İçeriğe atla

Beyaz Gül (grup)

Ludwig-Maximilian Üniversitesi'nin önündeki Beyaz Gül Anıtı, Münih

Beyaz Gül (Almanca: Die Weiße Rose), Almanya'da 1940-1943 arasında etkinlik göstermiş antifaşist bir direniş grubunun adı.[1]

Üyeler

Grup, Münih Üniversitesi'nden beş öğrenci ile onların felsefe profesörleri olan Kurt Huber'den oluşuyordu. Bu öğrenciler Sophie Scholl, erkek kardeşi Hans Scholl, Alex Schmorell, Cristoph Probst ve Willi Graf'tı.

Etkinlikleri ve eylemleri

Nazi yönetiminin soykırım eylemlerine karşı örgütlenen ve Münih ile çevresinde bildiri yazıp dağıtma ve duvarlara yazı yazma eylemleri gerçekleştiren grubun bazı üyeleri, 1943'te yine üniversitede bildiri dağıtırken yakalanmış ve ardından grubun diğer üyeleri de yakalanarak idam edilmişlerdir.

İlk aşamada, yani Haziran/Temmuz 1942'de, her biri yaklaşık yüz adet basılan 4 adet bildiri dağıttılar. Ocak 1943'te, 5. bildiri ortaya çıktı ve 6.000 ila 9.000 adet basılarak Almanya'nın güneyi ve Avusturya'da dağıtıldı. Şubat 1943'te Münih'in bazı binalarına “Batsın Hitler”, “Katil Hitler” ve “Özgürlük” yazdılar. Aynı tarihte grubun 6. bildirisi ortaya çıktı. Stalingrad'da yaşanan hezimetten de faydalanarak, Münih Üniversitesi gençliğini Nazi sisteminden uzaklaşmaya çağırdılar. 18 Şubat 1943'te, bu bildirinin dağıtımı esnasında Hans ve Sophie Scholl kardeşler tutuklandılar ve 22 Şubat 1943'te idam cezasına çarptırılarak aynı gün infaz edildiler.[1]

19 Nisan 1943 tarihinde Schmorell, Graf ve Huber'de ölüm cezasına çarptırıldı ve infaz edildi. Ekim 1944 tarihine kadar 5 mahkeme daha yapıldı ve 12 yıla varan hapis cezaları verildi.

Popüler kültürdeki yeri

Bugün Almanya'da Beyaz Gül üyelerinin adlarını taşıyan okullar vardır. Yönetmen Michael Verhoeven, 1986 yılında olayı beyaz perdeye aktaran "Beyaz Gül" adında bir film çekmiştir.

2005 yılında Sophie Scholl - Son Günler (Almanca: Sophie Scholl - Die Letzen Tage) adında, grup üyelerinden Sophie Scholl'ün idam edilişinden önceki günlere odaklanan bir film çekilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b "LMU-Weiße Rose". 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carl Orff</span> Alman besteci

Carl Orff, Carmina Burana isimli sahne kantatının yaratıcısı olan Alman bestecidir. Orff, çocuklara müzik öğretmek için özel bir eğitim yöntemi geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Claus von Stauffenberg</span> Hitlere karşı 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarı Alman albay

Claus von Stauffenberg, Nazi Almanyası'nın kurmay subayı (Albay). 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Roland Freisler</span> Alman hukukçu ve siyasetçi

Roland Freisler, Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Keitel</span> Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Generalfeldmarschall

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel, Alman subay. 1938'den 1945'e kadar Alman ordusunun genelkurmay başkanlığını yaptı. 1940'tan itibaren (Generalfeldmareşal) rütbesi ile Alman ordusunun en yüksek rütbeli subayı olarak Adolf Hitler'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. II. Dünya Savaşı sonunda Nürnberg Mahkemeleri'nde "baş savaş suçlusu" olarak yargılanan 24 kişi ile birlikte hakkındaki 4 iddianın hepsinden "suçlu" bulundu ve "idam cezası"na mahkûm edildi. 16 Ekim 1946 tarihinde, 9 mahkûm ile birlikte Nürnberg'te asılarak idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Schörner</span>

