İçeriğe atla

Besim Rasim Abdullah

Besim Rasim Abdullah (1935 Karağlar, Kırcaali), Bulgaristan Türkü yazar ve tıp doktorudur.

İlk okulu köyünde, orta okulu bölge okulu Göklemezler'de, liseyi Mestanlı kız erkek karma Türk lisesini bitirince üç yıl Karaatlar ve Göklemezler köylerinde öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenlik yıllarında yerli ve merkezi gazetelere makale ve şiir denemeleri yazmıştır.

1966 yılında Filibe Akademisi'nden mezun olup Kırcaali sancağının köy ve şehirlerinde doktor olarak çalışmıştır. Lise eğitimi yıllarında milliyetçilikle suçlanıp adım adım takip edilen doktor 1984 yılında Bulgarların eritme ve sindirme politikasına daima karşı çıktığından isim değiştirme kampanyasında Belene Kampına yollanmıştır. Orada bir buçuk yıl kaldıktan sonra evine getirilmeden Kuzey Bulgaristan'ın Türk yaşamayan Lehçevo köyüne sürgün edilip iki buçuk yıl sürgünde kalmıştır. Daha sonra serbest bırakılıp Stremtsi Göklemezler köyüne döndüğünde gözaltı mahpusu olarak 1989 yılında Türkiye Devletine sınır dışı edilene kadar akşam sabah belediye makamlarında imza atmak mecburiyetinde bırakılmıştır.

1989 yılında sınır dışı edilerek Türkiye'ye yolculuğu esnasında evrakları Türk isminde olduğundan dolayı doktor diplomasına el konulup gözü önünde yırtılarak çöpe atılmıştır. Nihayet küçüklüğünden beri özlemiyle yaşadığı Türkiye'ye iltica ederek özgürlüğüne kavuşmuştur. Halen Gebze, Kocaeli'de oturmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali</span> Güney Bulgaristanda kent

Kırcaali, Güneydoğu Bulgaristan'da, Kırcaali ilinin ve Kırcaali beldesinin merkezi. Eylül 2022 verilerine göre nüfusu 51.841 kişidir. Şehirde tren istasyonu bulunmaktadır. Kırcaali'den Hasköy ve Gümülcine (Yunanistan) yönlerine karayolları uzanır. Kırcaali Barajı da şehrin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Tevfik Bölükbaşı</span> Osmanlı-Türk filozof

Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk şair, filozof ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Eğridere, Bulgaristan</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Eğridere ilçesine bağlı kent

Eğridere, Bulgaristan'da Kırcaali iline bağlı, Türklerin yoğun olarak yerleşik olduğu bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hallar, Eğridere</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Eğridere ilçesine bağlı köy

Hallar Köyü, Bulgaristan'ın Kırcaali ilinin Ardino(Eğridere) ilçesine bağlı bir köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali (il)</span> Bulgaristanda il

Kırcaali ili, güneydoğu Bulgaristan'da, doğu Rodop dağlarında, Yunanistan sınırında bulunan bir ildir. Merkezi Kırcaali'dir. Yedi belediye ve bu belediyelere bağlı köylerden oluşur. Arda Nehri üzerinde üç büyük baraj bulunmaktadır: Yazovir Kırcali, Yazovir Studen Kladenets, Yazovir İvaylovgrad. Gümülcine ve Hasköy'e ara yolu vardır. Yüz ölçümü 3,209 km2 olan ilin nüfusu Şubat 2011 tarihi itibarı ile 152,808'dir. 2011 nüfus sayımına göre il nüfusunun %66.2'si etnik Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Türkleri</span> Bulgaristanda yaşayan Türkler

Bulgaristan Türkleri, soyları Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren iskan politikası ile Balkanlar'a göç etmiş Türklerden ve başka bir Türk kavmi olan Ön Bulgarlardan gelen, günümüzde Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerdir. 2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

Embiya Ulusoy, doğum adıyla Embiya Ahmetov Nasifov, Bulgaristanlı Türk yazar, eğitimci ve araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Koşukavak, Bulgaristan</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Koşukavak ilçesine bağlı kent

Koşukavak, Bulgaristan'da Kırcaali ilinde, Türklerin yoğun olarak yerleşik olduğu bir şehirdir. Devletin verilerine göre, 15 Eylül 2023 itibarıyla kentte güncel adrese sahip 5.335 kişi ve kalıcı adrese sahip 8.606 kişi yaşamaktadır.

Mehmet Türker , Türk asıllı Bulgaristanlı yazardır.

Ahmet Şerif (Şerifov) Türk yazar ve şair.

Muharrem Tahsin

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

Bahar Mert Üçoklar, eski Türk Millî voleybolcu.

Tokatçık ya da Tokaçka, Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Koşukavak ilçesinin bir köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali Muharebesi</span>

Kırcaali Muharebesi Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan muharebedir. Bulgaristan'ın Haskovo Müfrezesi'nın Yaver Paşa komutasındaki Osmanlı'nın Kırcaali Müfrezesini yendiği muharebe, 21 Ekim 1912'de yapılmıştır. Böylece Kırcaali ve Doğu Rodop Bulgaristan'a kalıcı olarak katılmıştır. Her 21 Ekim'de Kırcaali'de bugünün kutlaması yapılıp bugün şehrin tatil günü kabul edilmektedir.

Faik İsmail Arda, Türk asıllı Bulgaristanlı şair.

İsmail Cambazov, Bulgaristanlı Türk araştırmacı, gazeteci ve yazar. Bulgaristan'da Türklük ve İslamiyet alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hürriyet, Osmangazi</span>

Hürriyet, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

"1989 göçü" veya "Büyük Göç" olarak da bilinen, resmi adıyla "Büyük Gezi", Bulgaristan Müslümanlarına karşı Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nin komünist hükûmeti tarafından 1989 yılında yapılan etnik temizlik idi. Mayıs ve Ağustos 1989 arasında Bulgaristan Müslümanlarından ve Bulgaristan Türklerinden 360.000 sınırı geçerek Türkiye'ye geçti. Aralık 1989 sonlarında, Bulgar Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Todor Jivkov'un istifasından bir ay sonra, yeni hükûmetin Bulgaristan Müslümanlarının ve Türklerinin haklarını geri verme sözü vermesiyle "Büyük Gezi" gerçek anlamda sona erdi. 1990 yılı sonuna gelindiğinde Bulgaristan Müslümanları ve Türklerinden 150.000 civarında kişi yurt dışından dönmüştü.