İçeriğe atla

Beynam Ormanları

Koordinatlar: 39°40′14″N 32°55′07″E / 39.670595°K 32.918559°D / 39.670595; 32.918559


Beynam Ormanı, Ankara'nın 50 km güneyinde Balâ ilçesinde tarım alanlarıyla çevrili bir ormandır. Adını yakınındaki Beynam mahallesinden alır. Karaçam türü ağırlıkta olan bir kalıntı ormandır. 1966'da korunmaya alınmış olan ormanda günümüzde piknik üniteleri ve kır gazinosu bulunmaktadır.[1] Yüzölçümü 1601 hektar, denizden yüksekliği 1200 - 1521 metredir[2]

Bitey ve direy

Beynam Ormanı 419 bitki türünü barındırmaktadır. Ağaç olarak başlıca meşe türleri ve karaçam bulunur. Ormanda yaşayan direy arasında kurt, tilki, porsuk, tavşan, domuz, ağaç sansarı, tarla sincabı gibi memeliler ile, keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu gibi kuşlar da yaşamaktadır.[3] Burada bulunan şah kartal (Aquila heliaca) korumaya alınmış ve IUCN Kırmızı Listesi'nde "Hassas tür" olarak sınıflandırılmıştır.[4][5]

Tarih

Beynam ormanları eskiden çok geniş bir alanı kaplayan bir ormanın kalıntısıdır. Harabe halinde bir eski Roma hamamının odun ihtiyacı, bu ormanlardan karşılanmaktaydı.[6][7]

Beynam Ormanı "kalıntı orman" olduğundan T.C. Bakanlar Kurulu tarafından 1966'da "muhafaza ormanı" olarak ilan edildi.[8] T.C. Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı 1978'de "İç Anadolu Bölgesi'nin gerçek step iklim koşullarına sahip yöreleri arasında özellikle doğal bitki örtüsü ayakta kalabilmiş ve bir dereceye kadar korunabilmiş tek örnek olması" nedeniyle "Doğal Sit Alanı" olarak ilan etmiştir.[3] Bu kurul, 1979'da ormanın batı kısmını "orman içi dinlenme yeri" olarak kullanıma açmış, bu amaca tahsis edilen alan, 1978'de 38 hektar olarak başlamış, 1998'de 120, 1990'da 580 hektara çıkarılmıştır. 2004'te, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu uyarınca, Ankara`nın sınırları 50 kilometre yarıçapında bir alana ulaşmıştır. Beynam ormanları da büyükşehir belediyesi sınırları içine girdi. 2005 yılında bu ormanın 461 hektarlık bölümü (yukarıda belirtilen, Orman bakanlığı'nın rekreasyon amaçlı sahasından ayrı olarak) Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından "kent ormanı" yapılmıştır.[9]

Ankara Belediyesi'nin girişimleriyle Beynam Ormanı Ankaralıların piknik yerlerinden biri haline gelmiştir. Kır gazinosu, tuvalet, çocuk oyun grubu ve otoparkı vardır. Orman alanına giriş paralıdır.

Kaynakça

  1. ^ Ankara Büyükşehir Belediyesi. "Beynam Ormanları". 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. 
  2. ^ "Kızılırmak Basin". 12 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2009. 
  3. ^ a b Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği (5 Mayıs 2005). "Basın Açıklaması". 6 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2009. 
  4. ^ "International Action Plan for the Imperial Eagle (Aquila heliaca)" (PDF). 17 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. 
  5. ^ "Aquila heliaca". The IUCN Red List of Threatened Species. 23 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. 
  6. ^ NTV-MSNBC (21 Haziran 2007). "Başkentin alternatif dinlenme mekanları". 7 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2009. 
  7. ^ Oğuz, D. (2004). "Remaining tree species from the indigenous vegetation of Ankara, Turkey". Landscape and Urban Planning. Cilt 68. ss. 371-388. 
  8. ^ "Beynam Ormani Forest". World Database on Protected Areas. Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. []
  9. ^ Demirtaş, A. (25 Mart 2006). ""Kent Ormancılığı": Yeni Özelleştirme Alanları mı?". 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tayga</span>

Tayga Yakutça "orman" sözcüğünden gelir. Bu sözcük Ruslar tarafından kuzey yarımkürede, özellikle Sibirya'da tundranın bittiği yerlerde başlayan soğuk, bataklık ve ormanlık bölgeleri tanımlamak için Altay dili Şor lehçesindeki tayγa kökenli taĭgá terimi kullanılmıştır. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki buna benzer bölgeler için de tayga ismi kullanılmaya başlanmıştır. Ama tayga günümüz kullanımında artık yalnızca orman anlamına gelmez; Kuzey Yarımkürede tundranın güneyinde oluşmuş bir bitki örtüsü sınırının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuksu Millî Parkı</span> Milli Park (02.0003)

