İçeriğe atla

Beyti

Beyti
EndüstriLokanta
Kuruluş1945
Genel merkeziŞenlikköy Mah., Orman
Sokak 8
İstanbul, Türkiye
Önemli kişilerBeyti Güler (Sahibi)
ÜrünKebap
Web sitesiwww.beyti.com

Beyti, Türkiye'nin İstanbul kentinde bulunan bir lokantadır. Lokanta, 1945 yılında Beyti Güler tarafından kurulmuş olup kebap üzerinde uzmanlaşmıştır. Bakırköy ilçesinde Florya'da yer almaktadır.[1]

Toplam 500 kişi kapasiteli ana yemek salonu, geleneksel Türk mutfağı ve meşe kömürü ateşinde pişirilen çeşitli kebaplar sunmaktadır.[2] Şefin adını taşıyan bir spesiyalite olan Beyti kebabı en popüler olanıdır.

Lokanta işletmecisi Beyti Güler'e ait olan işletme, oğulları Cüneyt ve Ahmet ile birlikte işletilmektedir. Beyti, prestijli uluslararası gastronomi organizasyonu Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs'un bir üyesidir.[1]

Tarihçe

Beyti Güler, 1740'larda Afşar İmparatorluğu'nun saldırısından sonra Semerkant'tan Kırım'a kaçan Türklerin soyundan gelmektedir. 1870'lerde Kırım Savaşı'nın ardından aile Romanya'da Dobruca'ya taşındı. Daha sonra aile 1935 yılında Türkiye'ye göç etti.[1]

1945'te Beyti ve babası, İstanbul'un varoşlarından biri olan Küçükçekmece'de yol kenarında 30 m²'lik dört masalı küçük bir et lokantası açtı. Lokanta, sadece 20 kişilik olmasına rağmen popüler bir mekan haline geldi ve açıldıktan kısa süre sonra ün kazandı. Dünyanın pek çok yerinde bulunmayan döneri, önemli gazeteciler, üst düzey yöneticiler ve hatta üst düzey siyasetçiler gelip tattı.[1]

1965'te New York Herald Tribune gazetesinde yayınlanan bir makale uluslararası üne kavuştu. Lokanta, 1966'dan 1974'e kadar her gün dört Pan Am uçağına yemek servisi yaptı. Lokanta, Air Force One'daki ABD başkanı Richard Nixon'ın Avrupa'ya yaptığı ilk resmi gezide Türk kebabının ün kazanmasına yardımcı olan bir fırsat olarak hizmet etti.[1]

Artan talebi karşılamak için Beyti Güler, Atatürk Havalimanı'na yakın lüks bir yerleşim bölgesi olan Florya'da üç katlı bir bina inşa etti. Farklı büyüklükteki on bir yemek odası ve bir terastan oluşan bina, Osman Yılmaz Şanlı tarafından modern mimari tarzında tasarlanmıştır. İç dekorasyonda Osmanlı Türk sanatından esinlenilmiştir. İnşaatı 1979'da başladı ve 1983'te açıldı.[1]

Beyti kebabı

Beyti kebabı

Beyti Güler, 1961 yılında İsviçre'ye yaptığı ziyarette, ünlü kasap Möller'in et hazırlama tarzından ilham almış. Eve döndüğünde, kuzu pirzola yağı şeritlerine sarılmış kavrulmuş kuzu filetolarından oluşan bir yemek tanıttı. Kebabın ünü uluslararası alana yayıldığında Beyti kebabı olarak onun adını almıştır. Bununla birlikte, sokak yemeği olarak aynı adla yaygın olarak satılan kıymadan yapılan yemeğin orijinaline çok az benzerliği bulunmaktadır.[3]

Önemli müşteriler

50 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanından birçok devlet başkanı, üst düzey siyasetçi, üst düzey iş adamı ve ünlü, İstanbul'a yaptıkları ziyaretlerde Beyti'de yemek yemiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Three Renowned Turkish Restaurants: Beyti Meat Restaurant". Skylife - Turkish Airlines magazine, 12. 2000. ss. 1-4. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Beyti Restaurant". ArchNet Digital Library. 19 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Andrew Finkel (7 Kasım 2011). "There's a Kebab in My Tapestry!". The New York Times - Latitude. The International Herald Tribune. 7 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2023. 
  4. ^ "Beyti's website". Beyti. 30 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

