İçeriğe atla

Berliner Weisse

Brettanomyces lambicus mayalarıyla fermente edilen Berliner Weisse türü bir bira.

Berliner weisse, Almancada Berlin beyazı anlamına gelen, ekşimsi, bulanık ve ortalama %3,00 dolayında alkol içeren bir bira türüdür.

Gelişim süreci

Berlin beyazının kökeni 16. yüzyıla dayanır. Adından da anlaşılacağı gibi Kuzey Almanya ile özdeşleşen, Berlin kökenli bir bira türüdür. Belirli oranlarda buğday ile arpa maltının karıştırılmasıyla elde edilir. Biranın açık tonlu olması için maltlar oldukça düşük sıcaklıklarda fırınlanır ve böylece koyulaşma oranı en aza indirgenir. Fermentasyon ise maya ve ekşimsiliği sağlayan laktik asit bakterilerinden oluşan bir karışımla gerçekleştirilir.[1]

Pek çok bira yazarı, Berliner Weisse'nin kökenini, Hamburg'da üretilen ve 16. yüzyılda Cord Broihan aracılığıyla geliştirilen bir biraya dayandırır.[2] Broihan aracılığıyla geliştirilen ve Halberstädter Broihan olarak anılan bu bira, üretildiği dönemde oldukça tutulmuş ve benzer bir versiyonu 1640'lı yıllarda Berlin'de J.S. Elsholz aracılığıyla üretilmiştir.[3]

Berliner Weisse'nin kökeni ile ilgili bir başka alternatif ise kırmızı ya da kahverengi ale biralardan evrildiği yönündedir. Fransa ile İsviçre'de yaşayan etnik bir Protestan grup olan Huguenotlar, 17. yüzyılda Berlin'e göçmüş, Belçika'dan geçerken de buğday maltı ile ekşi bira yapmayı öğrenmiş olabilirler. Nitekim, Berliner Weisse türü biraların, Belçika kökenli ekşimsi lambik biralara benzer yönleri bulunmaktadır.[4]

1800'lü yılların başında popülaritesini artırmaya baslayan Berliner Weisse, söylentiye göre dönemin Fransız imparatoru Napolyon Bonapart'ın birlikleri aracılığıyla "Kuzeyin şampanyası" olarak betimlemiştir.[5]

19. yüzyılın sonlarına doğru Berliner Weisse, Berlin'deki en popüler içeceklerden biri olmuş ve yaklaşık 50 bira fabrikası aracılığıyla üretilmiştir. 20. yüzyılın sonlarında ise Berlin'de bu tür bira üreten yalnızca iki fabrika kalmıştır. Günümüzde Amerika ile Kanada'da benzer türde bira üreten ve Weisse olarak etiketlenen pek çok bira bulunmaktadır.[6]

Özellikler

Schultheiss aracılığıyla üretilip, meyve şurubu eklenerek servis edilen kırmızı Berliner Weisse.

Modern Berliner Weisse'ler genelde %25 ile %50 arasında buğday maltı kullanılarak üretilir. Lactobacillus bakterileri kullanılarak birada kasıtlı bir biçimde ekşimsi tat yaratılır. Ancak 19. yüzyılda tutulan tutanaklar, o dönemde üretilen Berliner Weisse türü biraların beş part buğday maltına karşı bir part arpa maltı kullanılarak üretildiğini göstermektedir.[7]

Berliner Weisse'lerde şerbetçi otu kullanımı diğer Alman buğday biralarında olduğu gibi düşük orandadır. Bu nedenle IBU değeri ortalama olarak üç ile sekiz arasındadır. 1028 ile 1032 arasında değişen orijinal gravite değeri fermentasyon sonrasında yaklaşık olarak 1003 ile 1006 arasına düşer. 22 ile 29 arasında değişen bu düşüş birada %2,80 ile %3,80 arasında bir alkol oranına neden olur.

Dünyanın en açık tonlu biralarından olan Berliner Weisse'lerde SRM değeri 2 ile 3 dolayındadır. Çoğu zaman meyve şurupları ile karıştırılarak içildikleri için değişik tonlarda Berliner Weisse görmek olasıdır. Karbonasyon oranı yüksek olan bu biralar doğal olarak köpüren bir yapıdadırlar.[8]

Üretim

A.B.DWisconsin'de New Glarus aracılığıyla Thumbprint Series Berliner Weiss, Kaliforniya'da Telegraph Breweing Company aracılığıyla üretilen Telegraph Reserve Wheat, New York'ta Evil Twin Breweing aracılığıyla üretilen Nomader Weisse ve Indiana'da Three Floyds aracılığıyla üretilen DEESKO en popüler örneklerdendir.

Berliner Kindl aracılığıyla üretilip, meyve şurubu eklenerek servis edilen yeşil Berliner Weisse.

AlmanyaBerlin'de Oetker Grubu'na bağlı Berliner Kindl aracılığıyla frambuazlı, vişneli ya da frenk üzümlü gibi versiyonlarda üretilen Berliner Weisse'ler, en popüler örneklerdendir. Bunun yanı sıra Leipzig'de üretilen Bayerischer Bahnhof Berliner Style Weisse ve Stolberg'de üretilen Freigeist Köpenickiade de bir diğer önemli örnektir.

