İçeriğe atla

Berlekamp-Massey algoritması

Berlekamp-Massey algoritması, belirli bir ikili çıkış dizisi için en kısa doğrusal geri besleme kaydırmalı yazmacı (LFSR) bulan bir algoritmadır . Algoritma ayrıca rastgele bir alanda lineer olarak yinelenen bir dizinin minimum polinomunu da bulacaktır. Alan gereksinimi, Berlekamp-Massey algoritmasının sıfır olmayan tüm öğelerin çarpımsal bir tersi olmasını gerektirdiği anlamına gelir.[1] Reeds ve Sloane, bir yüzüğü işlemek için bir uzantı sunar.[2]

Elwyn Berlekamp, Bose–Chaudhuri–Hocquenghem (BCH) kodlarını çözmek için bir algoritma icat etti.[3][4] James Massey, lineer geri besleme kaydırmalı yazmaçlara uygulanmasını fark etti ve algoritmayı basitleştirdi.[5][6] Massey, algoritmayı LFSR Sentez Algoritması (Berlekamp Yinelemeli Algoritma) olarak adlandırıldı,[7] ancak şimdi Berlekamp-Massey algoritması olarak biliniyor.

Algoritmanın açıklaması

Berlekamp-Massey algoritması, lineer denklem setini çözmek için Reed-Solomon Peterson kod çözücüye bir alternatiftir. Bu, bir Λ(x) polinomunun Λ j katsayılarının bulunması olarak özetlenebilir, böylece bir S girdi akışındaki tüm i konumları için:

Aşağıdaki kod örneklerinde, C (x), potansiyel bir Λ (x) örneğidir. L hataları için hata bulucu polinomu C (x) şu şekilde tanımlanır:

Algoritmanın amacı, tüm sendromlarla sonuçlanan minimum L ve C (x) derecesini belirlemektir.

0'a eşit olması:

Algoritma: C (x) 1 olarak başlatılır, L mevcut varsayılan hata sayısıdır ve sıfır olarak başlatılır. N, toplam sendrom sayısıdır. n, ana yineleyici olarak ve 0'dan N -1'e kadar olan sendromları indekslemek için kullanılır. B (x), L güncellendiğinden ve 1 olarak başlatıldığından beri son C'nin (x) bir kopyasıdır . L, B (x) ve b'den beri yinelemeler güncellendi ve 1 olarak başlatıldı.

Algoritmanın her yinelemesi bir tutarsızlık hesaplar d . k yinelemesinde bu şu şekilde olur:

d sıfır ise, algoritma C (x) ve L' nin o an için doğru olduğunu varsayar, m'yi artırır ve devam eder.

d sıfır değilse, algoritma C'yi (x) d' nin yeniden hesaplanması sıfır olacak şekilde ayarlar:

x m terimi B(x)'i kaydırır, böylece b'ye karşılık gelen sendromları takip eder. L' nin önceki güncellemesi j yinelemesinde gerçekleşmişse, o zaman m = kj olur ve yeniden hesaplanan bir tutarsızlık şu şekilde gerçekleşecektir:

Bu, yeniden hesaplanan bir tutarsızlığı şu şekilde değiştirir:

Algoritmanın, ayrıca L'yi (hata sayısını) gerektiği gibi artırması gereklidir. L, gerçek hata sayısına eşitse, yineleme işlemi sırasında, n, 2 L'ye eşit veya daha büyük hale gelmeden önce, tutarsızlıklar sıfır olacaktır. Aksi takdirde L güncellenir ve algoritma B (x), b 'yi günceller, L 'yi artırır ve m = 1'i sıfırlar. L = (n + 1 − L) formülü, L'yi tutarsızlıkları hesaplamak için kullanılan mevcut sendromların sayısıyla sınırlar ve ayrıca L' nin 1'den fazla arttığı durumu ele alır.

Kod örneği

 polynomial(field K) s(x) = ... /* coeffs are s_j; output sequence as N-1 degree polynomial) */
 /* connection polynomial */
 polynomial(field K) C(x) = 1; /* coeffs are c_j */
 polynomial(field K) B(x) = 1;
 int L = 0;
 int m = 1;
 field K b = 1;
 int n;

 /* steps 2. and 6. */
 for (n = 0; n < N; n++) {
   /* step 2. calculate discrepancy */
   field K d = s_n + \Sigma_{i=1}^L c_i * s_{n-i};

   if (d == 0) {
     /* step 3. discrepancy is zero; annihilation continues */
     m = m + 1;
   } else if (2 * L <= n) {
     /* step 5. */
     /* temporary copy of C(x) */
     polynomial(field K) T(x) = C(x);

     C(x) = C(x) - d b^{-1} x^m B(x);
     L = n + 1 - L;
     B(x) = T(x);
     b = d;
     m = 1;
   } else {
     /* step 4. */
     C(x) = C(x) - d b^{-1} x^m B(x);
     m = m + 1;
   }
 }
 return L;

İkili GF(2) BCH kodu durumunda, tüm tek adımlarda d farkı sıfır olacaktır, bu nedenle hesaplamayı önlemek için bir kontrol eklenebilir.

