İçeriğe atla

Besim Korkut

Besim Korkut
Doğum25 Haziran 1904(1904-06-25)
Travnik,
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm02 Kasım 1975 (71 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya SFC
MilliyetBosnalı

Besim Korkut (25 Haziran 1904 - 2 Kasım 1975), Bosnalı yazar, ilahiyatçı ve İslam alimi. Kur'an'ı Boşnakça diline çeviren yazar.[1]

Hayatı

Travnik’te doğdu. Korkut ailesinden Ahmed Münib Efendi’nin oğludur. Kardeşlerinden biri, Uluslararası Dürüstler unvanına layık görülmüş Derviş Korkut.

İlk öğreniminden sonra Travnik Rüşdiyesi, Saraybosna’daki Okružna Medresesi ve Kadılık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu (1925). Yükseköğrenimini El-Ezher Üniversitesi’nde tamamladı. 1931’de memleketine dönünce liselerde din dersi öğretmenliği yaptı. 1940-1944 yıllarında Saraybosna’daki Yüksek İslâmî-İlâhiyat Okulu’nda İslâm tarihi öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1945’te Saraybosna’daki İslam Birliği’na üye seçildi, bir taraftan da lise öğretmenliğine devam etti. 1947-1950 yılları arasında Bosna-Hersek Halk Hükümeti’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğrenim ve İlmi Müesseseler Komitesi’nde çalıştı. Araştırmacı olarak görev yaptığı Saraybosna Şarkiyat Enstitüsü’nden "ilmi danışman" unvanıyla emekliye ayrıldı (1967). Daha sonra Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Dilleri Bölümü'nde sözleşmeli hoca olarak Arapça dersleri okuttu. 30 Kasım 1975'te Saraybosna'da öldü. Arapça ve Almanca bilen Besim Korkut daha çok Arapçadan Boşnakça'ya yaptığı çevirilerle tanınmış, makalelerinde çeşitli ilmi konuların yanı sıra Arapça ve İslami ilimler alanında yayımlanmış klasik eserlerin ve dergilerin tanıtımına önem vermiştir.[1]

Eserleri

  • Istorija islama (Saraybosna, 1935)
  • Kratak pregled povijesti islama (Saraybosna, 1935)
  • Gramatika arapskog jezika za I i II razred klasičnih gimnazija (Saraybosna, 1952)
  • Kalila i Dimna (Saraybosna, 1953)
  • Arapski dokumenti u Državnom arhivu u Dubrovniku (Saraybosna, 1960)
  • Kur'an sa prevodom (Saraybosna, 1977)

Kaynakça

  1. ^ a b "Besim Korkut - Pročitajte biografiju najpoznatijeg prevodioca Kur'ana na bosanaki jezik". akos.ba. 5 Ağustos 2017. 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Andrić</span> Yugoslav ruhbilimci yazar ve diplomat (1892-1975)

Ivo Andrić, Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Üniversitesi</span>

Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en büyük ve en eski üniversitesidir ve ilk kökenleri 1537'de bir İslam medresesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), 2010 yılında İstanbul'da İlim Yayma Vakfı tarafından kurulmuş uluslararası araştırma üniversitesidir. Üniversitenin Halkalı Merkez Kampüsü ve Altunizade Kampüsü olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Besim Atalay</span> Türk dilbilimci, yazar, siyasetçi

Ahmet Besim Atalay, Türk dil bilimci, yazar ve siyasetçi.

Muhammed Tayyib Okiç, Bosnalı hadis profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir İnan</span> Başkurt halkbilimci

Abdülkadir Süleyman İnan,, Başkurt tarihçisi, halkbilimci, dilbilimci ve öğretim üyesi. Arapça, Farsça, Rusça, Almanca ve bütün Türk lehçelerini bilmekteydi. Türk folkloru, Türk tarihi, Türk inançları, Türk lehçeleri ve Türk edebiyatı üzerine araştırmalar yapmış, bu konularda 350 kadar bilimsel makale ve kitap yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Džemaludin Čaušević</span> 4 reîsül-uleması

Mehmed Džemaludin Efendi Čaušević ;, Bosnalı bir din adamı, 4. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

Mustafa Hilmi Efendi Hadžiomerović, Bosnalı bir din adamı, 1. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Husein Kavazović</span> 13 Reisül-ulema

Husein Efendi Kavazović, Bosnalı din adamı ve alîm, 13. Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Fehim Spaho</span> 6 Reîsül-ulema

Fehim Efendi Spaho, Bosnalı bir din adamı, Yugoslavya Reisu-l-uleması. Onun küçük kardeşi siyasetçi Mehmed Spaho oldu.

Sulejman Efendi Kemura, Bosnalı bir din adamı, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

Emînê Evdal veya Emin Abdal, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci ve şair. Sovyetler Birliği'ndeki Kürtleri konu alarak Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çok sayıda çalışma üretti. O zamanlar Rus İmparatırluğu kontrolü altında olan Kars Oblastı yakınlarındaki Yaman çayır köyünde bir Yezidi ailesinde doğdu. Türk-Ermeni çatışması sırasında köyü yıkılmış, annesi, babası ve erkek kardeşini kaybetmiştir. 1924 yılında Tiflis'teki işçi okuluna gitti ve 1926'da Alagyaz Dağı yakınlarındaki Yezidi köylerinde ders vermeye başladı. 1931'de Erivan Üniversitesi filoloji bölümüne girdi ve aynı dönemde Kürt gazetesi Riya Teze'de çalışmaya başladı. İlk kitabını 1933 yılında Kürtçenin Kurmanci lehçesi ile yayınladı. 1933'ten 1937'ye kadar Kurmanci dil eğitiminde birçok ders kitabı yayınladı. Doktorasını 1944 yılında Yazidoloji alanında aldı ve tezi geleneksel ailede Kürt kadını olarak adlandırıldı. Mezun olduktan sonra Ermeni Tarih Enstitüsü'nde Yazidoloji alanında çalıştı ve 1959'da Ermeni Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Bölümü tarafından işe alındı. 1960 yılında Ermenistan Parlamentosu tarafından En İyi Emekli Öğretmen unvanını aldı.

Hasan Tahsin Feyizli, Türk ilahiyatçı, akademisyen, öğretmen, elektrik mühendisi, mucit, çevirmen, Kur'an hâfızı, kurra hafız.

Senahid Halilović, Bosnalı bir dilbilimci ve akademisyen. Bosna-Hersek Bilim ve Sanat Akademisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muharem Bazdulj</span>

Muharem Bazdulj Boşnak yazar ve gazetecidir. Tarihi kurgu eseri Byron and the Beauty, John K Cox tarafından İngilizceye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Denis Bećirović</span> Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı

Denis Bećirović Boşnak akademisyen ve siyasetçi. Mevcut Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı. Daha öncesinde 2006-2018 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi, 2019-2022 yılları arasında da Halklar Meclisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Korkut</span>

Derviş Korkut, Bosnalı Müslüman âlim, kütüphaneci, öğretmen, hümanist ve doğubilimci. Kur'an'ı Boşnakçaya çevirmiş Besim Korkut'un kardeşi.