İçeriğe atla

Bey Hamamı

Koordinatlar: 40°38′09″K 22°56′43″D / 40.63583°K 22.94528°D / 40.63583; 22.94528
Bey Hamamı
Bey Hamamı'nın dışarıdan görünümü
Harita
Diğer ad(lar)Cennet Hamamı
Sultan II. Murad Hamamı
Genel bilgiler
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumSelanik, Yunanistan
Koordinatlar40°38′09″K 22°56′43″D / 40.63583°K 22.94528°D / 40.63583; 22.94528
YaptıranII. Murad
Tamamlanma1444
Yenileme1997

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.

Tarih

1444 yılında Sultan II. Murad tarafından inşa edilen Bey Hamamı, Selanik'teki ilk Osmanlı hamamıdır ve Yunanistan'da hala ayakta duran en önemli hamamlardan biridir.

1968 yılına kadar "Cennet Hamamları" ismiyle hamam olarak kullanılan yapı dört yıllığına Yunan arkeoloji servisine kiralanmıştır. 1978 Selanik depreminden sonra hamam 1997 yılında restore edilmiştir[1] ve günümüze kültürel etkinlikler ve kısa süreli sergiler için kullanılmaktadır. Ayrıca doğu kısmındaki ek yapı da Yunanistan Kültür Bakanlığı Arkeolojik Gelirler Vakfı'nın ana mağazası olarak kullanılmaktadır.

Mimari

Bey Hamamı'nın kat planı

Kadınlar ve erkekler bölümlerinin ayrı olduğu çifte hamam formundadır. Erkekler bölümü daha ferah ve süslemelidir ancak iki bölüm de soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımdan oluşan üçlü plan tipinde inşa edilmiştir. Yapının doğusunda hamama su sağlayan dikdörtgen planlı geniş bir sarnıç bulunmaktadır.[2]

Erkekler bölümündeki sekizgen planlı soğukluk, tonozlu bir koridor, kemerli pencereler ve boyanmış bir kubbeden oluşmaktadır. Güneydoğusundaki sekizgen planlı ılık kısmının ise filgözleri ile aydınlatılmış bir kubbesi ve duvarlarında çeşitli bitki tasvirleriyle süslenmiş duvarları bulunmaktadır. Daha doğuda yer alan sıcaklık odaları haçvari planlı bir odanın etrafına yerleştirilmiştir. Her birinin içinde mermer malzemeden oturma sıraları ve yalaklar bulunan sekiz tane küçük sıcaklık odası bu mekana açılmaktadır.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Eleni Kanetaki (2004). "The Still Existing Ottoman Hamams In The Greek Territory". ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi. Middle East Technical University, Faculty of Architecture. s. 87. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b "Bey Hamam (Public Bath)". (OIC - IRCICA) Prince Sultan Ibn Salman Islamic Architectural Heritage Database. Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA). 20 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

Türk Hamam Müzesi; Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan bir müzedir. Gazi Üniversitesi'nde Türk kültürüne ve müzeciliğe yönelik dersler veren akademisyen Sema Demir tarafından kurulan müze, teması bakımından bu alanda Türkiye'nin ilk hamam müzesi olma özelliğini taşımaktadır. 9 Haziran 2012 tarihinde, ilçede bulunan ve 16. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış olan Rüstem Paşa Hamamı'nda açılan müzenin temel amacı; Türk hamam kültürünü belgelemek ve sergileyerek geleceğe aktarmaktır. Bu bağlamda sadece objelerden oluşmamakta; müzede görev yapan anlatıcı ve rehberler bu geleneği çeşitli oyunlar ve canlandırmalar sergileyerek uygulamalı bir şekilde ziyaretçilere aktarmaktadır. Hamam kültürüne ait takunyalar, bakır taslar, ibrikler, peştamallar, hamamcı minderleri, havlular, keseler ve daha birçok nesne gösterime sunulurken; hamam anası, hamam babası, külhanbeyi gibi kavramlar hakkında da bilgiler verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Hamamı (Diyarbakır)</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Paşa Hamamı ya da bilinen diğer adıyla Behram Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Vahap Ağa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Vahap Ağa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

Çardaklı Hamam, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir hamamdır.

