İçeriğe atla

Beyaz yüzlü kapuçin

Cebus capucinus
Rescate Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi, (Zoo Ave), Alajuela, Kosta Rika
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Cebidae
Alt familya:Cebinae
Cins:Cebus
Tür: C. capucinus
İkili adlandırma
Cebus capucinus
Linnaeus 1758
Cebus capucinus (kırmızı)[2] ve Cebus imitator'un (mavi) dağılımları. C. capucinus, Panama'nın doğusunda ve Güney Amerika'da bulunur.

Beyaz yüzlü kapuçin,[3] beyaz omuzlu kapuçin (Cebus capucinus), kapuçingiller (Cebidae) familyasından orta büyüklükte bir Yeni Dünya maymunudur. Panama'nın doğu uç kısmına ve Güney Amerika'nın batı Kolombiya ve kuzeybatı Ekvador'daki kuzey-batı ucu kısmına özgüdür.[4]

Beyaz yüzlü kapuçin, Carl Linnaeus'un 1758 yılında yayımlanmış Systema Naturae'nin 10. baskısı'nda ilk olarak tanımladığı birçok türden biriydi.[5] Tüm kapuçin maymunlarını içeren cins olan Cebus cinsinin tip türüdür.

Beyaz yüzlü kapuçin, Kolombiya ve kuzeybatı Ekvador'daki Pasifik Okyanusu ile And Dağları arasındaki uç kuzeybatı şeridinde bulunur.[6]

Alet kullanma

2018'de Panama'daki bir grup beyaz yüzlü kapuçinin, deniz kabuklu hayvanlarını ve kabuklu yemişleri yiyebilmek için alet kullandığı görüldü.[3]

Koruma

Kosta Rika'daki Manuel Antonio Ulusal Parkı'ndaki beyaz yüzlü kapuçin maymunu.

C. c. capucinus, IUCN tarafından tehlikede olarak listelenirken, C. c. curtus hassas olarak listelendi.[7]

Kaynakça

  1. ^ Méndez-Carvajal, Pedro Guillermo; Moscoso, Paola; Torre, Stella de la; Alfaro, Jessica W. Lynch; Link, Andrés; Erwin Palacios (Conservación Internacional Colombia, Bogotá (26 Ocak 2015). "IUCN Red List of Threatened Species: Cebus capucinus ssp. capucinus". IUCN Red List of Threatened Species. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  2. ^ New perspectives in the study of Mesoamerican primates : distribution, ecology, behavior, and conservation. Alejandro Estrada. New York: Springer. 2006. ISBN 978-0-387-25872-0. OCLC 209908570. 
  3. ^ a b Grup, BilimFili Medya. "Panama'da Bir Grup Beyaz Yüzlü Kapuçin Maymunu da Taş Devrine Girdi | BilimFili.com". Panama'da Bir Grup Beyaz Yüzlü Kapuçin Maymunu da Taş Devrine Girdi | BilimFili.com. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  4. ^ Handbook of the Mammals of the World: Volume 3, Primates. Lynx. 2013. ss. 412-413. ISBN 978-8496553897. 
  5. ^ Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. 10th (Latince). Holmiae. (Laurentii Salvii). 1758. s. 29. 8 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  6. ^ Rylands, A.; Groves, C.; Mittermeier, R.; Cortes-Ortiz, L. & Hines, J. (2006).
  7. ^ Causado, J.; Cuarón, A. D.; Shedden, A.; Rodríguez-Luna, E. & de Grammont, P. C. (2008). "Cebus capucinus ssp. capucinus" 1 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. 2008. Retrieved 19 January 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ev kırlangıcı</span>