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

<span class="mw-page-title-main">Altınpark (park)</span>

Altınpark, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Aydınlıkevler mahallesinde bulunan, 640 bin m² bir alan üzerinde, %85'ini yeşil alan ve gölet düzenlemeleri, %15'ini de yapılar ve meydanların oluşturduğu Ankara'nın en büyük rekreasyon alanlarından biridir. 1977 yılına kadar golf kulübü olarak kullanılan bu alana 1985 yılında açılan yarışmada birinci gelen projenin uygulanması ile bugünkü Altınpark ortaya çıkmıştır. Park alanında uluslararası fuar etkinliklerinin gerçekleştirildiği bir Fuar Merkezi yer alır. Feza Gürsey Bilim Merkezi, küçük ziyaretçilerin gezip eğlenebileceği ve deneyler yaparak bilim dünyası ile tanışacakları ideal bir mekândır. Kapalı ve açık spor alanları, açık ve yarı açık gösteri amfileri, paten kayma pistleri, Türk, İtalyan lokantaları, Türk Sokağı ve Tepe Hanı, yürüyüş alanları, kondisyon alanları, çocuk oyun alanları, piknik alanları gibi dinlenme ve eğlence merkezleri her yaşta insana hizmet veren mekânlardır. Ayrıca, gölet ve bahçeler, üretim sahaları, olimpik yüzme havuzu, mini golf sahası, at tavlası, yaşlılar lokali, kültür merkezi, kına ve düğün salonları gibi mekânlar dinlenme ve eğlence alanlarını oluşturlar.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki ormanlar</span>

İstanbul ormanları, yerleşim alanlarının çevresine ve dışına yayılan ağaçlık alanlardan oluşmaktadır. İstanbul ilinin, coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, yükseltili arazisi, toprak ve iklim özelliklerinin etkisiyle doğal orman oluşumuna elverişli bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Poyrazlar Gölü</span> Sakaryada bir göl

Poyrazlar gölü, Sakarya il merkezinin 7–8 km kuzeydoğusunda, Sakarya nehrinin kenarında yer alan alüvyal set gölüdür. Göl kıyısında bulunan Poyrazlar köyünden adını alan gölün diğer bir adı da Teke gölüdür. Göl alanı 67 hektar, kıyılarının uzunluğu 4400 m olan göl 1. derece doğal sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

Yıldırımevci Yaylası Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Yıldırım evci köyü vardır. Yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. Ağaç olarak çoğunlukla kavak, Meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 650 hektar denizden yüksekliği 1180 metredir. Yaylanın etrafı ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu manzara ve doğal yapısıyla ankaralılara ve çubuklulara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme olanağı sunmaktadır. Yayla tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.

Sündiken Dağları, Eskişehir il sınırlarında bulunan sıra dağlardır. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil kuşak</span>

Yeşil kuşak, büyük ölçüde gelişmemiş, vahşi veya tarım arazilerini çevreleyen veya komşu kentsel alanların alanlarını korumak için arazi kullanım planlamasında kullanılan bir politika ve tanımdır. Özünde yeşil bir kuşak, bölgenin gelişmesini engelleyerek ve yaban hayatının geri dönmesini ve kurulmasını sağlayan belirli bir alanın etrafında bir sınır belirleyen görünmez bir çizgidir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Acameti İdari Koruma Alanı</span>

Acameti İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır. Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır. Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çaçuna İdari Koruma Alanı</span>

Çaçuna İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Dedoplistskaro Belediyesinde, Iori Nehri taşkın alanlarında, ülkenin güneydoğu kesiminde,Azerbaycan sınırına yakın bir konumda yer alan korunan bir alandır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, Iori Nehri ve Dalis-Mta Baraj Gölü çevresindeki ormanları ve bu ormanların karakteristik kurak ve yarı kurak flora ve fauna türlerini korumak için kuruldu. Koruma alanı bölgesinde kuş gözlemciliği için birkaç gözlem kulesi bulunmaktadır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, 1996 yılında çoğunlukla 1965'ten beri var olan eski Çaçuna Devlet Ormanlığı topraklarını kapsayacak şekilde kurulmuştur. Çaçuna İdari Koruma Alanı idaresi Dedoplistskaro'da Vaşlovani Koruma Alanları Yönetimi ile ortak bir tesiste yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Habarovsk şehrinin yaklaşık 20 km güneyinde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Bölge, bir şehre yakınlığı ve belirli parkurlardaki halka açık yürüyüşçülere nispeten açık konumu ve alt nehir taşkın yataklarıyla çevrili bir dağ ormanı biyolojik çeşitliliği adası ile dikkat çekicidir. Koruma alanı, Habarovsk Krayı'nda bulunmaktadır. Koruma alanı 1963 yılında kurulmuştur. 45.439 hektar (175,44 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Dağları</span> Bolu ve Düzce ili topraklarında bulunan sıra dağdır

Bolu Dağları, Batı Karadeniz'de, Bolu ve Düzce ili topraklarında bulunan sıradağdır.