İçeriğe atla

Beta Capricorni

Koordinat:Sky map 20sa 21d 0,70s; -14º 46' 53″
Beta Capricorni
Oğlak takımyıldızı ve çevresinindeki yıldız konumlarını ve sınırlarını gösteren diyagram
Beta Capricorni'nin Oğlak takımyıldızındaki konumu
Gözlem verisi
Dönem J2000      Ekinoks J2000
TakımyıldızOğlak
Sağ açıklık (α)20sa 21d 00.7s
Dik açıklık (δ)−14° 46′ 53″
Görünür büyüklük (V)+3.05/+6.09
Sınıflandırma
Tayfsal sınıf
K0II+B8V/A0III
U−B renk ölçeği0.28/−0.11
B−V renk ölçeği0.79/−0.02
Astrometri
Dikey hız ()−19/−18 km/s
Özdevinim (μ)RA: 48.42/42.64 mys/y
Dec.: 14.00/0.37 mys/y
Iraklık açısı (π)9.94 ± 1.00 mys
Uzaklık328 Iy
(101 pc)
Mutlak büyüklük (V)−2.03/+1.03[1]
Katalog belirtmeleri
Dabih, Dabikh, Dikhabda,  Capricorni, FK5 762, WDS J20210-1447AB

β1 Cap: BD −15° 5629, HD 193495, HIP 100345, HR 7776, WDS J20210-1447A

β2 Cap: BD −15° 5626, HD 193452, HIP 100325, HR 7775, WDS J20210-1447B

Beta Capricorni (β Capricorni Beta Cap, β Cap) veya Dabih, Oğlak takımyıldızında bulunan bir çift yıldızdır. Dünyadan 328 ışık yılı uzaklıkta yer almakta olup tutuluma yakın olduğundan Ay ve diğer gezegenler tarafından da gizlenebilmektedir.[2]

Sistemin beş yıldızdan oluştuğuna inanılmaktadır.[3] Dürbün veya küçük bir teleskopla, Beta Capricorni ikili bir çift olarak gözükmektedir. Bu ikisinin daha parlak olanı Beta¹ Capricorni veya Beta Capricorni A, daha sönük olanı ise Beta² Capricorni veya Beta Capricorni B olarak bilinmektedir. Her ikisi de birden çok yıldızdan oluşur. Beta¹ Capricorni'nin Beta Capricorni Aa ve ikili bir çift olarak tanımlanan tek bir yıldız olan Beta Capricorni Ab olmak üzere üç bileşeni bulunmaktadır. Beta² Capricorni, Beta Capricorni Ba ve Bb olarak adlandırılan bileşenlere sahip ikili bir çift yıldızdır.

Yakındaki diğer iki yıldız John Herschel tarafından keşfedildi. Bazen Beta Capricorni D ve E olarak adlandırılırlar, basitçe optik çiftler mi yoksa Beta Capricorni sisteminin bir parçası mı oldukları belirsizdir.

Kaynakça

  1. ^ Anderson, E.; Francis, Ch. (2012), "XHIP: An extended hipparcos compilation", Astronomy Letters, 38 (5), s. 331, arXiv:1108.4971 $2, Bibcode:2012AstL...38..331A, doi:10.1134/S1063773712050015. 
  2. ^ White, Nathaniel M.; Feierman, Barry H. (Eylül 1987), "A Catalog of Stellar Angular Diameters Measured by Lunar Occultation", Astronomical Journal, cilt 94, s. 751, Bibcode:1987AJ.....94..751W, doi:10.1086/114513. 
  3. ^ "Displaying next number in catalog HIP=> 100345". Multiple Star Catalog. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cepheus (takımyıldız)</span> dünyadan 50 ışık yılı uzakta bir takımyıldızı

Kral takımyıldızı, kuzey gök yüzünün derinliklerinde yer alan ve Yunan mitolojisinde Etiyopya Kralı Kefeos'un adını taşıyan bir takımyıldızdır. İkinci yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldızdan biridir ve günümüzde de 88 modern takımyıldız arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift yıldız</span>

Çift yıldız, ortak kütle merkezinde yörünge yapan iki yıldızdan oluşan bir yıldız sistemidir. İki, üç, dört ya da daha çok yıldızlı sistemler çoklu yıldız sistemleri olarak adlandırılır. Bu sistemler, özellikle daha uzakken, çıplak göze tek bir ışık noktası olarak görünürler ve diğer yollarla çift olarak ortaya çıkarlar. Son iki yüzyıl boyunca yapılan araştırmalar sonucunda, evrende gözlemlediğimiz yıldızların yarısı ya da daha fazlasının, çoklu yıldız sistemlerinin parçası olduğunun farkına varıldı.