/* ... */
 for (n = 0; n < N; n++) {
   /* if odd step number, discrepancy == 0, no need to calculate it */
   if ((n&1) != 0) {
     m = m + 1;
     continue;
   }
/* ... */

Ayrıca bakınız

  • Reed-Solomon hata düzeltmesi
  • Reeds–Sloane algoritması, tam sayılar modu üzerindeki diziler için bir uzantı n
  • Doğrusal olmayan geri besleme kaydırmalı yazmaç (NLFSR)

Kaynakça

  1. ^ Reeds & Sloane 1985
  2. ^ "Shift-Register Synthesis (Modulo n)" (PDF), SIAM Journal on Computing, 14 (3), 1985, ss. 505-513, doi:10.1137/0214038, 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 23 Mart 2022 
  3. ^ Nonbinary BCH decoding, International Symposium on Information Theory, San Remo, Italy, 1967 
  4. ^ Algebraic Coding Theory, Revised, Laguna Hills, CA: Aegean Park Press, 1984 [1968], ISBN 978-0-89412-063-3 . Previous publisher McGraw-Hill, New York, NY.
  5. ^ "Shift-register synthesis and BCH decoding" (PDF), IEEE Transactions on Information Theory, IT-15 (1), January 1969, ss. 122-127, doi:10.1109/TIT.1969.1054260, 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 23 Mart 2022 
  6. ^ "The Berlekamp–Massey Algorithm revisited", Applicable Algebra in Engineering, Communication and Computing, 17 (1), April 2006, ss. 75-82, doi:10.1007/s00200-005-0190-z, 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 23 Mart 2022 
  7. ^ Massey 1969

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Planck sabiti (h), bir fizik sabitidir ve kuantum mekaniğindeki aksiyonum kuantumu için kullanılır. Değeri h= 6.62607015×10−34 J⋅s' dir. Planck sabiti daha önceleri bir Fotonun enerjisi (E) ile elektromanyetik dalgasının frekansı (ν) arasında bir orantı idi. Enerji ile frekans arasındaki bu ilişki Planck ilişkisi veya Planck formülü olarak adlandırılır:

<span class="mw-page-title-main">Student'in t dağılımı</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında t-dağılımı ya da Student'in t dağılımı genel olarak örneklem sayısı veya sayıları küçük ise ve anakütle normal dağılım gösterdiği varsayılırsa çıkartımsal istatistik uygulaması için çok kullanılan bir sürekli olasılık dağılımıdır. Çok popüler olarak tek bir anakütle ortalaması için güven aralığı veya hipotez sınaması ve iki anakütle ortalamasının arasındaki fark için güven aralığı veya hipotez sınamasında, yani çıkarımsal istatistik analizlerde, uygulama görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ki-kare dağılımı</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında ki-kare dağılım özellikle çıkarımsal istatistik analizde çok geniş bir pratik kullanım alanı bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Matris (matematik)</span>

Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Poisson dağılımı</span>

Poisson dağılımı, olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında bir ayrık olasılık dağılımı olup belli bir sabit zaman birim aralığında meydana gelme sayısının olasılığını ifade eder. Bu zaman aralığında ortalama olay meydana gelme sayısının bilindiği ve herhangi bir olayla onu hemen takip eden olay arasındaki zaman farkının, önceki zaman farklarından bağımsız oluştuğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Üstel dağılım</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında üstel dağılımı bir sürekli olasılık dağılımları grubudur. Sabit ortalama değişme haddinde ortaya çıkan bağımsız olaylar arasındaki zaman aralığını modelleştirirken bir üstel dağılım doğal olarak ortaya çıkar.

