İçeriğe atla

Bernhard Caesar Einstein

Bernhard Caesar Einstein
Bernhard Einstein, Ağutos 2003'te
DoğumBernhard Caesar Einstein
10 Haziran 1832
Dortmund
Almanya
Ölüm30 Eylül 2008
Bern, İsviçre
Vatandaşlıkİsveç-Amerikan
Mezun olduğu okul(lar)Berkeley Üniversitesi
ETH Zürich
MeslekMühendis
EvlilikDoris Aude Ascher, Doris Schweitzer
Çocuk(lar)5
Ebeveyn(ler)Hans Albert Einstein, Albert Einstein, Mileva Marić

Bernhard Caesar Einstein (d. 10 Eylül 1930, Dortmund - ö. 30 Eylül 2008, Bern), İsveç-Amerikan mühendistir.

Hayatı

Hans Albert Einstein'ın oğlu[1] ve Albert Einstein'ın bilinen üç biyolojik torunundan biridir.

Kendisi Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) ve ETH Zürih üniversitelerinde eğitim almıştır[1]. Amerikan ordusunda 1954 yılında temel eğitim için katıldı ve bu eğitimin kendisine disiplin kattığını belirtmiştir. Doris Aude Ascher ve Doris Schweitzer adında iki kadın ile evlilik yapmıştır. İlk eşi Ascher'den; Thomas, Paul, Eduard, Mira, Charles adlarında 5 tane çocuğu olmuştur[2].

Kaynakça

  1. ^ a b Zackheim, Michele (12 Şubat 2008). "Einstein — Children of a Lesser God: For the Offspring of a Science Deity, the Legacy Is More Burden Than Blessing". Discover Magazine. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  2. ^ Calaprice, Alice (1996). The Quotable Einstein. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. s. xxiii. ISBN 0-691-02696-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Finney</span> İngiliz Aktör

Albert Finney, Jr, 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş, Emmy ödülü sahibi İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Eric Schmidt</span>

Eric Schmidt ya da tam adıyla Eric Emerson Schmidt, Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve Alphabet Inc. Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2021 yılında Forbes'e göre Schmidt tahmini 23,1 milyar USD (2021) serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Svedberg</span> Kimyager

Theodor H. E. Svedberg Nobel Kimya Ödülü sahibi İsveçli kimyager. Kolloidler üzerine çalışmaları, Albert Einstein ve Polonyalı jeofizikçi Marian Smoluchowski'nin ileri sürdüğü Brown hareketi ile ilgili teorilerini destekledi. Bu çalışmaları süresince, analitik ultrasantrifüj tekniğini geliştirdi ve bunun proteinlerin birini diğerlerinden saf olarak ayırmaya yaradığını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Alva Myrdal</span>

Alva Reimer Myrdal, İsveçli diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Time 100: The Most Important People of the Century</span> Vikimedya liste maddesi

Time 100: The Most Important People of the Century, Time dergisinin 1999'da yayımladığı ve 20. yüzyılın en önemli/sözü geçen 100 kişisini belirlediği bir listedir. Fikir, Washington, DC'deki Kennedy Center'a yapılan tartışmalarla birlikte 1 Şubat 1998 tarihinde ortaya çıktı. Panele katılanlar CBS Evening News sunucusu Dan Rather, tarihçi Doris Kearns Goodwin, eski New York valisi Mario Cuomo, dönemin Stanford Provost'u Dr. Condoleezza Rice, yayımcı Irving Kristol ve Time editörü Walter Isaacson idi.

<span class="mw-page-title-main">Frank Wilczek</span> Amerikalı fizikçi

Frank Anthony Wilczek Nobel Fizik ödülü sahibi Amerikalı kuramsal fizikçidir. Hâlen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Herman Feshbach fizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Eric Cornell</span> Amerikalı fizikçi

Eric Allin Cornell Carl E. Wieman ile Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine yaptıkları buluş nedeniyle 2001 Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikan fizikçidir.

Philip Khuri Hitti, Arap kültürü ile yaptığı çalışmalar sayesinde ABD'de Arap kültürünün tanınmasını sağlayan oryantalist yazar. Maruni bir dinsel kökene sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Fok</span>

Vladimir Aleksandroviç Fok, kuantum mekaniği ve kuantum elektrodinamik üzerinde temel çalışmalar yapan Sovyet fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mileva Marić</span> Sırp matematikçi ve Albert Einsteinın eşi (1875 -1948)

Mileva Marić Sırp bir fizikçidir. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde, Albert Einstein'ın sınıfındaki tek kadın öğrenciydi. Aralarında romantik bir ilişki başlamış ve evlenmeden önce, Lieserl adında, çok genç yaşta ölmüş veya evlat olarak verilmiş bir kızları doğmuştur. 1903 yılında evlendikten sonra ise, Hans Albert ve Eduard adında iki oğulları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Cook</span> Britanyalı tarihçi

Michael Cook, Princeton Üniversitesi'nde Yakındoğu Araştırmaları Profesörü olarak görev alan Britanyalı tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Gregg L. Semenza</span>

Gregg Leonard Semenza, Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde bir Çocuk Doktoru ve Genetik Tıp Profesörüdür. Hücre Mühendisliği Enstitüsü'nde vasküler program direktörü olarak görev yapmaktadır. Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü'nü 2016'da aldı. Kanser hücrelerinin oksijen açısından fakir ortamlara uyum sağlamasına izin veren HIF-1'i keşfiyle tanınıyor. William Kaelin Jr. ve Peter J. Ratcliffe ile "hücrelerin oksijen varlığını nasıl algıladığı ve buna uyum sağladığına dair keşifler" için 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<i>The Heartbreak Kid</i> (film, 1972)

The Heartbreak Kid, Elaine May tarafından yönetilen ve Neil Simon tarafından yazılan, başrollerini Charles Grodin, Cybill Shepherd, Jeannie Berlin, Audra Lindley, Eddie Albert ve Doris Roberts'ın paylaştığı 1972 Amerikan romantik komedi filmidir. Bruce Jay Friedman tarafından yazılan ve ilk kez 1966'da Esquire dergisinde yayınlanan "A Change of Plan" adlı kısa öyküye dayanmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Kuantum termodinamiği</span>

Kuantum termodinamiği, iki bağımsız fiziksel teori olan termodinamik ve kuantum mekaniği arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu iki bağımsız teori, ışık ve maddenin fiziksel olaylarını ele alır. 1905'te Albert Einstein, formülünü elde ederek, termodinamik ve elektromanyetizma arasındaki tutarlılık gereksinimi dolayısıyla ışığın kuantumlanıyor olması gerektiği sonucuna vardı. Einstein'ın bu durumu ortaya koyduğu makale, kuantum teorisinin şafağıdır. Kuantum teorisi, Einstein'ın makalesinin yayımlanmasını takip eden birkaç on yıl içerisinde bağımsız bir dizi kuralla kabul gören bir teori hâline geldi. Kuantum termodinamiği, kuantum mekaniğinden termodinamik yasaların ortaya çıkışını ele almaktadır. Termodinamik dengede bulunmayan dinamik süreçleri ele alışında, istatistiksel kuantum mekaniğinden farklılık gösterir. Buna ek olarak, kuantum termodinamiği teorisinin tek başına bir kuantum sistemine uygulanabilir olması için bir arayış vardır.