İçeriğe atla

Berjer

Berjer, arkalığı kabarık ve yüksek, yanlıklarla, kolluklarla donatılmış, oturacak yeri geniş, derin ve rahat tek kişilik koltuk.

Mobilyacılıkta tekli koltuğun ilk örneğidir.[1] Fransa'da bir saray mobilyası olarak ortaya çıkmıştır ve mobilya tasarımında Rokoko akımının bir ürünü olarak bilinir. Ana özellikleri; rahat, yumuşak derin bir oturma yüzeyi, iç bükey sırtlığı ve yastık destekli, yanları kaplı kolçakları olmasıdır. Dinlenme ve uzun oturmak için düzenlenir, bazı durumlarda ayak uzatmak için önüne ek bir tabure veya puf getirilir. Diğer koltukların lideri olarak biçimlendirildiği için "baba koltuğu", "baş koltuk" gibi isimlerle de anılır.[1]

Etimoloji

Kökeni, çoban anlamına gelen Fransızca "bergére" kelimesidir. Sırtlığı, duruşu ve mekân içindeki diğer koltuklara liderlik edişinden ötürü bu şekilde adlandırılmıştır. Bu koltuk modeli, aynı mekândaki diğer koltukların lideri olarak biçimlendirildiği için yüksek statü ifade etmekte idi.

Geçmişi

XVI. Louis dönemi. Berjer, diğer koltukların lideri konumunda

Fransa'da 17. yüzyılda Barok döneminin sonlarında biçimlenmeye başlayan ve başlangıçta oturmak için değil, bir statü sembolü olarak sergilenmek için kullanılmakta olan berjer, zamanla bir oturma aracına dönüştü. Barok dönem bittikten sonra tam şeklini aldı; Rokoko ve Yeni Klasik dönemlerde, ana prensiplerini kaybetmeden dönemin etkilerini taşıyacak şekilde değişikliğe uğradı. Kadınların kabarık etekleri ve erkeklerin dar pantolonları ile oturabilmeleri için kolçakların geriye çekilerek oturma yüzeyinin dışarı itildiği modeller üretildi. Ayrıca döneminin kadınlarının peruklarının bozulmaması için sırtlık kısmı omuz hizasında kalacak şekilde biçimlendi.

XIV. Louis, XV. Louis ve XVI. Louis dönemlerinin en çok tercih edilen mobilyası olan berjer,[1] matbaanın bulunmasından sonra basılan mobilya kataloglarında bir şezlong, bir koltuk ve çeşitli perde ve dokumalarla takım olarak sipariş edilebilen setlerin içinde de yer almıştır. Kullanıldığı bölgenin iklimine bağlı olarak oda içindeki ısı kaynağı ateşin sıcağını tutmak için bu mobilyanın sırt kısmı yüksek ve kulaklı modelleri de kullanıldı. Mahremiyet ihtiyacını karşılamak üzere kendi içine kapalı modeller de üretilmiştir ve berjer, sağladığı saklanma imkanı nedeniyle bazı kaynaklarda "casus koltuğu" olarak adlandırılır.[1]

Modern dönemlerde berjerden esinlenerek koltuk modelleri üretilmiştir. 1958 yılında Kopenhag'da bir otel için Arne Jacobsen tarafından tasarlanan ve Fritz Hansen tarafından üretilen yumurta koltuk, 1965 yılında Eero Aaronio tarafından tasarlanan "Top koltuk" ("dünya koltuk" olarak da bilinir) berjer koltuktan ilham alan modern dönem koltuk modellerindendir.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Özel, Yaprak. "Berjer Koltuğun Hikayesi". International Journal of Social and Humanities Sciences (IJSHS), Cilt 4, Sayı 2, Yıl 2020. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mutfak</span> yemek yapılan yer (oda)

Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Sarayı</span> Türkiye, İstanbul’da bir saray

