İçeriğe atla

Beta Muscae

Beta Muscae
Sinek takımyıldızı'nın sınırlarını ve yıldızların konumlarını gösteren diyagram
β ile gösterilen yıldız Alpha Muscae'i referans etmektedir.
Gözlem verisi
Dönem J2000.0[1]      Ekinoks J2000.0[1]
TakımyıldızMusca
Sağ açıklık (α)12sa 46d 16,80410s[1]
Dik açıklık (δ)–68° 06′ 29.2164″[1]
Sınıflandırma
Tayfsal sınıf
B2 V + B3 V[1]
U−B renk ölçeği-0.766[2]
B−V renk ölçeği-0.198[2]
Astrometri
Dikey hız ()+42[1] km/s
Iraklık açısı (π)340 ± 10[3] mys
Mutlak büyüklük (V)3.05[2][1]
Mutlak büyüklük (Mbol)3.25[1]
Özellikler
Kütle (m)β Mus A: 7.35 M
β Mus B: 6.40 MJ
Aydınlatma gücü1,892 L
Katalog belirtmeleri
β Mus, CPD−67 2064, HD 110879, HIP 62322, HR 4844, SAO 252019

Beta Muscae (Beta Musca, β Mus/β Muscae), Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'nda yer alan bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık olarak 340 ışık yılı uzaklıkta bulunan B2V+B3V sınıflamasına sahip olan ikili bir yıldız sistemidir.[1][3] Yıldızlardan biri 3.05, diğeri ise 3.25 parlaklık derecesine sahiptir.[2][3] Takımyıldızındaki en parlak ikinci yıldızdır ve mavi-beyaz renge sahiptir. Yüzey sıcaklığının yaklaşık olarak 13121 Kelvin olduğu tahmin edilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h "Beta Muscae". simbad.u-strasbg.fr. 26 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b c d A PHOTOMETRIC INVESTIGATION OF THESCORPIO-CENTAURUS ASSOCIATION. Departamento de Astronomía, Universidad de Chile (İngilizce). 5 Haziran 1967. s. 487. 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b c d "β Muscae (beta Muscae) - Star in Musca | TheSkyLive.com". theskylive.com. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Musca (takımyıldız)</span>

Musca veya Sinek Takımyıldızı, Güney Gökyüzü'nde bulunan bir modern 88 takımyıldızdan biridir. İlk olarak Hollandalı gezgin ve haritacı Petrus Plancius tarafından 1592 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rigel (yıldız)</span> Yıldız

Rigel Orion burcundaki bir yıldız. Bu burcun en parlak yıldızıdır ve kuzey göğünde kışın Sirius yıldızından sonraki en parlak yıldızdır. Normal olarak Rigel'in olarak adlandırması gerekirdi. Bir görüşe gore ayni burçtaki değişken dev Betelgeuse 19. yüzyılda bugünkünden daha parlak olduğu için Rigel bu şekilde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miraç (yıldız)</span>

Miraç, Beta Andromedae Andromeda takımyıldızı yönünde bulunan bir kırmızı dev yıldızdır. tayfsal sınıfı M0 olan yıldız, yaklaşık olarak 200 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Görünür parlaklığı +2.01 ile +2.10 arasındadır ve şüpheli yarıdüzenli değişen yıldız olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Canum Venaticorum</span>

Beta Canum Venaticorum, Av Köpekleri takımyıldızı yönünde bulunan G-tipi anakol yıldızıdır. Görünen parlaklığı 4,26 kadir olan yıldız, takımyıldızının ikinci en parlak yıldızıdır ve yaklaşık olarak 28 ışık yılı uzaklıkta yer alır. β CVn, Yeni Genel Katalog'da NGC 4530 olarak girişi yapılan nesneyle aynı nesnedir.

<span class="mw-page-title-main">Albireo</span>

Albireo, Kuğu takımyıldızı içinde yaklaşık olarak 433 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır. Birincil bileşen, tayf sınıfı K2II olan turuncu parlak devin görünen parlaklığı +3,18 kadirdir. İkincil bileşen, tayf sınıfı B8V olan mavi ana kol yıldızının görünen parlaklığı ise +5,82 kadirdir. Bayer belirtmesi beta olmasına rağmen, Gama Cygni, Delta Cygni ve Epsilon Cygni'den daha soluktur. Albireo, 3 kadir büyüklüğüyle çıplak gözle tek yıldız olarak gözlenebilir. Çift yıldız olarak gözlemlenebilmesi için basit bir dürbün yeterlidir. Parlak sarı rengi ve sönük mavi bileşeni ile çarpıcı bir kontrast oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Beta Caeli</span>

Beta Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 90 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Görünen büyüklüğü +5,05'dir ve F-tipi ana-kol yıldızı olarak sınıflandırılır. Güneş'ten altı kat daha parlaktır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Reticuli</span>

Beta Reticuli, Ağcık takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili ve Beta Reticuli B ile birlikte üçlü yıldız sistemidir. Görünen büyüklüğü 3,85 olan sistemin birincil bileşeni tayf tipi K0IV olan turuncu bir devdir.

