İçeriğe atla

Beskan aşireti

Pazuki, farklı bölgelerde harflerle telaffuz edilen bir Türk kabilesinin adıdır (Pazuki, Pizuki, Bazuki, Paziki, Bizuki). Pazuki, zamanla farklı kelimeler haline gelen Türkçe kelimeleri Bezuki, Bozuk, Bozuki, Pizuk, Bizik'e benzer, ancak genel olarak fonetik kökenleri Türkçedir. Türkçe Buzuk kelimesi aynı zamanda kabile bölünmelerinden biri olan Oğuz Türklerinin adıdır. Tarihin iniş ve çıkışları nedeniyle, bu kabile farklı bölgelere göç etmiş ve birçok dili kabul etmiştir ve uzak iklim ve topraklardaki bu göçler bu insanların zaman içinde birçok farklı kültür ve dili kabul etmesine neden olmuştur. Ve zamanla, bu insanların orijinal kimlikleri bir belirsizlik döneminde kalıyor, ancak bu kabilenin ana dili bu insanların çoğunun bu dili unuttuğu Türkçe idi.[1][2]

Pazuki halkının zaman içindeki kökeni

Pazukililer Anadolu'da on yüzyıllar önce var olan çok eski Türkmen kökenlerine sahiptir. Bugün bile Pazuki kabilesi, Kürt kabileleriyle bir arada yaşayan ve Kürt kabileleri arasında uzun süre kaldıkları süre boyunca, Kürt dilini konuşuyor ve kimliklerini unutan Irak ve Suriye Türkmenleri ile ilişkilendirilebilir. Türk Kürdistanı'nda (Kürt olduktan sonra) Kürt kabilesinin büyük kollarını oluşturdular. Pazuki kabilesi, bir yüzyıldan fazla bir süredir Türk Kürdistanı'ndaki Van Gölü'nün kuzey bölgelerini yönetmiş ve Kermanj topraklarını yönetmiştir ve hala Türkiye'nin doğu bölgelerinde ve Türkiye'nin batısındaki İstanbul Türkçesinde Kürtçe konuşmaktadır. Medya bu kabileye Kürt kabilesi diyor.[1][2]

Pazuki kabilesinin İran'a göçü

Pazuki kabilesinin bir kısmı Şii oldukları için MS 1501'de Şah İsmail Safevi, Tebriz'de Şii dinini ilan ettiğinde, Pazuki kabilesinin bir kısmı Safevi ve Osmanlı savaşları sırasında İran'a göç etti. Sadece Pazuki kabilesi değil, aynı zamanda uzun Şii-Sünni savaşları da pek çok Türk ve Kürt kabilesinin parçalanmasına neden oldu. İran'a göç eden Pazukiler Safevi mahkemesinde görev yapmış ve Azerbaycan Türklerine yönelmişler ve Sünni dini olan bazı Pazukiler Anadolu'da kalmış ve Osmanlı ordusunda yüksek askeri mevkilerde kalmışlardır. bulun. Kürtlerin lideri Abdullah Öcalan, Pazuki kabilesinden, yüzlerce Türkmen kabilesi gibi, Türk Kürdistanına göç ettiklerinde ve Türk kültürünü kaybettiklerinde zamanla Kürtçe konuşan Türkmenler bulunduğunu söylüyor.Türkmenlerin Türkmenistan Türkmenlerinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Pazuki kabilesinin kök saldığı Anadolu Türkmenleri de kökleri bugün Suriye ve Irak'ta bulunan ve Kürt topraklarında Kürt topraklarında da görülen Kürtlerle aynı etnik grupta olan Türk insanlarında da kök salmıştır. Türkmenlerden bazıları, Kürtlerin Türkmenlerin uzun süre ikamet etmelerine atfedilebilecek müzik, kıyafet ve dil açısından kültürel olarak Kürt halkına benzer hale geldi. Pazukianlar bugün birkaç dil konuşurlar ve daha da fazla Pazukialı köklerinden habersizdir, bunun nedeni yüzlerce yıldır bölgede yaşayan Pazukialılar ve kültürel ve dilsel çeşitliliği yüksektir.

Pazuki kabilesinin farklı topraklara göç hiyerarşisi ve dilsel etki

1: Türkçe: Aslen Anadolu Türkmenlerinden ve anadillerinden olan Pazuki kabilesi, zamanla Pazuki kabilesinin büyük bir kısmını unutup Pazuki kabilesinden ayrılan, ancak bugün Türkiye'nin batı illerinde İstanbul Türkçesine ve Azerbaycan Cumhuriyeti ve İran'ın Zanjan Eyaleti, Batı Azerbaycan ve Semnan gibi kısımları Azerice Türkçe konuşmaktadır.