Matematik biliminde, özellikle yöneylem araştırması uygulamalı dalında, doğrusal programlama problemleri bir doğrusal amaç fonksiyonunun doğrusal eşitlik ve/veya eşitsizlik kısıtlamalarını sağlayacak şekilde optimizasyon yapılmasıdır. Bir optimizasyon modeli eğer sürekli değişkenlere ve tek bir doğrusal amaç fonksiyonuna sahipse ve tüm kısıtlamaları doğrusal eşitlik veya eşitsizliklerden oluşuyorsa, doğrusal (lineer) program olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, modelin tek-amaçlı fonksiyonu ve tüm kısıtlamaları, süreklilik gösteren karar değişkenlerinin ağırlıklı toplamlarından oluşmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laplace dağılımı</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında Laplace dağılımı Pierre-Simon Laplace anısına isimlendirilmiş bir sürekli olasılık dağılımıdır. Arka arkaya birbiriyle yapıştırılmış şekilde ve bir de konum parametresi dahil edilerek birleştirilmiş iki üstel dağılımdan oluştuğu için, çift üstel dağılımı adı ile de anılmaktadır. İki bağımsız ve tıpatıp aynı şekilde üstel dağılım gösteren bir rassal değişken bir Laplace dağılımı ile işlev görürler. Bu, aynen üstel dağılım gösteren rassal zamanda değerlendirilen Brown devinimine benzer.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir dağılım olan normal dağılımın çoklu değişirli hallere genelleştirilmesidir.

Matematik'te, özellikle de cebirde, François Viète'nin adıyla anılan Viète'nin formülleri, bir polinomun kökleriyle katsayıları arasındaki ilişkiyi veren formüllerdir.

Matematikte ıraksak seri yakınsak olmayan bir sonsuz seridir. Bu, serinin kısmi toplamlarının herhangi bir limit değeri olmadığı anlamına gelmektedir.

Matematiksel çözümlemede Cesàro toplamı bir sonsuz diziye toplam değeri atamanın farklı bir yoludur. Bir dizi A toplamına yakınsıyorsa bu dizinin Cesàro toplamı da A olur. Cesàro toplamı, yakınsamayan dizilere de değer atayabilmektedir. Ne var ki, artı sonsuz değerine yönelen bir dizi hiçbir koşulda sonlu bir toplam değerine sahip olamayacaktır.

Doğrusal cebirde veya daha genel ifade ile matematikte matris çarpımı, bir matris çiftinde yapılan ve başka bir matris üreten ikili işlemdir. Reel veya karmaşık sayılar gibi sayılarda temel aritmetiğe uygun olarak çarpma yapılabilir. Başka bir ifade ile matrisler, sayı dizileridir. Bu yüzden, matris çarpımını ifade eden tek bir yöntem yoktur. "Matris çarpımı" terimi çoğunlukla, matris çarpımının farklı yöntemlerini ifade eder. Matris çarpımının anahtar özellikleri şunlardır: Asıl matrislerin satır ve sütun sayıları, ve matrislerin girişlerinin nasıl yeni bir matris oluşturacağıdır.

Successive Over-Relaxation (SOR) lineer denklem sistemlerini çözmek ve sonuca daha hızlı yakınsamak için sayısal lineer cebirde kullanılan bir çeşit Gauss-Seidel metodudur. Daha yavaş yakınsamalar içinse benzer bir metot olan iterative metot kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Stres-enerji tensörü</span>

Stres-enerji tensörü, fizikte uzayzaman içerisinde enerji ve momentumun özkütle ve akısını açıklayan, Newton fiziğindeki stres tensörünü genelleyen bir tensördür. Bu, maddedinin, radyasyonun ve kütleçekimsel olmayan kuvvet alanının bir özelliğidir. Stres-enerji tensörü, genel göreliliğin Einstein alan denklemlerindeki yerçekimi alanının kaynağıdır, tıpkı kütle özkütlesinin Newton yerçekiminde bu tip bir alanın kaynağı olması gibi.

<span class="mw-page-title-main">Planck yasası</span> belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eden terim

Planck yasası belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eder. Yasa 1900 yılında Max Planck bu ismi önerdikten sonra isimlendirilmiştir. Planck yasası modern fiziğin ve kuantum teorisinin öncül bir sonucudur.

Medyan bir anakütle ya da örneklem veri serisini küçükten büyüğe doğru sıraladığımızda, seriyi ortadan ikiye ayıran değere denir. İstatistiğin bir alt dalı olan betimsel istatistikde medyan bir merkezsel konum ölçüsü kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tek anahtarlı mesaj doğrulama kodu</span>

Tek anahtarlı mesaj doğrulama kodu, CBC-MAC algoritmasına benzer bir blok şifresinden oluşturulan bir mesaj kimlik doğrulama kodudur.

<span class="mw-page-title-main">Taban (lineer cebir)</span> Bir vektör uzayını tanımlamak için yeterli vektör kümesi

Lineer cebirde, taban, bir vektör uzayını tanımlamak için yeterli vektör kümesidir. Bir V vektör uzayının alt kümesi B bu uzayın tabanıysa, V'nin tüm elemanları B'nin elemanlarının biricik sonlu doğrusal birleşimleri şeklinde yazılabilir. Bu doğrusal birleşimlerin katsayıları, vektörün B üzerindeki bileşenleri ya da koordinatları olarak adlandırılır. Taban B'nin elemanlarına taban vektörleri denir.