<span class="mw-page-title-main">Algol (yıldız)</span>

Algol, Kahraman takımyıldızında yaklaşık olarak 94 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve halk arasında Şeytan Yıldızı olarak bilinen parlak bir çoklu yıldız sistemidir. Keşfedilen ilk nova olmayan değişen yıldızlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pollux</span>

Pollux, İkizler takımyıldızı içinde yer alan ve yaklaşık olarak 34 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Tayf sınıfı K0IIIb olan turuncu dev yıldızın görünen parlaklığı +1,15 kadirdir. Pollux, komşusu Castor dan daha parlaktır ve takımyıldızın en parlak yıldızıdır. Gökada içinde Güneş'e göre 31 km/sn'lik bir hızla hareket eder. Gökada merkezinden uzaklığı, 24.100 ile 36.400 ışık yılı aralığında tahmin edilmektedir. 2006 yılında, Pollux'un yörüngesinde bir gezegenin varlığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Beta Canum Venaticorum</span>

Beta Canum Venaticorum, Av Köpekleri takımyıldızı yönünde bulunan G-tipi anakol yıldızıdır. Görünen parlaklığı 4,26 kadir olan yıldız, takımyıldızının ikinci en parlak yıldızıdır ve yaklaşık olarak 28 ışık yılı uzaklıkta yer alır. β CVn, Yeni Genel Katalog'da NGC 4530 olarak girişi yapılan nesneyle aynı nesnedir.

<span class="mw-page-title-main">Albireo</span>

Albireo, Kuğu takımyıldızı içinde yaklaşık olarak 433 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır. Birincil bileşen, tayf sınıfı K2II olan turuncu parlak devin görünen parlaklığı +3,18 kadirdir. İkincil bileşen, tayf sınıfı B8V olan mavi ana kol yıldızının görünen parlaklığı ise +5,82 kadirdir. Bayer belirtmesi beta olmasına rağmen, Gama Cygni, Delta Cygni ve Epsilon Cygni'den daha soluktur. Albireo, 3 kadir büyüklüğüyle çıplak gözle tek yıldız olarak gözlenebilir. Çift yıldız olarak gözlemlenebilmesi için basit bir dürbün yeterlidir. Parlak sarı rengi ve sönük mavi bileşeni ile çarpıcı bir kontrast oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Beta Reticuli</span>

Beta Reticuli, Ağcık takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili ve Beta Reticuli B ile birlikte üçlü yıldız sistemidir. Görünen büyüklüğü 3,85 olan sistemin birincil bileşeni tayf tipi K0IV olan turuncu bir devdir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Aurigae</span>

Beta Aurigae, Arabacı takımyıldızı bölgesinde bulunan ikili yıldız sistemidir. Geleneksel adı Menkalinen منكب ذي العنان olup Arapçadan gelmektedir. Geleneksel Çin gök biliminde 五車三 olarak tanımlanır. Sistemin birleşik görünen parlaklığı 1,9'dur ve bu da Beta Aurigae'yi takımyıldızında Capella'dan sonra en parlak ikinci yıldız yapmaktadır. Hipparcos görevi sırasında yapılan ıraklık ölçümleri kullanılarak yapılan hesaplamalarda, uzaklığı 81,1 ışık yılı olarak tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">23 Orionis</span> B-tipi mavi altdev yıldızı

23 Orionis, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.200 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. 4,99 kadir görünen büyüklüğüyle çıplak gözle bakıldığında loş, mavi beyaz bir nokta şeklinde gözlenebilir. Orion OB1 Birliği alt grubu üyesi olan bu çift yıldız, 18 km/sn'lik bir hızla Dünya'dan uzaklaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Beta Scorpii</span>

Beta Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 399 ışık yılı uzaklıkta bulunan çoklu yıldız sistemidir. Geleneksel adı olan Acrab, Akrab veya Elacrab, el-'Akrebden gelmektedir. Xi Scorpii ile birlikte Graffias olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Denebola</span>

