İçeriğe atla

Beyaz bantlı dağ engereği

Beyaz bantlı dağ engereği
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)[2]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Viperidae
Alt familya:Viperinae
Cins:Montivipera
Tür: M. albizona
İkili adlandırma
Montivipera albizona
Nilson, Andrén & Flärdh, 1990[1]

Beyaz bantlı dağ engereği ya da Sivas engereği (Montivipera albizona), engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin orta kesimlerindeki dağlık bölgelere özgü endemik bir engerek türüdür.[3] Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.[4]

Özellikleri

Beyaz bantlı dağ engereğin boyları ortalama 60–130 cm aralığındadır.[3] Başı üçgen şeklinde nispeten büyük ve boyundan belirgin şekilde ayrılır. Baş ön tarafı ve sırt tarafı küçük çıkıntılı pullarla kaplıdır. Sırt taraf grimsi zemin üzerine başın hemen arkasından kuyruğa uzanan yanları siyah desenle çevrili beyaz lekelidir. Bu lekeler büyük kırmızımsı lekelerle birbirinden ayrılır. Başın üst kısmında iki büyük siyah, yatık leke bulunur. Gözün köşesinden başlayan ve ağız yarığının sonuna kadar uzanan koyu renkli bir bant bulunur.[3]

Karın tarafı grimsi beyaz renk tonlarında olup, bu renk üzerinde düzensiz ve dağınık şekilde siyah noktalar bulunur.[3]

Coğrafi dağılım

Türkiye'nin orta kesimindeki Sivas Kumlaç Dağları ile Yama Dağları arasında ve Kahramanmaraş Balık Dağları'nda tespit edilmiştir.[1] 2019 yılında Adıyaman Nemrut Dağında görülmüştür.[5]

Yaşam alanı

Dağlık bölgelerde kayalık ve çalılık alanlarda yaşarlar. Ortalama 1500-2000 metre yüksekliğindeki dağlarda görülebilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b McDiarmid RW, Campbell JA, T'Shaka Touré (1999).Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, Volume 1. Washington, District of Columbia: Herpetologists' League. 511 pp. 1-893777-00-6 (series). 1-893777-01-4 (volume).
  2. ^ Varol Tok; Ishmail Ugurtaş; Murat Sevinç; Wolfgang Böhme; Pierre-André Tığ; Yakup Kaska; Yusuf Kumlutaş; Uğur Kaya; Aziz Avcı; Nazan Üzüm; Can Yeniyurt; Ferdi Akarsu (2009). "Montivipera albizona". IUCN Kırmızı Listesi. 2009: e.T22985A9405430. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T22985A9405430.en. 17 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  3. ^ a b c d e Mallow D, Ludwig D, Nilson G. 2003. True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Krieger Publishing Company, Malabar, Florida. 359 pp. 0-89464-877-2.
  4. ^ "Vipera albizona". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  5. ^ "Beyazbantlı Dağ Engereği, Nemrut Dağı'nda görüldü". Güneydoğu Ekspres. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Engerek</span>

Engerek, engerekgiller ya da Viperidae, Alethinophidia infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri mevcuttur. Başları üçgen şeklinde ve kuyrukları küttür. Daha çok geceleri avlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çayır engereği</span>

Çayır engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak soluk kahverengi, grimsi, sarımsı ya da açık yeşil olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Şeritli engerek</span> zehirli bir yılan türü

Şeritli engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas engereği</span>

Kafkas engereği veya Hopa engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak siyah, gri, sarı ve kırmızı renkli bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Koca engerek</span>

Koca engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından zehirli bir engerek türü. Orta Doğu'nun geniş bir alanı da dahil, Kuzey Afrika'dan Keşmir'in doğusuna kadar geniş bir habitatta yayılım gösteren koca engereğin beş alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlu engerek</span>

Boynuzlu engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak gri, sarı ve kahverengi renkli engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı engereği</span>

Ağrı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverenkte olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Kayın baştankarası</span>

Bataklık baştankarası, baştankaragiller (Paridae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak yanaklı baştankara</span>

Dağ baştankarası, baştankaragiller familyasından bir kuş türü. "Mahzun baştankara" da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ incir kuşu</span> kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından bir kuş türü

Dağ incir kuşu, kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından sulak bölgeleri seven, küçük bir incir kuşu türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şişen engerek</span> zehirli bir engerek türü

Şişen engerek zehirli bir engerek türüdür. Arabistan'ın batısından Fas'a kadar, Sahra Çölü ve yağmur ormanları dışında bütün Afrika'daki savanalarda ve çayırlarda bulunur. Geniş yaşama alanı, yaygın bulunuşu, büyüklüğü, güçlü zehiri ve ısırma isteği ile diğer bütün Afrika yılanlarının sebep olduğundan daha fazla ölümden sorumludur. Türün biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu engereği</span>

Anadolu engereği veya Küçük engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasına bağlı Türkiye'de bulunan endemik bir türdür. Diğer bütün engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">İpliksi yılan</span>

Türkiye'de İpliksi yılan olarak bilinen Myriopholis macrorhyncha, Leptotyphlopidae familyasına dahil zararsız bir kör yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yılan</span>

Sarı yılan, Colubridae familyasının Elaphe cinsine bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. 250 cm erişen boyları ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.