İçeriğe atla

Beyarmudu

Kontrol Edilmiş
Beyarmudu (Pergama)
Πέργαμoς (Yunanca)Pergamos (İngilizce)
Kasaba
Beyarmudu
Ülkede jure Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs
de facto Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC
Bölge / İlçeKıbrıs Cumhuriyeti Larnaka Bölgesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa İlçesi
İdare
 • TürBelediye
 • Belediye BaşkanıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İlker Edip
Yüzölçümü
 • Kara
17,7 km² (6,8 mil²)
 • Kent
1,4 km² (0,5 mil²)
Rakım85 m
Nüfus
 (2011)
 • Kasaba4.125
 • Kent
1.196
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Beyarmudu (Yunanca: Πέργαμoς / Pergamos), geleneksel adıyla Pergama, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir kasabadır.

Gazimağusa şehrinin 23 km. batısında,Larnaka şehrinin 16 km kuzeyinde, Pile köyünün 4 km kuzeydoğusunda, KKTC sınır hattında uzanan, Dikelya İngiliz Üs bölgesine komşu bir köydür. Mesarya Ovası'nın en güneyinde yer alır. Kökleri Orta Çağa dayanan eski bir köydür. 1571 tarihli Jacomo Franco'nun hazırladığı Venedik Haritasında Pergama ismiyle geçmektedir. Osmanlı döneminde Mağusa Kazası'na bağlı bir köy iken, 1920 yılında İngiliz İdaresi tarafından Larnaka bölgesine dâhil edilmiştir. 1958 yılında ismi Beyarmudu olarak değiştirilmiştir. 1974 yılından sonra ise köyün büyük bir kısmı KKTC sınırları içerisinde kalmıştır. 1980 yılında ise belediye haline getirilmiştir.[1]

Bugün köyün içerisinden KKTC ile İngiliz Üs Bölgesini birbirinden ayıran sınır hattı geçmektedir. 1960 yılında çizilen Dikelya Üs Bölgesi sınırları 1974'ten beri kontrol edilmektedir. Köyün ikiye bölünmüş olmasından ötürü birçok ev ve tarım arazisi Üsler bölgesinde kalmıştır. Bu alanlara yasal ulaşım askeri geçiş noktalarından veya köyün içerisinde bulunan sınır kapısından yapılmaktadır.

Nüfusu

Beyarmudu, Osmanlı Dönemi'nin ilk zamanlarında Müslümanlaştırılmaya başlanmıştır. 1831 yılında sadece erkeklerin sayıldığı nüfus sayımında, nüfusu 16 ve Müslüman olarak kaydedilmiştir. 1891 yılındaki İngiliz İdaresi'nin yaptığı nüfus sayımında ise toplam nüfusu kayıtlara, çoğunluğu Türk 96 olarak geçmiştir. II. Dünya Savaşı'ndan önce bir süre Rusları da ağırlamıştır. Bu tarihten sonra hızla artan nüfus, tamamı Türk olarak 1960 yılında 826'ya ulaşmıştır. Bu durum Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde de devam ederek, 1973 yılındaki sayımda nüfus 1190 olarak bulunmuştur. Bu süre boyunca 1964 yılından itibaren başlayan toplumlararası çatışmada göç etmek zorunda kalan Lefkara ve Anafotida'dan gelen 150 civarı göçmene de ev sahipliği yapmıştır.[2]

Günümüzdeki durumu

Kasabada büyük ölçüde yerli halk yaşamaktadır. Bunun yanında tarımda çalışmak üzere Türkiye'den getirilen birkaç aile de bulunmaktadır. 2003 yılında halka açılan sınır kapısı köyün ekonomisine ve insan hareketliliğine büyük katkı sağlamıştır. Kapı, 2003 yılından önce de açık olup, sınırlı sayıda insan hareketliliğine, genellikle Güneydeki işçiler ve Pile'de kalanlara geçiş için izin verilmekteydi. Halkın bir kısmı hemen yanında bulunan İngiliz Üsler bölgesinde, bir kısmı Güney Kıbrıs'taki işletmelerde, diğer bir kısmı tarımda, bir kısmı ise devlet memuru olarak çalışmaktadır. Eskiden yurtdışına, özellikle İngiltere'ye göç veren kasabaya geri dönenler, yerleşenler de mevcuttur. Bunun yanında, Güney Kıbrıs'a olan erişim kolaylığından dolayı iş kolaylığı açısından buraya taşınan aileler de vardır. Köyde, sınırın iki tarafındaki evlerin yakınlığı ve tam anlamıyla somut bir sınır hattının olmaması dolayısıyla sık sık yasadışı geçiş ve kaçakçılık olayları meydana gelmektedir.[3][4][5][6][7]

Tarım

Beyarmudu toprakları büyük ölçüde verimli olan kırmızı akdeniz toprağı (Terra rosa)dır. Bu toprakta genellikle kuru tarım ve patates ekimi yapılmaktadır.

