İçeriğe atla

Betrun

Betrun
البترون
Şehir
Betrun Limanı'ndan bir görünüş.
Betrun Limanı'ndan bir görünüş.
Lübnan üzerinde Betrun
Betrun
Betrun
Koordinatlar: 34°15′00″K 35°39′00″D / 34.25000°K 35.65000°D / 34.25000; 35.65000
ÜlkeLübnan
İlŞimal
İlçeBetrun
Rakım34 m
Nüfus
 • Toplam45.000
 • Yoğunluk390/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Betrun (بشرّي - al-Batrūn) Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Betrun İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. Betrun İlçesi'nin de merkezi olan şehir dünyanın hâlâ yaşanılan en eski şehirlerinden biri olup geçmişi MÖ 14. yüzyıla kadar gitmektedir.

Şehir, başkent Beyrut'un 54 km kuzeyinde, ülkenin ikinci büyük şehri olan Trablusşam'ın 30 km güneyinde ve Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Mezhepsel nedenlerden dolayı Lübnan yönetimi tarafından henüz resmî bir nüfus sayımı yapılmamış olmasına rağmen şehrin nüfusunun 50 bin civarı olduğu düşünülmektedir. Nüfusun büyük bölümünü Maruniler, Melkaniler ve Rum Ortodoks Hıristiyanlar oluşturmaktadır.

Tarih

Fenikeliler Betrun'u Antik Çağ'da Theoprosopon, Bizans İmparatorluğu döneminde ise Lithoprosopon Burnu olarak adlandırılan burnun güney tarafında kurmuşlardır. Betrun'un, Sur kralı I. Ithobaal tarafından kurulduğu söylenir.[1] Betrun muhtemelen MÖ 14. yüzyıla tarihlenen Amarna mektuplarında adı geçen "Batruna"dır. Betrun'dan antik coğrafyacılar Strabon, Yaşlı Plinius, Batlamyus, Bizanslı Stefanos ve İeroklis de bahsetmiştir. Aziz Theofanis kenti "Bostrys" olarak adlandırmıştır.[2]

Şehir, Roma döneminde Fenike Eyaleti'ne bağlıydı. Bölge Hristiyanlaştırıldıktan sonra Antakya patriğine bağlı bir piskoposluk oldu. 551 yılında Betrun, toprak kaymalarına da neden olan ve Lithoprosopon Burnu'nu çatlatan bir depremle yıkılmıştır.[3] Tarihçiler Betrun'un büyük doğal limanının deprem sırasında oluştuğuna inanmaktadır.[4]

Betrun'dan üç Rum Ortodoks piskoposun çıktığı bilinmektedir. Bunlar 451'de Porphyrius, 512 civarında Elias ve 553'te Stefan'dır. Yunanca yazılmış Notitiae Episcopatuum’a göre, Rum Ortodoks Piskoposluğu Betrun'da, şehrin Petrounion olarak adlandırıldığı onuncu yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. Bölgenin Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra Petrounion ismi Arapçalaştırılarak Batroun’a dönüştürülmüştür.

Betrun, 1104 yılında Haçlılar tarafından ele geçirildi.[5] Şehir 1289 yılında Memlûk Sultanlığı tarafından fethedilene kadar Trablus Kontluğu'na bağlı Betrun Lordluğu olarak bilinmiştir.[6]

Osmanlı yönetimi altında Betrun, 1517 - 1690 yılları arasında Trablusşam Eyaleti'ne bağlı bir nahiyeydi.[7] 19. yüzyılda ise Cebel-i Lübnan Sancağı'na bağlı bir kaza oldu.[7]

Ekonomi

Tarihsel olarak Betrun şehri, Beyrut'u Trablusşam'a bağlayan ulusal yol ile denizin kesiştiği noktada kurulmuştur. Son zamanlarda yerel ekonomik dokunun tarihsel işlevlerinin radikal bir şekilde gece kulüpleri, barlar, restoranlar, mağazalar gibi eğlence hizmetlerine dayalı bir ekonomiye kayması şehrin gelişiminin tek itici gücü haline gelmiştir.[8] Şehrin bu ekonomik dönüşümü, konutların gelişmekte olan şehir banliyölerine doğru yeniden yerleştirilmesiyle ve şehir merkezindeki emlak piyasasının aşırı değerlenmesiyle sonuçlanmıştır.

