İçeriğe atla

Berkinzâde Süleyman Paşa

Komünizm döneminde yıkılan Eski Cami'nin önündeki bina Süleyman Paşa'nın türbesiydi.

Barginzade veya Berkinzâde Süleyman Paşa (ArnavutçaSulejman Pasha Bargjini ya da Sylejman Pashë Mulleti) Osmanlı İmparatorluğu'nun bir Arnavut general ve Tiran başkenti'nin kurucusu.

Aslen Bargin'liydi, ancak Arnavutluk'un Mullet köyüne yerleşti ve muhtemelen yeniçeri olarak görev yaptı. Osmanlılar için İran'da Safevilere karşı savaşmıştı ve kendisine Paşa unvanı verildi.[1] Ondan sonra bir cami (Süleyman Paşa Camii), bir fırın ve bir hamam inşa ettirdi. Şimdi Arnavutluk'un başkenti olan Tiran yerleşimini 1614'te o zamanların oryantal tarzı bir kasaba olarak kurdu. Yerel efsanelere göre, kurduğu kasabaya İran'ın başkenti Tahran'ın adını verdi. Süleyman Paşa'ın vakıfları ile Tiran kısa sürede Arnavut sanatının, kültürünün ve dininin merkezi haline geldi (özellikle Bektaşi tasavvufu ile birlikte), Arnavutluk'un kalbindeki stratejik konumu nedeniyle ünlü oldu.[2]

Mezar yeri olan Süleyman Paşa Türbesi, Eski Cami ile birlikte komünist diktatörlük döneminde yıkılmıştır. Tiran şehir merkezinde kendi adını taşıyan meydanda Süleyman Paşa'nın bir heykeli duruyor. Tiran'ın başka bir yerindeki küçük bir cadde de onun adını taşıyor.

Petrelalı Molla Bey ve Hacı Edhem Bey onun soyundan gelmektedir.

Kaynaklar

  1. ^ Harald Heppner (1994). Hauptstädte in Südosteuropa: Geschichte, Funktion, nationale Symbolkraft. Böhlau Verlag Wien. ss. 137-. ISBN 978-3-205-98255-5. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2011. 
  2. ^ E. J. Van Donzel (1994), Islamic Desk Reference, E.J. Brill, s. 451, ISBN 9780585305561, OCLC 45731063, 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Aralık 2021, "il borgo di Tirana" is already mentioned as early as 1572 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tiran, Arnavutluk</span> Arnavutlukun başkenti

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

<span class="mw-page-title-main">Edhem Bey Camii</span> Arnavutlukta bir cami

Hacı Edhem Bey Camii, Osmanlı Devleti zamanında, bugünkü Arnavutluk Cumhuriyetinin başkenti Tiran'da inşa edilen cami. 1791 yılında Hacı Edhem Bey ve babası Petrelalı Molla Bey tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Türkiye ilişkileri</span>

Arnavutluk-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Arnavutluk'la sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey</span> Arnavut asilzade ve askeri komutan (1405–1468)

İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Esad Toptanî Paşa</span>

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kaplan Paşa Türbesi</span>

Kaplan Paşa Türbesi, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiran'da yer alan, 18 yüzyılında yaşayan Kaplan Paşa Toptani'nin kabrini de içine alan bir Osmanlı yapılar kümesidir. Fakat bugünkü Arnavutluk hükûmeti direkt türbenin üstüne bir gökdelen inşa etmiştir ve bu tarihi türbe şu an tehlike içindedir. Arnavutluk'un en eski İslâmî türbelerden biridir. 17. yüzyılında inşa edilmiş eski caminin yanındaydı fakat cami II. Dünya Savaşı'nda yerle bir edilmişti. Türbenin yüksekliği dört metredir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Camii</span> Tiranda bulunan eski bir cami

Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

Otonete Muharebesi, 27 Eylül 1446 tarihinde Otonete'de Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebede İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenmiştir. Bunun üzerinde II. Murad Mustafa Paşa'ya sınırı savunmak ve başka bir yenilgiye neden olabilecek herhangi bir eylemin önlenmesini emretti.

Oranik Muharebesi, 14 Ağustos 1448 tarihinde Oranik'te Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebede Leş Birliği ve Venedikliler barış anlaşması yaptıktan sonra İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut paşalıkları</span> 1760-1831 yılları arasında Arnavutlukta hükûm süren 3 yarı bağımsız devlet

Arnavut Paşalıkları 1760-1831 yılları arasında modern Arnavut paşaları tarafından yönetilen Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Güney Sırbistan ve Yunanistan sınırları içindeki üç yarı-bağımsız devletti.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Kuşatması (1501)</span>

Dıraç Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 1501 Ağustos ayı başında Arnavutluk'taki bu son Venedik kale ve limanını karadan kuşatan Osmanlı ordusu kaleyi kısa sürede fethetti.

Avlonyalı Mustafa Nuri Paşa (1830/31-1885/86), Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Edhem Bey</span>

Haxhi bej Tirana Etëhem olarak da bilinen Hacı Edhem Bey (1783-1846), Beyteci Edebiyatı'nın Arnavut şairiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kara Mahmud Paşa</span>

Kara Mahmud Paşa,, Osmanlı Arnavut Buşatlı ailesine mensup İşkodra Paşalığı'nın kalıtsal Osmanlı Arnavut valisi (mutasarrıf) ve Arnavutluk'un de jure hükümdarıdır.