İçeriğe atla

Bestekar Sokak

Bestekar Sokak
Harita
Haritadaki yeri
Diğer adıBestekar Caddesi
Adını verenNazife Güran
TürüSokak
SağlayıcıAnkara Büyükşehir Belediyesi
Uzunluğu900 metre (0.9 kilometre)
Şerit sayısı2 şerit (tek yön)
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
Başlangıç noktasıGüfte Sokak
Bitiş noktasıTunalı Hilmi Caddesi
ParalelindekiTunus Caddesi ve Büklüm Sokak
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
Koordinatları39°54′32.8″K 32°51′32.5″D / 39.909111°K 32.859028°D / 39.909111; 32.859028

Bestekar Sokak; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir sokaktır. Adını, 1950'li yıllarda bu sokakta yaşamış olan ünlü Türk besteci Nazife Güran'dan almıştır.[1] Yaklaşık 900 metre uzunluğunda olan sokak, Güfte Sokak kesişiminden başlayıp Tunalı Hilmi Caddesi'nde son bulur.

Önemi

Ankara'da sokak kültürü ve gece hayatının devam ettirildiği merkezlerden birisi olan Bestekar Sokak; kafe, bar ve pub gibi pek çok kamusal mekana ev sahipliği yapar.[2] Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştıran cep telefonu ve internet gibi icatların yaygınlaşmasına rağmen halen şehirdeki insanlar için ortak bir buluşma ve sosyalleşme noktasıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Duygu Küçük; Esra Şahin (2017). "Türkiye'de Batı Müziği Kadın Bestecileri:Cumhuriyetle Birlikte Görünür Olmak". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 9. İstanbul Üniversitesi. s. 256. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  2. ^ Tanglay, Özgün (2005). "Kentsel Dışavurumun Sınır Tanımaz Halleri: Sokakların İç Sesleri" (PDF). Planlama, 3. İstanbul: TMMOB Şehir Plancıları Odası. s. 53. ISSN 1300-7319. 14 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  3. ^ Adnan Barlas; Meltem Şentürk (2011). "Urban Identity in the Age of Mobile Phone" [Cep Telefonu Çağında Kent Kimliği] (PDF). METU Journal of the Faculty of Architecture (İngilizce). 28 (1). Orta Doğu Teknik Üniversitesi. ss. 120-122. doi:10.4305/METU.JFA.2011.1.7. ISSN 0258-5316. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul</span> Türkiyenin ve Avrupanın en kalabalık şehri

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Türkiye ve Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır.

Türkiye'deki tüm üniversitelerin listesidir. Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun</span> Samsun ilinin merkezi olan şehir

Samsun, Samsun ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'ndeki Orta Karadeniz Bölümü'nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Güngör Uras</span> Türk ekonomist ve gazeteci

Tevfik Güngör Uras, Türk ekonomist, gazeteci, akademisyen ve yazar. Çeşitli gazetelerde on binden fazla ekonomi yazısı kaleme aldı. Ekonomiyi sade bir şekilde okurlarına anlatma çabası içinde oldu. Hayali "Ayşe Teyze" ve "Ali Rıza Amca" karakterlerini yaratarak günlük yaşamla sade bir ekonomiyi sentezleyerek ekonomiyi herkes için anlaşılır kılmaya çalıştı.

Murat İsmail Rauf Daltaban, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara (isim)</span> Ankara şehrinin adının etimolojik tarihçesi

Ankara, tarih boyunca pek çok değişik isimle anılmıştır. Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arapça kaynaklarda "Beldei-el Selasil", "Mamuriye" ve "Ma'muriye-i Selâse" olarak geçer. Klasik Yunanca "Anküra" şeklinde telaffuz edilen şehrin adı, Araplar tarafından korunmuştu. Türkler'in Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad "Ankara" ve "Engürü" olarak değişime uğradı, batı dillerine de "Angora" olarak geçti. "Engürü" adı, Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde kullanılan resmî ad, Selçuklular'da "Ankara", İlhanlılar döneminde "Engürü" ve "Engüriye", Osmanlı Devleti'nde "Engürü" ve "Ankara" olmuştur. Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Anıtı (Ankara)</span> Ankarada bulunan bir anıt

