İçeriğe atla

Berliner

Kişiler

  • Abraham Berliner, Alman teolog ve tarihçi
  • Alain Berliner, Belçikalı yönetmen
  • Alan Berliner, Amerikalı yapımcı
  • David Berliner, Psikolog
  • Emile Berliner (1851-1929), Almanya doğumlu ABD vatandaşı olan mucittir.
  • Hans Berliner,
  • Henry Berliner,
  • Janet Berliner,
  • Paul Berliner,
  • Trude Berliner

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya</span> 1949dan 1990a dek varlığını sürdürmüş sosyalist Alman devleti

Doğu Almanya veya resmî adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti, günümüzdeki Almanya'nın doğu kısmında bulunmuş, 1949 ile 1990 yılları arasında var olmuş sosyalist cumhuriyet. ADC; 1945'te II. Dünya Savaşı'nın Nazilerin yenilgisiyle son bulması ve Almanya'nın işgal bölgelerine ayrılmasının ardından 1949'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin Sovyet işgal bölgesindeki topraklarda sosyalist bir devlet kurmasıyla ortaya çıkmış ve 1989 sonbaharında gerçekleşen Barışçıl Devrim ile Batı Almanya'yla yeniden birleşmesine kadar varlığını sürdürmüştür. Devletin resmî ideolojisi, Marksizm-Leninizm idi. Hükûmetin anlatısı ise Doğu Almanya'yı "işçi ve köylülerin sosyalist devleti" ve "barış Almanyası" olarak tanımlıyor, ülkenin savaşın ve faşizmin kökünü kazıdığını öne sürüyordu; öyle ki, antifaşizm ülkede bir devlet doktriniydi. Diğer sosyalist Doğu Bloku ülkeleri gibi, Doğu Almanya ve hükûmeti de 40 yıl kadar süren varlığı boyunca Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler ve karşılıklı etki içerisindeydi ve Varşova Paktı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Duvarı</span> 1961–1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanyayı ayıran bariyer

Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 tarihinde Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. Demokratik Almanya Cumhuriyeti açısından resmî adı Antifaschistischer Schutzwall şeklindeydi.

<i>Berliner Morgenpost</i> Almanyada yayımlanan günlük gazete

Berliner Morgenpost, Almanya'da yayımlanan günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Tabloid</span> Daha çok sansasyonel ve magazin haberleri veren gazeteler tarafından tercih edilen basım boyutu

Tabloid, gazete endüstrisinde kullanılan 430 mm × 280 mm ebatlarında küçük bir gazete formatıdır. Daha çok sansasyonel ve magazin haberleri veren gazeteler tarafından tercih edilen bu basım ebatı, Birleşik Krallık'ta popülerliğini sürdürmektedir. Tabloid gazeteler, büyük şehirlerde metro/otobüs/tren vb. toplu ulaşım araçlarında daha kolay okunabilmesi nedeniyle okuyucular tarafından tercih edilmektedir. 20. yüzyılın ilk yarısında kullanılmaya başlayan format özellikle Batı Avrupa ve ABD'de yaygınlaşmıştır ve kullanımını hâlen sürdürmektedir.

Berliner veya "midi", gazete endüstrisinde kullanılan 470 mm × 315 mm boyutlarında bir gazete formatıdır. Berliner formatı tabloid/kompakt gazetelerden daha uzun ve daha geniş iken, broadsheet formatından daha kısa ve dardır. Berliner formatı Avrupa ve Kuzey Amerika gazeteleri ile Hindistan'da daha sık kullanılmaktadır.

<i>Habertürk</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete (2009–2018)

Habertürk, 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan günlük gazeteydi. Son sayısı 5 Temmuz 2018'de çıktı. Gazete internet ortamında haberturk.com adresinden yayın hayatına devam etmektedir. Genel yayın yönetmenliğini Yavuz Barlas yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Schlesinger</span>

Klaus Schlesinger, Alman yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Altes Museum</span>

Altes Museum veya Eski Müze, Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">DDR-Oberliga</span>

DDR-Oberliga, 1990 yılındaki Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce Doğu Almanya'da (DDR) düzenlenen en üst düzey futbol ligidir.

Berliner Athletik-Klub 07, Berlin'de faaliyet gösteren bir Alman futbol kulübüdür. Kulüp, Berlin Athletik Klub adıyla 1907'de kurulmuş ve Türkiye'deki profesyonel futbolları bağları olan Alman-Türk futbol kulübüne dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Fernsehturm</span>

Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

Der Tagesspiegel, 27 Eylül 1945 tarihinde Almanya'nın başkenti Berlin'de yayın hayatına başlayan günlük bir gazete. Haftanın her günü çıkarılan gazetenin günlük tirajı 118.392 adet olup Berliner Zeitung ve Berliner Morgenpost gazetesinin ardından Almanya'nın en yüksek tirajına sahip olan üçüncü gazetedir.

<i>Ich bin ein Berliner</i> John F. Kennedy tarafından Haziran 1963te Batı Berlinde yapılan konuşma

Ich bin ein Berliner Amerika Birleşik Devletleri başkanı John F. Kennedy'nin 26 Haziran 1963'te Batı Berlin'de yaptığı konuşmada sarf ettiği ünlü söz.

<span class="mw-page-title-main">Alman pastası</span> Pasta

Alman Pastası ya da Berliner, geleneksel bir Alman pastasıdır. Biçim ve yapımı itibarı ile donuta benzemektedir. Mayalanmış hamurun yağda kızartılması akabinde ikiye bölünerek içine marmelat veya reçel konularak ve üzerine karamelize şeker dökülerek elde edilir. Türkiye'de pastanelerde genellikle kremşanti, çikolata veya mocha ile dolgulanmış şekilde satılır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Kent Sarayı</span> Almanya, Berlinda saray

Berlin Kent Sarayı veya Berlin Şehir Sarayı, 1443 senesinde inşa edilmiş fakat 1950'lerde hayava uçurulmuş bir tarihi Barok yapıdır. Bugünkü Almanya baskenti Berlin'in Mitte adlı gecekondusunda bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Weisse</span>

Berliner weisse, Almancada Berlin beyazı anlamına gelen, ekşimsi, bulanık ve ortalama %3,00 dolayında alkol içeren bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Berlin tramvayı</span>

Berlin tramvay hattı, Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan bir tramvay hattıdır. Berlin tramvayı 1865 yılında açılmış ve 1895 yılında elektriklendirilmiş olup Melbourne ve Sankt Petersburg tramvaylarından sonra dünyanın üçüncü büyük tramvay hattıdır. Sistem 190 km uzunlukta olup 22 hat ve 803 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Modernizm Konutları</span>

Berlin Modernizm Konutları, Almanya'da yer alan UNESCO Dünya Mirası alanlarından birisidir ve 20. yüzyılın başlarından itibaren inşa edilmiş sübvansiyonlu altı adet konuttan oluşan bir topluluktur. Özellikle Weimar Cumhuriyeti (1919-1933) döneminde Berlin kenti sosyal, siyasal ve kültürel açıdan ilerici olduğu için, bina reformu hareketinin olağanüstü örneklerinden biri olarak inşa edilmiştir. 2008 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.