İçeriğe atla

Berlin'in Düşüşü (film)

Berlin'in Düşüşü (film)
Berlin'in Düşüşü
YönetmenMihail Çiaureli
YapımcıViktor Tsirgiladze
Senarist
  • Mihail Çiaureli
  • Pyotr Pavlenko
Oyuncular
  • Mihail Gelovani
  • Boris Andreyev
  • Yuri Timoşenko
  • Marina Kovalyova
  • Vladimir Savelyev
MüzikDmitri Şostakoviç
Görüntü yönetmeniLeonid Kosmatov
KurguTatyana Lihaçeva
StüdyoMosfilm
DağıtıcıAmkino
(Amerika Birleşik Devletleri)
Çıkış tarih(ler)i21 Ocak 1950 (1950-01-21) (SSCB)
Süre
  • 167 dakika
    (Orijinal versiyon)
  • 151 dakika
    (1953 sonrası versiyon)
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

Berlin'in Düşüşü (Rusça: Падение Берлина), 1950 yapımı Sovyet savaş ve propaganda filmidir. Film, dizi şeklinde ayrılmış iki bölümdür.[1] Yapımcılığını Mosfilm Studio, yönetmenliğini Mihail Çiaureli'nin üstlendiği filmin senaryosunu Pyotr Pavlenko ve bestesini Dmitri Şostakoviç yaptı. İkinci Dünya Savaşı tarihini, olaylarda Sovyet diktatörü Josef Stalin'in (Mihail Gelovani'nin canlandırdığı) oynadığı rolün son derece olumlu bir tasvirine odaklanarak betimleyen film, Stalin'in kişilik kültünün en önemli tezahürlerinden biri olarak kabul edilir ve Sovyet gerçekçiliğinin tanınmış bir örneğidir. De-Stalinization'dan sonra film Doğu Bloku'nda onlarca yıl yasaklanmıştır.

Filmden bir karede: Adolf Hitler ve Eva Braun olarak Vladimir Savelyev ve Marie Nováková

Konusu

Bölüm 1

Çekingen bir çelik fabrikası işçisi olan Aleksey İvanov, üretim kotasını büyük ölçüde aşar ve Lenin Nişanı almak ve Josef Stalin ile özel bir görüşme yapmak üzere seçilir. Aleksey, idealist öğretmen Nataşa'ya aşık olur ama ona yaklaşmakta güçlük çeker. Lider, bahçesiyle ilgilenen Stalin'le karşılaştığında onun duygularını anlamasına yardım eder ve ona şiirler okumasını söyler. Ardından, ikisi de Stalin'in evinde Sovyet liderliğinin geri kalanıyla bir öğle yemeği yer. Aleksey, Moskova'dan döndükten sonra Nataşa'ya aşkını itiraf eder. İkisi de bir buğday tarlasında gezinirken, kasabaları Sovyetler Birliği'ni işgal eden Almanların saldırısına uğrar.

Aleksey bilincini kaybeder ve komaya girer. Uyandığında Nataşa'nın kayıp olduğu ve Almanların Moskova'nın kapılarında olduğu söylenir. Başkentte Stalin, morali bozuk olan Georgi Jukov'a kuvvetlerini nasıl konuşlandıracağını açıklayarak şehrin savunmasını planlar. Aleksey, Kızıl Ordu için gönüllü olur ve 1941 Ekim Devrim Yürüyüşü'ne ve Moskova Muharebesi'ne katılır. Berlin'de, müttefiklerinin -İspanya, Türkiye, Vatikan, Romanya ve Japonya- onayını aldıktan ve aralarında Nataşa'nın da bulunduğu uzun bir Sovyet köle-işçi sütununu izledikten sonra Adolf Hitler, Moskova'nın düşmediğini duyunca çok kızar. Walther von Brauchitsch'i görevinden alır ve ordunun komutasını Gerd von Rundstedt'e teklif eder; ikincisi, Stalin'in büyük bir lider olduğunu ve Almanya'nın yenilgisinin kesin olduğunu söyleyerek reddeder. Hitler, Stalingrad'a saldırma emri verir. Bu arada Hermann Göring, Almanya'ya gerekli malzemeleri sağlayan İngiliz kapitalist Charles Bedstone ile pazarlık yapar. Stalingrad'daki Sovyet zaferinden sonra Vasili Çuykov, İvanov'a Stalin'in her zaman Kızıl Ordu ile birlikte olduğunu söyler. Hikâye, Stalin ve Batılı Müttefiklerinin savaşın geleceğini tartıştığı Yalta Konferansı'na geçer.

