İçeriğe atla

Beyin oğurlanması

Damadın Kaçırılması
Bəyin Oğurlanması
Filmin afişi
YönetmenCeyhun Mirzayev
Vakıf Mustafayev
SenaristMövlud Süleymanlı
OyuncularHasanağa Turabov - Esad
Sayavuş Aslan - Mustafa
Hacı İsmailov - Tağı[1]
Nasibe Zeynalova - Nasibe Hala
Yaşar Nuri - İsrafil
Natavan Memmedova - Yasemen
Tamara Şakirova - Nigar[2]
Şamil Süleymanov - Hasan
Vidadi Hasanov - Musa
Firengiz Mütellimova - Telli
Resmi Cebrailov - Ahmed
Mirza Babayev - Amanoğlu
Gümrah Rahimov - Brodyaqa
Arif Guliyev - Miriş
Semender Rızayev - Hidayet
Nacibe Behbudova - Bibihanım
Fizuli Hüseyinov -
Alasger Memmedoğlu - Piroteknik Alasger
Latife Aliyeva - Hasan'ın annesi
Ruslan Nesirov - Kasım
Hazri Rəhimov - Emin
İlham Namık Kamal - Ses yönetmeni
Eldeniz Zeynalov - Sadri
Muhtar Maniyev - konuk
Necibe Hüseyinova - Rakkase
Mansur Memmedov - Hidayet'in sürücüsü
G. Sayalıyeva
Alikulu Samedov - Alikulu
Bahadur Aliyev - köy sakini
Elman Şeydayev - köy sakini
Nasibe Eldarova
Şukufe Yusufova - Gazeteci
Zülfükar Baratzade
Ramiz Azizbeyli - İsabala
G. Haşımova
Nizami Musayev - Nizami
Tevekkül İsmailov
A. Kıyasbeyli
Enver Hasanov - Akif
Namhuda Usubeliyev - köy sakini
Kamil Muharremov - köy sakini
Ömür Nağıyev - köy sakini
Elhan Guliyev - köy sakini
Veliahd Valiyev - köy sakini
Mayak Kerimov - köy sakini
Ahmed Ahmedov - oyuncu
Sadakat Zülfükarova - oyuncu
MüzikEmin Sabitoğlu
Görüntü yönetmeniAlasger Alekberov
Reşid Nağıyev
StüdyoAzerbaycanfilm
CinsiSinema filmi
TürüMüzikal, dram, komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1986, Azerbaycan SSC
Çıkış tarih(ler)i17 Mart 1986
Süre74 dk.
DilAzerice

Damadın Kaçırılması (Azerice:Bəyin Oğurlanması), 1986 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı bir müzikal komedi filmidir.[3]

Konusu

Bir grup sinemacı Azerbaycan'ın köylerinden birinde düğün sahnelerinden oluşan bir film çekmek ister ama yönetmen istediği dekoru kurmasına rağmen çekimler sanıldığı gibi gitmez. Bunun üzerine köylüler gerçek bir düğün olmasını, bunun kameraya alınmasını teklif ederler. Köy sakinlerinden İsrafil (Yaşar Nuri), kızı Yasemen'in (Natəvan Memmedova) evlenmesinde istekli değildir; kızını damat adayı Hasan'a (Şamil Süleymanov) vermek istemez. Hasan, İsrafil'in koyduğu yasaklara rağmen aşkı için savaşan inatçı bir erkektir. İsrafil bir dükkân sahibidir ve Hasan da buradan Yasemen'e alınmak üzere bazı oyuncaklar seçer. Bir gün bu durumu öğrenen baba çok sinirlenir. Bu sırada köy halkı sinemacılardan merak ettikleri sinema tekniklerini öğrenmektedirler. Hasan'ın arkadaşları Yasemen'i istemek için birlik olup birkaç defa İsrafil'in evine gelirler. Bunun üzerine İsrafil inatla kız isteyenleri geri çevirir. Kızının artık evden bayıra çıkmasına izin vermeyen baba sinemacılara niçin kızını vermeye gönlü olmadığını anlatır. İsrafil'in söylediğine göre Hasan'ın annesi İsrafil'in çocukluk aşkıdır ve zamanında İsrafil Hasan'ın annesinin babasının evlilik onayını alamamıştır. Daha sonra İsrafil, Yasemen'in annesiyle tanışıp evlenmiştir. Evliliğinin daha sonraki yıllarında eşini kaybeden İsrafil geç olsun güç olsun diyerek hâlâ Hasan'ın annesiyle birlikte olabilme ümidiyle yaşamaktadır. Sonda İsrafil sinemacıların tahrikiyle tüm yaşadıklarını bir kenara bırakıp kızı Yasemen'in Hasan'la evlenmesine izin verir.