23 Ocak, Miladi takvime göre yılın 23. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 342 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hanoi</span> Vietnamın başkenti

Hanoi, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti. Hanoi'nin nüfusu yaklaşık 8,054 milyondur (2019). Ho Şi Minh kentinden sonra ülkenin ikinci büyük kentidir. Uzun yıllar Fransız sömürge yönetim merkezi olan Hanoi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya tarafından işgal edildi. Şehir 2 Temmuz 1976'da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Döner</span> Türk mutfağından geleneksel et yemeği

Döner, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.

<span class="mw-page-title-main">Zaho</span> Irakta bir şehir

Zaho, Irak'ın kuzey bölgesinde yer alan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Fast food</span> hızlı servis edilen yemek

Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir. TDK tarafından hazır yemek karşılığı önerilmiştir. Oktay Sinanoğlu tarafından önerilen "tezyemek" söyleyişe daha uygun olmasına rağmen kabul görmemişti. Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.

Osmanlı İmparatorluğu kültürü, Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayanların ortak kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adam Mickiewicz</span> Polonyalı şair

Adam Bernard Mickiewicz Polonya'nın önemli şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Duhok</span> Irak Kürdistanın da bir şehir

Duhok, Irak'ın kuzeyinde bir şehir ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok ilinin başkenti. 500.000 yakın nüfusu vardır ve çoğunluğunu Kürtler ve Süryaniler oluşturur. Bazı kaynaklara göre Duhok Kurmanciye göre "küçük köy" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kehlsteinhaus</span>

Kehlsteinhaus, Berchtesgaden kasabası yakınlarında Obersalzberg'in üzerinde yükselen kayalık bir çıkıntı olan Kehlstein'ın zirvesine inşa edilen Üçüncü Reich döneminden kalma bir yapıdır. Yalnızca Nazi Partisi üyeleri tarafından hükûmet ve sosyal toplantılar için kullanıldı. Yükseklik korkusu, kötü hava riski ve ince dağ havası nedeniyle bu yapının konumunu beğenmeyen Adolf Hitler, belgelenmiş olarak sadece 14 kez ziyaret etmiştir. Günümüzde sezonluk olarak restoran, bira bahçesi ve turistik yer olarak açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Anadolu Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda lise

Kadıköy Anadolu Lisesi İstanbul'un Kadıköy ilçesi Moda semtinde 1955 yılında Kadıköy Maarif Koleji adıyla kurulan, yabancı dille eğitim yapması amaçlanan lise.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Müzesi</span>

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyti kebabı</span>

Beyti, kıyma veya kuzu etinden oluşan, şişte ızgara yapılan, lavaşa sarılı, üzerine domates sosu ve yoğurt ilave edilerek servis edilen bir Türk yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan kültürü</span> Kazakistan ve halkıyla ilişkilendirilen insan faaliyeti ve sembolizm modeli.

Kazakistan, göçebe pastoral ekonomisine dayanan ve iyi ifade edilmiş bir kültüre sahiptir. Kazakistan'da İslam, 7-12. yüzyıllarda tanındı. Koyun dışında birçok geleneksel yemek Kazak kültüründe sembolik değerini günümüzde de korumaktadır. Kazak kültürü büyük ölçüde Türklerin göçebe yaşam tarzından etkilenmiştir. Ayrıca göçebe bir halk olan İskitlerden de güçlü bir şekilde etkilenmiş gözükmektedir.

Karen Demirciyan Spor ve Konser Kompleksi, bilinen ismiyle Demirciyan Arena, Spor & Müzik Kompleksi ya da sadece Hamalir Hrazdan Nehri geçidi yakınında, Erivan'ın batı kesimlerine hakim olan Tsitsernakaberd tepesine çıkan 184 basamaklı büyük bir spor ve konser kompleksidir.