İçeriğe atla

Berksav

Berksav, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı'nın kısaltılmışıdır. 13 Nisan 1934 tarihinde Atatürk'ün Bergama'ya geldiğinde önerdiği Kermes,1937 ‘de Osman Bayatlı öncülüğünde oluşan komisyon tarafından düzenlenmeye başlanmıştır. Bu komite daha sonraki yıllarda Bergama'yı Sevenler Cemiyeti olarak dernekleşmiştir. 1946 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışır vasfını kazanan ilk yerel dernek olan Bergama'yı Sevenler Cemiyeti, 1968 yılına kadar Bergama Kermesini düzenlemeye devam etmiştir.

Bergama'da Atatürk Bulvarı üzerindeki gayrimenkulünü vakfederek (BERKSAV) Bergama Kültür ve Sanat Vakfı'nın kurulmasına öncülük ederek, Bergama Ticaret Odası ve 17 gerçek kurucu üye ile Bergama'nın kurtuluş yıl dönümü olan 14 Eylül 1989 yılında kurulmuştur. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Bergama Asli Hukuk Mahkemesinin 1989 / 385 no.'lu kararıyla tüzel kimliğine kavuşmuştur.

Bergama sevdalısı olan Dr. Hasan Ergül ve eşi Meliha Ergül'ün malvarlığını vakfetmesiyle ekonomik olarak da güçlenerek, Bergama kültürünün ve sanatının araştırılması, sergilenmesi ve korunması amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. Üniversite öğrencilerine verdiği karşılıksız burslar, Bergama'daki somut ve somut olmayan her türlü kültürel mirasın envanterinin hazırlanması ve basımı, tarihî eserlerin restorasyonu (Apan Çeşme), Tiyatro Topluluğu ve Bergama Halk Oyunları çalışmaları göze çarpan etkinlikleridir.

Ayrıca her yıl Bergama'nın kurtuluş, Berksav'ınsa kuruluş günü olan 14 Eylül'de düzenlediği gecede o yılın Kültür ve Sanat ödüller verilmekte, Belleten adıyla çıkarılan kitap okurlarına tanıtılmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "32. BERKSAV Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu". 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2024. 

Dış bağlantılar

Resmi Site

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özakman</span> Türk yazar

Turgut Özakman, Türk bürokrat, yazar ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Güleryüz</span> Türk sanatçı (1938–2024)

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Dursun Özden Türk gazeteci, şair, araştırmacı ve gezi yazarı belgeselci.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Aziz Ünal Rutkay veya bilinen adıyla Rutkay Aziz, Türk oyuncu ve yönetmen.

Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti, Kurtuluş Savaşı'nda 15 Mayıs 1919'da Yunanların İzmir'i işgalinden hemen sonra Balıkesir'in durumunun müzakere edildiği çeşitli kongreler sonucunda kurulan cemiyet.

<span class="mw-page-title-main">Halim Yazıcı</span>

Halim Yazıcı Türk şair.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

Tırmanlar, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir. Folklor Araştırmacısı Osman Bayatlı'ya göre köy Ahmet Vefik Paşa zamanında bu bölgeye yerleştirilmiş aşiretlerden değildir. Köyde 1842 yılında bir Veba Salgını yaşanmış ve birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Köy Madra Dağları eteklerindedir. Akçenger, Çobanlar ve Hacılar köylerinin komşusudur. Köyde 18. Yüzyıl'da Voyvodalık devri yaşanmıştır. Köyün kuzeyinde bir Alabalık çiftliği vardır. Köy bir Yörük köyüdür. Köyün temel geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıktır. Köyde Bizans devrinden kalma tarihi bir köprü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

Sedat Simavi Ödülleri, Türkiye'de basılı gazetecilik, radyo ve televizyon gazeteciliğinin yanı sıra bilim, sanat ve spor alanlarındaki başarılı kişi, kurum ve eserlere yönelik yılda bir kez verilen ödüllerdir.

M. Şükrü Hanioğlu,. Türk akademisyen.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi</span>

Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi, Balıkesir'de I. Dünya Savaşı sonrasında Millî Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılmış eski belediye binasında 1996'da hizmete giren müze.

Mustafa Ata, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Taci Uslu, Türk besteci ve müzisyendir.