İçeriğe atla

Bernard de Tremelay

Bernard de Tremelay
4. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1149-1153
Yerine geldiğiEverard des Barres
Yerine gelenAndré de Montbard
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Saint-Claude, Fransa
Ölüm 16 Ağustos 1153

Bernard de Tramelay (ö. 16 Ağustos 1153) Tapınak Şövalyeleri'nin dördüncü Büyük Üstadıdır.

Jura'da Saint-Claude yakınlarındaki Tramelay kalesinde doğmuştur. Du Cange'ye göre, Tapınağın Efendisi olarak belirli bir Hugues'un yerini almış, ancak bu Hugues başka türlü bilinmemektedir. İkinci Haçlı Seferi'nin ardından Fransa'ya dönen Évrard des Barres'in görevden çekilmesinin ardından Haziran 1151'de Büyük Üstat seçilmiştir. Kudüs Kralı III. Baudouin, Bernard'ın Tapınakçılar için yeniden inşa ettiği yıkık Gazze şehrini ona bağışlamıştır.

1153'te Tapınakçılar, o zamanlar Fatımi Mısır'ı tarafından kontrol edilen bir kale olan Aşkelon Muharebesi'ne katılmıştır. Tapınakçılar, Aşkelon'da Mısırlı askerler tarafından yakılan bir kuşatma kulesi inşa etmişlerdir. Rüzgar alevleri yakalamış ve Aşkelon duvarlarının bir kısmı da yanmıştır.

Surlu William'a göre, Tarikatın şövalyeleri Baudouin'in bilgisi olmadan gedikten geçerken Bernard, şehrin ganimetlerini kralla paylaşmak istemediği için diğer haçlıların takip etmesini engellemiştir. Bernard ve yaklaşık kırk Tapınakçısı, daha büyük Mısır garnizonu tarafından öldürülmüştür. Cenazeleri surlarda sergilendi ve başları sultana gönderilmiştir. Diğer daha modern açıklamalar, Surlu William'ın versiyonunun çarpıtılmış olabileceğini, çünkü ordu komutanlarının Tapınakçıları neden gediklere kadar takip etmedikleri konusunda verdikleri savunma açıklamalarına dayandığını söyler.[1]

Şehirdeki Şamlı bir vakanüvisin yine farklı bir anlatımında, duvardaki gedikten şehrin çöküşünün habercisi olarak bahseder; Tapınakçılarla yaşanan olaydan hiç bahsetmez. Hangi rivayete inanılırsa inanılsın, Bernard çatışma sırasında öldürülmüş ve başı kesilmiştir. Birkaç gün sonra Baldwin kaleyi ele geçirmiş; kısa süre sonra Tapınakçılar André de Montbard'ı Büyük Üstad olarak seçmişlerdir.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Read, Piers Paul. The Templars. s. 138. 
Genel
  • Battle of Ascalon: Barber, Malcolm. The New Knighthood. ss. 74-75. 
Dini unvanlar
Önce gelen:
Everard des Barres
Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
1149–1153
Sonra gelen:
André de Montbard

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Krallığı</span> Birinci Haçlı Seferinden sonra Katolikler tarafından Kudüs ve çevresinde kurulan bir devlet (1099–1291)

Kudüs Latin Krallığı veya Kudüs Haçlı Krallığı, 1099'da I. Haçlı Seferi'nden sonra Katolikler tarafından Kenan'da kurulmuştur. Batı Avrupa krallıklarıyla yakın bağlantıları vardı ama küçük bir krallıktı ve finansal ve askeri destekten yoksundu. En geniş sınırlarına ulaştığında Lübnan'dan Sina Yarımadası'na kadar uzanıyordu. Başlangıçta Müslümanlarda korku oluşturmuştu ama sonradan "Cihad" kavramının oluşmasıyla birlikte topraklarını kaybetmeye başlamıştır. Kudüs'ün 1187'de Selahaddin Eyyubi tarafından alınmasıyla toprakları Akdeniz kenarında küçük bir kıyı şeridine dönüşmüştür ve Memlüklerin Akka'yı 1291'de almasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Amalrik</span> 1163–1174 yılları arasındaki Kudüs kralı

I. Amalrik, 1162–1174 arasında Kudüs kralı.

<span class="mw-page-title-main">Gérard de Ridefort</span>

Gérard de Ridefort 1184'ün sonundan 1189'daki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Montgisard Muharebesi</span> Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında gerçekleşen bir savaş

Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir. Ağır bir yenilgi alan Müslüman ordusundan sadece çok az sayıda asker hayatta kalacaktır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Baudouin</span> Kudüs Krallığı hükümdarı (1174–1185)