Denebola, Aslan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 36 ışık yılı uzaklıkta bulunan A-tipi beyaz bir anakol yıldızıdır. 2,13 kadir olan görünen parlaklığı Denebola'yı takımyıldızının üçüncü parlak yıldızı yaptığı gibi, çıplak gözle de görünebilir kılar. Denebola, parlaklığı birkaç saatlik bir süre içerisinde çok hafif değişkenlik gösteren Delta Scuti türü bir değişen yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Ursae Majoris</span>

Beta Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızının en parlak yıldızıdır. Geleneksel adı Merak'dır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Scuti</span>

Beta Scuti, Kalkan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 690 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili yıldız sistemidir. Birincil bileşen G-tipi sarı bir parlak dev yıldızdır. İkincil bileşen B-tipi bir yıldızdır ve ikilinin yörünge periyodu 834 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Beta Pictoris</span>

Beta Pictoris Ressam takımyıldızının en parlak ikinci yıldızıdır. Güneş Sistemi'nden 63,4 ışık yılı uzaklıkta yer alan Beta Pictoris, Güneş'ten 1,75 kat daha büyük ve 8,7 kat daha aydınlıktır. Beta Pictoris sistemi, evriminin anakol aşamasında olmasına rağmen sadece 20 ile 26 milyon yaş aralığında olduğu tahmin edilen çok genç bir sistemdir. Beta Pictoris, uzayda aynı hareketi paylaşan ve aynı yaşta olan genç yıldızların oluşturduğu yıldız birliği Beta Pictoris hareketli grubunun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Corvi</span>

Beta Corvi veya Kraz, Karga takımyıldızında bulunan bir yıldızdır. Dünyadan 146 ışık yılı uzaklıkta yer almakta olup 2.647 görünür büyüklüğü ile Karga takımyıldızındaki ikinci en parlak yıldızdır.

Baryum yıldızları, spektrumları λ 455,4 nm'de tek başına iyonize baryum, Ba II varlığıyla s-süreci elemanlarının aşırı bolluğunu gösteren spektral G ila K yıldızlardır. Baryum yıldızları ayrıca CH, CN ve C2 moleküllerinin bantları olan karbonun gelişmiş spektral özelliklerini de gösterir. Sınıf ilk olarak William P. Bidelman ve Philip Keenan tarafından tanındı ve tanımlandı. Başlangıçta, keşiflerinden sonra kırmızı dev oldukları düşünülüyordu; ancak aynı kimyasal imza ana dizideki yıldızlarda da gözlemlendi.

<span class="mw-page-title-main">Sigma Scorpii</span>

Sigma Scorpii, Akrep takımyıldızında onu gölgede bırakan kırmızı üstdev Antares'in yakınında bulunan çoklu yıldız sisemidir. Bu sistem, +2,88'lik birleşik görünür kadire sahiptir ve bu da onu takımyıldızın en parlak üyelerinden biri yapar. Hipparcos görevi sırasında yapılan ıraklık açısı ölçümlerine göre Sigma Scorpii'nin uzaklığı yaklaşık olarak 696 ışık yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Cassiopeiae</span>

Alfa Cassiopeiae veya α Cassiopeiae, ayrıca Schedar olarak da adlandırılır, kuzey takımyıldızı Kraliçe'de ikinci kadirden bir yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Centauri</span> Güney takımyıldızı Erboğadaki yıldız sistemi

Beta Centauri, Erboğa takımyıldızının güneyinde bulunan bir üçlü yıldız sistemidir. Resmi adı Hadar olan Beta Centauri'nin Bayer belirtmesi, β Centauri'den Latinceleştirilmiş ve Beta Cen veya β Cen olarak kısaltılmıştır. Sistemin 0,61'lik birleşik görünür büyüklüğü onu Erboğa'daki en parlak ikinci ve gece gökyüzündeki en parlak on birinci yıldız yapar. Astrometrik Hipparcos uydusundan alınan paralaks ölçümlerine göre bu sistemin uzaklığı yaklaşık 390 ışık yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Tauri</span> Boğa takımyıldızındaki bir yıldız

Beta Tauri, Boğa takımyıldızının en parlak ikinci yıldızıdır. Orijinal Gama Aurigae belirtmesi günümüzde çok nadir kullanılır. Kimyasal olarak tuhaf olan bu B7 sınıfı dev yıldız, Güneş'ten 134 ışık yılı uzaklıkta yer alır ve görünür büyüklüğü 1,65 kadirdir.