İçeriğe atla

Beyaz Kurtuluş Hareketi

Beyaz Kurtuluş Hareketi
Blanke Bevrydingsbeweging
KısaltmaBBB
KurucuJohan Schabort
Kuruluş tarihi1 Haziran 1985
Kapanış tarihiKasım 1998 (yasaklandı)
MerkezGüney Afrika, Pretoria
İdeolojiBeyaz milliyetçiliği
Afrikaner milliyetçiliği
Neo-Nazizm
Antisemitizm
Siyasi pozisyonAşırı sağ

Beyaz Kurtuluş Hareketi (Afrikaans: Blanke Bevrydingsweging; kısaca BBB), Güney Afrika'da kurulmuş küçük bir Neo-Nazi örgütüdür. Kendilerini Güney Afrika'daki en aşırı sağ örgüt olarak tanımlamaktadırlar.[1]

Tarih

Örgüt, Haziran 1985'te Profesör Johan Schabort tarafından kuruldu.[2][3] Haziran 1987'de ise halka açıldı[4] ve hem Afrikanerleri hem de İngilizleri toplamaya çalıştı.

Faaliyetleri

Ağustos 1987'de Schabort, Afrikaner Direniş Hareketi tarafından düzenlenen Rudolf Hess'i anma törenine katıldı ve konuşma yaptı.[5] Toplantı ve yürüyüşler düzenledi. Uluslararası aşırı sağçı örgütlerle irtibat kurdu.[6]

Kaynakça

  1. ^ Kemp, Arthur Victory Or Violence - The Story of the AWB of South Africa Ostara Publications (2008) s. 111
  2. ^ Zille, Helen, The Right Wing in South African Politics in Berger, Peter L. and Godesell, Bobby (editors) A Future South Africa: visions, strategies and realities Human and Rouseau (1988) s. 61
  3. ^ HOOFSTUK IV, NEO-NAZISME IN SUID-AFRIKA: MIMETIESE FASCISME, 1970-1995, s. 157 "Die Ideologiese Grondslae En Ontwikkeling Van Die Blanke Fascistiese Bewegings In Suid-Afrika, 1945- 1995," (The ideological foundations and development of white fascist movements in South Africa, 1945-1999) M.A. Thesis University of Pretoria (1999) Visser, Myda Marista 5 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. s. 156
  4. ^ Kotzé, H. & Greyling, A., Political Organisations in South Africa A-Z Tafelberg Publishers (1994) s. 111
  5. ^ Kemp, Arthur Victory Or Violence - The Story of the AWB of South Africa Ostara Publications (2008) s. 56
  6. ^ Kotzé, H. & Greyling, A., Political Organisations in South Africa A-Z Tafelberg Publishers (1994) s. 112

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Afrikaans</span>

Afrikaans, Afrikaanca veya Boer dili, esas olarak Güney Afrika'nın batısında ve Namibya'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Dil, Felemenkçenin Hollandaca lehçesinden evrilmiştir. Daha az sayıda kişi tarafından Botsvana, Lesotho ve Esvatini'de de konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özel mülkiyet</span> bir şeyi kendi yolunda kullanma, ondan yararlanma ve elden çıkarma hakkı

Özel mülkiyet, hükûmet dışı hükmi şahısların yasal mülkiyet sahipliğidir. Özel mülkiyet, devlet varlığının sahip olduğu kamu mülkiyeti ve hükûmet dışı varlıkların sahip olduğu kolektif veya kooperatif mülkiyet ile aynı şey değildir. Anarşizm ve sosyalizm gibi belirli siyasi felsefeler özel ve kişisel mülkiyet arasında bir fark görürken diğerlerini ikisini bir tutar. Özel mülkiyet bir ülkenin siyasi sistemi tarafından tanımlanan ve uygulanan yasal bir kavramdır.

