
Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

Müzeler Adası, Almanya'nın başkenti Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan bir kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksidir. 1990'da iki Almanya'nın da birleşmesiyle 1945'ten bu yana doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyonun yeniden bir araya getirilme imkânı belirdi. Müzeler Adası, 1999'dan beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır.

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

Amasra Kalesi, Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir kale. Romalılar tarafından inşa edildi ve sonrasında sırasıyla Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edildi. Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

Drottningholm Sarayı İsveç Kraliyet ailesinin özel konutudur. Drottningholm şehrinde yer alır. Lovön adası üzerinde yer alan saray, İsveç Kraliyet Saraylarından birisidir. İlk olarak 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. 18. yüzyıldan itibaren İsveç Kraliyet ailesinin yazlığı olarak işlev görmeye başlamıştır. Saray, İsveç Kraliyet ailesinin rezidansı olmasının yanı sıra İsveç'teki en popüler turistik mekanlardan birisidir.

Chengde Dağ Konutu, Çin'in Hebei eyaletine bağlı Chengde kentinde bulunan imparatorluk sarayları ve bahçeler kompleksidir. 1703-1792 yılları arasında inşa edilmiştir.

Aït Benhaddou, Fas'ta, Sahra ile Marakeş arasındaki eski kervan güzergâhı üzerinde yer alan bir müstahkem köydür. Turist ticareti nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşların çoğu, nehrin diğer tarafındaki bir köyde inşa edilmiş olan modern konutlarda yaşamakta iken dört aile eski köy içinde yaşamaktadır. Ksarın duvarları içinde birçok kasbah, ticarethane ve diğer bireysel konutlar yer alır ve Fas toprak kil mimarisinin en güzel örneklerindendir.

Makao'nun Tarihi Merkezi,, aynı zamanda Centro Histórico de Macau olarak da bilinir, eski bir Portekiz kolonisi olan Makao'da yer alan, Çin ve Portekiz kültürlerinin eşsiz asimilasyonu ve eşliğine tanık olan yirmiden fazla bölgenin genel adıdır. Kent meydanları, sokak manzaraları, kiliseler ve tapınaklar gibi anıtlar da dahil olmak üzere şehrin kültürel mirasını temsil etmektedir.

Rani ki vav, Hindistan'ın Gucerat kentindeki Patan kasabasında karmaşık bir şekilde inşa edilmiş bir basamaklı kuyudur. Saraswati Nehri kıyısında bulunmaktadır. Rani ki vav, 11. yüzyılda kral I. Bhimdev'in anısına inşa edildi. 22 Haziran 2014'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Basamaklı kuyular, Hint kıtasındaki yer altı su kaynakları ve depolama sistemlerinin ayırt edici bir formudur ve M.Ö. üçüncü bin yıldan beri inşa edilmiştir. Rani ki vav, karmaşık Maru-Gurjara mimari tarzında ters bir tapınaktır ve yedi basamaklı merdivenle inşa edilmiş ve 500'den fazla ana heykel içermektedir.

Diamantina, Minas Gerais eyaletindeki bir Brezilya belediyesidir. Toplam alanı 3.870 km², 2006 yılı itibarıyla tahmini nüfusu 44.746'dır.

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

Canterbury, Kent içinde yer alan Canterbury Katedrali, İngiltere'nin en eski ve en ünlü Hristiyan yapılarından biridir. Bir Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır. Canterbury Başpiskoposluğu'na bağlı bir katedraldir.

Romanya'nın Transilvanya bölgesinin güneydoğusu, 13. ila 16. yüzyıllar arasında tahkim edilmiş, 150'si iyi durumda, farklı mimari tarzlarda inşa edilmiş 300'den fazla müstahkem kiliseyi içermektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Erdel'deki Müstahkem Kiliseli Köyler, Transilvanya Saksonları tarafından kurulan yedi köydür. Bu köyler, müstahkem kiliselerin hakimiyeti altındadır ve Orta Çağ'ın sonlarından beri korunmuş olan belirli bir yerleşim modeliyle dikkat çekmektedir.

Bukovinalı ve Dalmaçyalı Metropolitlerinin Konutu, Ukrayna'nın Çernivtsi kentinde yer alır ve 1864-1882 yılları arasında Çek mimar Josef Hlávka'nın tasarımıyla inşa edildi. Binaları artık Çernivtsi Üniversitesi'nin bir parçası olan Konut, 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

Margravial Opera Evi, Almanya'nın Bayreuth şehrinde, 1744-1748 yılları arasında inşa edilmiş olan Barok Opera salonudur. Avrupa'nın, Barok dönemden kalma yaşayan sayılı tiyatro salonlarından birisidir ve kapsamlı bir şekilde restore edilmiştir. 30 Haziran 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Speicherstadt, Almanya'nın Hamburg Eyaletinde yer alan bir semttir ve kütükler üzerinde inşa edilmiş evleri ile dünyada türünün en büyük örneğidir. Hamburg limanında, HafenCity mahallesinde yer alır ve 1883-1927 yılları arasında inşa edilmiştir.

Orange Roma Tiyatrosu Orange, Vaucluse, Fransa'daki bir Roma tiyatrosudur. M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiştir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Vanvitelli Su Kemeri veya Caroline Su Kemeri, Caserta Sarayı ve San Leucio Kompleksi'ne su tedarik etmek üzere inşa edilmiş 38 km uzunluğunda bir su kemeridir.
Martin Wagner (1885–1957) iki savaş arası Berlin'de modernist konut projelerinin inşasının arkasındaki itici güç olarak bilinen bir Alman mimar, şehir plancısı ve yazardır.

Ekberiye Bahçesi, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'ndeki, Bircend'de bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aynı zamanda bir müze ve turizm alanı olarak hizmet vermekedir.