Zafer Anıtı, Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı'nda bulunan, Anadolu’daki Millî Mücadele’nin hatırasını yaşatmak üzere 1927'de yapılmış anıttır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul kuşatmaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul kuşatmaları listesi, günümüzde Türkiye sınırları içerisinde yer alan İstanbul'un tarih boyunca yaşadığı kuşatmaların derlendiği listedir. Marmara Denizi'nin Karadeniz'e açıldığı boğazı denetleyen noktada, Asya ile Avrupa arasındaki kara bağlantısının üzerinde kurulu olan şehir, İpek Yolu'nun da geçtiği bu stratejik konumu nedeniyle farklı halklarca birçok kez ele geçirilmek istenmiştir.

Uğur Arda Aydın, Türk tiyatro, dizi, sinema oyuncusu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğu eyaleti

Ankara Eyaleti, Eyalet Bosok veya Bozok Eyalet olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti olmuştur.

Mehmet Genç, Türk tarihçi. Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumrular Sokak</span> Ankarada bir sokak

Kumrular Sokak veya diğer adıyla Kumrular Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi bir sokaktır. Sakarya, Yüksel ve İzmir caddeleriyle birlikte Kızılay semtinin en önemli yaya bölgelerinden birini oluşturur. Sokağın adı, burada yaşayan kumru kuşlarından gelir. 1940'lı yıllarda, her iki tarafına da simetrik şekilde dikilmiş olan çınar ağaçları sayesinde bir hıyâban şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil Sokak</span> Ankarada bir sokak

Karanfil Sokak; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir sokaktır. Ünlü Türk edebiyatçısı Sabahattin Ali de 11 yıl boyunca ailesiyle birlikte bu sokakta bulunan Adalar Apartmanı'nda yaşamıştır. Geçmiş yıllarda yıkılan ve yerine yeni bir bina inşa edilen apartmanın alt katında bugün şehrin ünlü ve tarihi kitapçısı Dost Kitabevi bulunmaktadır.

Romanya toplamda 41 ile ayrılmaktadır ve bu iller Bükreş belediyesiyle birlikte Romanya'nın birinci düzey idari bölümlerini oluşturmaktadır. 41 il ve Bükreş ülkenin üçüncü derece İBBS'sini temsil eder ve her biri sınırları içinde yerel yönetimleri temsil eder. Çoğu il adını başlıca nehirlerden alırken bazı iller adını il sınırları içindeki önemli şehirlerden alır.

Yüksel Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Şehir merkezindeki önemli ulaşım, alışveriş ve sosyalleşme merkezlerinden biri olmasının yanı sıra tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı yürüyüşler, protesto gösterileri ve siyasi olaylarla tanınır. Caddenin Kızılay Meydanı tarafındaki çıkışında Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 1990 yılında yapılmış olan İnsan Hakları Anıtı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Tunus Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Yaklaşık 1.2 kilometre uzunluğunda olup Kavaklıdere Mahallesi'nde Esat Caddesi'nden ayrılır ve Remzi Oğuz Arık Mahallesi sınırları içerisinde son bulur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un sokak kedileri</span> İstanbulda yaşayan kediler

İstanbul'un sokak kedileri, uluslararası olarak dünyanın ilgisini çekmiştir. Türkiye'nin İstanbul şehri, yüz bin ila bir milyonun üzerinde sokak kedisini barındırıyor. Pek çok Türk vatandaşı sokak hayvanlarını yalnızca başıboş hayvanlar olarak değil, ortaklaşa sahiplenilen evcil hayvanlar olarak görüyor ve şehirde barınmalarına ve beslenmelerine yardımcı oluyorlar.