İçeriğe atla

Beygir gücü

Beygir gücü
BG kısaltması başka anlamlara da gelmektedir, diğer anlamları için BG maddesine bakınız.

Beygir gücü, genellikle otomobil ve elektrik motorlarının[1] güçlerinin belirlenmesi için kullanılan güç birimi. Birimin kısaltması hp'tir. Terim, buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerinin olası alıcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi için James Watt tarafından kullanılmıştır.

Tanım

İskoçyalı mühendis ve fizikçi James Watt, ürettiği buhar makinelerinin iş yapabilme yeteneklerini müşterilerinin kolayca mevcut sistemlerle karşılaştırabilmeleri amacı ile 1782 yılında "Beygir Gücü" kavramını kullanmıştır.[2]

Watt, bir atın bir 12 fit yarıçaplı bir değirmen çarkını saatte 144 kez veya dakikada 2,4 kez çevirebildiği ve çarka uyguladığı kuvvetin 180 libre-kuvvet olduğunu öngörerek aşağıdaki hesabı yapmıştır.

Buradaki birimlerin SI karşılıkları:

  • 1 ft (fit) = 0,3048 m
  • 1 libre = 0,45359237 kg
  • 1 lbf (libre-kuvvet) = g × 1 libre = 9,80665 m/s2 × 1 lb × 0,45359237 kg/lb = 4,44822 kg·m/s2 = 4,44822 N
  • 180 lbf (libre-kuvvet) = 180 × 4,44822 N = 800,6796 N

İş = Kuvvet x Yol ; Güç = İş / Zaman ; Güç = (Kuvvet x Yol) / Zaman

(ya da P =τ.ω ; τ=r×F ; τ=r.F.sinθ ; P = r.F.sinθr.F.sinθ.ω) (τ:tork, kuvvet momenti, birimi tork, tork=N.m=kg.m2/s2) (ω = açısal hız (rad/s))

ifadelerinden,

ve buradan çıkan 32.572 sonucunu 33.000'e yuvarlatan Watt bu rakamı 1 Beygir gücü olarak tanımlamıştır.

Günümüzde James Watt'ın adı ile anılan SI güç birimi Watt olarak, 1 AG:

veya

olur.

Horse Power kelimelerinin ilk harflerinden türeyen HP ifadesi Türkçeye Beygir Gücü olarak çevrilmiş ve BG olarak sembolleştirilmiştir. Otomobillerin motor gücü beygir gücü kavramında bazı nüansları bulunan kW, PS gibi birimlerle de ifade edilmektedir.[3]

1 metrik AG veya PS: 735,49875 W'a eşittir.

İndike beygir gücü

İndike (belirtilen) beygir gücü, pistonlu motorun içinde genleşen gazın enerjisinin (piston basıncı × motor hacmi) sürtünme hariç tutularak hesaplandığı bir ölçümdür. İndike gücün ölçümü indikatör cihazlarıyla yapılır. Bu cihazlar silindir içi basıncı mekanik, optik veya elektrikli olarak ölçer ve p-V diyagramında göstererek gücün hesaplanmasını sağlar. İndike beygir gücü, buhar basıncını da hesaba kattığı için nominal beygir gücünden daha doğru bir ölçümdür. Daha sonraları geliştirilen şaft beygir gücü (shp) ve fren beygir gücü (bhp) gibi ölçümlerin aksine makinelerin iç sürtünmesinden kaynaklanan kayıpları hesaba katmaz.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Elektrik Motoru Etiketi Nasıl Okunur?". 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 
  2. ^ "1 at neden 1 Beygir Gücünde değil?". 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 
  3. ^ "kW ve HP Farkı Nedir, kW HP'ye Nasıl Dönüştürülür?". 14 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Kasım 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yerçekimi</span> Dünyanın kütleçekimi

Yer çekimi, kütleçekimi ve merkezkaç kuvvetinin birleşik etkisi nedeniyle nesnelere aktarılan net ivmedir. Yönü bir şakul topuzuyla çakışan, gücü veya büyüklüğü normuyla temsil edilen vektörel bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Volt</span> elektrikte kullanılan potansiyel farkı (gerilim) birimi

Volt, elektrikte kullanılan potansiyel farkı (gerilim) birimi. Elektromotor kuvvet birimi de volttur. Bir ohm'luk bir direnç üzerinden, bir amper'lik elektrik akımı geçmesi halinde direncin iki ucu arasındaki gerilim bir volttur.

Watt, SI'de, uluslararası standart güç birimidir.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

Elektronvolt (eV) değeri yaklaşık 1.6 x 10−19 J olan enerjiye verilen addır. Tanım olarak bir elektronun, boşlukta, bir voltluk elektrostatik potansiyel farkı katederek kazandığı kinetik enerji miktarıdır. Diğer bir deyişle, 1 volt çarpı elektronun yüküne eşittir. 1 volt temel yük ile çarpıldığında buna eşit olmaktadır.

Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 3</span>

Mazda 3, Mazda'nın 2003 Mayıs ayından beri Mazda 323'ün yerine ürettiği kompakt otomobildir. Özellikle 2.3 litrelik MPS daha hızlıdır. Mazda 3'te Sedan ve Hatchback karoseleri vardır. Bu model Japonya'da Axela ismiyle satılmaktadır. 2007'de ise makyajlanmıştır. 17 Mayıs 2009'da ise 2.nesil Mazda 3 satışa sunulacaktır. Yeni Mazda 3'te Avrupa pazarı için 2.2 litrelik Dizel motorlar, Amerika pazarı için 2.5 litrelik benzinli motorların eklenmesi bekleniliyor. 2009 Mayıs ayı itibarı ile Türkiye pazarınada yeni kasası satılmaya başlanmıştır. Türkiye'de satışı Özaydın Otomotiv Mazda tarafından gerçekleştirilen yeni model şu an için 1.6 motor benzinli, Sedan ve Hatchback modellerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMW 3 Serisi Compact</span> Otomobil

BMW 3 Serisi Compact, BMW'nin 1993-2004 yılları arasında ürettiği kompakt otomobil modelidir. 2004 yılında yerini BMW 1 Serisi'ne bıraktı.

