İçeriğe atla

Beyaz tahta

Bir beyaz tahta (marker tahta, kuru silme tahta, silme tahta, kalemli tahta olarak da bilinir) kalıcı olmayan işaretler için parlak, genellikle beyaz bir yüzeydir. Beyaz tahtalar tebeşir kullanılan kara tahtalara benzer, ancak yüzeylerindeki işaretlerin hızlı işaretlenmesini ve silinmesini sağlayan daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Yazmak için beyaz tahta kalemi kullanılır. Beyaz tahtaların popülaritesi 1990'ların ortalarında hızlı bir şekilde arttı ve birçok ofis, toplantı odası, okul sınıfı ve diğer çalışma ortamlarında bir fikstür haline geldi.[1]

Beyaz tahta terimi ayrıca beyaz tahtaları simüle eden bilgisayar yazılımı uygulamalarının özelliklerini belirtmek için mecazi olarak kullanılır. Bu "sanal Teknik yazı tahtaları", bir veya daha fazla kişinin, benzetilmiş bir tuval üzerine resim yazmasına veya çizmesine olanak tanır. Bu, birçok sanal toplantı, işbirliği ve anlık mesajlaşma uygulamasının ortak bir özelliğidir. Beyaz tahta terimi, etkileşimli tahtalara atıfta bulunmak için de kullanılır.[2]

Türleri

İlk yazı tahtaları çok pahalıydı ve emaye çelikten yapılmıştı. Daha sonra lamine sunta, yüksek basınçlı laminatlar ve beyaz, genellikle poliester veya akrilik kaplamalı çelik levhalar dahil olmak üzere daha ucuz versiyonlar üretildi. Porselen olarak da adlandırılan emaye beyaz tahtalar ve bazen cam tahtalar, işaretlemelerin tamamen silinebilmesi avantajına sahiptir; diğer malzemeler zamanla lekelenme eğilimindedir. Emaye paneller ticari ortamlarda daha pahalıdır ve daha az kullanılır, ancak eğitim kurumları gibi daha yoğun kullanılan ortamlarda porselen panellerin üstün olduğu kabul edilir.[3]

Sarılabilen çok parlak vinil ve kaplamalı kâğıt (kuşe), toplanabilen yüksek yoğunluklu iki parçalı parlak boya, cam ve kaplanmış akrilik ve polipropilen sihirli beyaz tahtalar gibi diğer kuru işaretleme tahtaları da mevcuttur.

Cam veya özel olarak kaplanmış akrilikten yapılmış şeffaf işaretleme yüzeyleri 2000'li yılların ortalarında piyasaya sürüldü. Genellikle teknik camdan, örneğin; optik olarak kaplanmış olan ekran filtreleri izlemek içindir.[4]

Yapışkan yazı tahtaları

Beyaz tahta malzemesi rulolardan, tabakalardan ve önceden oluşturulmuş tahtalardan satın alınabilir. Yapışkan beyaz tahtalar, bir tabaka veya rulo halinde gelir ve kullanıcının özel boyutlu bir tahta oluşturmasını veya malzemeyle yansıtılmasını sağlayan bir geri çubuğa sahiptir. Yapışkan beyaz tahta malzemesi kalın, sert cam veya boyalı çelik bir levhaya gelmese de, melamin diğer yüzey malzemelerinin yüksek kaliteli beyaz tahta özelliklerini korurken esnek bir malzemeye izin verir.[5] Yapışkan beyaz tahtalar, kuru silme duvar takvimleri, beyaz tahta masaları, dolap alışveriş listeleri, çocuklar için iç mekan oyunları ve daha fazlası gibi özel projelere izin verir.

Silinebilir işaretleyici

Beyaz tahta kalemi (beyaz tahta kalemi veya kuru silinebilir kalem olarak da bilinir) Techform Laboratories'den Jerry Woolf tarafından icat edildi ve daha sonra 1975 yılında Pilot Pen tarafından patentlendi. Kalıcı olmayan bir kalem ve kalıcı bir yapışan silinebilir mürekkep kullanıyor. Yüzeye bağlamadan veya absorbe etmeden yüzey yazar.[6] Uygulamalar, asetat yapraklarla geçici yazıdan (tepegöz projektörlerle kullanım için) beyaz tahtalara ve benzeri parlak yüzeylere kadar uzanır. Silinebilir mürekkep, kalıcı markörlerin aksine ksilen ya da toluen içermez.

Kaynakça

  1. ^ https://www.displays2go.com/Guide/How-to-Choose-a-Whiteboard-4?utm_source=shopzilla&utm_medium=cpc&utm_campaign=ShopZilla[]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 
  4. ^ https://yourbusiness.azcentral.com/types-interactive-whiteboards-16698.html[]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2019. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seramik</span> ısı etkisiyle hazırlanan inorganik, metalik olmayan katı

Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.

<span class="mw-page-title-main">Epoksi</span>

Epoksi, 'epoksi reçineleri' nin temel bileşenlerinden veya kürlenmiş son ürünlerinden herhangi biri ve ayrıca epoksit fonksiyonel grubun adıdır. Poliepoksitler olarak da bilinen epoksi reçineler, epoksit grupları içeren bir reaktif prepolimer ve polimer sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Porselen</span> seramik gereç

Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.