Filmden kareler

Filmi Seslendirenler

  • Perviz Bağırov - Hasan (Şamil Süleymanov)
  • Refik Azimov - Ahmet (Rəsmi Cəbrayılov)
  • Mirvari Novruzova - Bibihanım (Necibe Behbudova)
  • Rasim Balayev - İlhan (Fizuli Hüseyinov)
  • Emine Yusifkızı- Hasan'ın annesi (Latife Aliyeva)
  • Nacibe Hüseyinova - Rakkase
  • Nuriyye Ahmedova - Sinoptik

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ ""Bəyin oğurlanması"nda aktyorlar dalaşıb". Azadlıq. 12 Ocak 2015. s. 14. Aktyor Hacı İsmayılov filmin kadrarxası məqamlarından danışır (Azerice)
  2. ^ Hüseyinov, F. (4 Mart 2015). "Bəyin oğurlanması". Bizim yol. s. 15. Bəyin oğurlanması, yaxud hər üç rejissorun seçdiyi Tamara Şakirova: Əməkdar artist Füzuli Hüseynov filmin kadrarxası məqamlarını Milli.Az-a danışdı (Azerice)
  3. ^ "Məşhur filmlərdən məşhur sitatlar". Üç nöqtə. 29 Eylül 2015. s. 13. “Bəyin oğurlanması” filmi Vaqif Mustafayev və Ceyhun Mirzəyevin quruluşunda (Azerice)

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Tatlı Dillim</i> 1972 yapımı Türk filmi

Tatlı Dillim, 1 Kasım 1972 tarihinde vizyona giren yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez'in üstlendiği, senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı, başrollerini Tarık Akan ve Filiz Akın'ın paylaştığı romantik komedi filmidir.

<i>Doktor Civanım</i> Türk Komedi Filmi

Doktor Civanım, Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı, Kartal Tibet'in yönettiği 1982 yapımı Türk komedi filmidir. 1 Şubat 1983'te vizyona girmiştir. Memduh Ün tarafından yapımcılığı üstlenen filmin senaryosunu Safa Önal ve Memduh Ün yazmıştır. Müziğini ise ünlü müzisyen Cahit Berkay hazırlamıştır. İstanbul'un köylerinden olan Boğazköy'de çekilmiştir. Köyde yaşayan birçok kişi de filmde figüran olarak rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhterem Nur</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Muhterem Nur, gerçek adıyla Aysel Muhterem Kısa, Türk sinema oyuncusu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Güzey</span> Türk oyuncu

Gülistan Güzey, tam adıyla Gülistan Cemali Güzey,, Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

Zeynep Aksu, doğum adıyla Füsun Demiroğlu,, Türk oyuncudur. Türk sinemasında 1960'ların sonlarıyla 1970'lerin başlarında oynadığı başrollerle tanınır. 5 yılın sonunda sinemayı bıraktı. 2003 yılında bir TV dizisiyle setlere döndü.

<span class="mw-page-title-main">Nesibe Zeynalova</span>

Nesibe Cihangir kızı Zeynalova, özellikle komedi rolleriyle bilinen Azerbaycanlı oyuncudur.

<i>Ahmet Nerededir?</i> (film)

Ahmet Nerede? 1963 Azerbaycan yapımı bir müzikal-güldürü filmidir.

<i>Apunun Dünyası</i>

Apu'nun Dünyası, 1959 Hindistan yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Apur Sansar olan film bazı uluslararası gösterimlerde The World of Apu adıyla da gösterilmiştir.

<i>Damdaki Kemancı</i> (film, 1971) Norman Jewisonın 1971 tarihli müzikal filmi

Damdaki Kemancı, aynı adlı müzikal tiyatro eserinden uyarlanan, 1971 yapımı müzikal film. Fiddler on the roof filminin Türkçede yaygın olarak bilinen adı Damdaki Kemancı'dır. 1972 yılında aynı adla çekilmiş Türkçe bir uyarlaması da mevcuttur. Damdaki Kemancı, Sholom Aleichem hikâyelerinden Sütçü Tevye ya da Tevye ve Kızları adıyla bilinen hikâyenin 1964 yapımı Broadway'de sahnelenen müzikal gösterisinin, müzikal film olarak çekilmiş halidir. 1905 yılında Rus Çarlığı topraklarındaki bir Yahudi köyü olan Anatevka'da yaşayan fakir, geleneklerine bağlı Sütçü Tevye ve onun kızlarının başından geçen hikâyeleri anlatan film, arka planda da Rus toplumundaki değişimleri, Yahudi toplumunun yaşadığı zorlukları ve pogromları anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arşın Mal Alan</span>