Bölüm 2

Stalin, generallerine Berlin'i kimin, kendilerinin mi yoksa Batılı Müttefiklerin mi alacağını sorar. Generaller şehri ele geçireceklerini söylerler. Aleksey'in muhafız birimi Berlin'e doğru ilerlerken, Hitler sinir krizi geçirir ve askerlerinden sonuna kadar savaşmasını ister. Almanlar, Kızıl Ordu gelmeden önce Nataşa'nın tutulduğu toplama kampındaki mahkûmları infaz etmeyi planlar, ancak Aleksey'in birimi, mahkûmları serbest bırakır. Nataşa bayılır ve onu bulamaz. Hitler, Sovyetler Berlin'e yaklaştıkça umutsuzluğa kapılır ve gerçeklik üzerindeki hakimiyetlerini kaybeder. Hitler, Sovyetler yaklaşırken metro istasyonlarına su basılmasını emreder ve binlerce sivil boğulur. Daha sonra Eva Braun ile evlenir ve intihar eder. General Hans Krebs Hitler'in ölüm haberini Kızıl Ordu'ya iletir ve ateşkes için yalvarır. Stalin, yalnızca koşulsuz teslim olmayı emreder. Aleksey, Zafer Sancağı'nı Mihail Yegorov ve Meliton Kantarya ile birlikte taşıması için seçilir. Tümenleri Reichstag'a saldırır ve üçü Sovyet bayrağını çeker. Almanlar teslim olur ve SSCB'nin dört bir yanından Kızıl Ordu askerleri zaferi kutlar. Stalin'in uçağı Berlin'e iner ve "tüm uluslardan" coşkulu bir kalabalık ile karşılanır, ellerinde kendi resminin olduğu posterler ve çeşitli ulusların bayrakları sallanır. Stalin, dünya barışı çağrısında bulunduğu bir konuşma yapar. Kalabalığın içinde duran Aleksey ve Nataşa birbirlerini tanır ve yeniden bir araya gelirler. Nataşa, Stalin'den kendisini yanağından öpmesine izin vermesini ister ve mahkûmlar birçok dilde Stalin'i överken onlar kucaklaşır. Film, Stalin'in herkese barış ve mutluluk dilemesiyle sona erer.

Oyuncular

Yapım

Ana çekimler

Çiaureli, çekimler için Berlin'e yaklaşık 10.000 Sovyet figüranı getirdi ve ayrıca tüneli su basması sahnesinde birçok yerel sakin figüran olarak kullanıldı; Batı Berlin'in Britanya Bölgesi'nde bulunduğu ve çekimleri ağırlıklı olarak Babelsberg Stüdyoları'nda yaptığı için Reichstag'da çalışamadı.[2] Ancak Almanya'nın başkentinde geçen bölümlerin çoğu Baltık bölgesindeki harabe şehirlerde çekildi.[3] Ek olarak, Mosfilm'in stüdyolarında Berlin'in bir kilometrekareden büyük ölçekli bir modeli inşa edildi; bu minyatür model, II. Bölüm'ün sonundaki kentsel savaş sahnelerini yaratmak içindi.[4]

Sovyet Ordusu, Berlin'in Düşüşü'nde gösterilen açık alan savaşlarını yeniden yaratmak için beş tümen, onları destekleyen topçu oluşumları, dört tank taburu, 193 askeri uçak ve 45 ele geçirilmiş Alman tankı sağladı. Çekimler sırasında 1,5 milyon litre yakıt tüketildi.[5]

