İçeriğe atla

Bertel Thorvaldsen

(Albert) Bertel Thorvaldsen (19 Kasım 1770 – 24 Mart 1844) Danimarkalı / İzlandalı heykeltıraş

Thorvaldsen 1770 yılında (bazı kaynaklara göre 1768) Kopenhag'da doğdu. Danimarka'ya yerleşmiş İzlandalı bir ağaç heykelcisinin oğludur. Bu sebeple İzlanda'da doğduğu iddiaları ortaya atılmıştır. Genç Thorvaldsen Copenhagen'da Danimarka Kraliyet Sanat Akademisi (Det Kongelige Danske Kunstakademi) eğitim gördü ve burada tüm ödülleri kazandı. Kraliyet tarafından Roma'da öğrenimine devam etdilmesi desteklendi. 8 Mart 1797'de Roma'ya gelen sanatçı doğum tarihi kayıt altına alınamadığından bu tarihi doğumgünü olarak kabul etmiştir.

Thorvaldsen'in ilk başarısı Jason heykeli için yapılan modeldir. Zamanın en popüler heykeltıraşı olan Antonio Canova tarafından beğenilmiştir. 1803'te bu çalışma İngiliz bir sanat destekçisi Thomas Hope'a sunuldu. 1819 yılında Danimarka'yı ziyaret etmiştir. Burada 1807'de Kopenhag Savaşı sırasında tahrip edilmiş Kopenhag Katedralindeki İsa ve on iki havari heykellerinin yeniden yapımı için görevlendirilmiştir. Bunlar onun Roma'ya dönüşü sonrasında zarar gördü ve 1838 yılına kadar tamamlanamadı. Thorvaldsen Danimarka'daki çalışmalarını bitirdikten sonra döndüğünde bir kahraman gibi karşılandı.[1]

24 Mart 1844 tarihinde öldü ve Copenhagen Royal Theatre'a Kopenhag'da yeni bir müze yapılması için servetinin büyük bölümünü bağışladı. Aynı zamanda müzenin kendi heykellerinin, modellerinin ve diğer önemli koleksiyon parçalarının ile donatılması konusunda istekler bıraktı. Thorvaldsen kendi isteği üzerine bu müzenin avlusuna gömüldü.

Thorvaldsen, heykelde Neo-Klasik dönemin en önemli temsilcilerinden biri olarak sayılır. Sık sık Antonio Canova ile karşılaştırılır ancak Thorvaldsen klasik Yunan sanatını İtalyan sanatçılardan daha çok kullanmıştır. Figürlerindeki pozlar ve duygular Canova'nınkilerden daha resmi ve serttir.

Eserlerinde (kabartmalar, heykeller, büstler) kullandığı motifler genellikle Yunan Mitolojisine aittir. Sanatçı bunun yanında Papa Pius VII gibi önemli kişilerinde heykellerini yapmıştır. Yaptığı eserler pek çok Avrupa ülkesinde özellikle mezarının da bulunduğu Kopenhag'daki Thorvaldsen Müzesinde görülebilir.

Kaynakça

  1. ^ Dunton, Larkin (1896). The World and Its People. Silver, Burdett. s. 126. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo</span> İtalyan sanatçı, mimar ve şair (1475–1564)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Christian Andersen</span> Danimarkalı yazar ve şair

Hans Christian Andersen, Danimarkalı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Canonica</span> İtalyan heykeltıraş (1869-1959)

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Morse</span> Amerikalı mucit ve ressam

Samuel Finley Breese Morse, Amerikalı mucit ve ressamdır. Portre ressamı olarak ün yaptıktan sonra, orta yaşlarında Avrupa telgraflarını temel alan tek telli telgraf sisteminin icadına katkıda bulundu. 1837'de Mors kodunu geliştiren kişilerden biri oldu ve telgrafın ticarileşmesine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Christian Albrecht Jensen</span>

Christian Albrecht Jensen, Danimarkalı ressam. Çalışmaları, Danimarka Ressamlığı Altın Çağı'nın örnekleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolai Abildgaard</span> Danimarkalı ressam (1743–1809)

Nikolaj Abraham Abildgaard 18. yüzyıl sonlarının ve erken Yeni Klasikçilerin en ünlülerinden biri olan Danimarkalı ressam.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Jørgen Haugen Sørensen</span>

Jørgen Haugen Sørensen, dünyaca ünlü Danimarkalı sürrealist heykeltıraş. 1953 yılında ilk sergisini açmıştır. 2007'de Danimarka'da yılın heykeltıraşı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Canova</span> İtalyan heykelci (1757-1822)

Antonio Canova, özellikle nü vücutları nazikçe betimleyen mermer heykelleriyle tanınmış bir İtalyan heykeltıraştır. Neoklasik tarzın bir simgesi olan eserleri Barok heykelin teatral aşırılığından sonra klasisizmin saflığına dönüşü yansıtır.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi</span>

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Azerbaycan'ın en büyük sanat müzesidir ve başkent Bakü'nün en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde Niyazi Sokağında bulunmaktadır.

<i>Laocoön ve oğulları</i>

Laocoön ve oğulları heykeli çok ünlü antik bir sanat eseridir. 1506 yılında yapılan kazılar sırasında Roma'da bulunmuş ve Vatikan'da halka açık bir şekilde sergilenmektedir. Şaheser kalitesindeki eserde gerçek hayat ölçülerinde bir grup insan temsil edilmiştir. Eserdeki kişiler Truvalı rahip Laocoön ve oğulları Antiphantes ve Thymbraeus'dur, deniz sürüngenlerinin saldırısına maruz kalmaktadırlar. Batı sanatında bu eserde resmedilen grup, insanoğlunun çektiği acıları çok iyi tarif etmesiyle öne çıkarılır. O dönemler imparator Titus'un sarayında yer alan eser Gaius Plinius Secundus tarafından Rodoslu üç heykeltıraşa atfedilir: Agesander, Athenodoros ve Polydorus. Ancak eserin yapıldığı dönem ve sanatçılar konusunda genel bir uzlaşı bulunmamaktadır. Toprak altından çıkan bir eser için neredeyse mükemmel bir konumda olsa da eserin bazı kısımları eksiktir. Eserin aslı Vatikan Müzeleri'nde görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Philipsen</span>

Theodor Esbern Philipsen, Manzara ve hayvan portreleri ile bilinen Yahudi asıllı Danimarkalı ressamdı. Ayrıca balmumu ve kilden küçük figürler de yapmıştır.

<i>Cupid’in Öpücüğü ile Yeniden Canlanan Psyche</i> Antonio Canovanın iki versiyonlu heykeli

Cupid'in Öpücüğü ile Yeniden Canlanan Psyche, İtalyan sanatçı Antonio Canova'nın ilk olarak 1787'de Albay John Campbell tarafından yaptırılan bir heykelidir. Neoklasik heykel sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen eser, mitolojik aşıkları büyük bir duygu yoğunluğu içinde gösterir ve Romantizm akımının karakteristik özelliklerini de taşır. Cupid'i, cansız Psyche'yi bir öpücükle uyandırdıktan hemen sonra, aşkın ve şefkatin doruğunda tasvir eder. Cupid ve Psyche'nin hikâyesi Lucius Apuleius'un Latince romanı The Golden Ass'den alınmıştır ve sanatta popüler olmuştur.