IV. Baudouin veya lakabıyla Cüzzamlı kral, 1174'ten 1185'e kadar Kudüs'ün kralıydı. Cüzzam hastalığına rağmen gösterdiği irade ve Kudüs Krallığı'na bağlılığı nedeniyle çağdaşları ve daha sonraki tarihçiler tarafından takdir edildi. Yetkin danışmanlar seçen Baudouin, gelişen bir Haçlı devletini yönetti ve onu Müslüman hükümdar Selahaddin'den korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">İbelinli Balian</span> Kudüs Krallığına bağlı Fransız soylu

İbelinli Balian, 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Muharebesi</span> Aşkelon kalesi yanında 12 Ağustos 1099da yapılan muharebe

Aşkelon Muharebesi, Filistin Akdeniz sahilinde bulunan Aşkelon Kalesi yanında 12 Ağustos 1099'da yapılan muharebe. 1099'da Haçlıların Kudüs Kuşatması sonucu Kudüs'ü ele geçirip Haçlılar Kudüs Krallığı kurduktan sonra bu yeni devletin güneybatı sınırlarının güvenliğini sağlamak için yapılan ve çok kere Birinci Haçlı Seferi'nin son muharebesi olduğu olarak kabul edilen Haçlılar Kudüs Krallığı kralı seçilen Godfrey de Bouillon komutasındaki bir Haçlılar ordusu ile Fatımiler Veziri El-Efdâl Şehinşâh komutasındaki nispeten daha güçlü olan Fatımiler ordusu arasında yapılan bir muharebe. Haçlılar ordusu galip gelmiş Fatimiler ordusu büyük zayiat vererek mağlup olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fulk (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Foulques, genç Foulques olarak da bilinir, 1109 ile 1129 yılları arasında V. Foulques olarak Anjou Kontu, 1131 ile ölümüne kadar Kudüs Kralıdır. Hükümdarlığında Kudüs Krallığı en geniş topraklarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Robert de Craon</span> Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Robert de Craon ya da Robert Burgundio Haziran 1136'dan ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı. Craon Ailesinin üyesidir, Craon lordu I. Renaud ile Ennoguen de Vitré'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Koloş Kalesi</span>

Koloş Kalesi, Kıbrıs adasındaki Limasol şehrinin 14 kilometre batısındaki Koloş (Yunus) köyünün güneybatı kenarında eski bir Haçlı kalesidir. Orta Çağ'da büyük stratejik öneme sahipti ve Kıbrıs'ın o dönemdeki ana ihracatlarından biri olan yerel şeker kamışından şeker üretimi için büyük tesisler içeriyordu. Orijinal kale muhtemelen 1210 yılında Frank ordusu tarafından, Kral I. Hugues'in Hospitalier Şövalyelerine verdiğinde inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri büyük ustaları listesi</span>

Tapınak Şövalyeleri'nin büyük üstadı, kurucusu Hugues de Payens'ten başlayarak kutsal tarikatın baş komutanıdır. Bazıları bu görevi ömür boyu sürdürürken, diğerleri manastırlardaki veya diplomasideki yaşamlarından istifa etmişlerdir. Büyük ustalar genellikle şövalyelerini ön cephede savaşa yönlendirirdi ve savaşın sayısız mesleki tehlikesi bazı görev sürelerini çok kısa hale getirirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de Milly</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1120-1171den sonra)

Philippe de Milly, aynı zamanda Nabluslu Philippe olarak da bilinir, Kudüs Krallığı'nda bir baron ve Tapınak Şövalyeleri'nin yedinci Büyük Üstadıdır. Kısa bir süreliğine Kutsal Topraklarda ozan Peire Bremon lo Tort'u görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Kuşatması</span> 1153 Orta Çağ muharebesi

Aşkelon Kuşatması 1153'te gerçekleşmiş ve Mısır'ın kalesinin Kudüs Krallığı tarafından ele geçirilmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eudes de Saint-Amand</span> 8. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Aziz Eudes de Saint-Amand 1110 - Ekim 1180), 1171 ile 1179 yılları arasında Tapınak Şövalyeleri'nin 8. büyük üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Chartres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1178-1219)

Guillaume de Chartres, 1210'dan 26 Ağustos 1218'e kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Sonnac</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1...-1250)

Guillaume de Sonnac, 1247'den 1250'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Renaud de Vichiers</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1198-1256)

Renaud (Reginald) de Vichiers, 1250'den 1256'ya kadar 19. Tapınak Şövalyeleri Büyük Üstadıdır.