Vidin, Bulgaristan'ın kuzeybatı ucunda Tuna nehri kıyısında yer alan bir şehirdir.
Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (
Montana veya Slavlarca ilk yerleştikleri zamandaki adıyla Kutlu Viçe, Osmanlı dönemindeki Türkçe adıyla Kutlofça/Kutlofçe, Bulgaristan'ın kuzeybatısında bir şehirdir.
Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.
Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.
Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.
Leskofça veya yeni bazı kaynaklardaki Sırpça biçimiyle Leskovac, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir Jablanica içinde yer almaktadır.
Vidin Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. Merkezi, günümüzde Bulgaristan sınırlarında bulunan Vidin idi.
Sremska Mitrovica, Sırbistan'ın Voyvodina Özerk Bölgesi'ne bağlı Sirem ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Sava Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 762 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 79,940'tır.
Titel, Sırbistan'da Güney Baçka bölgesinde ve Voyvodina bölgesinde yer alan bir kasabadır. Şehrin nüfusu 30 Kasım 2009 tarihli istiastiğe göre 15,738'dir.
Dzerjinski, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir, Moskova'nın güneydoğusunda Moskova Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 15.66 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 47,163'dır.
Karanofça, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan bölgesine bağlı Raška ilçesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Batı Moravya'daki Ibar Nehri kıyısında yer almaktadır. Bu şehrin kuzeyinde Kotlenik Dağı, güneyinde Stolovi Dağı bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 125,488'tir.
Godeç, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Balkan Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 374.680 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarıyla 5.137'dir.
Dragoman, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Sırbistan sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 323,862 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 5,254'tür.
Elin Pelin, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Sofya Vadisi'nde Balkan Dağları ve Orta Dağ'ın eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 452.09 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 19,744'tür. Adını Bulgar yazar Elin Pelin'den almıştır.
Etrebolu, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.
Veliki Preslav, Bulgaristan'ın Şumnu ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Balkan Dağları'nın doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 277.63 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 14,850'dir.
Taran veya Turan, Bulgaristan'ın Pernik ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Sırbistan sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 573.46 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 4,605'tir.
Kozloduy, Kozludere veya Kotozluk, Bulgaristan'ın İvraca ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.
Sofya Kuşatması, 1382 veya 1385 yılında gerçekleşti. Ülkesini Osmanlılardan koruyamayan Bulgar imparatoru Ivan Şişman, 1373'te Osmanlı vasalı olmayı kabul etti. Kız kardeşi Kera Tamara ile padişah I. Murad evlenecekti ve Osmanlılar fethedilen bazı kaleleri geri verecekti. Yapılan barışa rağmen, 1380'lerin başında Osmanlılar seferlerine devam ettiler ve Sırbistan ve Makedonya'ya giden ana iletişim yollarını kontrol eden Sofya şehrini kuşattılar. Kuşatma hakkında çok az kayıt vardır. Şehri ele geçirmek için yapılan sonuçsuz girişimlerden sonra Lala Şahin Paşa, kuşatmayı kaldırmayı düşündü. Ancak bir Bulgar dönek, şehir valisi Ban Yanuka'yı kalede dışına çıkarmayı başardı ve Türkler onu yakaladı. Lidersiz kalan Bulgarlar teslim oldu. Surlar yıkıldı ve bir Osmanlı garnizonu kuruldu. Kuzey-batıya doğru giden yol açıldıktan sonra, Osmanlılar baskısını artırdı ve 1386'da Pirot ve Niş'i ele geçirdi, böylece Bulgaristan ile Sırbistan arasında yer açtı.