Berlin'in Düşüşü, Sovyetler Birliği'nde yapılan ilk renkli filmlerden biriydi. Yapımcılar, UFA'nın Neubabelsberg'deki stüdyolarından alınan Agfacolor makaralarını kullandılar.[6]

De-Stalinizasyon

Mart 1953'te Stalin'in ölümü, Doğu Bloku siyasetinde keskin bir dönüşün sinyalini verdi. Berya tutuklandıktan sonra, yeni yöneticiler Çiaureli'ye Moskova'yı terk etmesi talimatını verdi.[7] Berlin'in Düşüşü dolaşımdan çekildi. Sovyet Film İhracat Bürosu'nun gösterimini durdurma yönergesi Temmuz ayında Doğu Almanya'ya ulaştı.[5] 1953 yazında, Aleksey İvanov'un Moskova'da Stalin ve diğer Sovyet liderleriyle yemek yediği sahne, mevcut tüm kopyalardan düzenlendi; yazar Richard Taylor, bunu Berya'nın karakterinin oradaki görünümüne bağladı.[6] 1953 sonrası versiyonda İvanov, Stalin ile tanıştırılır ve ardından Nataşa ile buğday tarlasında gezinirken gösterilir.

Restorasyonu

1991'de, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, Berlin'in Düşüşü, 48. Venedik Uluslararası Film Festivali sırasında kırk yıl sonra ilk kez halka açık gösterimini yaptı.[3]

1993'te Dušan Makavejev, Gorilla Bathes at Noon adlı resmine filmden görüntüler ekledi.[8]

2003 yılında, film Toulouse'dan bir şirket tarafından nispeten düşük kalitede yeniden düzenlendi. 2007'de Amerikalı grup International Historical Films tarafından yeniden yayınlandı. Mevcut hiçbir sürüm Berya'nın yer aldığı sahneleri içermemektedir, ancak filmin birkaç eski sansürsüz kopyası var gibi görünüyor.[9]

Kaynakça

  1. ^ Peter Rollberg (2009). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. US: Rowman & Littlefield. ss. 223-224. ISBN 978-0-8108-6072-8. 
  2. ^ non-credited writer (13 Temmuz 1950). "Frau Hitler reicht das Gift" [Mrs. Hitler is Satisfied with the Poison]. spiegel.de (Almanca). Der Spiegel. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011. 
  3. ^ a b Andreas Kilb (20 Eylül 1991). "Die Meister des Abgesangs" [The Masters of the Swan Song]. zeit.de (Almanca). Die Zeit. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011. 
  4. ^ "Iskusstvo kino, Issues 9–12". Iskusstvo Kino. State Committee of Cinematographylishers: 79. 1996. ISSN 0021-1788. 11 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2011. 
  5. ^ a b Thomas Lindenberger, (Ed.) (2006). Massenmedien im Kalten Krieg: Akteure, Bilder, Resonanzen. Böhlau Verlag. ss. 83-90. ISBN 978-3-412-23105-7. 
  6. ^ a b Richard Taylor (1999). Film propaganda: Soviet Russia and Nazi Germany. I.B. Tauris. ss. 99-127. ISBN 978-1-86064-167-1. 
  7. ^ Nikita Sergeevich Khrushchev; Sergei Khrushchev (2004). Memoirs of Nikita Khrushchev, Volume 2. Brown University. ss. 41-42. ISBN 978-0-271-02861-3.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ Holden, Stephen (29 Mart 1995). "Film Festival Review; A Russian Expatriate Adrift in Berlin". The New York Times. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2011. 
  9. ^ Richard Taylor (2007). "Mikheil Chiaureli: The Fall of Berlin (Padenie Berlina, two parts, 1949)". kinokultura.ru. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Muharebesi</span> Nazi Ordularının Moskova üzerine başlattıkları genel taaruzlar

Moskova Muharebesi veya Moskova Meydan Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 1941 yılında Alman ordularının, bir duraklamanın ardından Moskova yönünde yeniden başlattıkları genel taarruzlarıdır. Moskova Muharebesi bazı tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sovyet savunması, Hitler'in Barbarossa Operasyonu'nun önemli stratejik hedeflerinden biri olan Moskova'nın ele geçirilmesini engelleyerek savaşın uzamasına ve Barbarossa harekâtının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Nikita Kruşçev</span> 1953ten 1964e kadarki Sovyetler Birliği lideri