<span class="mw-page-title-main">Boya</span>

Boya, herhangi bir nesneye renk vermek amacıyla yalıtım ve koruma sağlamak için uygulanan bir kaplamadır. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir. En sık kullanıldığı alanlar sanat, tasarım, resim, endüstriyel kaplamalar, ulaşım ve korumadır. Boya kimyasal özelliği bakımından temel olarak yaş boya ve toz boya olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Silgi</span> kalem, tebeşir vs. ile yazılan bir yazıyı silmek için kullanılan kauçuk veya bez parçası

Silgi; kalem, tebeşir veya daktiloyla yazılıp çizilmiş işaretlerin silinmesinde kullanılan kauçuk, vinil, plastik veya bezden yapılmış gereç. Silginin eş anlamlıları bozan ve öçürge sözcükleridir. Günümüzde silgiler genellikle bitkisel yağ, ince süngertaşı ve sülfürle bağlı kauçuğun bileşimidir. Bu karışım, kauçuk işleme aygıtlarında işlenir, kalıptan geçirilerek sertleştirilir. Vinil de oldukça yaygın kullanılan bir materyaldir.

<span class="mw-page-title-main">Karo</span>

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yalıtkan (elektrik)</span>

Elektriksel yalıtkan, elektrik yükünün serbestçe akamadığı maddelerdir. Bu yüzden elektrik alanının etkisi altında kaldıklarında, elektrik akımını iletmeleri zordur. Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir. Bu tür malzemeler düşükten orta dereceli gerilimleri güvenli bir şekilde yalıtılmasına hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Baryum sülfat</span> inorganik bileşik

Baryum sülfat BaSO4 formüllü inorganik bileşik. Bu beyaz kristal katı renksizdir ve suda çözünmez. Barit halinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kara tahta</span> yeniden kullanılabilir olan yazı yazma yüzeyi

Aynı zamanda yazı tahtası olarak da bilinen kara tahta, bu amaçla kullanıldıklarında tebeşir olarak isimlendirilen kalsiyum sülfat ve kalsiyum karbonat çubuklarla üzerlerinde yazı yazılan ve çizim yapılan yeniden kullanılabilir yazım yüzeyleridir. Kara tahtalar ilk olarak siyah ve koyu gri renkli, yumuşak ve ince kayrak levhalarından yapılmıştır. Modern versiyonları gözü daha az yorduğu kabul edildiği için genellikle yeşil renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Duvar kâğıdı</span>

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalıcı kalem</span>

Permanent kalem, bir nesne üzerinde kalıcı ya da yarı kalıcı yazı oluşturmak için kullanılan bir beyaz tahta kalemi türüdür. Genel olarak, mürekkep bir ana taşıyıcı çözücü, bir gliserit, bir pirolidon, bir reçine ve bir renklendirici içerir, su geçirmez hale getirir. Kağıttan metale ve taşa kadar çeşitli yüzeylerde yazı yazabilir. Çeşitli uç boyutları, şekiller ve renkler şeklinde gelirler. Sprey boya gibi, bu işaretleyiciler de mürekkebi kurutmak için buharlaşan uçucu organik bileşikler içerir. Toluen ve ksilen gibi bileşikler çoğu zaman kalıcı belirteçlerde bulunduğundan, bunlar rekreasyonel bir ilaç olarak kötüye kullanma potansiyeline sahiptir.Kalıcı kalem 1952'de Sidney Rosenthal tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bülten tahtası</span>

Bir bülten tahtası, örneğin, istenen öğelerin reklamını yapmak, satışını yapmak, olayları ilan etmek veya bilgi vermek için kullanılan genel bir mesajdır. Bülten tahtaları genellikle mesajların eklenmesini ve kaldırılmasını kolaylaştırmak için mantar gibi bir malzemeden, ayrıca kara tahta veya beyaz tahta gibi bir yazı yüzeyinden yapılır. Bir pano ve yazı yüzeyini birleştiren bir bülten tahtası, birleşik bülten tahtası olarak bilinir. Bülten tahtaları tamamen dijital alanda da olabilir ve bilgisayar ağlarına yerleştirilebilir, böylece insanlar bülten tahtası sisteminde olduğu gibi diğer kişilerin okuması ve görmesi için mesaj bırakabilir ve silebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gres kalemi</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Gres kalemi, sertleştirilmiş renkli balmumundan yapılmış bir yazı aracıdır ve sert, parlak, gözenekli olmayan yüzeyleri işaretlemek için kullanışlıdır. Bu kalem genellikle, bir mum boyaya benzeyen ancak daha güçlü toksik olmayan opak balmumundan yapılır. Gres kalemlerinden yapılan işaretler neme karşı dayanıklıdır ve genellikle işaretli yüzeyleri bir kâğıt havluyla ovalayarak giderilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bileğileme</span> kesici aleti keskinleştirme işi

Bileğileme veya Bileme kesici aletlerin

<span class="mw-page-title-main">Lavabo</span>

Lavabo; el yıkama, bulaşık yıkama ve diğer amaçlarla kullanılan kase şeklinde bir sıhhi tesisat armatürüdür. Lavabolar, sıcak ve soğuk su sağlayan musluklara sahiptir ve daha hızlı durulama için kullanılacak bir sprey özelliği içerebilir. Mutfak ve banyolarda bulunur. Lavabolar kullanılmış suyu gidermek için bir lavabo süzgeci içerir. Birçokunda ayrıca entegre bir sabunluk bulunabilir. Lavabolar taş, tahta, seramik, somut, bakır, vitre emayı, dökme demir, granit, mermer, nikel, plastik, polyester, porselen, paslanmaz çelik gibi farklı malzemelerden yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Isıtma elemanı</span>

‘’’Isıtma elemanı’, Joule ısıtma‘sıyla elektrik enerjisini ısıya dönüştürür. Elemanın içinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaşır ve elemanı ısıtır. Peltier etkisinin aksine bu işlem akış yönünden bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Sanatsal mecra, sanat mecrası veya sanatsal ortam sanatçıların, zanaatkarların veya tasarımcıların eserlerini oluştururken kullandıkları malzemelere denir.

Bu, yaygın kullanılan yapı malzemeleri listesidir.