İçeriğe atla

Beypazarı Yaşayan Müze

Yaşayan Müze
Müze binası (ortada)
Açılış23 Nisan 2007 (17 yıl önce) (2007-04-23)
KonumBeypazarı, Ankara, Türkiye
TürUygulamalı kültür müzesi
KüratörSema Demir
KurucuSema Demir
Toplu ulaşımEGO
Otopark?Yok
Resmî sitehttps://yasayanmuze.com.tr/

Yaşayan Müze; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 2007 yılında bir sivil inisiyatif girişimi ile kurulmuş halk bilim müzesidir.

19. yüzyıl sonlarında yaptırılmış Abbaszâde Konağı'nda hizmet verir. Kültür bilimci Sema Demir tarafından kurulmuş; açılışı 23 Nisan 2007 tarihinde gerçekleşmiştir.

Anadolu kültürünün deneyimlenerek yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan müzede tarihî eşyalar ve yörenin özgün kıyafetleri sergilenir. Müzede ziyaretçileri sadece seyirci olmaktan çıkarıp sergilenen kültürü deneyimleme imkanı sunan, alışılmışın dışında sergileme teknikleri uygulamaktadır. Türkiye'nin ilk uygulamalı kültür müzesidir.[1]

Tarihçe

Beypazarı Yaşayan Müze projesi, akademisyen Zehra Sema Demir tarafından henüz öğrenci olduğu yıllarda geliştirildi. 2006'da Beypazarı Belediyesinin projeyi gerçekleştirmeyi kabul etmesi üzerine Belediye'ye ait tescilli bir yapı olan Abbaszâde Konağı'nı kiralayan Zehra Sema Demir, müze kurucusu ve yöneticisi olma sorumluluğunu üstlendi.[2] Müzenin açılışı 23 Nisan 2007 tarihinde gerçekleşti.

Kurum, 2012'de Beypazarı'nda terk edilmişi Rüstem Paşa Hamamı'nın restorasyonun yarak müzeye dönüştürdü. Hamam kültür temalı bir müze olan Türk Hamam Müzesi, Yaşayan Müze'nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak ve büyük ölçüde Yaşayan Müze'nin malî olanakları, deneyimi ve bilgi birikimi ile ortaya çıkmıştır.[2]

Sergileme

Müzede ziyaretçilerin seyirci olmaktan çıkarak sergilenen kültürü deneyimlemeleri için sahneleme, canlandırma ve drama gibi sergileme yöntemleri kullanılmaktadır. Müzenin sergileme düzeninde vitrin ya da bilgi panosu gibi yönlendirmeler bulunmaz; ziyaretçilere anlatıcılar eşlik eder. Anlatıcılar, ziyaretçilerle doğrudan iletişime kurar ve bu iletişim sırasında deyim, mâni ve masal gibi sözlü kültür aktarımların sağlar.[3]

Müze binasının her bir odasında farklı etkinlikler yapılır. Mutfakta, Türk yemek kültürüne ait araç ve gereçler sunulur ve kostümlü müze rehberleri ziyaretçilere mutfak kültürü ile ilişkili atasözleri ve deyimlerin hikayeleri anlatır. Ihlamur baskı atölyesinde ziyaretçiler ıhlamur baskı kalıplarını kullanarak cüzdan, ayraç ve çanta gibi eşyalar hazırlar. Eskiden kiler olarak kullanılan bölümde ise ziyaretçilere kurşun dökme hakkında bilgi verilir ve nazara kurşun dökülür.

Birinci katta gelin odası bulunur. Anlatıcılar bu odada çeyiz serme, yüklük, yatak ve gusülhane konusunda bilgi aktarır ve masallar anlatır. Oyun odasında Hacivat ve Karagöz gösterisi sergilenir; gösteri odasında ziyaretçiler geleneksel kıyafetler giyer.

Müzenin "guşgana" denilen çatı katında bir geleneksel dokuma tezgâhı vardır. Bu bölümde Beypazarı dokumacılık ürünleri, peştamal ve ipek şal örnekleri sergilenir ve satılır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'nin Uygulamalı İlk Açık Hava Müzesi: Yaşayan Müze". Sabancı Vakfı. 14 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b Demir, Zehra Sema (18 Ekim 2019). "Halk Bilimi Müzeciliğinde Deneysel Yaklaşımlar: Yaşayan Müze". Journal of Turkish Studies. 8 (Volume 8 Issue 9): 1111-1125. doi:10.7827/TurkishStudies.5444. 
  3. ^ a b Kelkit, Dilara Merve; Halaç, Hicran Hanım (2024). "Kültürel Miras Bağlamında YaşayanMüze: Sivas Sanayi Mektebi Müzesi". Folklor akademi dergisi (Online). 7 (1): 271-282. doi:10.55666/folklor.1384215. ISSN 2651-253X. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Cumalıkızık Etnografya Müzesi, Bursa'nın Cumalıkızık mahallesinde yer alan, mahallenin geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir müzedir. 1992'de hizmete girdi. 2015'te yenilenerek tekrar ziyarete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Arkeoloji Müzesi</span>

