İçeriğe atla

Betty Mahmoody

Betty Mahmoody
DoğumBetty Lover
9 Haziran 1945 (79 yaşında)
Alma, Michigan
MeslekYazar, aktivist
İkametMichigan
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkAmerika Birleşik Devletleri
Dönem1986-günümüz
TürDram, Belgesel

Betty Mahmoody (d. 9 Haziran 1945; Alma, Michigan), Amerikalı yazar ve aktivist.

Dünya çapında milyonlar tarafından okunan ve ardından 1991 yılında beyaz perdeye aktarılan ünlü roman Kızım Olmadan Asla'nın yazarıdır.

Kızım Olmadan Asla

Orijinal adı Not Without My Daughter olan kitapta, kocası Seyit Bozorg Mahmoody'nin Mehtap Mahmoody'yi ve kendisini esir tutmasını anlatır. Seyit Bozorg Mahmoody (ya da kısaca Mudi) ile birlikte tatil için geldiği İran'a yerleştiği haberini Mudi'den alır. Zorlukla geçen iki yıl içinde kocası Mudi çok değişir, Betty ve kızı Mehtap'a şiddet uygular.

Betty ise kadınların her türlü haklarının elinden alınmış olduğu bu ülkede yasal yollardan değil de kaçak yollardan kaçmanın mümkün olduğunu kavramıştır. En tehlikeli olan yol olan Kürt diyarı ve ardından Türkiye'ye girmek, oradan da konsolosluk ile irtibata geçmektir. Betty ve Mehtap, başka yol bulamayınca en tehlikeli yol üzerinden ülkeden kaçıp Türkiye'ye sığınırlar ve oradan ülkeleri ABD geri dönerler.[1][2][3]

Ayrıca yazdığı bu kitabını açık ve net bir biçimde "Bu kitabı, babam Harold Lover'e adıyorum." diyerek babasına ithaf etmiştir.

Amerika'ya dönüşünden sonra

Hala kocasının soyadını kullanan Betty Mahmoody, kızı ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamaktadır. Ülkesinde kendi durumunda olan kadınlara, zor durumda olan çocuklara yardım etmek için elinden geleni yapmış ve bunun için bir vakıf kurmuştur. Bir Dünya Çocuklar İçin Vakfı kurucusu ve mevcut başkanıdır. vakfın asıl amacı, başka kültürden birisi ile evlenen kişilerin çocuklarını korumaktır.

Ayrıca çektiği acıları bütün dünyanın duyabileceği şekilde her yerde söylemiştir. İran'dan ülkesine kaçışını da Kızım Olmadan Asla isimli bir kitapta anlatmıştır.

İran'da kalan Bozorg Mahmoody, Aleksis Kouros adında bir yapımcı ile görüşmüş ve Kızım Olmadan Asla karşıtı 'Kızım Olmadan adlı bir belgesel-film hazırlamak istemiştir. Belgesel 2001 yılında yayınlanmıştır. Bozorg Mahmoody, 23 Ağustos 2009 böbrek rahatsızlığı nedeniyle öldü.

Kaynakça

  1. ^ Brophy Champion, Allison (2 Kasım 2008). "Not afraid of change". Star Exponent. 3 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  2. ^ Mahmoody, B. (1991), Not Without My Daughter, St. Martin's Paperbacks; Mti edition.
  3. ^ Biography of Betty Mahmoody, AEI Speakers Bureau web site 20 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 2010-09-15

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oedipus</span>

Oedipus veya Œdipus. Thebai'nin mitolojik kralı, Laios ve İokaste'nın oğlu. Babasını öldürüp, annesiyle evlenmiştir. Antigone, İsmene, Eteokles ve Polyneikes'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Woolf</span> İngiliz yazar (1882-1941)

Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yesari Asım Arsoy</span>

Mustafa Yesâri Âsım Arsoy, Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.

<span class="mw-page-title-main">Mark Twain</span>

Samuel Langhorne Clemens, daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Aral</span> Türk gazeteci ve belgesel yapımcısı

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyâh, belgesel film ve televizyon yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Araz</span>

Fatma Nezihe Araz;, Türk yazar, gazeteci.

<i>Rugrats</i>

Rugrats, Klasky-Csupo tarafından 1991'de yayına başlayıp 2004'te biten çizgi dizidir. Nickelodeon'un en popüler programlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk hakları</span> Dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu hakları tanımlayan evrensel kavram

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

İldırım Almaszade Azerbaycan Muhaciret Edebiyatı şairidir.

Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı’nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin kutsal taşı Çinlilere verince Tanrı tara­fından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Ada Lovelace</span> İngiliz matematikçi (1815-1852)

Augusta Ada King, Lovelace Kontesi, Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazardır. Esas olarak Charles Babbage'in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir. Makine hakkındaki notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir. Bundan dolayı genel kanı dünyanın ilk bilgisayar programcısı olduğudur.

<i>The Idle Class</i> (film, 1921)

The Idle Class, Charles Chaplin' in First National Pictures Inc.'da çalıştığı dönemde çektiği; yapımcılığı, yönetmenliği ve senaryosu ona ait olan 1921, ABD yapımı sessiz bir komedi filmidir.

<i>Kızım Olmadan Asla</i> 1991 yapımı Amerikan filmi

Kızım Olmadan Asla, 1991 yapımı bir Amerikan vatandaşı Betty Mahmudi ve kızının kocasından ve İran'dan kaçışlarını konu alan filmdir. Film ABD, Türkiye ve İsrail'de çekildi ve başrollerde Sally Field ve Alfred Molina oynamıştır. Filmin süresi 115 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">Yael Dayan</span>

Yaël Dayan, İsrailli siyasetçi ve yazardır.

<i>Beatriceden Sonra Birinci Yüzyıl</i>

Beatrice'ten Sonra Birinci Yüzyıl "Afrikalı Leo" (1986) kitabı ile ünlenen Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı roman. Eser, erkek çocuk doğumuna yol açan bir ilacın bulunması sonrasında dünyada kadınların azalması, bunun etkileri ve ortaya çıkan durumlar üzerine gelecekte geçen bir roman. Beatrice'ten Sonra Birinci Yüzyıl Esin Talu-Çelikkan tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Hatice Sultan, Osmanlı Sultanı V. Murad’ın kızı.

<span class="mw-page-title-main">Rabia Kazan</span> Türk gazeteci

Rabia Kazan, Türk gazeteci, yazar ve kadın hakları aktivisti. Orta Doğu Kadın Koalisyonunun başkanı ve Trump Ulusal Çeşitlilik Koalisyonunun eski yönetim kurulu üyesidir. Kazan, İran'daki muta nikâhını anlatan ve çok satanlar listesine girmiş Tahran Melekleri kitabının yazarıdır.