İçeriğe atla

Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi

Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, 1906 yılında Yahudi Sanatçı ve Heykeltıraş Boris Schatz tarafından kurulan, İsrail'deki bir milli sanat okuludur. Bezalel, İsrail'deki en eski yüksek öğretim enstitüsü olma özelliğine sahiptir. Okulun öğrencileri ve profesörleri tarafından ortaya koyulan sanat eserleri, 20. Yüzyılda İsrail görsel sanatlarının başlangıç adımları olarak görülür.

Akademi, Kudüs İbrani Üniversitesi'nin, Scopus Dağı'ndaki yerleşkesindedir. Sadece Mimarlık fakültesi, Kudüs'ün merkezindeki tarihi Bezazel binasındadır. 2009 yılında, Kudüs şehir merkezini canlandırma projesinin bir parçası olarak, akademinin Rus yerleşkesindeki yeni bir kampüse taşınacağı duyuruldu ve bu yeni Bezalel kampüsü, Tokyo'da bulunan, ödüllü mimarlık şirketi SANAA tarafından planlandı.

Tarihi

Boris Schatz Bezalel Kudüs Kampüsünün dışında, Kudüs, 1913
Abel Pann in çizim dersi, 1912

Bezalel okulu 1906 yılında, Boris Schatz tarafından kurulmustur. Schatz, Milli Sanat ile klasik Yahudi, Orta Doğu ve Avrupa geleneklerini sentezlemeyi tasarladı. Okul, Etiyopya Caddesi'ndeki kiralanan yerleşkesini açtı. Yerleşke, 1880 yılında zengin bir Arap tarafından inşa edilen, mazgallarla çevrili, içerisinde birçok binanın bulunduğu, bir kompleksti. 1907 yılında bu yerleşke, Boris Schatz için, Yahudi Milli Fonu tarafından satın alındı ve Schatz, karısı ve çocukları ile yerleşke içinde yaşadı.[1] İlk ders, Avrupa'dan giriş sınavını başarıyla geçen otuz öğrenci ile yapıldı. Eliezer Ben Yehuda, öğrencilere İbranice öğretmek için göreve başladı, çünkü ögrenciler farklı ülkelerden gelmişti ve ortak bir dilleri yoktu.[2] Schatz'ın karısı Hemda Ben Yehuda, Schatz'a sekreter olarak çalıştı.[3]

Heykeltıraşlık ve ressamlığın yanı sıra, okulda gümüşten, deriden, ahşaptan, pirinçten ve kumaştan sanatsal dekorasyon objeleri yapma atölyeleri de verildi. Okuldaki zanaatkarların çoğu, uzun yıllar boyunca değerli metallerle çalışma geleneğini sürdürmüş olan Yemenli Yahudi topluluğunun üyeleriydi. Yemen'den göçen Yahudilerin birçoğu, Bezalel'insanatçıları oldu.

Okulun birçok ögrencisi, meşhur sanatçılar oldu. Bunların arasında, Meir Gur Aryeh, Ze'ev Raban, Shmuel Ben David, Ya'ackov Ben-Dov, Zeev Ben-Zvi, Jacob Eisenberg, Jacob Pins, Jacob Steinhardt ve Hermann Struck vardır.[4] 1912 yılında, okulun bir kız öğrencisi vardı. Adı Miriam Nissenholtz olan bu öğrenci, Chad Gadya takma adını kullandı.[5]

Bezalel 1929 yılında, finansman yetersizliği nedeniyle kapandı ama 1935 yılında tekrar açıldı. Okul, Almanya'dan birçok öğretmen ve öğrenci çekti. Bunların birçoğu, Nazi'lerin kapattığı, Bauhaus Okulu'ndan gelmişti.[6]

1958 yılında, İsrail Onur Ödülü ilk defa bir kuruma verildi. Bezalel, Resim ve Heykeltıraşlık'ta İsrail Onur Ödülü'nü aldı.[7]

1969 yılında, Bezalel, devlet tarafından desteklenen ilk kurum oldu. 1975 yılında, İsrail Yüksek Öğretim Konseyi, Bezalel'I bir yüksek öğretim kurumu olarak tanıdı.[8] Okulun Scopus Dağı'na yerleşmesi 1990 yılında tamamlandı.

