İçeriğe atla

Beyaz Mantolu Adam

"Beyaz Mantolu Adam", Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken adlı sekiz öyküden oluşan kitabında yer alan öykü. Aynı zamanda kitaptaki ilk öyküdür. Öyküde ana karakterin ismi belirtilmez.

İlk kez 1972 yılında Yeni Dergi'nin 96. sayısında Mantolu Adam adıyla yayımlanmıştır.[1]

Yansımaları

  • Karakter, Cem Akaş'ın Sönmemiş Kireç/Olgunluk Çağı Üçlemesi kitabında yer aldı.[2]
  • Yüksel Yavuz'un senaryosunu yazıp yönettiği bir kısa filme konu oldu.[3]
  • Yeditepe Üniversitesi'nde 'Oğuz Atay'ın Sekiz Öyküsü İçin Sempozyum' kapsamında incelendi.[4]
  • Enis Akın'ın 1990'lı yıllarda çıkarmaya başladığı bir fanzinin esin kaynağı oldu.[5][6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Öykülerle Yaşayanlar - Melek Öztürk". 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 
  2. ^ SönmemişKireç - Cem Akaş[]
  3. ^ "Beyaz Mantolu Adam_ Yüksel Yavuz". 30 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 
  4. ^ "Oğuz Atay'ın Sekiz Öyküsü İçin Sempozyum". 23 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 
  5. ^ "beyazmanto/fanzin". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 
  6. ^ "beyazmanto". 28 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Murat Yalçın, Öykücü.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Biyografi</span> Bir insanın yaşamındaki olayların belirli bir sıraya göre anlatıldığı edebiyat türüdür

Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir. Bir biyografi, bir konunun yaşam öyküsünü sunar, deneyimle ilgili samimi ayrıntılar da dahil olmak üzere yaşamlarının çeşitli yönlerini vurgular ve öznenin kişiliğinin bir analizini içerir.

Şükrü Hulki Aktunç, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

<i>Korkuyu Beklerken</i>

Korkuyu Beklerken, Oğuz Atay'ın hikâyelerini yayınladığı eseridir. Kitaba adını veren "Korkuyu Beklerken" ve "Beyaz Mantolu Adam" adlı hikâyeleri bu derlemede önemli yer tutar. İlk baskısı May Yayınları tarafından 1975'te yapılmış olup, son baskısı İletişim Yayınları'nın "Oğuz Atay Bütün Eserleri" dizisi kapsamında yapılmıştır. Oğuz Atay'ın yayımladığı tek öykü kitabıdır.

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

<i>Kürk Mantolu Madonna</i> Sabahattin Alinin 1943 tarihli romanı

Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımladığı bir romanıdır. Kitapta dokunaklı bir aşk hikâyesi anlatılmaktadır.

Güray Süngü, Türk öykü ve roman yazarı. İlk öğretime Kadırga İlkokulunda başladı. Çocukluğu Ayasofya ve Sultanahmette geçti. Gedikpaşa'da esnaf olan babası sayesinde çalışma hayatını erken yaşta tanıdı. Üniversiteden mezun olana kadar bütün tatillerini Kapalıçarşı'da geçirdi.İlk eserlerini Hece Edebiyat Dergisi'nde yayınlamıştır. Sonraki yıllar Hece Öykü, Aykırı Edebiyat, Vivo Edebiyat, Kaçak Yayın, E-Edebiyat, Özgür Edebiyat, Ada, İtibar, Post Öykü ve İzdiham dergilerinde de kısa öyküler yazmıştır. Üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi'nde aldı. İktisat fakültesinde okudu. Mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar çeşitli sektörlerde görev aldıktan sonra, yayın sektörüne geçti.

<i>Cin Ali</i> Çocuk hikaye serisi

Cin Ali, Türkiye'de ilkokul öğrencilerine okumayı kolay öğretmek amacıyla geliştirilmiş 10 kitaplık hikâye serisi ve bu serinin kahramanı olan çöp adam karakterin adıdır.

Yavuz Ekinci Türk yazar.

<i>Bana İsmail Deyin</i> Yavuz Ekicinin katil-kurban, Azrail-şahit, toplum-sistem eşliğinde suç yolculuğu içeren kitap

Bana İsmail Deyin, Yavuz Ekinci'nin Doğan Kitap'tan çıkardığı öykü kitabıdır. Katil-kurban, Azrail-şahit, toplum-sistem eşliğinde bir suç yolculuğunu içeren kitap, 2008 Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü kazandı.

<i>Gölgesizler</i> (film) 2009 çıkışlı Türk filmi

Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan 2008 Türkiye yapımı psikolojik-dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde " En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Yapımcılığını, senaryosunu yazdığı Sağır Oda dizisinde "Oğuz Bey" karakteri ile ön plana çıkan Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu Narsist Film yaptı.

Feryal Tilmaç, Türk yazardır.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

Seray Şahiner, Türk yazar.

Murat Serdar Arslantürk, Türk şair, yazar, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atay Sözer</span>

Atay Sözer, senarist, mizah yazarı ve karikatürist.