İçeriğe atla

Besteci

Fransız besteci Louis-Nicolas Clérambault.

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi.[1] Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir.[2] Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi (şarkı yazarı) olabilir.

Bilimdeki gelişmelere paralel olarak 1930'larda sesli çekilmeye başlayan sinema filmleri, kayıt tekniklerinin çoğalması ve elektronik aletlerin ortaya çıkması bestecilere yeni olanaklar yaratmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "TDK sözlüğü,". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  2. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barok müzik</span> Avrupada 1580-1760 arasında biçimi ve müzik dilini etklemiş sanat anlayışı

Barok müzik, Batı Avrupa kökenli yaklaşık 1600 ile 1750 yılları arasında Batı klasik müziği'nin bir dönemi veya tarzıdır. Bu dönemi Rönesans müzik dönemi izledi, ardından Klasik dönem takip etti ve galant stili Barok ve Klasik dönemler arasındaki geçişi sağladı. Barok dönemi üç ana aşamaya ayrılmıştır: erken, orta ve geç. Zamanla örtüşecek şekilde bu üç dönem, geleneksel olarak 1580'den 1650'ye, 1630'dan 1700'e ve 1680'den 1750'ye dek olan süreçleri kapsar. Barok müzik, "klasik müzik" kanonu'nun önemli bir bölümünü oluşturur ve şu anda yaygın olarak çalışılmakta, çalınmakta ve dinlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konçerto</span>

Konçerto, sanatçının bir veya birkaç müzik çalgısıyla virtüözitesini ve müzikal yeteneklerini dinleyiciye sunmak amacıyla icra edilen müzik parçasının genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr İlyiç Çaykovski</span>

Pyotr İlyiç Çaykovski, Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir. Senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi birçok tarzda eser vermiştir. Günümüz klasik müzik repertuvarında yer alan en popüler konser ve gösteri müziklerini yazmıştır. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, 1. Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Tatlıses</span> Arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı

Yılmaz Tatlıses, Türk arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Haggard</span> Alman senfonik metal grubu

Haggard, 1991'de Asis Nasseri önderliğinde kurulan Alman senfonik metal grubu. Klasik, rönesans ve orta çağ müziğini doom metal ile birleştirmişlerdir.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

Psikedelik rock veya saykodelik rock, psikedelik kültürden ilham alan ve bu kültürün temsilcisi sayılan bir rock müzik alttürüdür. Psikedelik kültürün merkezinde ise algıda değişiklik yaratan halüsinojen uyuşturucular bulunur. Psikedelik rock müzik, başta LSD olmak üzere bu tip uyuşturucu maddelerin yarattığı zihinsel deneyimleri müzik yoluyla yansıtmayı ve geliştirmeyi amaçlar. Psikedelik rock gruplarının müzik tarzları birbirinden oldukça farklı olabilir ve "psikedelik rock" terimi oldukça geniş bir müzikal yelpazeyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Anton Rubinşteyn</span>

Anton Grigoryeviç Rubinşteyn, Rus piyanist, besteci ve orkestra şefi. St. Petersburg Konservatuvarı'nın kurucusu. Büyük piyano virtüözleri arasında sayılır ve Franz Liszt'in rakibi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bateri</span> davul ve zillerden oluşan bir müzik enstürmanı

Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Joaquín Rodrigo</span>

Joaquín Rodrigo Vidre,, İspanyol klasik müzik bestecisi ve piyano virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Beste</span> müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı

Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı. Vokal veya enstrümantal olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kayda değer operalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu operalar listesi zamanımızda kayda değer operalara bir kılavuzluk sağlamak için hazırlanmış bir listedir. Bu listeye alınan eser isimleri aşağıda "Danışılan Listeler" bölümünde verilen, diğer önemli operalar listelerinde bulunanlardır. Bu liste bütün önemli opera türlerini ihtiva etmektedir ve günümüzde hâlâ temsil edilen operaları kapsamaktadır. Bu listedeki eser isimleri, eserin ilk temsil tarihine göre veya eğer eser besteci yaşarken temsil edilmemişse, bestecinin ölüm tarihine göre, kronolojik olarak sıralanmıştır. Böylece bu listede 17. yüzyılda hazırlanmış Monteverdi, Cavalli, Purcell ve Lully eserlerinden 20. yüzyılın sonlarında Messiaen, Berio, Glass, Adams, Birtwistle ve Judith Weir gibi besteciler tarafından hazırlanan opera eserlerine kadar çeşitli örnekler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Cosma</span>

Vladimir Cosma, Rumen besteci, orkestra şefi ve kemancı. Genellikle Avanak Apti filminde de çalınan "Sirba" isimli şarkısıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Jacopo Peri</span>

Jacopo Peri bir İtalyan besteci ve şarkıcı. İlk opera eserini hazırlayan bestecidir. Hayatında, çok gür, kızıla kaçan sarı saçlı olduğu için "il zazzerino" lakabıyla da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dukas</span> Fransız besteci (1865 – 1935)

Paul Abraham Dukas, Fransız besteci, müzisyen ve müzik eğitimcisi.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mike Oldfield</span>

Michael Gordon "Mike" Oldfield, İngiliz şarkıcı ve besteci. 1973 yılında çıkardığı Tubular Bells adlı albümle dünya çapında tanınmış ve Virgin Records'un kuruluşuna zemin hazırlamıştır. Bu albümdeki parçalar 1973 yapımı Şeytan filminin açılış sahnesinde de kullanılmıştır. Müzik kariyeri boyunca 20'den fazla albüme imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Arolat</span> Türk şarkıcı, video klip yönetmeni

Mehmet Metin Arolat, Türk şarkıcı, yönetmen, besteci, söz yazarı ve fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı yazarı</span> bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi

Şarkı yazarı, bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi. Popüler bir hit üretme kaygısının artması üzerine birçok kişi şarkıların sözlerini yazıp bestesini de kendi yapmaya başladı. Popüler kültürde şarkıları bir grup üyesi ya da bir personel yazabilir. Bazı şarkı yazarları ise müzik şirketleri tarafından kiralanır.

<span class="mw-page-title-main">Khalid (şarkıcı)</span> Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı

Khalid Donnel Robinson Amerikalı şarkıcı ve söz yazarıdır. Eserleri Right Hand Music Group ve RCA Records şirketleri tarafından yayımlanmaktadır. İlk single'ı "Location", Temmuz 2016'da piyasaya sürüldü ve Billboard Hot 100 listesinde 16 numaraya ulaştı ve daha sonra Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından dörtlü platin sertifikası aldı.