Nikita Sergeyeviç Kruşçev, Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreteri. Doğru okunuşu ve Türkçe yazım kurallarına göre soyadının doğru yazılışı Hruşçov olmasına rağmen, Türkçeye İngilizce Khrushchev kelimesinin okunuşu olan Kruşçev kelimesi geçmiş ve yaygınlık kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tuhaçevski</span> Sovyet Mareşal

Mihail Tuhaçevski görevini 1918 ila 1937 sürdürmüş, Kızıl Napolyon lakaplı Sovyet mareşal ve teorisyen

<span class="mw-page-title-main">Mosfilm</span>

Mosfilm Stüdyosu, Sovyetler Birliği'nin ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve eski film stüdyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Hans Krebs</span> Nazi Almanyası Heer Genelkurmay Başkanı

Hans Krebs, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Piyade Generali ve OKH başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bulganin</span>

Nikolay Aleksandroviç Bulganin Rus asker ve siyasetçi.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Kulik</span>

Grigori İvanoviç Kulik, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Harkov Muharebesi</span>

İkinci Harkov Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Mihver kuvvetlerin Sovyet İzyum köprübaşına yönelik karşı taarruzlarına Alman Silahlı Kuvvetler Üst Komutanığı (OKW) Başkanı Wilhelm Keitel'in verdiği addır. Alman karşı taarruzu, 12 - 28 Mayıs 1942 tarihlerindeki Sovyet kuvvetlerinin İzyum köprübaşından başlatılan taarruzuna karşı yapılmıştır. Alman taarruzunun operatif hedefi, Sovyet taarruzlarının yürütüldüğü Donets Nehri üzerindeki Sovyet İzyum köprübaşını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Kızıl Ordu'nun 1941 -1942 kış karşı taarruzları Alman Merkez Ordular Grubu'nu Moskova önlerinden geri sürmüştü. Ancak bu karşı taarruzlar sırasında Stavka ihtiyat kuvvetlerinin tümünü kullanmıştı. Devamında sürpriz bir karşı taarruzla başarısızlığa uğrayan Kızıl Ordu Harkov Taarruzu da, Stavka'nın stratejik inisiyatifi pekiştirmek için giriştiği bir atılımdı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<i>Reichstaga dikilen Sovyet bayrağı</i> Mihail Yegorov tarafından dikilen Sovyet bayrağı

Reichstag'a dikilen Sovyet bayrağı, tarihi öneme sahip bir II. Dünya Savaşı fotoğrafıdır. Fotoğraf 2 Mayıs 1945 günü Berlin Muharebesi sırasında Yevgeniy Haldey tarafından çekilmiştir. Fotoğraf Nazi Almanyası'na karşı Sovyet zaferinin simgesi haline gelmiştir. Sovyet bayrağı Meliton Kantaria ve Mihail Yegorov tarafından Berlin'deki Reichstag binasına dikilmiştir. Binlerce adet çoğaltılan bu fotoğraf II. Dünya Savaşı'nın en çarpıcı fotoğrafları arasında yer almıştır. Fotoğraftaki askerlerin ve fotoğrafı çeken askerin kimlikleri yıllar sonra ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1945 Moskova Zafer Geçit Töreni</span>

1945 Moskova Zafer Geçit Töreni, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde 24 Haziran 1945 günü düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nin ilkidir.

<i>Büyük Şafak</i>

Büyük Şafak, yönetmenliğini Mikheil Chiaureli yaptığı 1938 yılı yapımlı Sovyet-Gürcistan yapımı filmdir. Film, Ekim Devrimi'nin yirminci yılı onuruna düzenlenen yarışma için yapılmıştır, Vyborg Tarafı ve Ekim'de Lenin filmleri, yarışma için yapılan diğer filmlerdendir. Her on yılda bir devrim hakkında eser yarışması gelenek haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.