İçeriğe atla

Beyazlar (Karadağ)

Beyazlar (Sırpça: Бјелаши; Bjelaši), Kasım 1918'de Podgorica Meclisi'nin kurulması sonrası Karadağ'da ortaya çıkan Sırp milliyetçisi ve Yugoslavist gruptur. Podgorica Meclisi, Karadağ halkının önüne iki seçenek sunmuştur: İlki Sırbistan Krallığı tarafından ilhak edilmek, ikincisi ise konfederasyon tarzı bir birleşme. Meclis en sonunda ilhaktan yana tavır almıştır. Grubun liderleri Marko Daković, Andrija Radović and Ljubomir Vuksanović'tir.[1] Kendilerini kral sadakatçileri olarak tanımlayan Yeşiller ile 1919'da Noel Ayaklanması'nda çatışmışlardır.

Kaynakça

  1. ^ Neubacher 2008, s. 147: „Bjelaše” je vodio advokat Ljubomir Vuksanović, iz Andrijevice. To je bio čovek džinovskog rasta, snažan kao konj. Njegov uži zavičaj je slavno pleme Vasojevići.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica</span> Karadağın başkenti

Podgorica, Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir için Osmanlı döneminde Böğürtlen ve Arnavutçadan alınan Burguriçe isimleri, Yugoslavya döneminde ise Titograd ismi kullanılmıştır.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ tarihi</span>

Karadağ tarihi Karadağ'da günümüze kadar yer almış tarihsel olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">FK Budućnost Podgorica</span> karadağın futbol kulübü

FK Budućnost Podgorica, Karadağ 'da bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Crnogorski fudbalski kup</span>

Crnogorski fudbalski kup, Karadağ'ın bağımsızlığını kazandığı 2006 yılından itibaren düzenlenen ulusal kupa organizasyonudur. 2019-20 sezonunda Covid-19 Nedeniyle düzenlenmemiştir. Kupayı kazanan takım UEFA Konferans Ligi'ne ikinci ön eleme turundan itibaren katılmaya hak kazanır. Kupayı dört kez kazanan FK Rudar Pljevlja ve FK Budućnost Podgorica takımları kupanın en başarılı takımlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Krallığı</span> 1910-1918 Güneydoğu Avrupada devlet

Karadağ Krallığı, Balkanlar'da 1910-1918 yıllarında varlığını sürdürmüş olan bir krallıktı. Krallığın başkenti Çetine idi (Cetinje). Krallığın para birimi Karadağ Perperi idi. Ülke pratikte Mutlakiyetçi olmasına rağmen aslında bir Meşrutiyet olarak yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Basketbol Ligi</span>

Opportunity Ligi, Karadağ'ın ulusal profesyonel basketbol ligi. Karadağ Basketbol Federasyonu, Košarkaški savez Crne Gore (KSCG) tarafından düzenlenen en üst düzeydeki basketbol ligi.

<span class="mw-page-title-main">FK Zeta</span>

FK Zeta Karadağ'da bulunan bir futbol takımı.

KK Budućnost Podgorica, Podgorica, Karadağ'da yer alan profesyonel basketbol kulübü. Budućnost Podgorica Spor Topluluğnun bir şubesidir. Takım Karadağ Basketbol Ligi ve bölgesel bir lig olan Adriyatik Ligi'nde mücadele etmektedir. Takım organizasyonu içerisinde her yaş kategorisine uygun altyap okulu mevcuttur.

Podgorica Şehir Stadyumu, Podgorica'da 12.000 kapasiteli olan stadyumdur. Karadağ millî futbol takımı ve FK Budućnost Podgorica iç saha maçlarına ev sahipliği yapan stadyum çok amaçlı kullanılabilir. 1945 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Futbol Federasyonu</span>

Karadağ Futbol Federasyonu, FSCG; Karadağ'ın başkenti Podgorica'da bulunan futbol yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ülgün</span>

Ülgün Karadağ’da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan turistik ve tarihî kasabadır. Ülgün aynı zamanda Karadağ’nın en güney limanıdır.

Karadağ millî basketbol takımı, Karadağ'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden basketbol takımıdır.

Karadağ'da İslam Hristiyanlıktan sonra ülkedeki en büyük ikinci dindir. 2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Noel Ayaklanması</span>

Noel Ayaklanması veya bilinen adıyla Noel İsyanı Ocak 1919'un başlarında Karadağlı Yeşiller tarafından yönetilen Karadağ'da başarısız bir ayaklanmaydı. Ayaklanmanın askeri lideri Krsto Popović ve siyasi lideri Jovan Plamenac'tı.

<span class="mw-page-title-main">Draginja Vuksanović</span> Karadağlı politikacı

Draginja Vuksanović Karadağlı politikacı ve Karadağ Üniversitesi'nde hukuk profesörüdür. Karadağ Parlamentosunda milletvekili ve Sosyal Demokrat Parti'nin eski başkanıdır. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde ülke tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

Yusuf Ziyaeddin Efendi, Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Olivera Injac</span>

Olivera Injac Karadağlı üniversite güvenlik profesörü ve 4 Aralık 2020'den bu yana Karadağ hükûmeti; Zdravko Krivokapić kabinesinde Savunma Bakanı olarak görev yapmaktadır. Sosyalist Demokrat Parti'den Predrag Bošković'in yerini aldı.