İçeriğe atla

Betti Alver

Betti Alver
DoğumElisabet Alver
23 Kasım 1906(1906-11-23)
Jõgeva, Estonya, Rusya İmparatorluğu
Ölüm19 Haziran 1989 (82 yaşında)
Tartu, Estonya
Diğer ad(lar)ıElisabet Talvik
Elisabet Lepik
MeslekŞair
Etkin yıllar1922–1989
EvlilikHeiti Talvik, Mart Lepik
Jõgeva'daki Betti Alver Müzesi

Elisabet "Betti" Alver (23 Kasım EU 10 Kasım 1906, Jõgeva - 19 Haziran 1989 Tartu) (1937'den sonra Elisabet Talvik ve 1956'ten sonra Elisabet Lepik),[1] Estonya'nın en önemli şairlerinden biridir.

Yaşamı

Betti Alver, bağımsız bir Estonya okullarında eğitim gören ilk nesil arasındaydı ve Tartu'da gramer okuluna gitti.[2]

Düzyazı yazarı olarak başladı. Bernard Kangro, Uku Masing, Kersti Merilaas, Mart Raud, August Sang, Heiti Talvik ve Paul Viiding'in de aralarında bulunduğu küçük bir etkili Estonyalı şair grubu olan Arbujad'ın ("Kahinler") üyesi olarak tanındı. Savaştan sonra kocası Heiti Talvik, Sovyetler tarafından hapsedildi ve Sibirya'da öldü.[3] Yirmi ya da otuz yıl boyunca bir şair olarak Sovyet yönetiminin protestosu olarak sessiz kaldı, ancak 1960'larda faaliyetlerine tekrar başladı. Bu ikinci dönemde, 1966 koleksiyonu "Tähetund" veya "Yıldızlı Saat" adlı eserler dikkat çekicidir. Ayrıca roman yazdı ve çeviri yaptı.[4] Doğumunun yüzüncü yıldönümünde Jõgeva'da adına bir müze adandı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Columbia dictionary of modern European literature By Jean Albert Bédé, William Benbow Edgerton". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  2. ^ "Estonian Literary Magazine". 11 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  3. ^ "Estonian Literature Information Centre". 6 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  4. ^ Cummins, W.M.; Debeljak, A.; Haderlap, M.; Ihan, A.; Potokar, J.; Šalamun, T. (1993). Shifting Borders: East European Poetries of the Eighties. Foreign Policy; 9. Fairleigh Dickinson University Press. ss. 32-33. ISBN 978-0-8386-3497-4. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  5. ^ "Jõgeva site". 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Bağımsızlık Savaşı</span>

Estonya Bağımsızlık Savaşı, Rus kontrolünde bulunan Estonya'nın, 28 Kasım 1917'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetlere karşı ayaklanıp başlattığı savaş. Bu ayaklanmanın üzerine Sovyetler ülkeye ordu gönderdi. Sovyetlerin Estonya'yı ilhak etmemesi için Almanlar Estonya'yı desteklediler. Alman savunması altındaki Estonya, 24 Şubat 1918'de resmi olarak bağımsız oldu ve Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Almanya, Sovyetlerin Baltık devletlerinden vazgeçmesini sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Meistriliiga</span>

Meistriliiga, Estonya futbol liglerinin en üst seviyesidir. Lig 1992 yılında kurulmuştur. UEFA ligleri sıralamasında 42. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatjana Mihhailova</span>

Tatjana Mihhailova-Saar, bilinen adıyla Tanja, Rus-Eston Pop şarkıcısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Andrus Kivirähk</span>

Andrus Kivirähk, Eston bir yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kersti Kaljulaid</span> 5. Estonya cumhurbaşkanı

Kersti Kaljulaid, Estonya'nın beşinci cumhurbaşkanı. Ülkenin hem ilk kadın cumhurbaşkanı ve hem de 46 yaşında göreve gelerek en genç cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Eve Oja</span> Eston matematikçi ve akademisyen (1948-2019)

Eve Oja, Eston kadın matematikçi ve akademisyendir. Fonksiyonel analiz konusunda uzmanlaşmıştır. Tartu Üniversitesi'nde profesör olarak görev almıştır.