2: Kürtçe: Pazuki kabilesi Türk olduğu için, Türkiye'nin Kürt halkına göç ettikten sonra, dilleri Kürt oldu ve bugün Türkiye'nin doğu bölgelerinde, kuzey Irak'ta, kuzeydoğu ve batı İran'da, Kürt Kermanj'daki Pazuki kabilesi ve Kürt Qaisari beni ara /

3: Ermenice: Aynı zamanda Pazuki Kabilesinin ikametgâhı olan Emiruki Kabilinin Emirliği ve toprakları, Kafkasya'da ve Pazuki'nin Ermenice konuştuğu güney Erivan'dadır.

5: Peştuca: Safrasid ve Katar dönemlerinde ayaklanmaları bastırmak için Horasan Pazukilerinin bir kısmının Herat ve Afganistan'a göç etmesi, Pazukilerin Afganistan'a yerleşmesine ve Peştuca ve Dari diline geçmesine neden oldu.

6: Farsça: Pazuki kabilesinin bir kısmı, başkent Varamin ve Pakdasht gibi Garmsar ve Tahran eyaletleri de dahil olmak üzere Azerbaycan'dan merkezi İran'a geldi ve dilleri Farsça oldu; Ve bugün Fars eyaletinde Pazuki'nin Farsça konuşan bir kısmı var.

8: Mazeni ve Gilaki: Bu kabilenin Rıza Şah döneminde Mazandaran ve Gilan'a Tahran ilinden sürülmesi bu kabilenin Mazeni ve Gilgi lehçelerine dönmesine neden oldu.

9: Zaza: Türkiye'nin doğusunda bazı bölgelerde, Zaza dili nadiren konuşuluyor. .

Bugün Türkiye'nin doğusunda pek çok Türkmen kabilesi Kürt kültüründe feshedildi ve kimlikleri Kürt kisvesi altında kayboldu.

Pazuki Emirliği veya Pazuki Bölgesi

1500'lerde Kafkasya haritasında bulunan Pazuki Emirliği, bugün Ermenistan, Türkiye, İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde dört bölüme ayrılmış olan Pazukian İmparatorluğu'na ait ve siyasi bölünmeler Pazuki kabilesini dört ülkeye ayırdı. Pazukialıların bir başka kültürel ve dilsel çeşitliliği ve farklı topraklardaki yayılımları olan dört iklim vardır. Ermenistan eyaletinde Kafkasya'da hüküm sürdü, aynı zamanda Safevi komutanlarından Ermenistan'ın hükümdarı Qelich Beg Khan'dan bahsedebiliriz.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Sharaf Khan Bidlisi. Kurdish history. 
  2. ^ a b "Anadolu Etnografya Dergisi Koleksiyonu". 
  3. ^ Islamic Encyclopedia -. Pazooka tribe. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karapapaklar</span> Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan birisi

Karapapaklar veya Terekemeler, Kuzey Kafkasya'da Derbent, Gürcistan'da Kvemo Kartli, Azerbaycan'da Kazah, İran'da Sulduz ve Türkiye'de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Safevîler</span> 1501–1736 arasında İranda varlığını sürdürmüş devlet

Safevî İmparatorluğu, Safevîler veya Safevî Devleti, 1501 ve 1736 yılları arasında varlığını sürdürmüş, sıkça modern İran tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen, İran tarihindeki en önemli hanedanlıklardan biri olan Türk kökenli Safevi Hanedanı tarafından yönetilmiş devlet. Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Afşar boyu</span> Oğuz Türklerinin yirmidört boyundan biri

Afşar boyu veya Avşar boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden diye tanımladığı altıncısıdır. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar'ın soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzlar</span> Farklı Türk boylarının birleşerek oluşturduğu Türk toplumu

Oğuzlar Türk dillerinin Oğuz kolunu konuşan bir batı Türk halkıydı. 8. yüzyılda Orta Asya'da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, "kabile" anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir. Oğuz isminin kaynağı en güvenilir görüşe göre Türkçe 'ok' isminin Z harfiyle çoğulu olan 'okuz' isminden türediği tezidir. Bizans kaynakları Oğuzlara Uzlar der.

