İçeriğe atla

Beyaz Geceler (film, 1957)

Beyaz Geceler
Le Notti Bianche
"Beyaz Geceler" (Le Notti Bianche) filminin Fransa'da basılmış bir sinema afişi
YönetmenLuchino Visconti
YapımcıFranco Cristaldi
SenaristSuso Cecchi d'Amico
Luchino Visconti
Fyodor Dostoyevsky (Hikâye)
OyuncularMaria Schell
Marcello Mastroianni
Jean Marais
MüzikNino Rota
Görüntü yönetmeniGiuseppe Rotunno
KurguMario Serandrei
DağıtıcıRank
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, aşk, melodram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1957
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1957, Venedik Film Festivali (İlk gösterim)
Nisan 1994 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali
Süre107 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Fransa Fransa
Dilİtalyanca
Diğer adlarıNuits Blanches(Fransa)
White Nights (Uluslararası)
Noches Blancas (İspanya)
Weiße Nächte (Almanya)

Beyaz Geceler 1957 İtalya Fransa ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Le Notti Bianche dir.

19.yy Rus edebiyatçısı Fyodor Dostoyevski'nin 1848'de yazdığı aynı adlı kısa öyküsünden senaryosunu Suso Cecchi d'Amico'nun uyarlayıp yazdığı filmi İtalyan Yeni Gerçekçiliği film akımının öncülerinden Luchino Visconti yönetmiştir. Visconti aynı zamanda senaryonun yazılmasına da katkıda bulunmuştur. Başlıca rollerinde Maria Schell, Marcello Mastroianni ve Jean Marais'nin oynadıkları filmin loş ve kasvetli siyah beyaz görüntüleri Giuseppe Rotunno'ya aittir. Filmin müziğini ise Nino Rota yapmıştır. Luchino Visconti'nin yeni gerçekçilikten uzaklaşma döneminin en önemli filmlerinden birisidir.

yalnız bir adamla yalnız bir kadının kısa bir zaman dilimine sığan varoluşçu hikâyesinin anlatıldığı filmde Visconti puslu siyah beyaz gece görüntüleri eşliğinde oluşturduğu gerçek üstü bir atmosferde içe dönük iki insanın iç dünyalarını, gerçeklerden hayal dünyasına kaçışlarını teatral bir anlatımla ama olağanüstü bir ustalıkla verir.

Film 1957'de ilk kez gösterime çıktığı Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan ödülüyle ödüllendirilmişti. Bu film Türkiye'de Nisan 1994'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, Nisan 2001'de de yine bu festivalin 20. sinde Marcello Mastroianni'ye ayrılmış özel bölümde gösterilmiştir. "Düşlerin Mayası: Marcello Mastroianni" adlı bu özel bölümde "Beyaz Geceler"'le birlikte aktörün rol aldığı toplam 14 film gösterilmişti.

Filmin Konusu

Kasvetli ve uzun bir gecede bir kadınla bir erkek küçük bir köprünün üzerinde karşılaşırlar. Çekingen ve yalnız bir memur olan Mario (Marcello Mastroianni) yeni geldiği bu şehirde aylak aylak dolaşmaktadır. Natalia (Maria Schell) ise bir yıl önce ayrıldığı sevgilisi (Jean Marais) ile o gece köprüde buluşmayı ummaktadır. Her iki yalnız insan da birbirlerine ilgi duymaya başlarlar. Beklenen sevgili o gece gelmez. İki yalnız insan üç gece daha buluşurlar. Bu buluşmalarda Natalia Mario'ya hayatını anlatır, gençliğinin nasıl boşa harcandığından bahseder, kiracıları olan adama nasıl âşık olduğunu anlatır. Âşık olduğu bu adam bir denizcidir ve bir yolculuğa çıkıp bir yıl sonra döneceğine söz vermiştir. Söz verdiği saatte köprüye gelmeyen denizcinin bir otelde kalıyor olabileceğini düşünen Natalia, Mario'dan ona bir mektup götürmesini ister. Mario ise mektubu yırtıp atar ve sonraki buluşmalarında da Natalia'yı denizcinin dönmeyeceğine ikna etmeye çalışır. Ancak dördüncü gece beklenen gizemli yabancı ortaya çıkınca Natalia hemen kendini onun kollarına atar.

