İçeriğe atla

Bertha von Suttner

Bertha von Suttner
Doğum9 Haziran 1843(1843-06-09)
Prag, Avusturya İmparatorluğu
Ölüm21 Haziran 1914 (71 yaşında)
Viyana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
MeslekYazar
İmza

Bertha Felicitas Freifrau Sophie von Suttner (Barones Bertha von Suttner, Gräfin (Kontes) Kinsky von Wchinitz und Tettau; d. 9 Haziran 1843 - ö. 21 Haziran 1914) Avusturyalı yazar, radikal pasifist ve Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın.

Yaşamı

Suttner Prag doğumludur. Babası Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Mareşali olan Suttner'in annesi Sophie von Körner zengin bir aileden gelmedir. Bir kardeşi vardır 10 Aralık 1902 tarihinde yazar Arthur Gundaccar Freiherr von Suttner ile nişanlanmıştır. Ailesinin bu evliliğe karşı çıkması sonucunda 12 Haziran 1876 tarihinde Arthur evlenmış ve bir hafta Viyana'da kalmıştır. Suttner ilk romanı Silahları Bırakın'ın yayınlanması ile barış hareketinin önde gelen isimlerinden olmuştur. 1891 yılında Avusturyalı bir pasifist organizasyon kurmuştur. Aynı zamanda gazetecilik yapmıştır.

Basılan paralar ve pulları

Bertha von Suttner son zamanlarda değeri yüksek bir koleksiyon[1] için kullanılmıştır. Ters basılan pulu dahil birçok ünlü ismin yer aldığı koleksiyonda oda vardır. Ayrıca Avusturya'daki 2 euro üzerinde resmi vardır.[2][3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Bertha von Suttner by Irwin Adams. The World Encyclopedia of Peace.Edited by Ervin László, Linus Pauling and Jong Youl Yoo. Oxford : Pergamon, 1986. ISBN 0080326854, (vol. 3, pp. 201–4).
  2. ^ "FILM AS ANTIWAR PROPAGANDA – Kelly – 2009 – Peace & Change – Wiley Online Library". 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 
  3. ^ "Ned Med Vaabnene (1914) – IMDb". 12 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pasarofça Antlaşması</span>

Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora Yarımadası'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır. Antlaşma, Osmanlı Sultanı III. Ahmed (1703-1730) zamanında, Mora-Tuna kavşağında Sırbistan'ın Pasarofça kasabasında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Barış Ödülü, ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Oslo'da gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, Norveç Nobel Komitesi tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Euler-Chelpin</span>

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin Alman asıllı İsveçli biyokimyacı. 1929 yılında, Arthur Harden ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Richard Synge</span>

Richard Laurence Millington Synge Britanyalı biyokimyacı. 1952 yılında, Archer John Porter Martin ile birlikte, "partisyon kromatografisini icat ettikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bárány</span> Nobel ödüllü Avusturyalı otolojist.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Julius Wagner-Jauregg</span>

Julius Wagner-Jauregg, Avusturyalı tıp doktoru ve 1927 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Ödülü "Sıtma aşısının paralitik demans vakalarının tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetmesi " nedeniyle kazanmıştır. Bazı kaynaklarda Nazi destekçisi olduğu belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Randal Cremer</span> İngiliz politikacı

Sir William Randal Cremer, genellikle Randal olan göbek adıyla tanınan 1903 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanan, İngiliz Liberal Parlamento üyesi ve pasifist.

<span class="mw-page-title-main">Edward Lawrie Tatum</span>

Edward Lawrie Tatum, Amerikan genetikçi. 1958 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü George Wells Beadle ile metabolizmada genlerin kontrol mekanizmasıyla ilgili keşifleri nedeniyle kazandılar. Bu yıl ayrıca Joshua Lederberg'e de ödül verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tevekkül Karman</span>

Tawakel Karman Yemenli aktivist. Arap Baharı'nın bir parçası olan 2011 Yemen ayaklanmasının uluslararası kamuoyuna dönük yüzü oldu. Yemen halkı tarafından kendisine "Demir Kadın" ve "Devrimin Anası" adı verildi. 2011 yılında Nobel Barış Ödülünü Ellen Johnson Sirleaf ve Leymah Gbowee ile birlikte aldı. Böylece Nobel Ödülünü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadın unvanının yanı sıra, bu ödülü alan ikinci müslüman ve en genç kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fredrik Bajer</span>

Fredrik Bajer Danimarkalı yazar, öğretmen ve pasifist siyasetçidir. 1908 yılında Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mairead Corrigan</span>

Mairead Corrigan, Kuzey İrlandalı bir barış eylemcisidir. Kuzey İrlanda'da, Betty Williams ve Ciaran McKeown ile birlikte Barış Halk Topluluğu adlı sorunlar karşısında barışçı çözümleri teşvike adanmış bir örgüt kurdu. Corrigan ile Williams 1976 Nobel Barış Ödülü verildi. Corrigan bu ödüllerden başka pek çok ödülü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Tobias Asser</span>

Tobias Michael Carel Asser Yahudi asıllı Hollandalı avukat ve hukukçudur. 1911 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Alfred Fried ile birlikte paylaşmıştır. Tobias Asser'e Nobel Ödülü, 1899 yılındaki Lahey Barış Konferansı'nda Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin (PCA) kurulmasındaki rolü nedeniyle verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Quidde</span>

Ludwig Quidde Alman pasifisttir. Bugün Alman İmparatoru II. Wilhelm'e yaptığı iğneleyici eleştirilerle hatırlanır. 1927'de Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Emily Greene Balch</span> Amerikalı yazar

Emily Greene Balch, Amerikalı ekonomist ve yazar.

Günümüz itibarıyla Nobel Ödülü kazanmış olan 15 Müslüman mevcuttur. Ödül kazanan 15 kişiden 8 tanesi barış dalında, 3 tanesi edebiyat dalında, 3 tanesi kimya dalında ve 1 tanesi fizik dalında ödüle layık görülmüştür. 5 kişi bu ödülü 20. yüzyılda alırken, geri kalan diğerleri 21. yüzyılda almıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman, 1978'de barış alanında ödül alan Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat olmuştur. Ondan bir yıl sonra, 1979'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Pakistanlı bilim insanı Muhammed Abdüsselam, aynı zamanda Pakistan'daki Ahmedîlik cemaatinin bir üyesiydi. Ayrıca 2014 yılında, 17 yaşında Nobel Barış Ödülü alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay, şimdiye kadar Nobel Ödülü kazanmış en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarının Nedenlerini ve Davranışları Soruşturma Uluslararası Komisyonu Raporu</span>

Balkan Savaşlarının Nedenlerini ve Davranışları Soruşturma Uluslararası Komisyonu Raporu, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı tarafından 1914'te Washington DC'de yayınlanan bir belgedir.