonuna kadar tüketilir. Eggnog, Avustralya'da da popülerlik kazanmıştır. 1900'lerden bu yana Venezuela ve Trinidad'da Noel sezonunun bir parçası olarak Ponche Crema adı verilen bir çeşitte üretildi ve tüketildi. Bu süre zarfında, ticari olarak hazırlanmış yumurta likörü bu ülkelerdeki marketlerde satılmaktadır. Eggnog ayrıca süt, yumurta, şeker ve tatları kullanarak ev yapımıdır ve tarçın veya muskat cevizi ile servis edilir. Eggnog genellikle soğutulmuş halde servis edilirken, bazı durumlarda, özellikle soğuk günlerde ılıtılır. Yumurta likörü veya yumurta likörü aroması, kahve ve çay gibi diğer içeceklerde veya yumurta kremalı pudingler gibi tatlı yiyeceklerde de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bara brith</span>

Bara brith Galler mutfağından kuş üzümü, kuru üzüm, şekerlenmiş kabuk ve baharatlar ile hazırlanan bir tatlı mayalı ekmek türüdür. Tereyağli bara brith dilimleri çay ile servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Van pastası</span>

Van pastası, Van'a özgü köylü pastasıdır. Van pastası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Malak tatlısı, bir hamur tatlısıdır. Bazı yörelerde "malak hamuru" da denmektedir. Genelde Ankara, Çorum, Kastamonu ve Bolu gibi şehirlere özgü olmasının yanı sıra İç Anadolu'nun farklı yörelerinde de bilinmektedir. Eskiden köylerde bakır kaplarda yapılmakta olup günümüzde neredeyse çok az sıklıkla yapılmaktadır. İsmi bazı illerde "kedibatmaz" olarak da bilinen bu tatlının yapılışı oldukça kolay olmakla birlikte malzemeleri; su, tereyağı ve undan oluşmaktadır. İçeriği bölgelere göre değişmekte olup bazı yörelerde su yerine süt konulmaktadır ve tat vermesi açısından bal ya da pekmez ilave edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet kreması</span>

Kraliyet kreması ya da Royal icing, hafif bir şekilde çırpılmış yumurta akı, pudra şekeri, bazen limon veya misket limonu suyu ile yapılan sert beyaz buzlanma sosu türüdür. Noel pastaları, düğün pastaları, zencefilli kurabiye gibi bir çok kurabiye, kek ve bisküviyi süslemek için kullanılır.

Alaska Tatlısı, dışı sıcak ve çıtır, içi ise soğuk bir dondurma olan tatlıdır. Bu tatlı, dondurmanın üstüne koyulan kek tabanı ile kaplanmış ve ardından üstü beze (meringue) ile sarılmıştır. Beze, fırında veya bir meşale yardımıyla hafifçe kızartılarak tatlının dışı altın rengi bir çıtırlık kazanırken, içindeki dondurma soğuk kalır.