Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.
Kıta sahanlığı, jeolojik olarak ülkeyi oluşturan kara parçasının deniz altındaki uzantısıdır ve kıtanın bitip okyanusun başladığı kıtasal çizgiye kadardır. Kıta sahanlığı, kara platformu olarak da bilinir, bir kıtayı ya da kara parçasını çevreleyen görece sığ ve eğimli deniz tabanına verilen addır.
Buzdağı B-15, 2000 yılında Antarktika'nın Ross Buz Sahanlığı'ndan kopan ve 2002 birçok parçaya ayrılan devasa bir buzdağı.
Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victoria Toprakları ile Marie Byrd Toprakları arasında kalan bir kenar denizi.
James Clark Ross, Britanyalı deniz subayı.
Batı Antarktika ya da Küçük Antarktika, Antarktika kıtasının iki önemli bölgesinden biri, Antarktika Yarımadası dahil kıtanın batı yarıküresinde yer alan parçasıdır. Batı Antarktika buz tabakası ile kaplıdır. Doğu Antarktika'dan Transantarktik Dağları ile ayrılır. Bölge 100 yıldan uzun süredir Batı Antarktika olarak adlandırılmaktadır. 1902'de Balch 1905'te Otto Nordenskjöld ilk kez kullananlardır. Ancak asıl kullanım Uluslararası Jeofizik Yılı (1957-1958) sonrasındaki araştırmalarda iki bölgeye ayrılmasının yararlı olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasından sonra 1962 yılında ABD Antarktika Adları Danışma Komitesi tarafından onaylanmasından sonra başlamıştır.
Batı Antarktika buz tabakası, Transantarktik Dağları'nın batısında uzanan ve Batı Antarktika'yı kaplayan Antarktika kıtasal buz tabakasının bir bölümüdür.
Ross Bölgesi veya Ross Bağımlılığı, Antarktika'da bulunan ve Yeni Zelanda tarafından hak iddia edilen bir bölgedir. 160° doğu ile 150° batı meridyenleri ve 60° güney boylamı arasında kalan bölge olarak tanımlanır. Bölge ismini Ross Denizi'nin kâşifi Sir James Clark Ross'dan almıştır.
Antarktika buz sahanlıkları listesi. Buz sahanlıklarının %44'ü Antarktika kıyı şeridine bağlıdır. Toplam 1.541.700 km2 yüzölçümüne sahiptirler.
Buz örtüsü veya örtü buzulu, 50.000 km²'den büyük buzulsal buz kütlesi. Dünya üzerine yayılmış olan büyük boyutlardaki buz tabakalarıdır. Bu tabakalar genelde yüksek kutuplarda bulunur ve etrafında yüzeyin yüksekliği azalmaktadır. Örtü buzulları yüksek kutuplarda bulunan volkanik adalar, vadiler ve dağları kaplar. Örtü buzulları, yüzeylerinde bulunan buzun tabakalarının aşındırılması ve yerleştirilmesi sonucu oluşan yüksekliği ile önemli bir geçiş noktası oluştururlar. Örtü buzulları, aşırı soğuk iklim koşulları nedeniyle etrafında pek çok bitki ve hayvan türünün yaşamasına olanak vermezler.
Buz sahanlığı, kıta sahanlığının üstünde yüzen kalınlığı 2 metreden kalın buz kütleleridir. Kalınlıkları genellikle 100 ile 1.000 metre arasındadır. Buz sahanlığı kırılıp (buzağılama) oldukça büyük buzullar meydana getirir. Buz sahanlıkları sadece Antarktika, Gronland, Kanada ve Rusya'da bulunur.
McMurdo Boğazı, Antarktika'nın batısında bulunan bir boğazdır. Boğaz, Ross Denizi ile kuzeye, Haskell Boğazı üzerinden güneye Ross Buz Sahanlığı ile bağlanmaktadır. Büyük ölçüde McMurdo Buz Sahanlığı ile kaplı olup buz tıkanmış suları yaklaşık 55 kilometre uzunluğunda ve genişliğindedir ve Dünyanın en güneydeki su kütlesidir. Royal Society Dağları, batı kıyı şeridinde deniz seviyesinden 4.205 metreye yükselmektedir. Kutup kâşifleri için tarihi bir sıçrama noktası olan Ross Adası, doğu sınırını belirlemektedir. McMurdo Sound'un kıyı şeridinin yalnızca %10'undan azında buz bulunmamaktadır.