Estonya Folklor Arşivi, Estonya'daki ana folklor arşividir. Hâlen Estonya Edebiyat Müzesinin bir alt bölümü olarak çalışan kurum, 1927'de Estonya Ulusal Müzesinin bünyesinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da LGBT hakları</span>

Estonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin uğramadığı yasal zorluklarla yüz yüzedir. 1 Ocak 2016 tarihinden beri hemcins çiftler, ilişkilerini bir "birlikte yaşama anlaşması" olarak kaydetme hakkına sahiptir. Bu anlaşma kapsamında hemcins çiftler, karşı cins çiftlere mevcut olan neredeyse tüm yasal korumalara sahiptir. 20 Haziran 2023 tarihinde ise hemcins çiftlere evlenme ve ortak evlat edinme haklarını veren bir eşit evlilik yasası kabul edildi ve bunun 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Estonya böylece de hemcins evliliklerini yasallaştırmış ilk eski Sovyet ülkesi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jaan Kaplinski</span>

Jaan Kaplinski Estonyalı bir şair, filozof ve kültür eleştirmeni. Kaplinski, küresel meselelere odaklanan bağımsız zihniyle ve sol/liberal düşünceyi desteklemesi ile tanınır. Doğu felsefi okullarından etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Estonca</span>

Güney Estonca Tartu, Mulgi, Võro ve Seto değişkelerini kapsamak üzere Estonya'nın güneydoğusunda konuşulur. Güney Estoncanın statüsü üzerinde akademik çevrelerde henüz fikirbirliği bulunmamaktadır; bazı dilbilimciler Güney Estoncayı Estoncanın bir lehçesi olarak görürken, diğer dilbilimciler ise Güney Estoncanın kendi kendine bağımsız bir Fin dili olduğunu savunurlar. Diyakronik açıdan Kuzey ile Güney Estonca, Fin dil ailesi içerisinde ayrı dallar teşkil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Miina Härma</span>

Miina Härma veya Miina Hermann Estonyalı besteci. Yüksek öğrenim görmüş ikinci Estonyalı müzisyendi.

<span class="mw-page-title-main">Petseri (il)</span>

Petseri İli, Estonya'da 1920 yılında kurulmuş bir il. 1944 yılından beri ilin çoğu, önce Rusya SFSC'nin, 1991 yılından beri ise Rusya Federasyonu tarafından Pskov Oblastı'nın Peçorski Rayonu'nun bir parçası olarak yönetilmiştir. Estonya ise günümüzde Võru İli Setomaa belediyesini oluşturan toprakları muhafaza etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Haava</span>

Anna Haava, , 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılda yaşamış Estonyalı şair, yazar ve çevirmendir. 1922'de Estonya Yazarlar Birliği'nin kurucu üyelerinden biriydi. 1930 yılında Kartal Haç Nişanı'nın 3. Sınıfı ile onurlandırıldı. Kendisine Estonya Kızıl Haçı'nın 2. Sınıf Nişanı 1935'te, Estonya SSR Halk Yazarı nişanı ve Şeref Rozeti Nişanı 1954'te verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lydia Koidula</span> Eston şair (1843-1886)

Lydia Emilie Florentine Jannsen,, mahlası Lydia Koidula olarak bilinen Estonyalı bir şairdir. Lakabı, Estonca'da 'Şafağın Lydia'sı' anlamına geliyor. Bu lakap ona yazar Carl Robert Jakobson tarafından verildi. Ayrıca sık sık Koidulaulik - 'Şafağın Şarkıcısı' olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Riin Tamm</span>

Riin Tamm, Estonyalı bir genetikçi ve bilimin popülerleştiricisidir. Estonya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bünyesinde Gençlik ve Yetenek Politikası Departmanı başkanıdır. Daha önce Tartu Üniversitesi Gençlik Akademisi'nin direktörlüğünü yapmıştır.

Eduard Alver, Estonyalı bir avukat, polis, siyasetçi ve Estonya Bağımsızlık Savaşı sırasında Estonya Savunma Birliği'nin (Kaitseliit) komutanıydı.