İçeriğe atla

Beynelmilel (film)

Beynelmilel
Enternasyonal bir Türk filmi - Beynelmilel bir şey işte...
YönetmenSırrı Süreyya Önder
Muharrem Gülmez
YapımcıNecati Akpınar
SenaristSırrı Süreyya Önder
OyuncularCezmi Baskın
Özgü Namal
Umut Kurt
MüzikKalan Müzik
Pierre Degeyter
Chopin
Anonim
Görüntü yönetmeniGökhan Atılmış
StüdyoBKM
CinsiSinema filmi
TürüDram
Komedi
Politik
RenkRenkli
Yapım yılı2006
Çıkış tarih(ler)iOcak 2007 (2007-01)
Süre106 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Çekim yer(ler)iTarsus, Mersin[1]

Beynelmilel, Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez'in yönettiği sinema filmi. 2006 yılında çekilen film, gösterime Ocak 2007'de girdi. Filmde 12 Eylül 1980 sonrası sıkıyönetiminin, doğuda yerel halk ve çalgıcı sınıfı (gevende) üzerine etkileri trajikomik bir şekilde anlatılır. Film için mekanların bulunması, döneme uygun hale getirilmesi, o bölgeden oyuncular seçilmesi gibi ön hazırlık ve hazırlık çalışmaları 4 ay sürmüştür. Filmin tamamı, 7.5 haftada Tarsus'ta çekilmiştir.

Konusu

1982 yılında Adıyaman'da bir grup yerel müzisyen, o yıllarda uygulanmakta olan sokağa çıkma yasağından dolayı geçim sıkıntısına düşerler. Geçinebilmek için buldukları çözüm hepsinin tutuklanmasına yol açar. Yörenin sıkıyönetim komutanı, bu yerel müzisyenleri çağdaş bir orkestraya dönüştürmek isteyince olaylar gelişmeye başlar. Yöresel orkestradan, kenti ziyaret edecek olan Konsey üyelerinin karşılama töreninde çalmaları istenir. Fakat bu konseyi karşılamayı sadece müzisyenler değil, şehrin genç aktivistleri de büyük bir sabırsızlıkla beklemektedir.

Siyasal bilimler öğrencisi Haydar (Umut Kurt); "Biz çalgıcı adamız. Çalgıcıdan hiç devrimci olur mu, komünist olur mu?" diyen abisi Servet'e (Sırrı Süreyya Önder) kulak asmamakta, Konsey üyelerini karşılamak için bir protesto eylemi hazırlamayı düşünmektedir. Konsey üyelerinin karşılanması sırasında orkestraya (ne çaldıklarını bilmeksizin) komünist hareketin simgelerinden ve Sovyetler Birliği'nin ilk milli marşı Enternasyonal çaldırılacaktır. Bu eylemi gerçekleştirmek için de Haydar çağdaş orkestranın şefi Abuzer'in (Cezmi Baskın) kızı, aşklarını birbirlerinden bile gizli tuttukları, Gülendam'dan (Özgü Namal) yardım almaktadır. Bir yandan sıkıyönetim birimleri ve yöresel orkestra, bir yandan da devrimci gençler tarafından birbirinden habersiz olarak yürütülen bu karşılama hazırlıklarının karışması sonucunda herkesi şaşırtacak olaylar gelişecektir.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Oyuncu Karakter
Cezmi BaskınAbuzer Yayladalı
Özgü NamalGülendam Yayladalı
Umut KurtHaydar Arıkan
Nazmi KırıkTekin Yayladalı
Bahri BeyatMahmut Yayladalı
Meral OkayAydeniz Derya
Dilber AyArzum Çilem
Oktay KaynarcaBinbaşı
Kahtalı Mıçı Yöresel sanatçı
Cansın Hallaç Tekinin oğlu
Sırrı Süreyya ÖnderServet Arıkan

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<i>Anlat İstanbul</i>

Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini alıyor, hikâyeleri masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Bir klarnetçi, bir fahişe, delirmiş bir kadın ve dahası, farklı 5 öyküyle sunuluyor. Bu öykülerde, çok bilinen masallardan Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ı esas alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Cezmi Baskın</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Cezmi Baskın, Türk oyuncu ve yönetmendir.

<i>Takva</i> (film)

Takva, 2005 yapımı Türk filmidir. Yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın yaptığı filmin, senaryosu Önder Çakar'a aittir. Takva'nın yapımcı ve dağıtımcı firması Yeni Sinemacılar'dır. Filmin başrollerini Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban paylaşmaktadır. Türü dramdır.