Oyuncu kadrosu

  • Maria Schell ... Natalia
  • Marcello Mastroianni ... Mario
  • Jean Marais ... Kiracı
  • Marcella Rovena ... Ev sahibesi
  • Maria Zanoli ... Hizmetçi
  • Elena Fancera ... Kasiyer
  • Lanfranco Ceccarelli
  • Angelo Galassi
  • Renato Terra
  • Corrado Pani
  • Dirk Sanders ... Dansçı
  • Clara Calamai ... Fahişe

Filmin diğer versiyonları

Film hakkında notlar

  • "Beyaz geceler" adı Dostoyevski'nin dört günlük bir aşkı anlattığı ünlü kitabının geçtiği Rusya'nın Sankt-Peterburg şehri (ve ayrıca aynı paralelde yer alan Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde) yaşanan bir doğa olayından gelmektedir. Bu bölgelerde yaz aylarında günler çok uzundur ve geceleri hava asla zifiri karanlık olmaz, en fazla şafak vakti gibi bir görünüm alır. Dolayısı ile gündelik hayatta gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Hem öykünün geçtiği şehir St. Petersburg, hem de filmin geçtiği ülke İtalya'da bundan yararlanan yetkililer bunu turistik bir olaya dönüştürmüşlerdir. Tüm mağazaların, sinema ve tiyatroların sabaha kadar açık olduğu bu dönemde çok sayıda turist bu şehirlere akın etmektedir.[1]
Marcello Mastroianni filmin bir sahnesinde.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Luchino Visconti</span> İtalyan film yönetmeni (1906-1976)

Luchino Visconti, İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının usta yönetmenlerindendir.

<i>Tatlı Hayat</i> (film, 1960) Federico Fellini’nin yönettiği 1960 yapımı film

Tatlı Hayat, yönetmenliğini Federico Fellini'nin üstlendiği 1960 yapımı Fransız-İtalyan filmi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Renoir</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (1894 – 1979)

Jean Renoir, Fransız film yönetmeni, sinema oyuncusu ve yazardır. Empresyonist ressam Pierre Auguste Renoir'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Marcello Mastroianni</span> İtalyan oyuncu (1924-1996)

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni, dünyaca tanınan İtalyan oyuncudur.

<i>8½</i> film

8+12 (İtalyanca: İtalyanca: Otto e mezzo, yönetmenliğini Federico Fellini'nin, senaristliğini Fellini'yle beraber Tullio Pinelli, Ennio Flaiano ve Brunello Rondi'nin yaptığı 1963 yapımı İtalyan gerçeküstücü komedi-drama film. Marcello Mastroianni, bir bilimkurgu filmi çekmekle görevlendirildiği sırada bir ilham kriziyle mücadele eden ünlü İtalyan yönetmen Guido Anselmi karakterini canlandırır. Görüntü yönetmeni Gianni Di Venanzo tarafından siyah-beyaz çekilen filmin müzikleri Nino Rota, kostüm ve sahne tasarımları Piero Gherardi tarafından üstlenildi.

<i>Ruhların Giuliettası</i>

Ruhların Giulietta'sı 1965 İtalya Fransa ortak yapımı fantastik dramatik filmdir. Özgün adı Giulietta Degli Spiriti'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde Juliet of the Spirits adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Rotunno</span> İtalyan görüntü yönetmeni

Giuseppe Rotunno, ödüllü İtalyan görüntü yönetmenidir. 1950'li yıllardan 1990'lı yıllara kadar devam eden uzun sinema kariyerinde 79 filmin görüntü yönetmenliğini yaptı. Avrupa'nın en iyi yönetmenleriyle çalıştı. Federico Fellini'yle birlikte çok sayıda filme birlikte imza attıkları için genelde "Fellini'nin görüntü yönetmeni" olarak da tanınır. Luchino Visconti ve Vittorio de Sica da sık çalıştığı yönetmenler arasındaydı. 1963'te Vittorio de Sica'nın Sophia Loren ve Marcello Mastroianni'li filmi "Ieri, oggi, domani" 'nin görüntü yönetmenliğini de o yaptı.

<i>Bir Bisikletlinin Ölümü</i>

Bir Bisikletlinin Ölümü 1955 İspanya - İtalya ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Muerte de un Ciclista olan film uluslararası festivallerde Death of a Cyclist adıyla gösterime sunulmuştur. Çevrildikten üç yıl sonra ABD'de gösterim şansı bulan film, bu ülke sinemalarında "Age of Infidelity" adıyla gösterilmiştir.