Kadı Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Ayrıca İpariyye Hamamı ve Eşbek Hamamı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Hamamı</span> İstanbul, Kadıköyde yer alan eski bir hamam

Söğütlüçeşme Hamamı ya da Abidin Bey Hamamı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki eski bir hamamdır. Adını aldığı Söğütlüçeşme semtindeki Taşköprü Caddesi üzerinde, bu cadde ile Kurbağalıdere Caddesi ve İstanbul-Ankara demiryolunun kesişerek sınırlandırdığı alanda konumlanan yapı, günümüzde harap durumda ve işlevsizdir.

Kulaksız Hamamı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Paşa Hamamı</span> Dimetoka, Yunanistandaki tarihi bir Osmanlı hamamı

Oruç Paşa Hamamı, Fısıltılar Hamamı veya Aşk Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka'da, Erythropotamos nehrinin kıyısında bulunan 1398-1399 yıllarına tarihlenen bir Osmanlı hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mustafa Paşa Camii Hamamı</span>

Küçük Mustafa Paşa Camii Hamamı, İstanbul'un Fatih ilçesinin Cibali semtinde yer alan bir hamam.

<span class="mw-page-title-main">Sasa Bey Hamamı</span>

Sasa Bey Hamamı ya da Şehir Hamamı, Akhisar'daki bir hamamdır. Sasa Bey tarafından 15. yüzyılda yaptırılan hamamın erkekler ve kadınlar bölümü vardı. Günümüzde kadınlar bölümü kısmen yıkılmış olup kullanılmazken erkekler bölümü faaldir.

<span class="mw-page-title-main">Araba Pazarı Hamamı</span>

Araba Pazarı Hamamı ya da Arabapazarı Hamamı, Kastamonu'daki bir hamamdır.

Rüstem Paşa Şifa Hamamı, Konya'nın Ereğli ilçesinde, 15. yüzyılda Karamanoğlu Döneminde İbrahim Bey (1423-1464) tarafından inşa ettirilmiş ve banisi bilinmemektedir. Rüstem Paşa Şifa Hamamı, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir ve günümüzde ise restorasyonu tamamlanmıştır. Konum olarak ilçe merkezinde, Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın güney doğusunda yer almaktadır. Yıldızvari plan düzenlenmesi ve mimari genel özellikleri bakımından XV. yüzyıl hamamlarında görülen özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Yapısı, kuzey-güney istikametinde dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir ve Hamamın kuzeyinde dükkanlar sıralanmaktadır. Hamamın yapısı çifte planlı olmadığı için kadınlar ve erkekler için dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Hamam inşa edilirken kullanılan malzemeler; Kesme taş, moloz taş ve tuğladır. Giriş kısmı güney yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Hızırbey Hamamı</span> Kırklarelide bulunan tarihi Türk Hamamı

Hızırbey Hamamı veya Hızırbey Çifte Hamamı, Kırklareli'de kent merkezinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, şehir merkezinin en eski ve günümüze ulaşan tek hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamam (Babaeski)</span> Babaeskideki bir hamam

Babaeski Hamamı veya Fatih Hamamı, Kırklareli ili Babaeski ilçesinde, Fatih Camii'nin karşısında bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Klasik Osmanlı hamam plan şemasında çifte hamam olarak inşa edilen yapının günümüzde yalnızca erkekler bölümü ayaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Bey Hamamı</span> Vizedeki tarihi bir hamam

Ferhat Bey Hamamı, Vize Hamamı veya Ağa Hamamı, Kırklareli'nin doğusundaki Vize ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde harap durumdadır ve kullanılmamaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuzcu Sinan Bey Hamamı</span> Karaferye, Yunanistandaki tarihi bir Osmanlı hamamı

Tuzcu Sinan Bey Çifte Hamamı Yunanistan'ın kuzeyindeki Karaferye kentinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Eski Kaplıca</span>

Bursa Eski Kaplıca, Bursa'nın merkezindeki Çekirge mahallesinde bulunan 14. yüzyılda yapılmış bir çifte hamam.