İçeriğe atla

Beyaz çay

Beyaz çay

Beyaz çay, genellikle Camellia sinensis bitkisinin olgunlaşmamış ve az işlenmiş yapraklarından üretilen çay türlerinin ortak adı.

Beyaz çayın kesin bir tanımı olmamakla birlikte, çoğu tanıma göre beyaz çay oksitlenmemiş olduğu için yeşil ve siyah çaylara göre içimi daha "hafiftir".

Beyaz çay en fazla Çin'in Fujian eyaletinde yetiştirilir.

Beyaz çay adı, bitkinin açılmamış goncalarının üzerinde bulunan bitkiye beyazımsı görünüm veren gümüş-beyaz tüylerinden kaynaklanmaktadır. Çayın kendisi ise beyaz veya renksiz değil, soluk sarı renktedir.

Laboratuvar ortamında yapılan bir çalışmaya göre beyaz çay, vücuttaki yağı dengeleyerek obeziteyi azaltmaya yardımcı olabilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ (en) Sohle J, Knott A, Holtzmann U, Siegner R, Gronniger E, Schepky A, Gallinat S, Wenck H, Stab F, Winnefeld M, « White Tea extract induces lipolytic activity and inhibits adipogenesis in human subcutaneous (pre)-adipocytes », dans Nutrition & Metabolism, vol. 6, no 20, 2009 Metin 20 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. arşiv 12 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafein</span>

Kafein, matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kahvede, çayda, yerba mate'de, guarana'da ve, az miktarda, kakao içinde bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi</span> bir renk

Kahverengi veya Boz kırmızı ve yeşil, turuncu ve mavi veya sarı ve mor pigmentlerin karıştırılması ile elde edilebilen bir renktir.

<span class="mw-page-title-main">Tanen</span>

Tanen, tannik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Menderes</span>

Büyük Menderes, Batı Anadolu'nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası'nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 548 km'dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye'nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Papatya</span> papatyagillerden birkaç bitkinin ortak adı

Papatya, papatyagiller (Asteraceae) familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak ad.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Gölü</span> Günümüz Ermenistan sınırları içerisinde yer alan, Kafkasyanın en büyük gölüdür

Sevan Gölü, 940 km² yüz ölçümüyle sadece Ermenistan'ın değil, Kafkasya'nın da en büyük gölüdür. 1900 m yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür. 30 civarında çay ve Hrazdan Nehri tarafından beslenir. Ülkenin doğusunda Geğarkunik'te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çay (içecek)</span> su ve çay yapraklarının demlenmesiyle yapılan sıcak içecek

Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Bergamot</span> Sedef otugiller familyasından bir bitki türü

Bergamot, sedef otugiller (Rutaceae) ortalama 4 m boyunda bir ağaç türü. Esas vatanı Batı Hindistan'dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5–7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah çay</span>

Siyah çay ya da Türkçedeki sade kullanımıyla çay, oolong, yeşil ve beyaz çaylardan daha fazla oksitlenmiş bir çay türüdür. Bu üç çay gibi Camellia sinensis kolunun yapraklarından hazırlanır. Genel olarak, siyah çay tat açısından az oksitlenmiş çaylardan daha fazla güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

"Çanta", Demet Akalın'ın Zirve albümünün üçüncü teklisidir. Klibi 12 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nestea</span>

Nestea, Nestlé & The Coca-Cola Company ortaklığıyla üretilen bir buzlu çay markasıdır. Alkolsüzdür. 1948 yılında İsviçre'de kurulmuştur. 1977 yılından itibaren Unilever & Pepsi ortaklığının ürettiği Lipton Ice Tea'ye karşı rekabet amacıyla üretilmeye başlanmıştır. Coca-Cola tarafından üretilir ve Nestlé tarafından dağıtılır. Bu, sıvı ve toz çay konsantreleri, buzlandırılmış çaylar ve satıcı veya satış makinesi tarafından dağıtılan hazır içecek şişeleri dahil olmak üzere düzenli ve diyet formları, çay ürünleri, çeşitlerini sağlar. İçecek farklı ülkeye bağlı olarak, çeşitli tatlarla geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Ericales</span> Bir bitki takımı

Ericales, çay, Trabzon hurması, yaban mersini, Brezilya fındığı gibi türleri içine alan bir bitki takımı. Bu takım klorofil yoksunu Sarcodes sanguinea ve Sarracenia cinsi etçil bitkileri de içine alır. Bu takımdaki pek çok tür çoğunlukla bir arada büyüyen 5 taç yaprakları ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Çin çay kültürü</span>

Çin çay kültürü, Çin kültürünün önemli bir parçasıdır ve dünya çapında bilinen olan bir kültürdür. Japon çay kültürünün kökeni de Çin'e dayanır, fakat zamanın akışıyla bu iki kültür birbirinden ayrılmıştır. Japon çay seremonisi olarak dünyada meşhur olan merasim, Çin'de de çay kültürünün bir parçası olarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tomara Şelalesi</span>

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Doğadan</span> Doğadan Türkiye

Doğadan, bitki çayı üreticisi olan Türk markasıdır. Marka şu an The Coca-Cola Company'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pure Leaf</span> PepsiCo-Lipton ortaklığıyla kurulan içecek şirketi

Pure Leaf, öncelikle Kuzey Amerika'da PepsiCo-Lipton ortak girişimi tarafından dağıtılan bir çay ve buzlu çay markasıdır. Lipton Ice Tea ve Brisk içeceğinin her ikisi de bir baz için bir dondurularak kurutulmuş anlık çay tozu kullanır, Pure Leaf ise sıvı halde demlenir.

<span class="mw-page-title-main">Bitki çayı</span> bitki çayı düşdüğünüz çaylardan farklı.

Bitkisel çaylar ot, bitkilerin, baharatların veya diğer bitki materyallerinin sıcak suda infüzyonundan veya kaynatılmasından yapılan içeceklerdir. Genellikle kafein içermezler. Bitkisel çaylar, çay bitkisinin kurutulmuş yapraklarından hazırlanan gerçek çaylarla veya kafeinin içinde bulunduğu kafeini alınmış çay ile karıştırılmamalıdır. Gerçek çaylardan yapılan içecekler gibi, bitkisel çaylar da sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.

Kréma Eurazeo'ya ait bir Fransız şekerleme markasıdır. Kréma, en çok 1950-1970 yılları arasında yaygın idi, özellikle Mint'Ho marka karamelli beyaz nane idi. Alternatif Bat'na beyaz ve kahverengi karamelleri birleştirirken, Regliss 'beyaz ve siyah meyankökü birleştirir. Mint'ho, şu anda yapılan tüm tatlıların yalnız başına su üzerinde yüzmesiyle karakterize edildi. Bu çiğnemeyi kolaylaştıran mikro hava kabarcıklarının genişlemesinden kaynaklanıyordu. Naneho, Yahudilik de dahil olmak üzere bazı dinler tarafından yasaklanmıştır, çünkü hayvan jelatini ve emülgatörleri içerir. Kréma, kiraz, limon, ahududu, portakal, karamel, nar, buzlu çay, şeftali ve elma gibi çeşitli tatlarda bulunur.