İçeriğe atla

Bernd Alois Zimmermann

Bernd Alois Zimmermann
Doğum20 Mart 1918
Bliesheim, Köln, Almanya
Ölüm10 Ağustos 1970 (52 yaşında)
Königsdorf, Almanya
MilliyetAlman
MeslekMüzisyen, Besteci, Müzik öğretmeni

Bernd Alois Zimmermann (20 Mart 1918, Bliesheim, Köln, Almanya – 10 Ağustos 1970, Königsdorf, Almanya). Alman modern batı müziği ve opera bestecisi ve muzik öğretmenidir.

Hayatı

Bernd Alois Zimmermann 20 Mart 1918'de Köln'ün yakınlarında bir varoş semti olan Bliesheim'da mütevazı, koyu Katolik bir ailenin oğlu olarak doğdu. Ailesinin tesiri ile Steinfeld'deki özel manastır okulundaki eğitiminde, Katolik düşünürleri ve Latince öğreminine önem verildi. Bu arada bu manastırda bulunan org üzerinde barok kilise müziği çalmayı öğrendi. 1937'de "abitur" imtihanlarını kazandıktan sonra ileri müzik eğitimine başladı. "Hochschüle für Musik, Köln"'na devam ederek eğitim için müzik, ileri müzikoloji ve kompozisyon eğitimini tamamladı.

1939'da Nazi Almanya Wehrmacht ordusunda askerliğe alındı. Fransa'da, Polonya'da ve Rusya'da bu orduda asker olarak savaş görevi yaptı. 1942'de ciddi bir cilt hastalığı dolayısıyla sağlık nedeni ile bu ordu görevinden ayrıldı. Bundan sonra kargaşalı savaş ve savaş sonu yılları sırasında müzik çalışmalarına devam etti.

1946'dan itibaren bir müzikçi ve besteci olarak serbest çalışmaya başladı. Genellikle radyoda müzik üzerinde, mizansen, fon müziği, radyofonik besteler yaparak, hayatını kazandı. 1940-1950 döneminde Darmstadt'da verilen müzik yaz kurslarına devam ederek burada kurs öğretmenleri olan "Wolfgang Fortner" ve "René Leibowitz]"'den temel "on-iki ton serializm]" müzik teknikleri hakkında temel ve derin bilgiler aldı.

1950'den itibaren Köln'de "Höchschüle für Musik"'da ileri müzikoloji teorisi ve sonra da kompozisyon derslari vermeye başladı. 1957'de bir burs ödülü ile İtalya'da Roma'da "Accademia Tedesca Roma Villa Massimo (Villa Massimo'da Alman Akademisi)"'ne gitti. 1958'den itibaren de çalışmakta olduğu Köln konservatuvarında öncü müzik eğitimcisi olarak film ve radyo müziği seminerlari de verdi. 1965'te kendine ödül olarak "Berlin Güzel Sanatlar Akademisi" üyeliğı verildi. 1969'da Berlin Konservatuvarı'nda kendisine teklif edilen kompozisyon profosörlük pozisyonunu kabul etmedi. 1969'da Berlin Güzel Sanatalar Odülü verildi.

Bu müzik eğitimi görevleri yaptığı dönemlerde müzik besteciği de yapmaya devam etti ve günümüz modern batı müziğine çok değerli katkılar yaptı. 1965'te hazırlamış olduğu Die Soldaten operası onun baş eseri olup XX. yy müzik eserlerinden en önemlilerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte bu şaheserinin orijinal çok özel kişisel stili olmasi ile anlaşılması zor bir eser olduğu, bu yapıtın değişik kritiklar tarafından "avangard", "on-iki tonlu serializm", "müzik-konkre", "postmodern" stilli olarak nitelendirilmesinden açıkça anlaşılmaktadır.

1960'lı yıllar sonunda sağlığı gittikçe bozuldu. Tedavi edilemeyen bir göz hastalığına yakalandı. Psikolojik olarak depresyon krizleri geçirmeye başladı. Bu krizlerin birinin sonucu olarak 10 Ağustos 1970'te besteci Köln yakınlarında Konigdörf-Fernhem'deki evinin üstkat penceresinden atlayıp intihar ederek hayatına sonverdi. Tam bu sırada "Medea" adlı bir opera eseri hazırlamaktaydı.