18. Ankara Uluslararası Film Festivali, 12 ve 22 Nisan 2007 tarihleri arasında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen film festivali. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Farabi Salonu'nda yapılan ödül töreninde sunuculuğu Yetkin Dikinciler ve Şenay Gürler üstlendi.

<i>Sis ve Gece</i> 2007 yapımı Türk filmi

Sis ve Gece, başrollerini Uğur Polat, Selma Ergeç, Oktay Kaynarca, Yetkin Dikinciler ve İlyas Salman'ın paylaştığı, Ahmet Ümit’in aynı isimli romanının beyazperde uyarlaması olan, 2007'de Turgut Yasalar'ın senaryolaştırıp yönettiği bir Türk filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Süreyya Önder</span> Türk film yönetmeni ve siyasetçi

Sırrı Süreyya Önder, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">26. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

26. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 31 Mart ve 15 Nisan 2007 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">15. Altın Koza Film Festivali</span>

15. Altın Koza Film Festivali, 2-8 Haziran 2008 tarihleri arasında gerçekleşen, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza A.Ş. iş birliğiyle gerçekleştirilen festivaldir. Kapsamı, 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması', 'Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması', 'Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması' ndan oluşuyor. Festival kapsamında, Dünya Sineması, Akdeniz'den Beyaz Perdeye, Medscreen, En İyi 10 Türk Filmi, Belgesel Filmler, Kıssadan Hisse Dünya, Altın Koza Kısa Film Seçkisi, Kısaca Adana bölümleri yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">46. Altın Portakal Film Festivali</span>

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekim ve 17 Ekim 2009 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 2005 öncesi kazananlara verilen Venüs heykeli ödülü bu festivalde yeniden verildi.

<span class="mw-page-title-main">16. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali</span>

16. Adana Altın Koza Film Festivali, 8-14 Haziran 2009 tarihleri arasında, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivalidir. 16. Altın Koza Film Festiali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyeleri; Nuri Bilge Ceylan, Bulut Aras, Füruzan, Mazlum Çimen, Meltem Cumbul, Özcan Alper, Özgü Namal, Uğur İçbak, Prof.Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp.

<span class="mw-page-title-main">29. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span> İKSV tarafından 2010da düzenlenen film festivali

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 3-18 Nisan 2010 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<span class="mw-page-title-main">28. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 4 - 19 Nisan 2009 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<i>Mavi Sürgün</i> (film) film

Mavi Sürgün, 1993 tarihli Erden Kıral filmi. Film, Halikarnas Balıkçısı'nın, Mavi Sürgün adlı otobiyografik eserinden esinlenerek yapılmıştır. Filmin senaryosu bu kitabın yanı sıra yazarın Unuttuğu Türkü ve Gündüzü Kaybeden Kuş adlı öykülerine göndermeler barındırır. 66. Akademi Ödülleri'ne, Yabancı Dilde En İyi Film dalında, Türkiye'nin Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

<i>Yozgat Blues</i> 2013 yapımı Türk filmi

Yozgat Blues, yönetmenliğini Mahmut Fazıl Coşkun'un yaptığı 2013 Türkiye - Almanya ortak yapımı komedi ve dram filmidir. Ayrıca yönetmen Coşkun, filmin senaryosunu Tarık Tufan ile birlikte yazmıştır.

Altın Portakal Uluslararası En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 2015 yılından itibaren Uluslararası Antalya Film Festivali'nde uluslararası en iyi erkek oyuncuya verilen ödüldür.

Uluslararası Antalya Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında yarışan filmlerin kadın oyuncularından birine veya birkaçına verilen ödüldür. Ödülü kazanan oyuncu, festival jürisinin seçimi ile belirlenmektedir. Ödülü alan oyuncu, Altın Portakal heykelciği ve bir miktar para ödülü ile onurlandırılır.

Uluslararası Antalya Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında yarışan filmlerin Erkek oyuncularından birine veya birkaçına verilen ödüldür. Ödülü kazanan oyuncu, festival jürisinin seçimi ile belirlenmektedir. Ödülü alan oyuncu, Altın Portakal heykelciği ve bir miktar para ödülü ile onurlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">57. Antalya Altın Portakal Film Festivali</span>

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 3 Ekim-10 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşen film festivalidir. Bu yıl festivale, Türkiye'de ilk gösterim koşulu getirildi. Ulusal yarışmalarda dağıtılan toplam ödül 860.000 TL'dir.