Kardeş şehirleri

Dış bağlantılar


Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  8. ^ Sarıyer - Twin Towns, Sarıyer-City.sk, 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Ekim 2013 
  9. ^ Kepez - Twin Towns, Kepez-City.sk, 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Ekim 2013 
  10. ^ Karaman - Twin Towns, Karaman-City.sk, 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Ekim 2013 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Geçitkale</span> de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyetinin Mağusa Bölgesinde ve de facto olarak ise KKTCnin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasaba

Geçitkale veya Lefkonuk, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir kasabadır. Belediye ile yönetilmekte olup belediye başkanı Hasan Öztaş'tır. Toplam nüfusu 2011 yılı sayımına göre 1253'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrotur ve Dikelya</span> Birleşik Krallıkın Kıbrıs Adasında iki askerî üssü

Ağrotur ve Dikelya, Birleşik Krallık'ın Kıbrıs Adası'nda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasından sonra elinde bulundurmaya devam ettiği iki askerî üstür.

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig (KKTC)</span> KKTCde en üst futbol ligi

Süper Lig ya da sponsorluk anlaşması gereğince AKSA Süper Lig, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde futbol branşının en üst ligidir. Daha evvelinde 1. Lig adıyla düzenlenen turnuva 2011-12 sezonu itibarıyla Süper Lig adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Lefke</span> kasaba

Lefke, Kıbrıs adasının kuzeyinde, Güzelyurt Körfezi'ne bakan bir kasabadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'nde yer almaktadır ve İlçenin yönetim merkezidir. Lefke ilçe merkezinin nüfusu 2011 itibarıyla 3.009, Lefke bucağının toplam nüfusu 2011 itibarıyla 11.091'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Kuzey Kıbrıs'taki belediyelerin bir listesidir. Şu anda Kuzey Kıbrıs'ta altı ilçede on sekiz belediye bulunmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen belediye reformundan önce 28 belediye bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik, Mağusa</span>

Güvercinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. Köy, Beyarmudu Belediyesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göçeri, Girne</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Göçeri, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Girne İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2011 yılı itibarı ile toplam nüfusu 228'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş, İskele</span>

Kurtuluş, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

<span class="mw-page-title-main">Pile</span> Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan köy

Pile, Kıbrıs adasında Yeşil Hat içinde bulunan bir köy. Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından idare edilen alan içerisinde iki toplumlu karma bir köy olarak Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumlarından oluşur. Günümüzde bu özel durumundan dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları beraber geçerlidir. Köyün genel güvenliği BM'ye ait olup, devriyeler düzenlenmektedir. Pile, adanın doğu kesiminde, İngiliz Egemen Üs Bölgesi Dikelya'nın bitişiğinde yer almaktadır. Yasal açıdan bakıldığında, Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kontrol edilen diğer tüm bölgeler gibi yönetilmektedir, ancak BM barış güçleri tarafından denetlenmektedir.[2]

Bu makale, COVID-19 pandemisinin Kuzey Kıbrıs'taki etkilerini belgelemektedir.

Cihangir veya eski adıyla Abohor, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne bağlı olan köy. Köy nüfusu 2011 KKTC Nüfus Sayımı'na göre 961'dir.

Kilitkaya, geleneksel adıyla Kiridya, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Sipahi, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

Ergazi, geleneksel adıyla Ovgoroz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İncirli, Gazimağusa</span>

İncirli, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Beyarmudu belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 384'tür.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü, Kıbrıs</span>

Köprülü, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Beyarmudu belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Akdoğan'ın 5 km doğusunda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 192'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenköy, Kıbrıs</span>

Türkmenköy, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Beyarmudu belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Akdoğan'ın 3 km doğusunda yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 192'dir.