Bezalel Kasrı

Yafa Kapısı’nın yakınındaki Bezalel Kasrı

Bezalel Kasrı, 1912 yılında, Yafa Kapısı'nın dışında yapılan, kalay kaplı, ahşap bir yapıdır. Çatısı mazgallı olup, bir kuleye sahipti. Bezalel'e ait hediyelik eşyaların gösterime sunulduğu bir showroom olarak kullanılmaktaydı. Yapı altı yıl sonra İngiliz yetkililer tarafından yıkıldı.

Bezalel Tarzı

Bezalel, kendine özgü, Bezalel Okulu olarak adlandırılan özel bir tarz geliştirdi. Bu tarz, Siyonist ve Kutsal Kitaba ait konuları portreleyen Avrupa'daki Ars Nova (Yeni Sanat) akımından ve geleneksel Pers ve Suriye sanatından etkilenmiş bir tarzdır. Sanatçılar ürünlerinde, birçok geleneği ve yeniliği sentezleyerek, Kutsal kitaba ait temaları, İslami tasarla ve Avrupalı geleneklerle ortaya koymuştur. Böylece, yeni kurulacak milletlerine özgü, farklı bir Yahudi Sanatı stilini ortaya koymuşlardır.[9]

Bugün

Kudüs Scopus Dağı’ndaki Bezalel Okulu

2006 yılında, Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, 100. Yılını kutladı. Günümüzde Kudüs'teki Scopus Dağı'nda bulunup, 1500 öğrenciye sahiptir. Okulun, Güzel Sanatlar, Heykeltıraşlık, Seramik Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Kuyumculuk, Fotoğrafçılık, Görsel İletişim, Animasyon, Sinema ve Sanat Tarihi ve Teorisi fakülteleri bulunmaktadır. Mimarlık kampüsü, Kudüs'ün merkezindeki Tarihi Bezalel yerleşkesindedir. Bezalel, Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım lisanslarını ve üç farklı Yükseklisansı vermektedir. Akademi tekrar şehir merkezine dönmeyi planlamaktadır.[10] 2011 yılında Bezalel öğrencilerinden birinin, Milan Mobilya Fuarı'ndaki gösterimi oldukça beğenilip dikkatleri üzerine toplamıştır.[11]

Saygın Mezunları

  • Avigdor Arikha (1929–2010), Ressam
  • Avigdor Stematsky (1908–1989), Ressam
  • Baruch Agadati (1895–1976), Rus – Filistin- İsrail kökenli klasik bale dansçısı, koreograf, ressam, film yapımcısı ve direktörü.
  • Elinor Carucci (1971 - ), Fotoğrafçı
  • Elisha Ben Yitzhak (1943 doğumlu), Ressam, söz yazarı
  • Gideon Amichay (1963 doğumlu), iletişim sanatçısı, karikatürist, yazar ve reklamcı.
  • Joshua Meyer (1974 Doğumlu), Ressam
  • Itshak Holtz (1925 Doğumlu), Ressam
  • Moti Bodek (1961 Doğumlu), Mimar, Eğitmen
  • Nachum Gutman (1898–1980), Ressam, Heykeltıraş, Yazar
  • Netiva Ben-Yehuda (1928–2011), Yazar ve Editör
  • Nir Hod (1970 Doğumlu), artist
  • Ophrah Shemesh (1952 Doğumlu), Ressam
  • Ron Arad (1951), Endüstriyel Tasarımcı
  • Yaacov Agam (1928 Doğumlu), Heykeltıraş ve deneysel sanatçı
  • Yaron London (1940 Doğumlu), Medya yüzü, gazeteci, actor ve söz yazarı
  • Yehezkel Streichman (1906–19931977), ressam
  • Yitzhak Danziger (1916–), heykeltıraş
  • Yoni Goodman (1976 Doğumlu), animator ve illüstrasyonist
  • Zvi Raphaeli (1924-2005), Ressam ve din adamı

