İçeriğe atla

Beyaz Avustralya politikası

Avustralyalı beyazlardan oluşan Avustralya Yerlileri Derneği, bu rozeti 1911'de üretti. Başbakan Edmund Barton da derneğin bir üyesiydi.[1] Rozet, o dönemde "Beyaz Avustralya" sloganının kullanıldığını gösteriyor.[2]

Beyaz Avustralya politikası, Avrupalı olmayan diğer etnik kökene sahip insanların, özellikle Asyalı (öncelikle Çinliler) ve Pasifik Adalı insanların 1901'den başlayan Avustralya göçünü yasaklamayı amaçlayan bir dizi politikayı kapsayan terimdir. Avustralya hükûmetleri, 1949 ve 1973 yılları arasında bu tür politikaları aşamalı olarak ortadan kaldırdı.[3]

Avrupalı ve Çinli madenciler arasındaki altın tarlalarında rekabet ve Pasifik Adalılarının (öncelikle Güney Denizi Adalılarının) Queensland'daki şeker plantasyonlarının ithalatına karşı işçi sendikası muhalefeti, Asya ve Pasifik Adaları'ndan düşük ücretli göçü ortadan kaldırmaya veya en aza indirmeye yönelik taleplerini güçlendirdi. 1850'lerden itibaren sömürge hükûmetleri, halihazırda Avustralya'da bulunan Çinli madencilere katılan aile üyelerine kısıtlamalar getirdi. Sömürge makamları, Çinli göçmenlere ve diğer göçmenlerin muaf tutulduğu özel bir vergi koydu. 19. yüzyılın sonlarına doğru işçi sendikaları, mobilya ve pazar bahçe endüstrilerinde çalışan Çinli göçmenleri durdurmak için baskı yaptı.[4]

Avustralya Ocak 1901'de federasyon olduktan kısa bir süre sonra, Edmund Barton'ın federal hükûmeti, 1901 Göçmenlik Kısıtlama Yasasını kabul etti; yasa, sonunda Avustralya'nın ikinci Başbakanı olacak olan Alfred Deakin tarafından hazırlandı. Bu yasa tasarısının kabulü, Beyaz Avustralya Politikasının, Avustralya federal hükûmet politikası olarak başladığını gösteriyordu. Müteakip eylemler, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar politikayı daha da güçlendirdi.[5] Bu politikalar etkili bir şekilde 20. yüzyılın ilk kırk yılı boyunca İngiliz göçmenlere diğerlerine tercih hakkı verdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Başbakan John Curtin, "Bu ülke, Güney Denizlerinde İngiliz ırkının bir ileri karakolunu kurmak için buraya barış içinde gelen insanların torunlarının sonsuza dek evi olarak kalacaktır" diyerek politikayı pekiştirdi.[3] {{Otorite kontrolü}} [[Kategori:1901'de Avustralya'da kurulan oluşumlar]] [[Kategori:Siyaset ve ırk]]

Kaynakça

  1. ^ "Australian Natives Association Centenary – Monument Australia". monumentaustralia.org.au. UBC Web. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2017. 
  2. ^ "Medal - Australia for Australians, circa 1910". Museum Victoria. 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 
  3. ^ a b "Fact Sheet – Abolition of the 'White Australia' Policy". Australian Immigration. Commonwealth of Australia: National Communications Branch, Department of Immigration and Citizenship. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "immi.gov.au" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ Willard, Myra (11 Nisan 1967). History of the White Australia Policy to 1920 (İngilizce). Psychology Press. ISBN 9780714610368. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022 – Google Books vasıtasıyla. 
  5. ^ Wendy Lewis, Simon Balderstone and John Bowan (2006). Events That Shaped Australia. New Holland. s. 102. ISBN 978-1-74110-492-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Melbourne</span> Avustralyanın başkenti Victoria

Melbourne, Avustralya'nın Victoria eyaletinin başkenti ve en kalabalık şehri, ayrıca ülkenin en kalabalık ikinci şehri. Melbourne, bir milyon nüfusu aşmış şehirler arasında dünyanın en güneyinde bulunanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

Avustralya yerlileri ya da Avustralya Aborjinleri, Avustralya kıtası yerlilerine verilen ad. Aborjinler, Avustralya'ya Güneydoğu Asya'dan gelmişlerdir. Bir göçebe hayatı sınırları boyunca hareket halinde yaşamışlardır. Avlanırken mızrak ve bumerang, balık avında ise kanolar kullanmışlar, meyve ve sebze toplamışlardır. Yazılı bir dilleri olmamasına rağmen şarkılar yoluyla ağızdan ağza birçok bilgi aktarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Avustralya</span> Avustralyanın eyaleti

Güney Avustralya, Avustralya'nın güneyinde yer alan bir eyalettir. Kıtanın en kurak topraklarını içine alan bu bölge 983482 km²'lik yüzölçümüyle Avustralya'nın dördüncü büyük eyaletidir. Bölge batıda Batı Avustralya, kuzeyde Kuzey Bölgesi ve Queensland, doğuda Queensland, Yeni Güney Galler ve Victoria, güneyde Büyük Avustralya Körfezi ve Güney Okyanusu'na uzanmaktadır. Eyalet, 1.6 milyon nüfusuyla Avustralya'nın en büyük beşinci nüfusa sahip bölgesidir. Halkın büyük bölümü başkent Adelaide'de ve eyaletin güneydoğu sınırında yer alan Murray Nehri yakınlarındaki verimli topraklarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

Robert James "Bob" Brown Avustralyalı eski politikacı, tıp doktoru, eski bir senatör olan çevreci ve eski Avustralya Yeşiller Parlamentosunun lideri. Brown 1996 federal seçimleri sonrasında Avustralya Yeşilleri senatosunun ilk grubunu oluşturmak için Yeşiller Batılı Avustralya senatörü Dee Margetts oturuma katılarak, Tazmanya Yeşiller aday listesinde Avustralya Senatosu olarak seçildi. 2001'de ve 2007'de tekrar seçildi.

