İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.
Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Hans Kelsen'in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz. Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir.
Kemal Gözler, Türk hukukçu, kamu hukuku uzmanı, akademisyen.
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir. Tarihte görülen birçok iç savaş, kültürel birliğin devlet kurulmasında yeterli olmadığını göstermektedir. Amerikan İç Savaşı'nın anayasal düzenin kurulmasının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyması ve savaş kültürü yerine hukuk devlet ilişkisinin kavranması açısından önemi büyüktür.
Cem Eroğul, Türk hukukçu.
İsmet Giritli, Türk hukuk profesörü ve yazar.
Yekta Güngör Özden, Türk hukukçu, yazar ve şair. Ankara Barosu Başkanlığı (1972-1974), Anayasa Mahkemesi Başkanlığı (1991-1998) ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı (1998-2000) yapmıştır.
Vedat Çorlu yayıncı ve çevirmendir.
Mehmet Zafer Üskül, Türk siyasetçidir. Anayasa hukuku profesörü olan Üskül, 1982 Anayasası yerine sivil bir anayasa hazırlanmasına yönelik çalışmalarıyla adını duyurmuş, 2007 Genel Seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Mersin milletvekili seçilmiş ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı seçilmiştir.
Mustafa Erdoğan, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktorasını yaptı (1981-88). İdari yargıda hâkim olarak çalışırken 1985 yılında, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde akademik mesleğe intisap etti. Erdoğan, 1991 yılında Anayasa Doçenti oldu, 1997 yılında Profesörlüğe yükseldi. 1997-98 akademik yılında Amerika'nın Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesinde Fulbright bursiyeri olarak araştırmalar yaptı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bir dönem dekanlık yaptı.
Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne bağlı olarak hukuk alanında eğitim vermek üzerine kuruldu. Fakültenin kurucu dekanı Uğur Alacakaptan'dır. Uğur Alacakaptan'dan sonra Belgin Erdoğmuş bu görevi devralmış, sonrasındaysa şimdiki Hukuk Fakültesi dekanı olan Turgut Tarhanlı göreve gelmiştir.
Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.
Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.
Ağır ceza mahkemesi, Türkiye'de ceza davalarına bakan mahkemeler arasında, kanunlarda öngörülen cezaların ağırlığı kriteri uygulanarak asliye ceza mahkemelerinin görevini aşan tüm suçlara ilişkin davalara bakmakla görevlendirilmiş olan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesi kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve "10 yıldan fazla" hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevlidirler. Ele aldıkları davaların cezaları daha ağır olduğundan, sulh ceza hakimlikleri ve asliye ceza mahkemelerinden sonra ilk derece ceza mahkemeleri arasında 3. basamakta yer alan yüksek görevli mahkemelerdir. Avukatların görevi sırasında işledikleri suçların yargılaması ağır ceza mahkemesinde yapılır.
Şirin Tekeli Türkiye'deki ikinci dalga kadın hareketinin içinde öncü olmuş kadın hakları savunucusu, feminist yazar ve aktivist.
Prof. Dr. Zafer Gören, Türk akademisyen ve yazar. Anayasa hukuku profesörüdür. Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kanun Koyma Bilimi, Ceza-Ceza Usul Hukuku ve Kriminoloji kürsülerinde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.
Tolga Şirin, Türk avukat ve akademisyen. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku dersleri vermekte ve T24 gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.
Yalçın Tosun, Türk hukukçu, akademisyen, şair ve öykü yazarıdır.
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da 2003-2004 akademik yılında eğitime başlamış olan özel bir hukuk fakültesidir. "dünyadaki gelişme ve yeniliklerden haberdar, bilgi çağının gereklerinin bilincinde, Türk hukukuna katkı sağlayacak genç hukukçuları yetiştirmeyi" hedefler. Eğitim dili kısmen (%30) İngilizcedir. Mayıs 2020 tarihinden itibaren dekan olan Başak Baysal'ın yerini Ekim 2023'te Ozan Erözden almıştır.. Kadir Has Üniversitesinin diğer programları gibi çekirdek programa tabiidir. Ayrıca 2023 yılında vaka tabanlı eğitim uygulanmaya başlanmıştır. Vaka tabanlı eğitim ile öğrenciler her hafta yargıtay kararları yorumlar ve tartışır. Okul,bu sistem ile öğrencileri iş hayatına erkenden hazırlamayı hedeflemiştir