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep ili ve çevresinde bulunan tarihî sergilendiği müzedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Müze Gemiler</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Müze Gemiler ya da İnciraltı Deniz Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir denizcilik müzesidir. Balçova ilçesindeki İnciraltı İskelesi'nde demir atmış üç müze gemide denizciliğin sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişimine ilişkin nesneler sergilenmektedir. Müze, 1 Temmuz 2007'de ziyarete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermitaj Müzesi</span> Rusya, Sankt-Peterburgda bir müze

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinde yer alan bir sanat ve kültür müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Arkeoloji Müzesi</span> Hatayda bulunan Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi; Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortak katkılarıyla 15 Haziran 2013 tarihinde, Ankara'nın Altındağ ilçesinde açılmış olan bir müzedir. Müzenin denetimi, Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tarih ve Sanat Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde 2004 yılında hizmete girmiş müzedir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç ayrı bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır. Her yıl yüz binden fazla ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir müze. Çubuk Belediyesi, tarafından 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali başladığında müze açılmıştır. Müze Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Bekir Ağalar Konağının restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Müzede Çubuk ilçesinin tarihi sürecini anlatan tarihî eserler, yöresel giysiler ve antika eşyalar ve tablolar vardır. Bunlardan başka Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gagavuzya, Tataristan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore, Çin, Doğu Türkistan ve Japonya ülkelerinin, gelenek ve kültürlerini tanıtan bölümler ve standlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Açık hava müzesi</span>

Açık hava müzesi, genellikle kırsal yaşamı ve geleneksel kültürü tanıtmak amacıyla kurulan, binaların ve eserlerin açık havada sergilendiği bir müze türüdür.

Türk Hamam Müzesi; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan bir müzedir. Gazi Üniversitesi'nde Türk kültürüne ve müzeciliğe yönelik dersler veren akademisyen Sema Demir tarafından kurulan müze, teması bakımından bu alanda Türkiye'nin ilk hamam müzesi olma özelliğini taşımaktadır. 9 Haziran 2012 tarihinde, ilçede bulunan ve 16. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış olan Rüstem Paşa Hamamı'nda açılan müzenin temel amacı; Türk hamam kültürünü belgelemek ve sergileyerek geleceğe aktarmaktır. Bu bağlamda sadece objelerden oluşmamakta; müzede görev yapan anlatıcı ve rehberler bu geleneği çeşitli oyunlar ve canlandırmalar sergileyerek uygulamalı bir şekilde ziyaretçilere aktarmaktadır. Hamam kültürüne ait takunyalar, bakır taslar, ibrikler, peştamallar, hamamcı minderleri, havlular, keseler ve daha birçok nesne gösterime sunulurken; hamam anası, hamam babası, külhanbeyi gibi kavramlar hakkında da bilgiler verilmektedir.

Ankara'da turizm; daha çok yerli turistlerin ziyaretleriyle yürümektedir ve büyük oranda kültür turizmine dayanmaktadır. Ankara, 2018 yılında 3,7 milyon ziyaretçi ile yerli turistlerin en çok konaklama yaptığı 5. Türk şehri olmuştur. Ayrıca turistik tesis ve yatak sayısı bakımından 81 il arasından 11. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Batman Müzesi</span> Batmanda bir arkeoloji müzesi

Batman Müzesi; Batman'da bulunan, 2015'te ziyarete açılmış arkeoloji müzesidir.

Zehra Sema Demir Türk müzeci, sosyal girişimci, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşayan Köy</span> Beypazarında açık hava müzesi

Anadolu Yaşayan Köy Açık Hava Müzesi, Ankara'nın Beypazarı ilçesine bağlı Macun ve Kızılcasöğüt köyleri arasındaki bir arazide 2016 yılında kurulmuş kültür bilim müzesidir.

Manisa Osmanlı Müzesi, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı temalı eserlerin sergilendiği bir müzedir. Manisa'nın Yunusemre Belediyesi, kentin tarih ve kültür turizmine katkı sağlayacak projeyi tamamlayarak "Yüzyılın 100 Projesi" taahhüdü kapsamındaki Osmanlı Müzesi'ni ziyarete açmıştır. Müze, Osmanlı’nın yükselme ve yıkılma devrine kadar olan dönemi kapsar ve geçmiş kültürü günümüz toplumuna aktarma amacı güder. İçerisinde Manisa sancağında yetişen Osmanlı şehzadeleri, o dönemin ünlü Türk düşünürleri ve Osmanlı’nın günlük yaşamını gösteren birçok heykel bulunmaktadır. Ziyaret saatleri hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu 10.00-18.00 arasındadır.

Yaşayan Müze Mardin, Mardin'in Artuklu ilçesinde kurşun dökme, bakır işleme, telkâri, reyhani dansı gibi sanatların icra edildiği ve yaşatıldığı bir yaşayan müzedir.