<span class="mw-page-title-main">John Nanson</span> Avustralyalı gazeteci ve siyasetçi (1863 – 1916)

John Leighton Nanson Batı Avustralya'da bir gazeteci ve politikacıydı. The West Australian'da eski bir yazar ve alt editör olarak, 1901'den 1905'e ve 1908'den 1914'e kadar Batı Avustralya Yasama Meclisi'nde görev yaptı. Nanson, 1909'dan 1911'e kadar Başsavcı olarak dahil olmak üzere Alf Morgans, Walter James, Newton Moore ve Frank Wilson hükûmetlerinde bir bakandı.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Anayasası</span>

Avustralya Anayasası, Avustralya'nın en yüksek yasası olan yazılı bir anayasadır. Avustralya'yı anayasal bir monarşi altında bir federasyon olarak kurar ve federal yürütme hükûmeti, yasama organı ve yargının yapısını ve yetkilerini ana hatlarıyla belirtir.

<span class="mw-page-title-main">John Curtin</span> Avustralyalı siyasetçi (1885 – 1945)

John Curtin, Avustralyalı politikacı. 1941'den 1945'teki ölümüne kadar Avustralya'nın 14. Başbakanı olarak görev yaptı. Ülkeyi, son birkaç olay hariç, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi savaşı süresi boyunca yönetti. 1935'ten 1945'e kadar Avustralya İşçi Partisi'nin (ALP) lideri ve Gough Whitlam'a kadar en uzun süre hizmet veren lideriydi. Curtin'in liderlik becerileri ve kişisel karakteri, siyasi çağdaşları tarafından beğenildi. Sık sık Avustralya'nın en büyük başbakanlarından biri olarak anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya'da siyaset</span>

Avustralya'da siyaset, çok partili bir anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Avustralya, demokratik ve federal bir parlamenter monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Keating</span> Avustralyalı siyasetçi (d. 1944)

Paul John Keating, 1991'den 1996'ya kadar Avustralya'nın 24. başbakanı olan ve Avustralya İşçi Partisi'nin (ALP) lideri olarak görev yapan Avustralyalı eski bir politikacı ve sendikacıdır. Daha önce 1983'ten 1991'e kadar Hawke hükûmetinde ve 1990'dan 1991'e kadar Avustralya başbakan yardımcısı olarak Avustralya saymanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rarotonga Krallığı</span> Günümüz Cook Adalarında 1853-1893 arası kurulan krallık

Rarotonga Krallığı, adını Rarotonga adasından alan, 1858'de bugünkü Cook Adaları'nda kurulmuş bağımsız bir krallıktı. 1888'de kendi isteği üzerine Birleşik Krallık'ın himayesine girdi ve 1893'te adı Cook Adaları Federasyonu olarak değiştirildi.

Joseph Benedict Chifley 22 Eylül 1885 - 13 Haziran 1951), 1945'ten 1949'a kadar Avustralya'nın 16. başbakanı olarak görev yapan Avustralyalı bir politikacı ve tren sürücüsüydü. Avustralya İşçi Partisi'nin (ALP) lideri olarak görev yaptı; daha önce Başbakan John Curtin döneminde Avustralya'nın saymanı olarak görev yaptı ve daha sonra 1941'den 1949'a kadar kendisi görev yaptı Avustralya'nın savaş sonrası yeniden yapılanma çabalarını tanımlamasıyla dikkate değerdi.

<span class="mw-page-title-main">Billy Hughes</span> Avustralyalı siyasetçi (1862 – 1952)

William Morris Hughes, 1915'ten 1923'e kadar Avustralya'nın yedinci başbakanı olarak görev yapan Avustralyalı bir politikacıydı. Kendisi en çok Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkeye liderlik etmesiyle tanınıyor, ancak ulusal politika üzerindeki etkisi birkaç on yıla yayıldı. Hughes, 1901'deki Federasyon'dan 1952'deki ölümüne kadar federal parlamento üyesiydi ve 50 yıldan fazla görev yapan tek kişiydi. Kariyeri boyunca altı siyasi partiyi temsil etti; beşine liderlik etti, dördünü geride bıraktı ve üç partiden ihraç edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jim Chalmers</span> Avustralyalı siyasetçi (d. 1978)

James Edward Chalmers Avustralyalı siyasetçi. Mayıs 2022'den bu yana Albanese hükûmetinde Avustralya Saymanı olarak görev yapmaktadır. 2013 yılından bu yana Rankin bölgesi milletvekili olarak görev yapmaktadır. Avustralya İşçi Partisi (ALP) üyesidir.