Seçilmiş eserleri

Opera

  • Die Soldaten (Askerler) (1965) Opera 4 perde
  • Des Menschen Ünterhaltsprozess gegen Got (Halkın Tanrıya Karşı Uygun Bakım İsteği Davası) (1953) Radyo-operası 3 sahne

Bale

  • Kontraste (1953)
  • Alagoana, Caprichoş Brasileiros (1955)
  • Giostra Genovese (1962)
  • Musique pour les soupers du Roi Ubu (1966)

Kantatalar

  • Lob der Torheit (1947) Metin Johann Wolfgang von Goethe'den uyarlama. Solistler, koro ve büyük orkestra için
  • Canto di speranza (1952-1957) viyolonsel ve küçük orkestra için
  • Omnia tempus habent (1957) Soprano ve 17 enstrüman için

Orkestra eserleri

  • Caprichos brasileiras (1940-1950)
  • Symphonie in einem Satz (1947-1953)
  • Keman konçertosu (1950)
  • Bir bölümlük Senfoni (1953)
  • Trompet Konçertosu (1954)
  • Dialogue (1960)
  • Viyolonsel ve Orkestra için Konçerto (1966)
  • Photoptosis (1968) Büyük bir orkestra için prelüd
  • Stille und Umkehr (1970) orkestra için eskizler
  • Ich wandte mich und sah alles Unrecht, das geschah ünter der Sonne (1970) "Ekkleşiastische Aktion " iki spiker, solo baş ve orkestra için

Oda müziği

  • Sonat (1959-1960) Solo viyolonsel için
  • Vier kurze Studien (1970) Solo viyolonsel için

Elektronik müzik

  • Tratto (1967)
  • Tratto 2 (1970)

Piyano müziği

  • Extemporale (1946)
  • Capriccio (1946)
  • Enchiridion I (1949)
  • Enchiridion II (1951)
  • Perspektiven (1955) İki piyano için
  • Konfigurationen (1956)
  • Monologe (1960-1964) İki piyano için

Ödüller

  • 1957 : Villa Massimo'da Alman Akademisi burs ödülü
  • 1960 : Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Güzel Sanatlar Büyük Ödülü
  • 1965 : Berlin Güzel Sanatlar Akademisi üyeliği
  • 1966 : Köln Şehri Güzel Sanatlar Ödülü
  • 1969 : Berliner Kunstpreis ödülü

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Georges Bizet</span> Fransız besteci (1838 – 1875)

Alexandre César Léopold Bizet, Fransız klasik müzik bestecisidir. Carmen adlı operası ile dünya çapında tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Offenbach</span>

Jacques Offenbach, Yahudi kökenli Alman–Fransız müzisyen, opera ve operet bestecisi, viyolonsel virtüözü, tiyatro idarecisi, orkestra şefi.

Taner Akyol, Klasik Batı müziği ve Anadolu halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Penderecki</span>

Krzysztof Eugeniusz Penderecki. 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran en önemli bestecilerden birisidir. Çalgısal, oratoryo ve opera yapıtlarını içeren geniş bir yelpazeye yayılmış olan eserleri, avant-garde ve geleneksel dillerin sentezidir.

<span class="mw-page-title-main">Engelbert Humperdinck</span> Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi

Engelbert Humperdinck bir Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi. Geç romantik akımına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

Sıdıka Özdil, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Karlheinz Stockhausen</span>

Karlheinz Stockhausen Alman klasik müzik ve opera bestecisi. II. Dünya Savaşı'ndan sonrasında Alman klasik müzik bestecilerinin önemli isimleri arasında sayılır. Klasik müzikte elektronik alet ve seslerin kullanımı gibi yenilikler denedi. "Serializm" akımına dahil edilen Stockhausen, bu akıma kullandığı ses, melodi, araç ve çalgılar ile yeni açılımlar getirdi. En önemli bestelerinin başında "Licht (Işık)" başlıklı haftanın 7 günü için 7 değişik operadan oluşan bir opera dizisi ve "Klang (Ses)" başlıklı günün 24 saatine ithaf ettiği bestesi gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried von Einem</span>

Gottfried von Einem Avusturyalı bir opera bestecisi, müzisyen ve müzik eğitimcisi,. Bestecinin tanınması, modern klasik müzik bestecileri olan Stravinski ile Prokofiev ve jaz müziği etkileri altında hazırlamış olduğu opera eserleri ile olmuştur. Ayrıca piyano, keman ve org için hazırladığı müziksel kompozisyonları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Dallapiccola</span> İtalyan besteci

Luigi Dallapiccola, İtalyan müzisyen, piyanist, opera bestecisi, müzik eğitimcisi. "Oniki-ton" prensiplerine, yani serializme, uygun lirik müziksel kompozisyonları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aribert Reimann</span>

Aribert Reimann, Alman modern batı müziği ve opera bestecisi piyanisti ve müzik öğretmenidir.

<span class="mw-page-title-main">György Ligeti</span> Macar besteci

György Ligeti. Modern Romanya'da Transilvanya'da Macar asıllı bir ailenin çocuğu olarak doğan; Romanya ve Macaristan'da müzik eğitimi yapan; sonra Avusturya'ya göç edip o ülke vatandaşı olan modern batı müziği bestecisi ve müzik öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Michael Gielen</span>

Michael Andreas Gielen, Avusturyalı orkestra şefi ve besteci. Çağdaş opera müziği türünde yer aldığı konser organizasyonlarıyla bilinir.

Vasif Adigozalov (1935–2006) Azerbaycan'ın en seçkin bestecilerinden biriydi.