Barak Türkmenleri ya da Baraklar, esas olarak Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep ilinin güneydoğu kesiminde bulunan Barak Ovası'nda yaşayan bir Türkmen boyudur. Barak aşiretleri Gaziantep, Nizip, Kargamış üç- geninde yoğun olarak yaşamıştır. Bu aşiret, se- bebini bilemediğimiz bir göç hareketi ile Teke yöresi -Antalya- Kaş,çevresine yerleşmiştir. İlk defa Sahil Barak Köyü'ne gelen Baraklar, birkaç yüz yıldan beri Kaş bölgesinde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

Şadıllı Aşireti Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde, İran ve Azerbaycan'da mensupları bulunan, Kürt asıllı bir aşirettir. Bazı araştırmacılar ise Türk kökenli olduğu iddiasında bulunmuştur.

Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.

Karadağlılar veya Karacadağlılar, İran'ın Türkmen Yatağı denilen, Aras Nehri'nin güneyinde yer alan ve kendi kabile adını taşıyan Karadağ bölgesinde yaşayan Türk boyudur. Karadağlı ismi, büyük dağ veyahut dağlık yer anlamına gelen Karadağ kelimesinin sonuna "-lı" ekinin eklenmesiyle oluşmuş olup dağlık yerde yaşayan anlamına gelir. Büyük Sovyet Ansiklopedisi, Karadağlıları Azerileri oluşturan etnografik gruplardan biri olarak kabul etmektedir.

Safevi Tarikatı, Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi’nin güney batı kıyısında, günümüzde İran’ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkleri</span>

İran Türkleri, İran'da yaşayan Türk halkları. Başta İran Azerileri olmak üzere Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Ebiverdiler, Kazaklar ve Özbekler gibi Türk dilli halklar İran’ın belirli bölgelerinde yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kürtleştirme</span> Kürt kültürünün veya dilinin benimsenmesi

Kürtleştirme veya Kürtleşme, Kürt olmayan bir kişi veya topluluğa Kürt kimliği kazandırma. Saddam Hüseyin döneminde yürütülen Araplaştırmaya karşı ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Türkmenleri</span> Anadoluda yaşamını sürdüren çoğunlukla Oğuz kökenli Türk halkları

Türkiye Türkmenleri ya da Anadolu Türkmenleri, Anadolu Oğuzları veya kısa söylenişiyle Türkmenler, Selçuklular döneminde Anadolu ve çevresinde Türkmeneli denen bölgelerde yerleşmeye başlayan, dilleri Türkiye Türkçesine bağlı Anadolu ağızları içinde ele alınan ve Türkiye Türklerini oluşturan Oğuz oymakları Müslüman olup, Hanefi Sünni ve Anadolu Aleviliği olarak görülür. Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde etkili olmuşlardır. Türkmen (تركمنلر) ve Yörük (يوروك) kelimeleri tarihî belgelerde eş anlamlı olarak da kullanılmıştır. Osmanlı arşiv belgelerinde, yerleşim durumuna ve şekline bağlı olarak köylü «Türk» olarak adlandırılırken, göçer veya yarı-göçer topluluklar «Türkmen» ya da «Yörük» tabiriyle anılmışlardır. Aşiretler, yerleşik veya konar-göçer olma durumlarına ve bulundukları bölgelere göre «Türkmen» ya da «Yörük» adını almışlardır. Kimilerine göre Kızılırmak'ın doğusundakilere Türkmen batısındakilere ise Yörük denir. Maraş ve çevresinde yaşayan Dulkadirli Türkmenleri için Osmanlı kaynaklarında hem Türkmen hem de Yörük tabiri birlikte kullanılmıştır. Etnik olarak akraba oldukları Türkmenistan Türkmenleri ile aynı adı taşıdıkları gibi kimi uruğ/oymak adları da ortaktır.

Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler’in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir. Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır. Bunların ardından sırasıyla, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale, Kütahya ve Ordu illeri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şirvan (bölge)</span> Azerbaycanda tarihi bir bölge

Şirvan ya da bilinen adlarıyla Sharvān, Şirvan, Shervan, Sherwan ve Šervān, Doğu Kafkasya'da hem İslam öncesi Sasani hem de İslami zamanlarda bilinen tarihi bir İran bölgesi. Günümüzde bölge, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Hazar Denizi'nin batı kıyıları ile Şirvan Ovası üzerinde merkezlenmiş Kura Nehri arasında uzanan endüstriyel ve tarımsal olarak gelişmiş bir parçasıdır.