Meşhur Eğitimcileri

  • Samuel Hirszenberg
  • Yaacov Kaufman
  • Abel Pann
  • Ze'ev Raban
  • Siona Shimshi
  • Sari Srulovitch

Kaynakça

  1. ^ "The Bezalel artistic legacy flourishes in Jerusalem". The Times of Israel. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  2. ^ "Albert Rubin catalogue" (PDF). mmuseumeinharod.org.il. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  3. ^ "The long-lost daughter of the father of Israeli art". Haaretz.com. 12 Ocak 2013. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  4. ^ Ze'ev Raban, A Hebrew Symbolist, by Batsheva Goldman Ida, Tel Aviv Museum of Art, 2001
  5. ^ "I lived life to the fullest". haaretz.com. 
  6. ^ "Israeli Art On Its Way to Somewhere Else". azure.org.il. 2 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  7. ^ "Israel Prize recipients in 1958 (in Hebrew)". Israel Prize Official Site. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  8. ^ המועצה להשכלה גבוהה - מאגר מוסדות [Council for Higher Education Registry of Institutes]. che.org.il (İbranice). 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 
  9. ^ MUSEUM REVIEW | DERFNER JUDAICA MUSEUM, Jewish Art, the Hudson and Bingo in the Bronx, Edward Rothstein, New York Times, June 10, 2009, [1] 19 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Zohar, Gil (2 Kasım 2006). "Artful move". Jerusalem Post. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Yehuda Krallığı</span>

Yehuda Krallığı, Yakup'un 12 oğlundan biri olan Yehuda'nın, Güney Levant'ta kurduğu Yehuda kabilesinin gelişip monarşi sistemine dönüşmesi ile oluşmuş bir Demir Çağı krallığı. Birinci dönemde, Tevrat'a göre İsrail Krallığı'nın kralı Şaul'un ölümüyle Yehuda topraklarında bir krallık oluştu ve bu krallığın başında Yehuda kabilesinin lideri Davud geçti. Yedi yıl Yehuda'nın krallığını yaptıktan sonra İsrail Krallığını tekrar bir araya getirdi ve başkenti Kudüs yaptı. İkinci dönem ise Yehuda Krallığı dendiğinde akla ilk gelen dönemdir. MÖ 930'da Birleşik İsrail Krallığı ikiye bölündü. Davud'un torunu Rehoboam'ı kendilerine kral olarak seçmek istemeyen kuzeydeki on kabile kendi (ikinci) İsrail Krallığını oluşturdu ve güneydeki iki kabilenin krallığını yapan Rehoboam Yehuda Krallığı'nın lideri oldu. Bazen bölünmeden sonraki İsrail Krallığı'na Kuzey Krallığı Yehuda Krallığı'na da Güney Krallığı denir. Yehuda'nın varlığı MÖ 586 yılında Nebukadnezar önderliğindeki Babil İmparatorluğu'na yenik düşünce son buldu. Babillilerin bölgeyi fethiyle birinci Tapınak yıkıldı ve Yahudiler bölgeden sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Arikha</span> Fransız ressam (1929-2010)

Avigdor Arikha, İsrailli-Fransız ressam, baskı sanatçısı ve sanat tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda kabilesi</span>

Yehuda kabilesi, gelecekte Yehuda Krallığı'na dönüşecek olan Yakup'un oğlu Yehuda tarafından kurulan bir İsrailoğlu kabilesi. Yakup'un oğulları tarafından kurulan toplam On İki İsrail Kabilesi'nden biri olan Yehuda kabilesi, ismini kurucusu Yehuda'dan alır.

Nir Alon, İsrailli heykeltıraş ve kurgu sanatçısıdır.