<i>Dişi Köpek</i> (film, 1931)

Dişi Köpek 1931 Fransa yapımı, şiirsel gerçekçi psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı La Chienne olan filmin uluslararası İngilizce adları Bitch ve Isn't Life a Bitch?'tir. Hayli tartışma yaratmış olan bu psikolojik dram içeriği nedeniyle uzun yıllar ABD'de gösterim şansı bulamadı. Film çevrildikten ancak 44 yıl sonra 27 Eylül 1975'te New York Film Festivali'nde gösterilebildi. Bu nedenle son yıllara kadar bu İngilizce isimler kullanılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Schell</span>

Maria Schell, Avusturyalı sinema ve tiyatro oyuncusu. Savaş sonrasında Almanca konuşulan ülkelerin ilk sinema idolü o olmuştu.

<i>Gece</i> (film, 1961) 1961 filmi

Gece, 1961 İtalya - Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı La Notte olan film Türkiye'de ilk kez Kasım 1963'te sinemalarda gösterilmiştir. Filmin Türkiye'deki ikinci gösterimi ise Ağustos 1971'de Türk Sinematek Derneği'nde yapılmıştır.

<i>Yaşamak</i> (film, 1952)

Yaşamak, 1952 Japonya yapımı psikolojik, dramatik bir filmdir. Özgün adı Ikiru'dur. (生きる) Ikiru Japoncada yaşamak anlamına gelmektedir. "Japon sinemasının imparatoru" olarak da adlandırılan Akira Kurosawa'nın yönettiği, aynı zamanda Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'yle birlikte senaryosunu da yazdığı filmin başlıca rollerinde Takashi Shimura, Shin'ichi Himori, Haruo Tanaka ve Minoru Chiaki oynamıştır. Siyah-beyaz görüntülerini Asakazu Nakai'nin çektiği "Ikiru"nun özgün müziğini, Kurosawa'nın gedikli bestecisi Fumio Hayasaka yapmıştır. Hayasaka, Kurosawa'nın yönettiği Sarhoş Melek (1948), Rashômon (1950), Budala (1951) ve Yedi Samuray (1954) gibi birçok filmin müziğini bestelemişti. Aynı şekilde Asakazu Nakai de Kurosawa'nın birçok filminde görüntü yönetmeni olarak yer almıştı.

<i>Almanya, Sıfır Yılı</i>

Almanya, Sıfır Yılı, 1948 İtalya yapımı dramatik Yeni Gerçekçi filmdir. İtalyanca özgün adı Germania Anno Zero olan ve Almanca çekilen filmin Almanya'daki adı ise Deutschland im Jahre Null'du. Film Türkiye'de ilk kez Mart 1966'da Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti. Filmin sonradan yapılan İtalyanca dublajlı bir versiyonu da yaygın olarak gösterilmiştir.

<i>Konformist</i> (film) film

Konformist, 1970 İtalya-Fransa-Batı Almanya ortak yapımı politik dramatik filmdir. İtalyanca özgün adı Il conformista olan filmin ilk gösterimi Berlin Film Festivali'nde yapıldı. Aynı yıl Türkiye'de de gösterilmesi planlanan film, gösterime girmeden hemen önce sansüre takıldı. "Konformist", Nisan 1989'da 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Marais</span> Fransız sahne sanatçısı ve tiyatro yönetmeni (1913 – 1998)

Jean-Alfred Villain-Marais, Fransız oyuncu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<span class="mw-page-title-main">Franco Zeffirelli</span> İtalyan film yönetmeni (1923-2019)

Gian Franco Corsi Zeffirelli ve İtalya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibi, Franco Zeffirelli olarak bilinen bir İtalyan yönetmen ve opera, film ve televizyon yapımcısıydı. Aynı zamanda 1994 ile 2001 arasındaİtalyan merkez sağ Forza Italia partisinin senatörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi</span>

Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi listesi, "1942 ile 1978 yılları arasında ülkenin kolektif hafızasını değiştiren 100 filmi" bildirmek amacıyla oluşturulmuştur. Film koruma veya film restorasyonu, sinema tarihçileri, arşivciler, müzeler, sinematekler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasında çürüyen film stoklarını kurtarmak ve içerdikleri görüntüleri korumak için devam eden bir dizi çabayı ifade eder. En geniş anlamıyla koruma, bir filmin mümkün olduğunca orijinal biçimine yakın bir şekilde varlığını sürdürmesini sağlar.