Açısal frekans periyodik harekette birim zaman içinde kaç radyan olduğunun ölçüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 918</span>

Porsche 918 Spyder, Porsche tarafından tasarlanan ve ilk olarak Mart 2011'deki 80. Cenevre Otomobil Fuarı'nda kamuoyuna tanıtılan ortadan motorlu "plug-in hybrid" tipi süper spor otomobil. 918 Spyder'de 580 PS gücündeki içten yanmalı benzinli motor ile toplam 243 PS güç üreten iki fırçasız doğru akım elektrik motoru bulunmakta. 918 Spyder Porsche'nin ilk "plug-in hybrid" otomobilidir. 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren 918 adet üretilecek olan 918 Spyder'ın satışı Aralık 2013'te başlayacak. Avrupa'daki başlangıç fiyatının ise 768.026 € olması öngörülüyor.

Sürükleyici kuvvet, makine mühendisliğinde iki anlam ifade eder; bir aracın bir cismin yüzeyine uyguladığı toplam çekiş kuvveti veya hareket yönüne paralel olan toplam çekiş kuvvetine denir.

Joule veya jul, Uluslararası Birim Sistemi'nde enerji, veya ısı miktarından türetilmiş bir ölçü birimidir. Bir metre üzerinden bir newtonluk kuvvet uygulanarak harcanan enerjiye veya iki ucu arasında bir voltluk gerilim farkı olan bir devre elemanı üzerinden geçen bir amperlik akımınin tükettiği enerjiye eşittir. Adını İngiliz fizikçi James Prescott Joule'dan (1818-1889) almıştır.

Telekomünikasyonda alan şiddeti serbest uzayda ideal yarım dalga dipolun sağladığı elektrik alanıdır. Dünya üzerinde yansımalar ve engeller sebebiyle elektrik alanı genellikle hesaplanan değerden daha azdır. Ancak, çevresinden yeterince yüksek olan bir anten için hesaplanan değere yakın ölçümler yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney J57</span> 1950lerin başında Pratt & Whitney tarafından geliştirilen eksenel akışlı bir turbojet motoru

Pratt & Whitney J57, 1950'lerin başında Pratt & Whitney tarafından geliştirilen eksenel akışlı bir turbojet motorudur. J57, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk 10.000 lbf (45 kN) itme sınıfı motordu. J57 / JT3C, J75 / JT4A turbojet, JT3D / TF33 turbofan ve PT5 / T57 turboprop olarak geliştirildi. J57 ve JT3C, onlarca yıldır savaş uçakları, uçaklar ve bombardıman uçakları üzerinde yoğun bir şekilde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Kamiq</span>

Škoda Kamiq, Şubat 2019'da Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktıktan sonra, Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından Haziran 2019'un sonunda üretilen yarı kompakt bir crossover SUV. Avrupa'da satılan diğer Škoda SUV'ların yani Karoq, Enyaq ve Kodiaq'a göre daha küçüktür. Teslimatlar resmi olarak Eylül 2019'da başlamıştır. koda'nın ilk kez 2018'de halka tanıttığı Vision X konseptine dayanmaktadır. Karoq ve Kodiaq'da olduğu gibi, Kamiq adı da Inuit dilinden gelen bir kelimeden kökenlenmektedir.

Slug İngiliz ölçü sisteminde bir kütle ölçü birimidir. MKS sisteminde yer almaz. Tarifi 1 pound-kuvvetin 1 ft/sn2 kadar ivme verdiği kütledir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota ZZ motoru</span>

Toyota ZZ motor ailesi sıralı 4 silindirli bir motor serisidir. ZZ serisi, ince presle imal edilen dökme demir silindir gömleklerine sahip döküm alüminyum motor bloğu ve alüminyum çift kam mili (DOCH) ve silindir başına 4 valf kullanır. Kam milleri zincir tahriklidir. Ailenin 1,8 litrelik iki üyesi olan 1ZZ ve 2ZZ, farklı çap ve inme kullanır. Düşük devir/dakika kullanımında tork ön plana çıkarılarak ekonomi için optimize edilmişken, bir diğeri daha yüksek güç sağlayan, yüksek devirli kullanıma göre optimize edilmiş uygun bir tasarımdır. ZZ ailesi, son derece popüler dökme demir bloklu 4A motorların yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota ZR motoru</span>

ZR motor, Toyota Motor Corporation tarafından geliştirilen ve 2007'den itibaren üretilen, dökme alüminyum bloğa ve değişken valf zamanlamasına sahip sıralı dört silindirli 16 valfli, tamamı alüminyum ve su soğutmalı benzinli motorlardan oluşan bir ailedir. Motorların hacmi 1.6 ile 2.0 litre arasındadır. Bu ailedeki motorların çoğu, Toyota'nın hem emme hem de egzoz valfi zamanlamasını optimize eden Dual VVT-i teknolojisiyle donatılmıştır. Bu motor ailesi aynı zamanda Toyota'nın Valvematic sistemini kullanan ilk motor ailesidir ve ilk olarak 2007'de Noah ve Voxy'de, ardından 2009'da Avrupa versiyon Avensis'te görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Toyota GZ motoru</span>

Toyota GZ motor ailesi, 1GZ-FE adında tek bir modelden oluşur. Bu motor 1997'den 2017'ye kadar ikinci nesil Century limuzininin motoru olarak kullanıldı.