Boerler, 17, 18 ve 19. yüzyıllarda Güney Afrika'daki doğu Cape Kolonisi sınırındaki proto-Afrikaanca konuşan Free Burghers soyundan gelenleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika Halk Örgütü</span> Namibyada bulunan bir siyasi parti

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Altı Afrika</span> Sahra Çölünün güneyindeki bölge

Sahra Altı Afrika coğrafî olarak Sahra Çölü'nün güneyinde yer alan bölgeyi; siyasi olarak, aynı bölgedeki Sudan harici ülkelerin tamamını ifade eder. Bölge Afrika'nın Arap Devletleri'n bulunduğu Kuzey Afrika dışında kalan bölgesidir. Somali, Cibuti, Komorlar ve Moritanya hem Arap Devleti hem de Sahra Altı Devletler'dendir.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cihatçılık</span> Siyasi-dinî amaçlar için şiddet kullanımını savunan İslamcı doktrin

Cihatçılık veya cihatçı hareket, Batı dünyasını tehdit eden ve İslamcı bir çerçevede gerçekleştirilen silahlı faaliyetleri tanımlama amacıyla 21. yüzyılda Batı dillerinde oluşturulan bir ihtira.

<span class="mw-page-title-main">Botsvana Demokrat Partisi</span> Botsvanada baskın olan bir siyasi parti

Botsvana Demokrat Parti, Afrika ülkesi Botsvana'da faaliyet gösteren siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm mangası</span>

Ölüm mangası; cinayetler, işkence, kayıplar ve yargısız infaz gibi bir hükûmet veya örgüt tarafından sessizce gizlenen gizli eylemler yürüten silahlı bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Bağımsızlık Savaşı</span>

Mozambik Bağımsızlık Savaşı, 1964-1974 yılları arasında Mozambik'te Mozambik Kurtuluş Cephesi ile Portekiz güçleri arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar, Portekiz'in diğer Afrika sömürgelerinde yaşanan Portekiz Sömürge Savaşları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Numidya</span>

Numidya, Afrika'da Sahra'nın kuzeyindeki bir bölgeye Romalıların verdiği ad. Aşağı yukarı Cezayir'in günümüzdeki sınırları içinde kalır. Numidyalılar, Milattan Önce 6. yüzyıldan başlayarak kıyı bölgelerini işgal eden Kartaca ordularına katılmıştır.

Afrikaner Direniş Hareketi, daha çok AWB kısaltması ile bilinen Neo-Nazi siyasi ve paramiliter bir örgüttür, genellikle beyaz üstünlükçü bir grup olarak tanımlanır. 1973 yılında Eugène Terre'Blanche ve altı aşırı sağcı Afrikaner tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ossewabrandwag</span>

Ossewabrandwag (OB), II. Dünya Savaşı sırasında Güney Afrika'da kurulmuş Alman yanlısı ve İngiliz karşıtı bir örgüttür. 4 Şubat 1939'da Alman yanlısı Afrikanerler tarafından Bloemfontein'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elsa Joubert</span>

Elsa Joubert "OIS", Güney Afrikalı "Sestigers Afrikaans" lehçesinde yazan kadın yazar.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Parlamentosu</span>

Güney Afrika Parlamentosu, Güney Afrika'nın yasama organıdır; Mevcut Güney Afrika Anayasası uyarına göre, iki taraflı Parlamento bir Ulusal Meclis ve Ulusal İller Konseyi'nden oluşur. Mevcut 27. Meclis ilk olarak 22 Mayıs 2019 tarihinde toplandı.1910'dan 1994'e kadar, parlamento üyeleri güney Afrika beyaz azınlığı tarafından seçildi. Evrensel oy hakkı olan ilk seçimler 1994 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Güney Afrika ilişkileri</span>

Almanya-Güney Afrika ilişkileri, Almanya ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Almanya'nın Pretoria'da bir büyükelçiliği ve Cape Town'da bir konsolosluğu vardır. Güney Afrika'nın Berlin'de bir büyükelçiliği ve Münih'te bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Stephanie Kemp</span>

Stephanie Kemp, Güney Afrikalı apartheid karşıtı aktivist ve hukukçudur.