Ev kırlangıcı, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından göçmen bir kırlangıç türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve ılıman Asya bölgelerinde ürer; kışları ise Sahraaltı Afrika'ya ve tropikal Asya bölgelerine göçer. Uçarken yakaladığı böceklerle beslenir dolayısıyla böceklerin çok bulunduğu iklimlerin olduğu yerlere göç eder. Başı ve üst tüyleri mavidir, kuyruksokumu ve alt tüyleri ise beyazdır. Hem açık alanlarda hem de insanların yaşadığı yerlerde bulunur. Doğu ve güney Asya bölgelerine endemik olan Delichon cinsinin diğer iki türüne benzer özelliklere sahiptir. Kabul edilmiş iki alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Peru çöl tilkisi</span> köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki

Peru çöl tilkisi, Sekura tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Çalı köpeği</span>

Çalı köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından, Panama'dan Paraguay'a kadar uzanan bir bölgede çalılık ve ormanlık alanlarda yaşayan ve çok nadir rastlanan bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Kısa kulaklı tilki</span>

Kısa kulaklı tilki, köpekgiller (Canidae) familyasının canini oymağına ait, Güney Amerika'da yaşayan bir köpekgil türü. Bugüne kadar çok az araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl ibikli kız kuşu</span>

Kızıl ibikli kız kuşu, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 35 santim boyunda. Kanatlar ve arka, açık kahverengidir ama baş ve göğüs ve boynun ön parçası siyahtır. Kuyruk kısa olup ucu siyahtır. Her gözün önünde kırmızı etli bir ibik vardır. Gaga siyah uçlu olup kırmızıdır ve uzun bacaklar sarı renklidir. Karıncalar, kanatlı böcekler, tırtıllar ve diğer böcekler, salyangozlar ve diğer omurgasız hayvanları çoğunlukla yerden seçerek alırlar. Tür asgari endişe altındaki türler listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşıkçı (kuş)</span>

Kaşıkçı, Threskiornithidae familyasının Platalea cinsinden 6 türü oluşturan kuşların ortak adıdır.

<i>Macaca sylvanus</i>

Macaca sylvanus, Macaca cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Cezayir'deki Atlas Dağları'nda, Fas'ta ve Cebelitarık'ta bulunurlar. En iyi bilinen Eski Dünya maymunlarından biridir. Aynı zamanda Avrupa'da yabani olarak bulunan tek primattır. Macaca sylvanus kuyruğu olmayan iki maymun türünden biridir. 2100 metreden yüksekteki çam, meşe ve sedir ormanlarında yaşarlar. Gündüz gezerler. Ağaca çok iyi tırmanırlar ama yerde gezmeyi tercih ederler. Hepçildirler. Yaprak, kök, meyve ve böcekle beslenirler. Genel olarak tehlikelerden uzak yüksek dallarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Loris tardigradus</span>

Loris tardigradus Loris cinsine bağlı ilkel bir primat türüdür. Gece ortaya çıkar. İri gözleri karanlıkta görmesine yardımcı olur. Bacakları çok incedir. Kuyruğu yoktur. İri, yuvarlak kulakları tüysüzdür. Postu, gümüş beyazı olan alt kısımları ve sırtından geçen bir çizgi hariç kızıl kahverengidir. Ortalama 17–26 cm boyunda, 85-350 g ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney deniz fili</span> Memeli türü

Güney deniz fili, deniz filinin iki türünden biridir. Diğeri kuzey deniz filidir. Erkekleri oldukça iri boyutlara ulaşabilmektedir ve çiftleşme mevsiminde yüksek sesle kükrerler.

<span class="mw-page-title-main">Kapuçingiller</span> primat familyası

Kapuçingiller (Cebidae), Yeni Dünya maymunlarına (Platyrrhini) dahil bir primat familyası. Bu familyanın sınıflandırılması çok kez değiştirilmiştir. Bu madde'de kullanılan şekli 14 türü içeren iki cinsi kapsamaktadır: Cebus ve Saimiri.

<i>Mandril</i> Afrikada yaşayan köpeksi maymun türü

Mandril, köpeksi maymunlar familyasından, Afrika'da yaşayan bir primattır.

<span class="mw-page-title-main">Seylan fili</span>

Seylan fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Sri Lanka'ya özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.