McMurdo Buz Sahanlığı, Ross Buz Sahanlığı'nın kuzeyini oluşturan bir buz sahanlığıdır. Sahanlık, kuzeyde McMurdo Boğazı ve Ross Adası ile güneyde Minna Kayalıkları ile çevrilidir. Çalışmalar, bu özelliğin Ross Buz Sahanlığı'ndan oldukça farklı özelliklere sahip olduğunu ve bireysel isimlendirmeyi hak ettiğini göstermektedir. 1962-63 yıllarında bölgede araştırma yapan A.J. Heine, Ross Adası, Brown Yarımadası, Kara Ada ve Beyaz Ada'nın sınırladığı buz sahanlığının adını önerdi. Antarktika Adları Danışma Komitesi, bu ismin uygulanmasını güneydeki bitişik buz sahanlığını Minna Kayalıkları'nı dahil edecek şekilde genişletti.
Filchner-Ronne Buz Sahanlığı,, Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan bir buz sahanlığıdır. Sahanlık, Weddell Denizi sınırında yer almakta olup deniz tarafı Berkner Adası tarafından Doğu (Filchner) ve daha büyük Batı (Ronne) bölümlerine ayrılmıştır.
Riiser-Larsen Denizi, Doğu Antarktika ve Güney Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Deniz, batıda Astrid Sırtı, doğuda Gunnerus Sırtı ve Kainanmaru Kıyısı ile sınırlı olup batıda Lazarev Denizi ve doğuda Kozmonotlar Denizi ile komşudur. Kuzey sınırı 65. güney enlemi olarak tanımlanmaktadır. Sovyetler Birliği tarafından önerilen isim hiçbir zaman Uluslararası Hidrografi Örgütü tarafından resmi olarak onaylanmadı.
Shackleton Buz Sahanlığı,, Doğu Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan bir buz sahanlığıdır. Sahanlık, Mawson Denizi'nin bir parçasıdır ve batıdaki Kraliçe Mary Sahili'ni doğuda Knox Sahili'nden ayırmaktadır. Bu buz rafının varlığı ilk olarak USEE tarafından Şubat 1840'ta Vincennes'ten bir kısmını haritalayan Charles Wilkes tarafından bilinir hale getirildi. Douglas Mawson yönetimindeki altında Avustralya Antarktika Seferi tarafından araştırıldı ve adı Ernest Shackleton'un onuruna verildi.
Buzulaltı gölü, bir buzulun altında, tipik olarak bir buz sahanlığı veya buz tabakasının altında bulunan bir göldür. Buzulatı gölleri, yerçekimi basıncının buzun erime noktasını düşürdüğü yerdeki ana kaya arasındaki sınırda oluşurlar. Zamanla, üstteki buz yılda birkaç milimetre oranında yavaş yavaş erir. Eriyen buz, buz ve havuzların altında yüksek ve düşük hidrolik basınç bölgelerinden akar ve milyonlarca yıl dış ortamdan izole edilebilecek bir sıvı su kütlesi oluşturur.
Kral VII. Haakon Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, önerilen dar bir tanımla Weddell Denizi ile Lazarev Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.
Dayanışma Denizi veya Sodrujestvo Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Enderby Toprakları ile Batı Buz Sahanlığı arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.
Kral VII. Edward Yarımadası veya Kral VII. Edward Toprakları olarak da bilinir, Antarktika'daki Marie Byrd Toprakları'nın kuzeybatı ucunu oluşturan geniş, buz kaplı bir yarımadadır. Yarımada Sulzberger Körfezi ile Ross Denizi'in arasında Ross Buz Sahanlığı'nın kuzeydoğusuna doğru uzanır ve Ross Bölgesi'nin bir parçasını oluşturur. Edward VII Yarımadası, güneybatıda Ross Buz Sahanlığı, batıda Okuma Koyu ve doğuda Sulzberger Körfezi ve Saunders Sahili ile çevrilidir vebunların hepsi de Antarktika'daki Ross Denizi/Güney Okyanusu üzerindedir. Yarımadanın kuzeybatı ucunda Cape Colbeck bulunur.