Turizm

Betrun, Lübnan'ın kuzeyindeki önemli bir turizm merkezidir. Şehirde birçok tarihi Maruni ve Rum Ortodoks kiliseleri bulunmaktadır. Betrun aynı zamanda barlar ve gece kulüpleriyle canlı bir gece hayatına sahip önemli bir sahil kasabasıdır. Narenciye bahçeleriyle ile öne çıkan Betrun, yirminci yüzyılın başlarından beri ana caddesindeki kafe ve restoranlarda satılan taze limonatasıyla ünlüdür. 2009 yılından beri şehirde Betrun Uluslararası Festivali düzenlenmekte olup festivalde önde gelen yerel ve uluslararası sanatçılar ağırlanmaktadır. Festival genellikle her yılın temmuz veya ağustos aylarında eski liman bölgesinde gerçekleştirilmektedir.

Betrun'un turistik öneme sahip arkeolojik alanlarından biri dağlarla çevrili bir ovanın ortasında çıkıntı yapan, dik kenarları olan ve izole edilmiş büyük bir kaya üzerine inşa edilmiş olan Mseilha Kalesi'dir.

Kaynakça

  1. ^ (Menander, in Josephus, Antiquities of the Jews, VIII, xiii, 2), cited in Bothrys 6 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Catholic Encyclopedia
  2. ^ Malalas, Chronogr., XVIII, in P.G., XCVII, 543, cited in Bothrys 6 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Catholic Encyclopedia
  3. ^ Malalas, Chronogr., XVIII, in P.G., XCVII, 704, cited in Bothrys 6 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Catholic Encyclopedia
  4. ^ "The historical earthquakes of Syria: an analysis of large and moderate earthquakes from 1365 B.C. to 1900 A.D." (PDF). earth-prints.org. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  5. ^ Barber 2012, s. 98.
  6. ^ Runciman 1989, s. 407.
  7. ^ a b Sezen, Tahir (2017). "Osmanlı Yer Adları" (PDF). devletarsivleri.gov.tr. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Temmuz 2023. 
  8. ^ Sfier, Nagi (Ağustos 2018). "Local economic development via urbanism lever: the case of Lebanon" (PDF). sauesjournal.net. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmaraereğlisi</span> Tekirdağın ilçesi

Marmaraereğlisi, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Levant</span> Akdenizin doğu sahillerinde bulunan coğrafi bölge

Levant, Akdeniz'in doğu sahillerinde bulunan geniş bir araziyi tanımlamak için kullanılan, sınırları kesin olmayan, coğrafî, tarihî ve kültürel bir adlandırma. Genel olarak tarih süreci içerisinde Toros Dağları'nın güneyinde,Orta Doğu'da geniş bir alanı belirtmektedir. Batısında Akdeniz, güneyinde Arabistan Çölü ve doğusunda Mezopotamya ile sınırlanmıştır. Levant Kafkasya Dağları'nı, Arap Yarımadası'nın belirli bir parçasını ve -her ne kadar kimi kaynaklarda Kilikya dahil edilse de- Hatay ili haricinde Anadolu'yu içermez. Sina Yarımadası, Levant ile Mısır arasında bir kara köprüsü oluşturduğundan dışarıda tutulabilir. Zamanla Levant insanı ve kültürü Sina ve Nil Nehri arasındaki bölgeye egemen olmuş olsa da, bu bölge coğrafi Levant'ı tam olarak karşılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Millet (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

Millet, Osmanlı Türkçesinde dini grupları belirtmek için kullanılan terimdir. 19. yüzyılda Tanzimat reformlarıyla, hakim sınıf olan Sünniler dışındaki, kanunen korunan dini azınlıkları ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tüm Sünni gruplar bir millet kabul edilirken, azınlıklar yani gayrimüslimler sadece dine veya mezhebe göre değil aynı zamanda etnik gruplarına göre de ayrı milletler oluştururlardı. Örneğin Ermeniler tek bir millet olmayıp Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan milletlerine ayrılırlardı. Millet kelimesi Arapça bir kelime olan mille (ملة)'den gelmektedir. Millet kelimesi günümüzde, Osmanlı'da kullanılandan farklı olarak, dinsel bir anlam değil dilsel bir anlam ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antakya (antik kent)</span> Türkiyede bir antik kent