<i>Callicebus bernhardi</i>

Callicebus bernhardi, Brezilya'ya endemik olan Yeni Dünya maymunu türüdür. Resmi olarak ilk defa 2002'de Marc van Roosmalen ile Russell Mittermeier tarafından tanımlandı ve adını Hollanda'nın Prens Bernard'ından aldı. Yerlilere maymunun bir resmi gösterildi ve nereden geldiğini bilip bilmedikleri soruldu, sonuçta "Zog-Zog" cevabı alındı. Bu titinin göğsü ve favorileri koyu turuncu rengine sahip olup, sırtı kırmızımsı kahverengidir ve ucu beyaz olan siyah bir kuyruğa sahiptir. Genişlemesine yaklaşık olarak 94 santimetredir (37 in), ama bunun 56 santimetresini (22 in) kuyruğu oluşturmaktadır.

Solanum chrysasteroides, Solanaceae familyasından bir bitki türüdür. Ekvador'a özgüdür.

<i>Amazona kawalli</i>

Kawall'ın amazonu, beyaz yüzlü amazon, beyaz yanaklı amazon veya Kawall'ın papağanı olarak da bilinir, Psittacidae ailesinden nispeten büyük bir papağan türüdür. Güney-Orta Amazon'a endemiktir. Yaklaşık 70 yıldır vahşi doğada gözlemlenemeyen tür, 1980'lerde yeniden gözlemlendi.

<i>Amazona mercenarius</i>

Pullu-uyluklu amazon (amazona mercenarius), ayrıca pullu-uyluklu papağan, camgöz amazon, Tschudi'nin amazonu, dağ papağanı ya da gri-uyluklu amazon olarak bilinir, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Güney Amerika'nın kuzey kesiminde And Dağları boyunca bulunur. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roloway maymunu</span>

Roloway maymunu, tropik Batı Afrika'ya özgü, nesli tükenmekte olan bir Köpeksi maymun türüdür. Daha önce Diana maymununun bir alt türü olarak kabul ediliyordu. Habitat kaybı ve Afrika vahşi hayvan yemeği ticareti için devam eden avlanma nedeniyle Kritik Tehlike Altında olarak sınıflandırılmıştır. Roloway maymunları, çoğunlukla Gana'daki ormanlarda ve Güney-Doğu Fildişi Sahili'ndeki bazı bölgelerinde yaşayan ağaç canlılarıdır. Daha özel çalışmalar, C. diana kara yolunun, yok olma tehdidi nedeniyle çoğunlukla Tanoé ormanında yoğunlaştığını göstermiştir..

<i>Piliocolobus preussi</i>

Preuss'un kırmızı kolobus'u, yoğun, nemli, yüksek gölgelik ormanların bulunduğu batı Kamerun ve güneydoğu Nijerya'ya özgü bir köpeksi maymun türü.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil maymun</span> Afrikalı primat

Yeşil maymun, altın yeşili kürklü, solgun elleri ve ayakları olan bir köpeksi maymun türü. Kuyruğun ucu, uylukların ve yanak bıyıklarının arkası gibi altın sarısıdır. Diğer Chlorocebus türleri gibi alnında ayırt edici bir kürk çizgisi yoktur ve erkeklerde soluk mavi bir skrotum vardır. Bazı yetkililer bunu ve Chlorocebus cinsinin tüm üyelerini, tek bir yaygın tür, Chlorocebus aethiops olarak kabul eder.

<i>Nasalis larvatus</i> Borneo adasına özgü köpeksi maymun türü

Hortumlu maymun veya uzun burunlu maymun, Cercopithecidae familyasından uzun bir buruna sahip maymun türü. Malaylar onlar için Hollandalı anlamına gelen "blanda" kelimesini kullanırlar. Ortalama 7-8 santimetre uzunluğunda bir buruna sahiplerdir. Burnun ucu, erkekte çenenin altına kadar sarkar.