Arşın Mal Alan, Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyov tarafından bestelenmiş 4 perdelik bir operettir. Eserin librettosu da Üzeyir Hacıbeyov tarafından 1913'te Sankt-Peterburg′da yazılmıştır. Operetin prömiyeri Baküde "Hacı Zeynelabidin Tagiyev Teatr"'da 25 Ekim, 1913′te yapılmıştır.

<i>Bilgiç Kadınlar</i>

Bilgiç Kadınlar ünlü Fransız oyun yazarı Molière tarafından Fransızca şiirsel 12-hecelik vezin ile yazılmış, güldürü-komedi türünde seyirlik 5 sahneden oluşan bir oyundur. İlk sahnelemesi 11 Mart 1672'de Theatre de Palais-Royal , Paris'te yapılmıştır.

<i>O Hayat Benim</i> Türk televizyon dizisi

O Hayat Benim, yapımını Pastel Film'in üstlendiği, 16 Şubat 2014 tarihinde FOX'ta yayınlanmaya başlayan aşk ve dram türündeki Türk televizyon dizisi. Yönetmenliğini dokuzuncu bölüme kadar Merve Girgin onuncu bölümden itibaren Yıldız Hülya Bilban, otuz birinci bölümden itibaren Hamdi Alkan ve sonraki kalan bölümleri ise Sadullah Şentürk üstlenmiştir. Başrollerini Ezgi Asaroğlu, Ceren Moray ve Keremcem paylaşmaktadır. 4 sezondan oluşan dizi, 2 Mayıs 2017 akşamı yayınlanan 131. bölümüyle final yaparak ekranlara veda etmiştir.

<i>Mahmut ile Meryem</i> Mehmet Ada Öztekinin yönettiği 2013 Azeri -Türk ortak yapımı sinema filmi

Mahmut ile Meryem, yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin'in yaptığı 2013 Azeri -Türk ortak yapımı sinema filmi. Film, Azerbaycan –Türkiye ortaklığındaki ilk sinema projesidir.Azeri yazar ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin baş rollerini Aras Bulut İynemli ve Rus asıllı Eva Dedova paylaşıyor. Filmin çekimleri yaklaşık on hafta sürmüştür. İlk on bir günlük çekimler Azerbaycan'ın Şeki, Kah, Bakü şehirlerinde çekildi. Film 22 Mart 2013'te Türkiye'de, 26 Eylül 2013'te ise Azerbaycan'da vizyona girdi. Türkiye'de yapılan galaya eserin yazarı Elçin'de katıldı. Film ayrıca 2015 yılında Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen 4. Türk Filmleri Haftası'nda da gösterildi.

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Elza İbrahimova</span> Azerbaycanlı besteci

İmameddin kızı Elza İbrahimova, Azeri bestecidir. Azerbaycan'ın (2008) ve Dağıstan'ın halk sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da düğün gelenekleri</span>

Azerbaycan'da düğün gelenekleri, Azerilerin çoğunluğunun yaşadığı Azerbaycan Cumhuriyeti ve İran Azerbaycanı bölgesindeki en önemli aile geleneklerinden biridir. Çok aşamalıdır ve çeşitli zorunlu ayinler ve geleneklerle ilgilidir. Eski Azerbaycan düğünleri, yüzyıllarca süren gelenekleri yansıtır ve önemli maddi maliyetlere ihtiyaç duyar.

Muharrem Hürrem Erman, Türk film yapımcısıdır.

"Seller, Sara'yı aldı", Sara adlı bir kızın hayatına odaklanan bir Azerbaycan halk şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth (Birleşik Krallık prensesi)</span> Prenses

Birleşik Krallık Prensesi Elizabeth, Kral III. George ve Kraliçe Charlotte'un yedinci çocuğu ve üçüncü kızıydı. Hesse-Homburg hükümdarı IV. Frederick VI ile evlendikten sonra, Almanya'ya yerleşti..

Karaca Kız, Azerbaycanfilm stüdyosunda üretilmiş bir filmdir.