Santiago Calatrava Valls uluslararası üne ve ödüllere sahip Valencia doğumlu İspanyol mimar, inşaat mühendisi, heykeltıraş ve ressamdır. Dünyanın önde gelen mimarlarından birisi olup Zürih, Paris ve Valencia’da ofisleri vardır.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Académie Colarossi</span> İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu

Académie Colarossi İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu. İlk olarak Île de la Cité bölgesinde kurulan okul, 1870'lerde Paris'in VIe arrondissement bölgesine taşındı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Müzesi</span>

İsrail Müzesi 1965 yılında, İsrail’in en önde giden kültürel kurumu ve dünyadaki en ileri gelen ansiklopedik müzelerden biri olarak kuruldu. Kudüs’ün Givat Ram muhitindeki bir tepededir ve Knesset, İsrail Anayasa Mahkemesi ve Kudüs İbrani Üniversitesitesi’nin yakınlarındadır. Müzenin varlıkları arasında, dünyanın kutsal topraklara ait en kapsamlı arkeolojik koleksiyonları, Yahudi Sanatı ve Yaşamıyla ilgili eserler ve oldukça kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonları vardır. Müzede güzel sanatlara ait onbir farklı departman bulunmaktadır: İsrail Sanatı; Avrupa Sanatı; Modern Sanat; Çağdaş Sanat; Baskı ve Çizimler; Fotoğraf; Tasarım ve Mimari; Asya Sanatı; Afrika Sanatı; Okyanus Sanatı ve Amerika Kıtası Sanatı. Sunumda olan nadir objeler arasında, Berekhat Ram’lı Venüs; 1736 yılında Surinam’da kurulan Zedek ve-Şalom sinagoğunun içi; Yemen’de Yahudi gelinler tarafından giyilen gerdanlıklar; 17. Yüzyıl’dan kalma İranlı bir mozaik mihrab; İsa’nın çarmıha gerildiği dönemden kalma, yine çarmıha germe için kullanılan çivilerden biri vardır. Müze’deki vazo şeklinde olan, Kitap Tapınağı olarak adlandırılan bir yapı içinde Ölü Deniz Yazmaları ve Masada’da bulunan tarihî eserler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail kültürü</span>

İsrail kültürü, 1948 yılında devlet kurulmadan önce gelişmeye başladı ve içerisinde dindar ve laik hayatların mirasını bulundurmaktadır. İsrail kültürünün çeşitliliği, nüfusunun çeşitliliğinden gelir. Kökeni Doğu Akdeniz ülkelerinden ve dünyanın her tarafından çeşitli kültürel geçmişleriyle gelen göçmenler, İsrail’in kültürünün gelişmesinde büyük rol oynadı ve bu kültür dünyadaki kültürel trendleri ve kültürel değişimleri, yapısı gereği takip eder. İsrail kültürü ayrıca diasporadaki Yahudi tarihini de yansıtır. Bunun içerisinde 19. yüzyıl sonuna doğru başlayan Siyonist akımı ideolojisi de vardır.

Yahudiye ve Samarya Bölgesi, İsrail'in bölgelerinden biridir. Bu tanım İsrail'in Doğu Kudüs haricinde Batı Şeria'yı tanımlamada kullandığı resmi bir adlandırma olup uluslararası alanda İsrail toprağı olarak tanınmamaktadır. Yüzölçümü 5,878 km² olan bölgenin nüfusu 2014 itibarı ile 1,889,000 olup yalnızca 389,250'si İsrail vatandaşıdır. Bölgenin merkezi Ariel'dir.

Kudüs Hadassah Hastanesi 1934 yılında kurulan, Kudüs’te bulunan Ein Kerem ve Scopus Dağı’ndaki iki üniversite hastanesini bünyesinde barındıran bir tıp kurumudur. Kurum, bu iki hastenin yanı sıra, Kudüs İbrani Üniversitesine bağlı tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve eczacılık okullarını da yönetmektedir. Kurumun kendini tanıttığı misyonu, ‘ırk, din ve etnik köken gözetmeksizin herkese yardım eli uzatmak’ tır.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

Oded Burla İsrailli bir yazar, şair ve sanatçıydı. İbranice çocuk edebiyatının kurucularından biri olarak kabul edilir.