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş'ta, Kabataş'tan Beşiktaş'a uzanan Dolmabahçe Caddesi'yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²'lik bir alan üzerinde bulunan Osmanlı sarayı. Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısında yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen sarayın yapımı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında bitirilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mobilya</span> oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya

Mobilya, oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya. Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyadır. Özellikle, masa, sandalye, koltuk, dolap, karyola, komodin, kitaplık gibi konut donatılarında, çeşitli büro donatılarında, okul sıra ve masalarında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmaktadır. Günümüzde mobilya yapımında çelik, alüminyum, cam ve plastik gibi diğer malzemeler kullanılmaya başlanmış ise de hâlen ahşap malzeme bu konuda üstünlüğünü sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Masa</span> üstü düz mobilya

Masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır. Yemek yemek, çalışmak gibi bireysel amaçların yanı sıra, farklı kişileri toplamak, eşyaları belli bir yükseklikte tutmak gibi amaçlar için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Salıncak</span>

Oturup sallanmaya yarayan oyuncak, mobilya, beşik veya yatak.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Restorasyon (Fransa)</span>

Restorasyon kavramı Fransız tarihinde Birinci Fransız İmparatorluğu'nun yıkılışıyla Temmuz Devrimi arasındaki dönemde Bourbon monarşisinin yeniden kuruluşunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 5</span>

Mazda 5 ya da Mazda Premacy Japon üretici Mazda tarafından 1999'dan bu yana üretilen ve şimdilerde üçüncü neslinde olan bir kompakt MPV araçtır. 2005'in ilk aylarında yenilenenerek Avrupa'da Mazda 5 ismini almasına rağmen Japonya'da halen bu isimle satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Sandalye</span>

Sandalye, üzerine oturmak için kullanılan bir eşyadır. Genellikle bir kişinin oturabileceği ebatta olup, çeşitli şekillerde ve malzemelerle imal edilebilmektedir. Asıl olarak dört ayağı, oturma kısmı ve sırt bölümü bulunmaktadır. Yetişkinler için ve çocuklar için farklı boyutları mevcuttur. Bulunulan mekana ve buna bağlı olarak gereken işlevine göre farklı stillerde, görsel, biçimsel özelliklerde ve farklı materyallerle üretilebilmektedir. Günümüzde bu sandalyeler birçok farklı kategorilere ayrıldı ve yüzlerce modele ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Gelinlik</span>

Gelinlik, gelin tarafından düğün ya da nikâh esnasında giyilen özel giysi. Gelinliğin rengi, biçimi ve önemi gelin ve damadın dinine ya da kültürüne göre değişiklik gösterir. Genellikle beyaz ve kırık beyaz renginde olup üretiminde saten, dantel,tül gibi kumaşlar kullanılır.

Beykoz "Mecidiye" Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan tarihi bir kasırdır. Yalıköy semtinde Hünkâr İskelesi olarak anılan alanın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekyat</span>

Çekyat, kullanıcılar tarafından gereksinim duyuduğunda yatak durumuna getirilmek üzere tasarlanmış koltuk, kanepe. Genellikle oturma ve yatma işlemi dışında depolama işlevine de sahiptir.

İnegöl mobilyası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretilen mobilyaları ifade eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Divan (mobilya)</span>

Divan, bir duvara bitiştirilerek kullanılan arkalıksız, oturma alanı geniş ve yüksek, gece yatak işlevi kazanan, üstü minderli ve yastıklı mobilya.

<span class="mw-page-title-main">Mobilya türleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, mobilya türlerinin bir listesidir. Mobilya, masa, sandalye, yatak, masa, şifonyer ve dolap gibi nesneleri içerir. Bu nesneler genellikle bir evde veya başka bir binada yaşamak veya çalışmak için uygun veya rahat hale getirmek için tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Katlanır sandalye</span>

Katlanır sandalye bir tür katlanır mobilyadır, düz veya daha küçük boyuta katlanabilen ve yığın halinde, bir sırada veya arabada saklanabilen hafif, taşınabilir bir sandalyedir.