İçeriğe atla

Beylerbeyi (anlam ayrımı)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid</span> 27. Osmanlı padişahı (1774–1789)

I. Abdülhamid, 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet'in oğlu ve III. Mustafa'nın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

Koca Mustafa Paşa, II. Bayezid saltanatı sonunda ve I. Selim saltanatı başında 1511-1512 döneminde sadrazamlık yapan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihrimah Sultan (I. Süleyman'ın kızı)</span> prenses

Mihrimah Sultan, Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın kızı.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısın Girne ilçesinde bir köy

Bellapais, halk arasındaki söylenişiyle Bellabayıs ya da Balabayıs, resmî adıyla Beylerbeyi, Kıbrıs'ın kuzeyinde köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesine, hukuki olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Beylerbeyi, Boğaziçi'nin Anadolu kıyısında, Kuzguncuk ile Çengelköy arasında yer alan en eski Boğaz köylerinden birisidir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayaklarının hemen dibinden başlayarak geniş bir sahil boyunca tepelere kadar uzanır. 1960'lara kadar Üsküdar'a bağlı bir bucak iken sonraki idari değişiklikler sırasında semt olarak doğrudan Üsküdar ilçesine bağlanmıştır. Zamanında Boğaziçi Köprüsü yapımı nedeniyle günümüzde köprünün Anadolu gişelerinin bulunduğu bölgedeki Fıstıklı Mahallesi çok sayıda ahşap yapıyı barındırmasına rağmen istimlak edilmiştir. Son değişimler ile "mahalle" statüsüne düşürülen semt halen Abdullahağa (Istavroz), Küplüce ve Burhaniye mahallelerini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg</span>

Berlin-Charlottenburg Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinde bulunan bir semt. Semtin adının kaynağı Kraliçe Sophie Charlotte'den geliyor. Semt'de Berlin'in en büyük sarayı Charlottenburg Sarayı ve çeşitli müzeler bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaştepe</span>

Nakkaştepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Beylerbeyi ve Kuzguncuk sırtlarına yayılmıştır. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün ilk çıkışı bu semtte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1923-24 İstanbul Futbol Ligi</span>

1923-24 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin ilk sezonudur. Sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş, lig tarihinde şampiyonluğa ulaşan ilk takım oldu.

<span class="mw-page-title-main">1924-25 İstanbul Futbol Ligi</span>

1924-25 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin ikinci sezonudur. Galatasaray bu ligi ilk kez kazandı. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynandı.

1925-26 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin üçüncü sezonudur. Galatasaray bu ligi ikinci kez kazandı. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynandı.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Futbol Yatırımları</span> Üsküdarda bir spor kulübü

Üsküdar Futbol Yatırımları, 1980 yılında İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde kurulmuş bir spor kulübüdür. İç saha maçlarını 5.500 koltuk kapasitesine sahip Beylerbeyi 75. Yıl Stadyumu'nda oynamaktadır. İstanbul Süper Amatör Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı Tüneli</span>

Beylerbeyi Sarayı Tüneli Sultan II. Mahmud tarafından 1829–1832 yılları arasında yaptırılmıştır 230 metre uzunluğundadır. Tünelin inşa edilme nedeni sarayı ana yoldan ayırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (futbol takımı) 1921-22 sezonu</span>

1921-22 sezonunda Galatasaray Cuma Ligi'ni 10 maçta 1 mağlubiyet alarak şampiyon olarak tamamlamıştır. Bu sezonda Osmanlı İmparatorluğu'nu temsilen yurt içi ve yurt dışında çeşitli müsabakalara katılmıştır. Avrupa Turnesindeki 17 maçı, 3 galibiyet 3 beraberlik ve 11 mağlubiyet ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1924-25 sezonu</span>

Fenerbahçe 1924-25 sezonunda İstanbul Ligi'ne katılmamıştır. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vakıfbank Spor Sarayı</span>

Vakıfbank Spor Sarayı, Üsküdar'ın Bağlarbaşı semtinde bulunan bir spor kompleksidir. 30000 m2'lik alanını olan spor kompleksi 15 ayda tamamlanmış ve 2016-17 sezonu öncesi açılmıştır. VakıfBank SK tesisin tek kiracısıdır. Yüzme havuzu ve fitness salonunun da bulunduğu tesiste Üsküdar Belediyesi, yaz okulu ve ücretli eğitim vermektedir. Tesiste 500 araçlık bir otopark da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Beylerbeyi Sarayı</span> Beylerbeyindeki eski bir sarayı

Birinci Beylerbeyi Sarayı ya da Sarı Saray, Türkiye'nin İstanbul şehrinin Üsküdar ilçesinde bulunan eski bir saray kompleksidir. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alan yapının yerine günümüzde aynı ada sahip başka bir saray vardır. Krikor Balyan'ın mimarında 1829'da başlayan inşası 1832'de tamamlanan ahşap saray, Osmanlı padişahları tarafından yaz aylarında kullanılmaktaydı. 1851'de çıkan yangın sonrası onarılarak kullanılmaya devam etti. Abdülaziz'in tahta geçmesinin ardından kendisinin talimatıyla, 1861-1863 yılları arasındaki bir tarihte yıkılarak günümüzde varlığını sürdüren sarayın inşasına başlandı.