DanimarkaKopenhag'da To Øl aracılığıyla üretilen LikeWeisse en önemli örnektir.

İngiltere — Buxton'da bir mikrobiracılık olan Buxton Brewery aracılığıyla Far Skyline adında Berliner Weisse üretilmektedir. Bir diğer mikrobiracılık olan The Kernel de pek çok meyve aromalı Berliner Weisse üretmektedir.

KanadaMontreal'deki Dieu du Ciel aracılığıyla sezonluk olarak yaz aylarında piyasaya sürülen ve frambuazlı, erikli, kirazlı, mangolu gibi versiyonları olan Solstice d’Été en önemli örneklerdendir.[9]

Servis

Berliner Weisse sıklıkla çanak biçimindeki bardaklarla servis edilir. Kimi durumlarda meyve şurubu eklenerek pipet yardımıyla da içilir. Damak tadına bağlı olarak kimi durumlarda, ekşiliği dengelemek için açık tonlu lager biralarla karıştırılırlar.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Annemüller, Gerolf (2008). Die Berliner Weisse: ein Stück Berliner Geschichte. VLB Berlin. ISBN 9783921690581. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  2. ^ Jackson, Michael. The World Guide to Beer. Running Press. s. 56. ISBN 0-85533-126-7. 
  3. ^ "Berliner weisse". www.brauer-bund.de. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  4. ^ Protz, Roger (1997). Classic Bottled beers of the World. Trafalgar Square Publishing. s. 81-82. ISBN 1-85375-219-3. 
  5. ^ "Michael Jackson's Beer Hunter - Why the Germans should win..." www.beerhunter.com. 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  6. ^ "Berliner Weisse". 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  7. ^ Booth, David (1834). The Art of Brewing. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  8. ^ "17A. Berliner Weisse". BJCP. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  9. ^ "RateBeer.org arama sonuçları". 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  10. ^ "Berliner Weisse". Wikipedia. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar




İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bock</span>

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Oud bruin</span>

Oud Bruin ya da Flandre kahverengi ale Felemenkçede eski kahverengi anlamına gelen, ekşi bir bira türüdür. "Eski" olarak betimlenmesinin nedeni bira için uzun sayılabilecek, bir yıla varan yaşlandırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Grodziskie</span> meşe dumanında kurutulmuş buğday maltı ile yapılan, Polonya kökenli tarihi bir bira türü

Grodziskie, meşe dumanında kurutulmuş buğday maltı ile yapılan, Polonya kökenli tarihi bir bira türüdür. Sahip olduğu altın sarısı rengi, berraklığı, kalitesi ve yüksek karbonizasyonu nedeniyle Polonya şampanyası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sahti</span>

Sahti; arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllardan yapılan, Finlandiya kökenli bir bira türüdür. Tahıllar maltlaştırılarak kullanılabileceği gibi maltlaştırılmadan da kullanılabilir. Malt yerine bazen tahıl ekmekleri fermente edilir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Helles</span>

Helles, geleneksel olarak Almanya'da üretilen, açık renkli bir lager bira türüdür. Üretim başta Münih olmak üzere Güney Almanya'da yoğunlaşmıştır. Ortalama bir alkol içeriğine sahip olmasına karşın şerbetçi otu acılık değeri ortalamanın altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Premium lager</span>

Premium lager, bazı bira üreticilerinin ürünlerine verdikleri yüksek değeri göstermek için kullandıkları bir pazarlama terimidir. Herhangi bir resmi dayanağı olmamasına karşın Anheuser-Busch InBev gibi bazı biracılık şirketleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsli bira</span> Bira türü

İsli bira çimlendirilmiş arpa tanelerinin açık ateşte kurutulması sonucu belirgin bir duman aroması içeren bira türlerini adlandırmada kullanılan genel bir terimdir. Almanya'nın Bavyera bölgesindeki Bamberg kentinde üretilen rauchbier adlı biralar, en çok bilinen isli biralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar birası</span>

Buhar birası, lager mayalarıyla yüksek sıcaklıklarda fermente edilen biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Geleneksel buhar biraları Kaliforniya kökenlidir. Bu nedenle bu biralar İngilizcede California Common Beer olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Kellerbier</span>

Kellerbier, filtreden geçirilmemiş ya da pastörize edilmemiş Alman biralarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bu biralar alt ya da üst fermentasyon yöntemiyle üretilmiş olabilirler. Acılık değeri (IBU) ortalama olarak 25 ile 35 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Light bira</span>

Light bira, ilk kez 1967 yılında Amerikalı biyokimyager Joseph Owades aracılığıyla kullanılan, düşük alkollü ya da düşük kalorili biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malt bira</span> üretim aşamasındaki farklılığından dolayı yumuşak içimli dir

Malt bira, standart biralar gibi üretilen ancak fermentasyon süresi kısa tutulan tatlı, düşük oranda alkol içeren bir bira türüdür. Malta ya da malzbier olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Gose (bira)</span> En az %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir Alman birası

Gose, kökeni Almanya'nın Goslar kentine dayanan, minimum %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lambik</span>

Lambik, Belçika'nın Pajottenland bölgesinde üretilen ve spontan fermentasyonla mayalanan ekşimsi bir bira türüdür. Gueuze, kriek, faro ve mars gibi alt türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bira çeşitleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.