Antakya, Asi Nehri kıyısına kurulmuş bir antik kent. Kalıntıları günümüz Antakya şehrinde bulunur ve modern şehre ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şuf İlçesi</span>

Şuf İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Beytüddin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Lübnanlı Maruni Hristiyanlar</span> Lübnanda Katolik Kilisesi ile ilişkili dini grup

Lübnanlı Maruni Hristiyanlar, Lübnan'daki en büyük Hristiyan mezhebi olan Maruni Kilisesi'nin taraftarlarıdır. Maruni Kilisesi, dünya çapındaki Katolik Kilisesi ile tam bir birlik içinde olan bir Doğu Katolik Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Rumları</span> Suriyedeki Rum toplumu

Suriye Rumları veya Suriye Yunanları M.Ö. 7. yüzyılda gelmiş ve Helenistik Dönem'de ve Seleukos İmparatorluğu'nun burada merkezlendiği dönemde daha belirgin hale gelmişlerdir. Bugün Suriye'de, çoğu Suriye vatandaşı olan ve çoğunlukla Halep, Baniyas, Tartus ve başkent Şam'da yaşayan yaklaşık 4500 kişilik bir Rum/Yunan topluluğu bulunmaktadır. Ayrıca Hamidiye'de Yunanca konuşan yaklaşık 8000 Girit kökenli Müslüman bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri</span>

Bişerri Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinin Bişerri ilçesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba ülkede kalan tek orijinal "Tanrı'nın Sedirleri"nin bulunduğu yer olup ayrıca ünlü şair, ressam ve heykeltıraş Halil Cibran'ın doğum yeridir. Kasabada Cibran için bir müze bulunmakta olup, şairin mezarı da bu müzededir.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin</span>

Beytüddin Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Şuf ilçesinde bulunan bir kasabadır. Şuf ilçesinin merkezi de olan kasaba, Beyrut'un 45 kilometre güneydoğusunda ve dik bir vadiyle ayrıldığı Deyr'ül Kamer kasabasının yakınında yer almaktadır. Kasabada yaşayanlar ağırlıklı olarak Maruni, Melkani ve Rum Ortodoks mezheplerine mensup Hristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aydamun</span>

Aydamun Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 140 kilometre, Trablusşam'ın ise 55 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam İlçesi</span>

Trablusşam İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'tan sonra ülkede en fazla nüfusa sahip şehir olan Trablusşam'dır. Lübnan'daki yüzölçümü en küçük olan ilçelerden biri olan Trablusşam, Sünni nüfusuyla ön plana çıkmaktadır. İlçe nüfusunun yaklaşık %80'ini Sünniler, %10'unu ise Arap Alevileri oluşturmaktadır. Az da olsa ilçede Maruniler ve Rum Ortodoks Hıristiyan toplulukları da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Küre İlçesi</span>

Küre İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Amyun'dur. Yaklaşık 75 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Rum Ortodoks Hıristiyanlar yaşamaktadır. İlçede ayrıca Sünni Müslümanlar, Şii Müslümanlar, Maruniler ve Arap Alevileri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halba</span>

Halba Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin Akkar İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. 2014 yılında kurulan Akkar ilinin de merkezi olan şehir, başkent Beyrut'un 110 km, ülkenin ikinci büyük şehri olan Trablusşam'ın 25 km kuzeyinde yer alır. Suriye sınırına ise yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beskinta</span>

Beskinta, Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn İlçesi'nde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzey doğusunda yer alır. Kasaba Sannine Dağı'nın eteklerindeki 1800 metreye varan konumuyla ülkenin en yüksekte yer alan köylerinden biridir.

Katolik Kilisesi'nin Doğu Katolik Kiliseleri, onları Latin Kilisesi'nin litürjisine göre yapılan ayinlerin çoğundan ayıran Doğu Hristiyanlığı kökenli litürjileri kullanır. Bu nevi şahsına münhasır kiliselerin bazıları diğer Doğu Katolik kiliseleri ve Roma ile tam bir birlik içinde olmayan Doğu kiliseleri ile aynı litürjileri kullanırken, her kilise kendi kanonik normlarını, kanonik saatlerini, ayin kitaplarını, diğer sakramentleri ve Efkaristiya için kendi kanonik normlarını oluşturma hakkını saklı tutar.