Beton pompası
Beton pompası, sıvı betonu pompalayarak aktarmak için kullanılan bir makinedir. Genellikle bir beton karıştırıcı ile eşleştirilirler.
Beton pompası, sıvı betonu pompalayarak aktarmak için kullanılan bir makinedir. Genellikle bir beton karıştırıcı ile eşleştirilirler.
Betonarme, betonun çelik (donatı) kullanılmak suretiyle güçlendirilerek imal edilen yapı malzemesinin ismidir. Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir mühendislik terimidir. Kelimenin Fransızca orijinali olan 'béton armé' kelimesi güçlendirilmiş beton anlamındadır.
Beton, çakıl, kum gibi "agrega" denilen maddelerin bir bağlayıcı madde ve su ile birleştirilmesinden meydana gelen inşaat yapı taşıdır.
Elmalı-2 Barajı, İstanbul'da Çavuşbaşı Çayı üzerinde 1952-1955 yılları arasında inşa edilmiş içme-kullanma ve sanayi suyu temini amaçlı bir barajdır. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 103.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 42,5 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 10,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 2,80 km²'dir. Yılda 10 hm³ içme suyu temin edilmesini sağlamaktadır.
Gülüç Barajı, Zonguldak'ta, Aydınlar Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1964 - 1966 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 52.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 14,50 m, normal su kotunda göl hacmi 6,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,34 km²'dir. Yılda 6 hm³ içme suyu elde edilmesini sağlamaktadır.
Gökçekaya Barajı, Eskişehir'de, Sakarya Nehri üzerinde, Sarıyar Barajı mansabında (çıkışı) hidroelektrik enerji üretimi amaçlı, 1967 - 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsar. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersane-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılmaktadır. İnşa edildiği dönemin en büyük tersanesi olma özelliğini taşımışlardır.
Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;
Berke Barajı, Osmaniye'nin Düziçi İlçesinde Düldül Dağı eteklerinde, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1995-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Torul Barajı; Gümüşhane'de, Harşit Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 2000-2007 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Nevşehir Kapadokya Havalimanı 1998 yılında hizmete girmiş olan havalimanı.
Karacaören-2 Barajı, Burdur'da, Aksu üzerinde, sulama ve enerji amacıyla 1988-1993 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Kürtün Barajı, Gümüşhane'de, Harşit Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Çaltıkoru Barajı, İzmir'de, İlyas Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Gürsöğüt Barajı, İç Anadolu Bölgesi'nde, Sakarya nehri üzerinde Kargı Barajı'nın membasında ve Ankara ili Beypazarı ilçesinin güneyinde yer almaktadır.
Marmaris Barajı, Muğla'da, Kocaalan Deresi üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacıyla 1998-2005 yılları arasında yapılmış bir barajdır.
Terkos Barajı, İstanbul'da, Durusu Gölü üzerinde, içme suyu amacıyla 1971 yılında bitirilmiş bir barajdır.
António Alberto Bastos Pimparel ya da kısaca Beto, Portekizli eski millî futbolcu. Üç sezon boyunca kesintisiz Göztepe'de forma giymiştir. Birçok penaltı kurtarmış ve bütün ligde adını duyurmuştur. Aynı zamanda Göztepe'nin en çok forma giyen yabancı kalecisidir. İki sezon boyunca Göztepe'ye kaptanlık yaptı.
Beton bariyer özellikle kara ulaşımında araç trafiğini ayırmak için kullanılan betondan yapıdır. Araçların çarpması durumunda oluşacak hasarı azaltmak için özel olarak tasarlanmış şekildedir.
Adnan Menderes Barajı, Aydın ilinin Çine ilçesinde, Çine Çayı üzerinde kurulu olup sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlıdır. Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde kategorisinde Avrupa'nın en yüksek barajı unvanına sahiptir.
Antonio Cosentino İtalyan asıllı Türk ressam.