Mu Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 429 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,75 kadir olan, K-tipi turuncu dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Eta Muscae</span>

Eta Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 382 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,77 kadir olan spektroskopik ikili sistemdir. Birincil bileşen, B-tipi bir anakol yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Epsilon Muscae</span>

Epsilon Muscae, Sinek takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 301 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve görünen parlaklığı 4,11 kadir olan M-tipi bir dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Nu Eridani</span>

Nu Eridani, Irmak takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 674 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı B2 III olan mavi altdev yıldızın görünen parlaklığı +3,92 kadirdir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Boötis</span>

Beta Boötis, Çoban takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 225 ışık yılı uzaklıkta bulunan G-tipi dev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Scorpii</span>

Beta Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 399 ışık yılı uzaklıkta bulunan çoklu yıldız sistemidir. Geleneksel adı olan Acrab, Akrab veya Elacrab, el-'Akrebden gelmektedir. Xi Scorpii ile birlikte Graffias olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Canis Majoris</span>

Beta Canis Majoris, Büyük Köpek takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 492 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve çoklu yıldız sisteminin birincil bileşeni olan B-tipi mavi-beyaz bir parlak devdir. Takımyıldızında köpeğin ön ayakları konumunda yer alır. Geleneksel isimleri olan Murzim, Al-Murzim veya Mirzam, Arapça Mirzem sözcüğünden (مرزم) gelmektedir ve "haberci" anlamındadır. Bu isim, Sirius'dan önce doğarak onun gelişini haber verdiği için verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Scuti</span>

Beta Scuti, Kalkan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 690 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili yıldız sistemidir. Birincil bileşen G-tipi sarı bir parlak dev yıldızdır. İkincil bileşen B-tipi bir yıldızdır ve ikilinin yörünge periyodu 834 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Alpha Muscae</span>

Alpha Muscae , Güney Kutbu çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. B2 IV-V yıldız sınıflandırmasına sahiptir ve şu an alt dev bir yıldıza dönüşme evresindedir. Sahip olduğu +2.7 kadir parlaklığı ile takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Dünyadan yaklaşık olarak 315 ışık yılı uzaklıktadır. B2 IV-V yıldız sınıflandırmasına sahiptir ve şu an altdev bir yıldıza dönüşme evresindedir. Güneşten yaklaşık dokuz kat daha büyük bir kütleye ve beş kat daha geniş bir yarıçapa sahiptir. Güneşten yaklaşık 4.000 kat daha fazla sıcak yayar (21.400K) ve bu yaymış olduğu bu sıcaklık neticesinde mavi bir renge sahiptir. Kendi etrafında saniyede 114 kilometre gibi bir hızlı dönebilir ve kendi etrafındaki dönüşünü iki gün gibi kısa bir sürede tamamlar. Yaklaşık 18 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gamma Muscae</span>

Gamma Muscae Güney Kutbu'na çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'ndaki bir yıldızdır. Sahip olduğu 3.87 parlaklık derecesiyle çıplak gözle dünyadan görülebilir. Güneşten yaklaşık olarak 325 ışık yılı uzakta yer almaktadır. Musca takımyıldızındaki diğer Beta ve Alfa gibi mavi-beyaz karışımı bir renge sahiptir. B5V+A yıldız sınıflandırmasına sahip B tipi bir yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Delta Muscae</span>

Delta Muscae Güney Kutbu çevresinde bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Sahip olduğu 3.62 görünür parlaklığı nedeniyle dünyada ışık kirliliğinin bulunmadığı bölgelerden rahatlıkla görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zeta1 Muscae</span>

Zeta1 Muscae Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık 326,82 ışık yılı uzaklıkta olan 5.73 görünür parlaklığa sahiptir. Sahip olduğu bu parlaklık neticesinde ışık kirliliğinin bulunmadığı noktalardan çıplak gözle görülebilir. K0III sınıflandırmasına sahip olan turuncu ve kırmızı karışımı renge sahip olan bir yıldızdır. Yüzey sıcaklığının ortalama 4792 kelvin olduğu tahmin edilmektedir ve bu sıcaklık Güneş'in sahip olduğu 5772 derecelik yüzey sıcaklığından daha düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Zeta2 Muscae</span>

Zeta2 Muscae Güney Yarımküre'de bulunan Musca Takımyıldızı'na ait bir yıldızdır. Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktadır ve A5V spektral tipinde beyaz-mavi yıldızlardan oluşan bir anakol yıldızdır. İkili veya çoklu yıldız sistemi olarak tanımlanır. 5.15 kadir parlaklığa sahiptir ve bu sayede dünyadan çıplak gözle görülebilir. Mutlak parlaklığı ise 1997 yılındaki analizlere göre 0.09, 2007 yılında yapılan analizlere göre 0.13'tür. Takımyıldızı içerisindeki bir çok yıldız gibi Scorpius-Centaurus alt takımının Aşağı Erboğa-Crux alt grubunun bir üyesidir. Bu birlikte de kendileri ile aynı özdevinime sahip olan ve çoğunlukla mavi-beyaz yıldızlardan oluşan bir yıldız grubudur.