Ferdinand Schörner, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Plötzensee Hapishanesi</span>

Plötzensee Hapishanesi, Berlin'in Charlottenburg-Nord bölgesinde, 577 mahkûm kapasiteli, Berlin Senatosu adli idaresi tarafından işletilen bir çocuk hapishanesidir. İlk olarak 1868 yılında kurulan gözaltı merkezinin uzun bir geçmişi vardır. Nazi döneminde yaklaşık 3.000 mahkûmun idam edildiği ana idam cezası alanlarından biri olarak ünlendi. Ünlü mahkûmlar arasında Doğu Almanya'nın son komünist lideri Egon Krenz de bulunuyor. Hapishane, Kral I. Wilhelm yönetimindeki Prusya hükûmetinin kararıyla kurulmuştu ve 1879 yılına kadar, adını yakındaki Plötzensee Gölü'nden alan Plötzensee malikanesinin mülkleri üzerine inşa edildi. 1859'da açılan Berlin-Spandau Su Yolu'nun böldüğü alan, Brandenburg Eyaleti'ndeki Berlin şehir sınırlarının kuzeybatısındaki Tegel ormanının eteklerinde bulunuyordu. İlahiyatçı Johann Hinrich Wichern yakınlarda Evanjelist Johannestift Borstal (Islahevi]]'ı kurmuştu ve bu kurum 1905'te Spandau-Hakenfelde'ye taşınmıştı. 1915 yılında Plötzensee Gölü ile birlikte kanalın doğusundaki topraklar Berlin'e dahil edildi, hapishane duvarlarının etrafındaki kalan alan 1920 Büyük Berlin Yasası ile Berlin Charlottenburg ilçesinin bir parçası oldu. 2004'ten beri Charlottenburg-Nord bölgesine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Stadelheim Hapishanesi</span>

Stadelheim Hapishanesi, Münih'in Giesing semtinde bulunan Almanya'nın en kapsamlı hapishanelerinden biri. 1894'te kurulmuş ve çok sayıda kişi özellikle Nazi döneminde kanlı bir şekilde idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Scholl</span>

Sophia Magdalena Scholl, Alman öğrenci ve Nazi karşıtı siyasi eylemci. Nazi Almanyası'nda Beyaz Gül adlı şiddet içermeyen direniş grubunun aktif üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Huber</span>

Kurt Huber, Nazi Almanyası'na karşı direniş yürüten Beyaz Gül grubunun bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Wolf-Heinrich von Helldorf</span> Alman politikacı

Wolf-Heinrich Graf von Helldorf, Nazi Rejiminin önde gelen isimlerinden biriydi. 1933'te Nazi Partisi üyesi oldu. 1938 yılında direniş grupları ile temas kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Halk Mahkemesi (Almanya)</span>

Halk Mahkemesi, Nazi Almanyası'nda kurulan bir özel mahkemeydi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Scholl</span>

Hans Fritz Scholl Nazi Almanyası'ndaki Beyaz Gül Direniş Hareketi'nin kurucu üyesi Alman devrimcidir. Kız kardeşi Sophie ile birlikte Naziler tarafından idam edildi.

<i>Sophie Scholl - Son Günler</i>

Sophie Scholl - Son Günler, Marc Rothemund tarafından yönetilen ve Fred Breinersdorfer tarafından yazılan 2005 Alman tarihi drama filmidir. Film, Alman Direniş hareketinin bir parçası olan Nazi karşıtı şiddet içermeyen öğrenci direniş grubu Beyaz Gül'ün 21 yaşındaki üyesi Sophie Scholl'un hayatının son günleri hakkındadır. Sophie Scholl, Halk Mahkemesi tarafından vatana ihanetten suçlu bulundu ve aynı gün, 22 Şubat 1943'te idam edildi.