İçeriğe atla

Beyazdeniz-Baltık Kanalı

Beyazdeniz-Baltık Kanalı
Beyazdeniz-Baltık Kanalı
Havza
Ülke(ler)Rusya
Bölge(ler)Karelya, Arhangelsk Oblastı
Koordinatlar65°48′K 39°0′D / 65.800°K 39.000°D / 65.800; 39.000
Genel bilgiler
Bağladığı sularOnega Gölü→ ←Beyazdeniz
Uzunluk227 km (141 mi)
Yapım süresi1931-1933
Gemi uzunluğu (en fazla)135 m (443 ft)
Gemi genişliği (en fazla)14,3 m (47 ft)
Su çekimi (en fazla)4 m (13 ft)
Kanal havuzu19
DurumKullanımda
Wikimedia Commons
Harita

Beyazdeniz-Baltık Kanalı (RusçaБеломо́рско-Балти́йский кана́л Byelomorsko-Baltiyski kanal), Rusya'da Beyazdeniz ve Onega Gölü'nü bağlayan bir kanaldır. 2 Ağustos 1933 yılında inşa edilmiş olup 1961 yılına kadar Stalin Beyazdeniz–Baltık Kanalı olarak bilinmekteydi.

Kanalın inşaatında gulagtan mahkûm işçiler çalıştırılmıştır.[1] 227 km uzunluğunda olup Onega Gölü'nden başlayarak kısmen çeşitli kanallı nehirler ve Vıgozero Gölü boyunca ilerleyerek Beyazdeniz'e dökülmektedir. Ayrıca Svir ve Neva nehirleri aracılığı ile Finlandiya Körfezi'ne ulaşılabilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Сталинские стройки ГУЛАГа.1930–53», Москва, 2005 (Rusça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Daugava Nehri</span> Rigadan geçerek Baltık Denizine dökülen, Letonyanın en büyük nehri

Daugava (Letonca) ya da Batı Dvina Üç Baltık ülkesinden biri olan Letonya'nın başkenti Riga 'nın ortasından geçen ve Baltık Denizi'ne dökülen nehirdir. Letonya'nın en büyük nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Onega Gölü</span>

Onega Gölü, Rusya'da bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Beyazdeniz</span>

Beyazdeniz ya da Beyaz Deniz, Rusya'nın kuzeybatısında, Barents Denizi'nin kıta içine doğru oluşmuş bir uzantısıdır. Batıda Karelya ile, kuzayde Kola Yarımadası ile, kuzeydoğuda da Kanin Yarımadası ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arhangelsk</span> Rusyada şehir

Arhangelsk, Rusya'nın Avrupa'da yer alan kısmının kuzeyinde bulunan Onega'dan Yugorsky'ye kadar uzanan bölgeye ve bölgede bulunan bir şehre verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Volga</span> Rusyadaki bir nehir ve Avrupanın en uzun nehri

Volga ya da İdil Avrupa'nın en uzun ırmağıdır. Rusça Volga adı Ana Slavca Vlga'dan (nem) gelir. Baltık-Fin dilleri kökenli valkea (beyaz) ve "Valgõ" sözcüklerinden de adının geldiği iddia edilmektedir. Uzunluğu yaklaşık 3531 km olan Volga, Moskova ile Sankt-Peterburg arasındaki Valday Tepeleri'nden doğar. Deniz seviyesinden 28 metre aşağıda olan Hazar Denizi'ne dökülür. Valday tepelerinde bulunan birçok göl ve bataklıktan gelen kaynak kollarının birleşmesiyle meydana gelen Volga, Rjev'den itibaren ulaşıma elverişli bir hâlde akar. Moskova Kanalı'yla birleştiği yerden sonra genişliği 230 metreyi bulur. Bundan sonra nehirde düzenli bir ulaşım sağlanır. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Angara Nehri</span>

Angara nehri, güneydoğu Sibirya'da, Irkutsk Oblast ve Krasnoyarsk Krai'da bulunan 1779 km uzunluğunda bir nehirdir. Baykal Gölünden boşalan tek nehirdir ve Yenisey Nehrini besleyen sulardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kıstak</span> İki kara parçasını birbirine bağlayan, iki yanı suyla kaplı, dar ve ince kara parçası.

Kıstak, berzah, deniz içinde iki adet kara parçasını birbirine bağlayan dar kara parçasıdır. Yunanistan'da Mora Yarımadası'nı Yunanistan Yarımadası'nın geri kalanına bağlayan Korint Kıstağı, Kuzey ve Güney Amerika'yı bağlayan Panama Kıstağı, Mısır'ı Afrika'ya ve Asya'ya bağlayan Süveyş Kıstağı bu coğrafi oluşumlara verilebilecek örneklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Dağları</span> Asya sıra dağları

Sayan Dağları, Göktürk Kağanlığı devrindeki adı : Kögmen Dağları) Moğolistanın kuzeybatısında, Sibiryanın güneyindeki sıra dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kiji Pogost</span>

Kiji Pogost, Kiji adasında yer alan, 17. yüzyıldan kalma tarihi bir yerdir. Ada, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti'ndeki Onega Gölü üzerinde yer almaktadır. Pogost, iki büyük ahşap kilise ve bir çan kulesi içeren, çitlerle çevrili bir alandır. 1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası, 1993 yılında Rus Kültürel Miras Alanı olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Svir Nehri</span>

Svir Nehri, Rusya'nın Leningrad Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir Onega ve Ladoga göllerini birbirine bağlamaktadır.

Vepsler, Rusya'nın kuzeybatısında Onega Gölü'nün güneyinde yaşayan bir Baltık-Fin halkıdır. Toplam nüfusları 6,000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Laça Gölü</span>

Laça Gölü, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nda Onega Nehri havzasında bulunan bir göldür. Göl, 334 km² yüzölçümü ile oblastın en büyük gölüdür ve Onega Nehri'nin kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Onega Nehri</span>

Onega Nehri, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 416 km uzunluğunda olup Laça Gölü ve Onega Körfezi'ni birbirine bağlamaktadır. Nehrin ana kolları Voloşka, Kena, Moşa, Kodina, Koja ve Svid nehirleridir.

<span class="mw-page-title-main">Vodla Nehri</span>

Vodla Nehri, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir 149 km uzunluğunda olup Vodlozero Gölü'nden başlayrak Onega Gölü'ne dökülmektedir. Nehrin suyu yumuşak ve hümiktir.

<span class="mw-page-title-main">Şeksna Nehri</span>

Şeksna Nehri, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 139 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Beyaz Göl'den başlayarak İdil Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volga-Baltık Su Yolu</span> Rusyadaki kanallar ve nehirler dizisi

Volga-Baltık Su Yolu, Rusya'da İdil Nehri ve Baltık Denizi'ni birbirine bağlayan bir kanal ve nehirlerden oluşan bir su yoludur. 19. yüzyılda inşa edilmiş olup 1960'larda daha büyük gemilerin geçebilmesi için yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vıtegra Nehri</span>

Vıtegra Nehri, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 64 km uzunluğunda olup Onega Gölü'nün bir koludur ve Matkozero Gölü'nden başlayarak Onega Gölü'ne dökülmektedir.